1 av 5: Det ska du tänka på innan och under resan till Thailand – reseexperten tipsar
Bangkok är världens mest populära turistmål, med ofattbara 21 miljon årliga besökare från utlandet.
2 av 5: Bangkok är världens mest populära turistmål, med ofattbara 21 miljon årliga besökare från utlandet. Foto: SHUTTERSTOCK
Templet Wat Arun är ett mycket populärt turistmål.
3 av 5: Templet Wat Arun är ett mycket populärt turistmål. Foto: SHUTTERSTOCK
Distriktet Thonglor börjar allt oftare att omnämnas som Bangkoks trendigaste.
4 av 5: Distriktet Thonglor börjar allt oftare att omnämnas som Bangkoks trendigaste. Foto: ANDERS PIHL
Flera hotell och krogar öppnas i skyskrapan Nakhon.
5 av 5: Flera hotell och krogar öppnas i skyskrapan Nakhon. Foto: ANDERS PIHL

Staden i ständig utveckling – favoriten Bangkok

Bangkok står aldrig stilla. I världens populäraste turiststad börjar nya platser röra på sig och leva sina egna självständiga liv. 

Besök det trendiga distriktet Thonglor och Bangkoks nya konstgata Charoen Krung.

Det är tidig morgon. Mitt plan från Stockholm har landat för en stund sedan på Bangkoks internationella flygplats. Jag sitter nu på Airport rail-tåget som ljudlöst glider fram genom Bangkoks förstäder i morgondimman. Konturerna av ett tempel skymtar i det gula diset.

Snart börjar skyskraporna dyka upp. Det är som att åka in i en stor skog. Till slut omger de tåget i alla riktningar. Överallt ser jag porträtten på den framlidne thailändske kungen. På stationerna, på väggarna, på hustaken. Han sörjs av hela folket som en fallen gud.

LÄS MER: 8 saker du inte ska missa i Bangkok – JUST NU

Thailand Creative & Design Center har fått nya strålande lokaler i Bangkoks gamla huvudpostkontor. Foto: ANDERS PIHL

Bangkok – världens mest populära turistmål

Bangkok är som tio sönderplockade tusenbitarspussel, slumpvis sammansatta med varandra. Enskilda bitar av sammanhang finns utspridda över stora ytor. Under härvorna av elkablar och bortom motorlederna finns ofta helt oväntade små paradis, plötsligt en liten villa med en toppkrog, med ens en levande restauranggata eller en konsthall av toppklass. 

Bangkok står aldrig stilla. Överallt byggs nytt i en sällan sjunkande hastighet. I världens mest populära turistmål, med ofattbara 21 miljon årliga besökare från utlandet, ändras och förskjuts spelplanen ständigt. När tillräckligt många av stadens nervtrådar växer ihop börjar nya stadsdelar röra på sig och leva sina självständiga liv. 

I distriktet Thonglor har de senaste åren ett område med barer och restauranger skapats. I kvarter efter kvarter finns små vinbistron och jazzklubbar, distingerade japanska restauranger, musikscener och diskotek. I trivsamma Thonglor tycks Bangkok för ett ögonblick hänga ihop, som en vanlig stad.

RESFAKTA: Bangkok

Resa hit: Många bolag flyger mellan de nordiska huvudstäderna och Bangkok. Prisexempel: 6 333 kr med Thai Airways, Stockholm - Bangkok och 6 804 kr med Thai Airways Köpenhamn- Bangkok.

Bästa tiden: November- mars brukar räknas som den lite svalare och torrare perioden i Bangkok.

Restid: 10-11 timmar.

Tidsskillnad: +6 timmar.

Språk: Thailändska. De flesta som har serviceyrken talar hyfsat god engelska.

Valuta: Thai Baht. 1 SEK= 3,90 Baht.

Prisnivå: På dyrare ställen är prisskillnaden numera mindre än man har vant sig vid. På marknader och lokala affärer och restauranger är priserna ännu mycket låga.

Ta dig runt: Vid rusningstid med Bangkoks berömda köer måste man ha gott om tid om man väljer taxi. Då kan Skytrain vara ett mycket bättre val. Snabbast går motorcykel-taxi vilket kan kännas lite våghalsigt i Bangkoks täta trafik.

Bra att veta: 27 januari - 4 februari är det Bangkok Design Week.

Läs mer: tourismthailand.org

Andra områden förändras på andra sätt. Ett par dagar senare går jag på den lätt förfallna Charoen Krung, en av Bangkoks första huvudgator som löper genom de äldsta delarna av staden. Numera börjar man tala om Charoen Krung som Bangkoks nya konstgata och att ett nytt kreativt distrikt har fötts här.

För mig är detta först inte så tydligt, men några konkreta tecken finns ändå. Det gamla huvudpostkontoret har nu blivit strålande lokaler för TCDC, Thailand Creative & Design Center, med utställningsutrymmen, butik och kafé.

På TCDC pratar jag med en man bakom en disk med skylten Info Guru. Han berättar om hur man bygger upp plattformar och nätverk här. I stort sett vem som helst som behöver någon form av kreativ lösning kan nu kopplas samman direkt med designer och konstnärer som är redo.

Efter hand upptäcker jag mer av området. Tvärgatorna runt Charoen Krung har fått allt fler gallerier, gatukonst på murarna och ett par smarta bokkaféer. I likhet med Thonglor känns det som att Bangkok längtat efter detta, efter kvarter med en mer kulturell och småskalig prägel.

LÄS MER: Så luras turister i Thailand av gatuförsäljare

Gatukonsten i Bangkok syns allt mer. Foto: ANDERS PIHL

Med en matkultur i ständig utveckling

Men det är inte allt i trakten. En bit västerut förfärdigas just nu den nya skyskrapan Nakhon som kommer bli Bangkoks högsta med sina 314 meter. Det uppseendeväckande "deformerade" utseendet som vissa kallar "pixelartat" drar onekligen ögonen till sig. 

Skyskrapan kommer bland annat innehålla hotell och några intressanta krogar. I byggnadens fundament Nakhon Cube finns redan L'Atelier du Joël Robuchon, den senaste av den franske Michelinstjärne-kockens många skapelser. 

Bangkoks restaurangscen fortsätter med andra ord att utvecklas. Att stadens fyra bästa nya krogar serverar fransk, tysk, indisk respektive thailändsk mat (jag tänker på L'Atelier, Sühring, Gaggan och Le Du) antyder att Bangkoks utveckling från en regional stad till ett globalt metropolis inte ser någon bortre ände än.

5 nyheter i Bangkok

Thonglor

Trendiga distriktet Thonglor (i Watthana) tycks få ett nytt vinbistro eller en ny rustik hipsterbar varje gång man vänder ryggen till. 72 Courtyard har till exempel flera bra matställen på sin innergård. Black är en enkel jazzscen. The Octave är Thonglors bästa takbar. Face Bangkok korsar fin thaimat med spa. Ovanliga The Commons vill hellre vara en gemensam samlingsplats än en shoppinggalleria. 

Gaggan

Indiske kocken Gaggan Anands restaurang i Bangkok slog ner som en bomb i gourmetkretsar. Ledande branchsajten theworlds50best.com rankar Gaggan som Asiens bästa restaurang och nr 7 i hela världen. Bered dig på en helt ny slags indisk mat och boka bord långt i förväg.

Adress: 68/1 Soi Langsuan

eatatgaggan.com

MahaNakhon

Bangkoks nya landmärke och numera högsta byggnad syns från stora delar av staden. Flera lyxkrogar och shoppinggallerian CUBE har redan öppnat och helt färdig i slutet av 2017 kommer MahaNakhon innehålla både Bangkoks dyraste lägenheter och ett Ritz-Carlton-hotell.

Adress: 114 Naradhiwas Rajanagarindra Road, Bang Rak

EmQuartier

Behöver Bangkok verkligen fler exklusiva shoppinggallerior? Nå, nya EmQuartier framstår som ännu glamourösare än sin välkända granne Emporium. Bland annat har de en Gourmet hall som är ett slags ätbarheternas paradis, ett 40 meter högt vattenfall, stort gym, trädgårdar och takbaren SkyCliff på 45:e våningen.

Adress: 695 Sukhumvit Road Khwaeng Khlong Tan Nuea, Khet Watthana

Bangkoks konstgata Charoen Krung

Flytten av TCDC, Thailand Creative & Design Center, till Bangkoks gamla huvudpostkontor skyndar på en utveckling som varit på gång ett tag. Det ligger redan många konstgallerier och andra kreativa platser i närheten, till exempel Serindia Gallery, Bridge Art Space, Jam Factory, Outlaw Creative Art gallery och Speedy Grandma.

creativedistrictbangkok.com

Phat thai är en klassisk thailändsk maträtt. Foto: SHUTTERSTOCK

GUIDE: Bangkok, Thailand

Se & göra

1. Wat Arun

Ska man bara se en regelrätt sevärdhet i Bangkok låt det bli stadens vackraste byggnad Gryningstemplet. Kräver att man korsar floden för att nära uppleva hur hela templet är täckt av kinesiskt porslin.

Adress: 158 Thanin Wang Doem

watarun.org

2. Subhasok Arts Centre (SAC)

Exempel på vad Bangkok kan gömma på sina bakgator: en snygg konsthall med den absolut bästa moderna thailändska konsten. Består egentligen av två olika gallerier. Taxi hit kan vara en god idé.

Adress: 160/3 Sukhumvit 33, Kwaeng Klongton Nuea

sac.gallery

3. Nya Rot Fai Market

Stadens nya färgstarka marknad har retro-föremål, inredningsobjekt, kläder och konsthantverk och ligger relativt centralt. Bör inte förväxlas med den äldre Rot Fai Market i Srinakarin mycket längre ut från city. 

Torsdag- Söndag kl17-24

Adress: Ratcadaphisek Road, Nära Esplanade Shopping Mall, MRT-Station: National Cultural Centre

Äta & dricka

4. L'Atelier de Joël Robuchon 

Fransk mat på högsta nivå. Som på andra Robuchon-krogar möts gästerna av en kulinarisk teater. Vid den långa bardisken har man köket rakt framför sig och den kunniga personalen vid sin sida.

Adress: MahaNakhon CUBE, 96 Narathiwas Ratchanakharin Rd, Silom

robuchon-bangkok.com

5. Sühring

Äta tysk snabbmat i Bangkok? Absolut - om den är i klass med Sühring. Tvillingarna Sührings lekfulla gourmetversioner av tysk vardagsmat rankas redan som Asiens 13:e bästa krog. På Suhring skrattar man och njuter samtidigt.

Adress: No 10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Jannawa

restaurantsuhring.com

6. Le Du

Låter franskt men är thailändska för "årstid". Unge thailändske kocken Chef Ton skapar här en restaurang han själv vill se med modern thailändsk mat. Spännande och prisvärt. Runt hörnet ligger den trevliga baren Namasah Bottling Trust i en fristående villa.

Adress: 339/3 Silom Soi 7, Silom

ledubkk.com

Shopping & nöjen

7. Warehouse 30

I en rad övergivna varumagasin bakom TCDC växer nu en annorlunda och lovande galleria fram, med "kreativa" butiker, filmvisning och uppträdanden. Dessutom ett stort och vilsamt kafé med plats för nya tankar. 

Adress: 52 - 60 Charoen Krung Road 

facebook.com/TheWarehouse30/

8. Terminal 21

Ny galleria med flygplats-tema. Alla våningsplan är döpta efter en storstad. Exempelvis har Tokyo-våningen många japanska butiker. Gallerian bryter mönstret genom att ha färre globala märkeskedjor och fler små självständiga butiker.

Adress: 88 Soi Sukhumvit 19, Asok

terminal21.co.th/

9. Iron Fairies

Bar och livescen för jazz och soulmusik mitt i Thonglor. Stället liknar ett gammalt kinesiskt apotek med mycket trä- och järndetaljer. Livebandet har sin balkong, publiken en annan. Skön stämning att sjunka in i.

Adress: 394 Sukhumvit Soi 55, Thonglor

sv-se.facebook.com/ironfairiesbkk/

Bo bra

10. 137 Pillars & Suites

Nyöppnat femstjärnigt hotell snäppet vassare än de flesta. Alla rum är välutrustade med köksdel och tvättmaskin. Sviterna har butler-service. Två evighetspooler på taket. Transporten ner till nya Emquartier-gallerian sker med stil i en lila London-taxi.

Adress: 38 Sukhumvit Soi 39

137pillarshotels.com

11. Mövenpick Sukhumvit 15

Nytt lyxhotell med bra läge och bekväma rum. Trivsam takterrass med bar och pool. Nära till krogar och nattliv på Sukhumvit Soi 11. Gratis egen tuktuk ner till huvudgatan Sukhumvit. 

Adress: 47 Sukhumvit Soi 15

movenpick.com

12. Park Hyatt Bangkok 

Senaste statushotellet i Bangkok, hopbyggd med lika nya köpcentret Central Embassy i Bangkoks mest centrala citykvarter. Arkitekturen är spektakulär och hotellöppnandet var det senaste årets mest emotsedda. 

Adress: Central Embassy, 88 Wireless Road, Lumpini

bangkok.park.hyatt.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!