Sri Lanka – lär känna Asiens trevligaste resmål
På en yta mindre än Irland ryms nationalparker, spektakulära tempelruiner, ändlösa stränder, vackra teplantager och åtta världsarv. Sri Lanka har trots inbördeskrig och naturkatastrofer lyckats vända sin historia och är på god väg att bli Asiens trevligaste resmål.
Det är sen eftermiddag. Luften står nästan stilla där vi sitter uppe på jeeptaket. Framför oss står en elefanthjord som kivas, kelas och kommunicerar med varandra. Efter en stund bryter sig några unga djur ur gruppen och lunkar ner mot en sjö. Inom kort plaskar de glatt i det svala vattnet.
Vi är inte ensamma. Ytterligare ett 40-tal jeepar står i en halvcirkel på behörigt avstånd från hjorden. Men samtliga är lika tagna av att få se de vilda elefanterna som lever fritt på Sri Lankas inland. En bit därifrån står ett gäng vattenbufflar som ingen tar någon notis om. Dem ser man överallt längs vägarna, nedsjunkna i gyttjiga hål.
I Sri Lankas många nationalparker erbjuds safariturer med det bästa av vad Sydasien kan uppbringa – förutom elefanter och vattenbufflar finns även leoparder, krokodiler, ödlor, hjortar, vildsvin, mungor och exotiska fåglar som kan beskådas till en bråkdel av safaripriserna i Afrika. Nationalparken Kaudulla som vi besöker är hem åt hundratals elefanter. Här är de trygga för tjuvjägare, eftersom få av hannarna utvecklar betar.
Efter att ha skakats runt i timmar på de dammiga parkvägarna är det ljuvligt att slänga sig i hotellpoolen och låta vägdammet lösas upp före middagen under bar himmel. Hotell Cinnamon Habarana ligger mitt i djungeln, och även här är djurlivet högst påtagligt. Vi hör hur ödlor, apor och mungor rör sig strax utanför restaurangens ljusradie, och cikadornas sång ljuder genom hela natten.
Sri Lanka åter populärt turistmål
Den tårformade ön Sri Lanka söder om Indien har återigen blivit ett populärt turistmål efter ett utdraget inbördeskrig som tog slut först 2009. Här finns fortfarande stora svårigheter, det är det ingen som förnekar. I april 2019 dödades flera hundra personer i bombdåd runt om Sri Lanka. Flera kyrkor och lyxhotell var mål för attackerna där både lankeser och turister drabbades. Under en tid efter dåden avrådde svenska UD från att resa till Sri Lanka, men rekommendationen har sedan dess hävts, även om man fortsatt manar till försiktighet.
Adam Györki är kommunikationsansvarig på researrangören TUI, som återupptog sina resor till Sri Lanka strax efter att UD lyfte sin rekommendation i somras.
– Eftersom turismen är helt nödvändig för invånarna på Sri Lanka drabbades lokalbefolkningen hårt, många hotell tvingades bland annat säga upp personal, säger han.
Myndigheterna på Sri Lanka har jobbat intensivt för att återskapa det säkerhetsläge som rådde före attackerna, och Sri Lanka ser nu en uppgång i turismen igen.
– Först kom surfarna tillbaka, sedan turister från Australien följt av europeiska turister, berättar Adam Györki. Men det är fortfarande en bit kvar till de nivåer som rådde före dåden.
Korruption och diskriminering av tamilerna är andra problem som man brottas med, liksom dåliga arbetsvillkor. Men många singaleser är positiva till utvecklingen. Regeringen har satsat på infrastruktur med bussnät och bättre vägar samt obligatorisk skolgång för alla barn och ungdomar.
Centrala Sri Lanka utgörs av den ”kulturella triangeln”, städerna Kandy, Anuradhapura och Polonnaruwa med sina tusenåriga tempelruiner. Alla tre är upptagna på Unescos världsarvslista. Här finns också den mytomspunna Sigiriyaklippan. Det kala berget med stupande sidor höjer sig över djungeln som en uråldrig tron för en jätte och syns på mils avstånd.
Vi kör dit på eftermiddagen då det är färre turister och försäljare. Via uthuggna trappor och svetsade järnstegar klättrar vi uppför klippan. På vägen upp passerar vi målningar och poetiskt klotter som speglar känslolivet hos människor för över tusen år sedan i Sigiriyas motsvarighet till Instagramkommentarer. Totalt är det 1 200 trappsteg till toppen, men lite mer än halvvägs upp kan vi pusta ut på den berömda tassterrassen, där ett par enorma lejontassar flankerar den sista trappan upp. En gång i tiden fanns det även ett lejonansikte inkarvat i klippan, men det har för länge sedan vittrat sönder. På 400-talet lät den singalesiske kungen Kasyapa bygga ett privat palats på toppen, varifrån han kunde skåda ut över en stor del av sitt kungadöme. I dag är det bara ruiner kvar, men utsikten är fortfarande lika häpnadsväckande som då. Vi dröjer oss kvar länge innan det är dags att klättra ner.
Kandy – Sri Lankas heligaste stad
Gömd djupt inne i landet ligger Kandy, Sri Lankas allra heligaste stad, som är en välbesökt vallfärdsort för buddister. Den surrande metropolen är fylld av tempel och försäljare av elektronik och religiösa tillbehör. Vi tar en snabb lunch på en traditionell restaurang som serverar kothu, en sorts singalesisk pyttipanna. Grunden är hackad roti, tunnbröd, som steks med grönsaker och kluttar med mjukost. Vi gör som de lokala gästerna och äter med högerhanden från metallfaten. Mätta och belåtna tar vi oss an Buddhas vänstra hörntand. Templet Sri Dalada Maligawa är helgat åt den berömda reliken. Men den som trodde att man skulle få se själva tanden bet sig i tummen. Det som visas upp i templets inre rum är blott en kopia av guldskrinet som tanden förvaras i. Bara en gång om året i augusti tas den fram och bärs runt i staden på en elefant, medan folket festar och dansar.
Jag har aldrig varit någon teälskare, utan dricker på min höjd en svag kopp Söderblandning då och då. Men nu ska det bli ändring på det. Sri Lanka hette som bekant tidigare Ceylon och är ett av världens främsta teproducerande länder. Vi börjar vår teodyssé långt uppe i bergen.
Precis som på vingårdar sker förädlingen nära odlingarna för att råvaran ska vara så färsk som möjligt. Det gör att tefabrikerna ofta ligger oerhört vackert, och Oak Ray Tea är inget undantag. Från en brant sluttning har terrassen en 180-gradig utsikt över grönskande berg, frodiga dalar och flödande vattenfall. Här torkas, rullas, oxideras och upphettas tebuskens blad i flera olika processer. Vi får prova det exklusiva vita teet som i Sri Lanka kallas ”silver tips”. Det tillverkas av de finaste ljusgröna bladknopparna högst upp på tebusken och utgör mindre än 0,1 procent av landets totala teproduktion.
Mohamed Nazir är produktchef på tekompaniet. Han berättar att det vita teet innehåller extremt mycket antioxidanter som rensar kroppen från orenheter och ger en uppfriskande känsla. Han tipsar också om att äta bladen med lite honung när teet är urdrucket för extra effekt. Jag köper en liten svindyr läderburk med silver tips-te och hoppas på underverk.
Nuwara Eliya – känt som ”Lilla England”
Nuwara Eliya är känt som ”Lilla England” på grund av sin popularitet bland britter under kolonialtiden. Jag kan förstå dragningskraften, temperaturerna är betydligt behagligare här än nere i huvudstaden Colombo. Jag får för första gången dra en sjal om axlarna, men det känns ganska mysigt. När britterna flyttade inåt landet tog de förutom tedrickandet också med sig kolonial arkitektur, golfbanor, biljardrum och whisky. Att ta in på Grand Hotel i Nuwara Eliya är som att förflytta sig hundra år tillbaka i tiden till den engelska landsbygden. Om än något slitet har hotellet fortfarande en air av elegans och lyx omkring sig. I tesalongen dricker vi high tea, en matigare version av afternoon tea. Vi njuter av levande pianospel, luftlätta små smörgåsar, söta minibakelser och en temeny lång som ett Ullaredskvitto medan regnet strilar utanför fönstret.
Efter ytterligare en lång och mustig bilresa är vi tillbaka på kusten. Nybyggda jättehotellet Riu i Ahungalla blir vårt hem för några dagars skön avkoppling efter äventyren, här finns en av västkustens finaste sandstränder. Och som om inte stränderna, djurlivet och kulturskatterna var tillräckligt har Sri Lanka ännu ett ess i rockärmen.
Ayurveda är ett av världens äldsta holistiska synsätt och praktiseras på hela Sri Lanka. Ayurveda kombinerar ayuh, livet, med veda, vetenskap. Grunden är tron på att symtom – artrit, migrän, feber och så vidare – är kroppens sätt att säga att du är ur balans. Genom att återställa balansen kan kroppen hela sig själv. Nå, det får vara upp till var och en, men jag är i alla fall nyfiken på att testa och besöker Kuma Ayurveda Spa i Ahungalla. Där får jag först träffa doktor Koshi Marimelwadu som har studerat ayurvedisk medicin i sex år. För mina spända datoraxlar rekommenderar hon aromatisk huvudmassage och föreskriver en särskild örtoljemix som ska passa just min kroppsliga obalans. Det är rejält med olja som ska masseras in i både hår och hud, och just min variant luktar tyvärr kaffesump. Jag får andas in het ånga med en handduk över huvudet, och efteråt lägger massören en tjock leransiktsmask medan oljan i håret får verka. Det krävs nog mer än en tvåtimmarsbehandling för att få någon större effekt, men jag känner mig ändå avslappnad och uppfriskad – särskilt efter att jag har fått tvätta oljan ur håret.
Världsarvet Galle Fort
Längs den västra kusten ser vi flera övergivna hus. De tillhörde familjer som utplånades helt efter tsunamikatastrofen 2004, då tusentals singaleser fick sätta livet till. I dag har livet återgått till det normala för de flesta, och landet har upplevt en snabb ekonomisk tillväxt de senaste tio åren. Turismen har vuxit explosionsartat, och det byggs nya stora hotell längs hela kusten.
Vi är på väg till staden Galle Fort, som var holländarnas singalesiska huvudkontor på 1700-talet. Numera är de gamla militärbyggnaderna ombyggda till trendiga affärer, tesalonger och restauranger, och Unesco har utnämnt den gamla hamnstaden till världsarv. Här kan man lätt tillbringa en heldag med att fönstershoppa och äta glass. Husfasadernas sandsten absorberar solljuset under dagen, för att ge tillbaka det i skymningen då de glänser som guld. Varje kväll samlas mängder av människor vid Galles fyr för att se solen gå ner i havet.
Efter tio dagars rundresa kan jag bara dra slutsatsen att Sri Lanka är ett oerhört mångsidigt resmål, med mängder av saker att uppleva och utforska, vi har bara skrapat på ytan. Nu när jag lärt mig uppskatta den subtila drycken kan jag också med säkerhet säga att Sri Lanka definitivt är min kopp te.
LÄS MER: 7 guldgula stränder på Sri Lanka
RESFAKTA: SRI LANKA
Resa hit: TUI, Ving och Apollo erbjuder paketresor med hotell och reguljärflyg året runt. LOT, Qatar Airlines, Emirates och Aeroflot flyger från Stockholm, LOT, Qatar Airways och British Airways flyger från Göteborg.
Bästa tiden: Två monsunperioder på olika delar av ön gör att det alltid är bra väder någonstans. Norra och östra Sri Lanka har bäst väder maj till september. Södra och västra Sri Lanka har bäst väder från december till april. Inre delarna av Sri Lanka har ett mixat klimat och erbjuder både sol och regn året om.
Restid: Cirka 15 timmar.
Tidsskillnad: +4,5 timmar.
Språk: Singalesiska, tamil och engelska.
Valuta: Rupier (LKR).
Prisnivå: Ungefär 60 procent billigare än Sverige.
Ta dig runt: Ta allt som beskrivs som express eller lyx med en nypa salt, särskilt när det gäller transporter. Att hyra en chaufför om ni är några stycken är prisvärt och sparar massor av tid.
Bra att veta: Under Poya Day, fullmånedagen, som infaller en gång i månaden är det enligt lag förbjudet att servera alkohol.
Läs mer: srilanka.travel
GUIDE: SRI LANKA
SE & GÖRA
1. Kaudulla National Park
Sri Lanka har 22 nationalparker, och många av dem erbjuder jeepsafari. Kaudulla ligger mitt i den kulturella triangeln, 18 mil från huvudstaden Colombo, och är hem åt flera hundra elefanter. De flesta hotell hjälper till med bokning av jeep och chaufför.
Mer info: kaudullasafari.com
2. Oak Ray Tea Factory
Hitta ett nytt favoritte och lär dig om tillverkningen på någon av Sri Lankas alla teplantager. Merparten finns i det bergiga och fuktiga inlandet, och många har öppet för besökare dagtid. Oak Ray Tea Factory har både provningar och ett museum.
Mer info: oakrayteafactory-museum.com
3. Hjälp sköldpaddorna
På västkusten finns flera sköldpaddscentrum där man gräver upp och räddar sköldpaddsägg från rovdjur och människor, för att senare släppa ut de nykläckta ungarna på trygga platser.
Mer info: srilankaseaturtles.com
ÄTA & DRICKA
4. The Grand Hotel, Nuwara Eliya
I den brittiska koloniutposten Nuwara Eliya tar du så klart high tea på eftermiddagen för att fylla ut gapet mellan lunch och middag. Det bästa serveras på Grand Hotel, i salongen eller ute på gräsmattan.
Adress: 5, Grand Hotel Road, Nuwara Eliya, thegrandhotelnuwaraeliya.com
5. Fortaleza, Galle Fort
Avslappnad restaurang i skön miljö med mysig innergård. Singalesisk mat med singaporiansk touch mitt i Galle Fort.
Adress: 9, Church Cross Street, Galle Fort, fortaleza.lk
6. Jungle Beach, Ahungalla
Längs stranden i Ahungalla finns flera restauranger, där Jungle Beach är en av de bästa. Passa på att ta ett dopp eller en massage medan kocken fixar lunchen.
Adress: Waturagama, Ahungalla Beach, junglebeachahungalla.com
BO BRA
7. Habarana Village by Cinnamon
Perfekt utgångsläge för elefantsafari och Sigiriya Rock. Rymliga bungalower med ett stort badrum och fin terrass. Dubbelrum inklusive frukost från 1 600 kronor/natt.
Adress: Habarana, cinnamonhotels.com
ANNONS: Läs mer och boka Habarana Village by Cinnamon här [extern länk]
8. The Grand Hotel, Nuwara Eliya
På en kulle i Nuwara Eliya, omgivet av tropisk grönska, ligger denna kopia av en brittisk lantegendom. Här finns whiskybar, tesalong, biljardrum och en liten shoppinggalleria. Dubbelrum, inklusive halvpension, från 1 800 kronor/natt.
Adress: 5, Grand Hotel Road, Nuwara Eliya, thegrandhotelnuwaraeliya.com
ANNONS: Läs mer och boka The Grand Hotel, Nuwara Eliya här [extern länk]
9. Riu Sri Lanka All inclusive
Nybyggda Riu på västkusten ligger precis vid stranden, har tre pooler och all inclusive dygnet runt. Perfekt för familjer eller kompisgänget. Dubbelrum från 1 600 kronor/natt.
Adress: Ahungalla Beach, riu.com/en/hotel/sri-lanka/ahungalla/hotel-riu-sri-lanka
ANNONS: Läs mer och boka Riu Sri Lanka här [extern länk]
10. Rampart View, Galle Fort
Enklare b&b mitt i Galle Fort med en fantastisk utsikt över muren mot havet. Dubbelrum från 580 kronor/natt.
Adress: 37, Rampart Street, Galle Fort, gallefortrampartview.com
ANNONS: Läs mer och boka Rampart View, Galle Fort här [extern länk]
Sveriges ambassad om resor till Sri Lanka
Det föreligger fortfarande en risk för framtida terroristattacker på Sri Lanka.
Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.