Hikkaduwa är en turistort med fina stränder på Sri Lankas västkust.
1 av 6: Hikkaduwa är en turistort med fina stränder på Sri Lankas västkust. Foto: Elisabeth Axås
I Ahungalla pågår bylivet strax intill de stora hotellen.
2 av 6: I Ahungalla pågår bylivet strax intill de stora hotellen. Foto: Elisabet Axås
Lejonklippan Sigiriya reser sig 200 meter över slätten.
3 av 6: Lejonklippan Sigiriya reser sig 200 meter över slätten. Foto: Elisabet Axås
Utsikten från Sigiriyas topp gör det mödan värt att ta sig upp.
4 av 6: Utsikten från Sigiriyas topp gör det mödan värt att ta sig upp. Foto: Elisabet Axås
Tandens tempel i Kandy ligger på 500 meters höjd över havet.
5 av 6: Tandens tempel i Kandy ligger på 500 meters höjd över havet. Foto: Elisabet Axås
Bilderna på Sigiriyas bergvägg är väl bevarade sedan 500-talet.
6 av 6: Bilderna på Sigiriyas bergvägg är väl bevarade sedan 500-talet. Foto: Elisabet Axås

Sri Lanka – fantastiska kulturarv och vilda djur

Sri Lanka är tillbaka som ett av våra stora semesterresmål. Det är inte svårt att förstå. Här hittar vi stränder, kulturarv, teodlingar och vilda djur. Allt ligger nära och det är aldrig långt till möten med lankeserna.

Plötsligt ber vår guide Shiromi Wiratunga chauffören att stanna minibussen. Hon har sett något ovanligt som hon vet att turister brukar vilja fotografera:

– Titta där plöjer en man risfältet med vattenbufflar!

Vi är inte förvånade, men Shiromi säger att det blir allt ovanligare. De flesta plöjer med handtraktor numera. Ett litet tecken på att det går allt bättre för Sri Lanka. Det märker jag också på att vägarna fått ny asfalt sedan mitt förra besök för fem år sedan. Men de är fortfarande lika smala och krokiga.

 

LÄS OCKSÅ: 17 drömresmål för din resa till Asien

Lever enkelt i Sri Lanka

Och trots att många fått det bättre i Sri Lanka sedan inbördeskriget tog slut 2009 lever fortfarande de flesta på landsbygden under enkla förhållanden. Vi besöker byn Hiriwadunna mitt i Sri Lanka. Byborna bor i hus av lera som inte håller så länge. Guiden pekar ut ett som är "väldigt gammalt" – nästan 30 år.

Vi får åka vagn bakom bonden Ratnes bufflar genom den grönskande byn. Vagnen knirkar långsamt fram på grusvägen. Vi är här på en guidad tur och framför oss kör en annan vagn med fler turister. Byborna själva verkar hellre cykla eller åka tuktuk.

Drar in pengar

Buffelfärden slutar med lunch hemma hos mr Muthabanda och mrs Wijelatha. Här serveras okracurry med riven kokos tillagad över öppen eld. Det smakar fantastiskt när vi sätter oss på de väggfasta bänkarna i det öppna köket.

Att ta hit besökare är ett sätt för byborna att dra in pengar. Och för oss besökare att få en liten inblick i det lantliga livet i Sri Lanka. För visst är det härligt att hänga på stränderna nu när charterbolagen satsar på resor till Sri Lanka igen, men semestern blir inte komplett om man inte kombinerar stränderna med en tur in i landet, till de små byarna, de stora djuren och de mäktiga templen.

 

Hikkaduwa är en av Sri Lankas första och största badorter med hotell i alla prisklasser.

Vilda elefanter

De vilda elefanterna som gärna håller till nära byn är ett av bybornas stora bekymmer. Ett hundratal personer dödas av vilda elefanter varje år så byn har kojor i träden dit de kan fly från attacker. På väg till Hiriwadunna såg vi mycket riktigt vilda elefanter i skogen. Och nu fortsätter vi till Kaudulla nationalpark. Cirka 200 elefanter rör sig mellan den och Minneriya nationalpark strax intill. Vi behöver inte åka långt in i parken innan vi ser ett tjugotal av de stora djuren beta vid sjön Kaudulla Wewa.

Lite längre fram ser vi 80 till, men sedan får vi vända. Ett kraftigt skyfall sätter stopp för vidare utforskning. Visst har vi en rejäl jeep, men vi vill inte fastna i leran.

Sri Lanka skulle inte vara så grönt som det är utan regn. Här på centrala ön regnar det som mest från oktober till december.

Unescos världsarv

Lejonklippan Sigiriya är en av Sri Lankas största attraktioner och här har vi mer tur med vädret. Det är bra för jag skulle inte gärna gå uppför bergets 1 200 trappsteg i hällregn. Där uppe byggde kung Kasyapa ett fort på 400-talet, enligt legenden för att vara beredd när hans bror kom för att ta hämnd på Kasyapas mord på deras far.

I dag är Sigiriya ett av Unescos världsarv och absolut värt de många trappstegen. Halvvägs upp vilar vi lite och tittar på de lättklädda damerna som målades på väggen på 500-talet.

Och väl uppe får vi en vidunderlig utsikt. Philip Galloway och Orla Kinsella från Irland beundrar slätten och de blånande bergen i horisonten. De trivs i Sri Lanka:

– Det är mycket bättre än Thailand eller Vietnam. Folk är så vänliga här. Det är lite som i Burma, jämför Philip som rest mycket i Asien.

Munkarnas mässande kallar till kvällspujan i Tandens tempel i Kandy. Tre gånger om dagen öppnas dörren till det yttersta av de sju skrin som omsluter Buddhas tand. Templet Sri Dalada Maligawa är en vallfartsort som numera verkar locka lika många turister som buddister. Om de troende irriteras av alla utlänningar med mobilkameror visar de det inte med en min. Alla rör sig tålmodigt framåt till ljudet av taktfasta trummor.

 

LÄS OCKSÅ: 17 saker du inte vill missa på resan till Sri Lanka

Turistanpassade souvenirer

Det är templet som lockar turisterna till Kandy, men före pujan vandrar jag runt i staden som är livlig och lite svalare än vid havet. Vi är på 500 meters höjd, vilket känns i den lite friskare luften.

Jag irrar runt bland kläder, tyger och prylar på Kandys marknad. Vill jag kanske köpa en sari? Eller bli guidad till kryddmarknaden?

Jag avböjer alla erbjudanden. Till kryddmarknaden hittar jag själv, det är bara tvärs över gatan. Där säljs lite mer turistanpassade varor, souvenirer och kryddor i elegantare förpackningar. Mohammad lockar med aloe verakräm. Han tycker jag ser alldeles för tveksam ut.

–Köp av mig. Vi har bara äkta varor, jag säljer till Kandyborna, hur skulle jag kunna ha falska grejer? Det kostar tio gånger så mycket på spice garden!

Jag köper en burk aloe verakräm för 20 kronor, jo den var mycket billigare än på kryddgården vi besökte på vägen hit.

Motorväg mellan Colombo och Galle

Förra gången jag var i Sri Lanka åkte vi söderut mot kusten via Hill Country, där det mesta av Sri Lankas te odlas. Nu är motorvägen mellan Colombo och Galle klar så vi åker tillbaka till Colombo på vår väg mot stränderna. Längre på kartan, men det tar bara några timmar. Det innebär att vi missar de oändligt vackra gröna sluttningarna med rader av tebuskar som man ser på varje reklambild från Sri Lanka. Visst stannar vi vid en tefabrik längs vägen till Colombo, men det är inte samma sak.

Te är en av Sri Lankas största exportvaror, men tiderna är svåra. Syrien var en av de stora importörerna, dit säljs inget nu. Ryssarna köper också mindre.

– Och engelsmännen använder numera tepåsar tyvärr. De kan komma från alla möjliga länder, suckar mr Marasingha som driver Geragama tea factory.

Påste är inte något han gärna befattar sig med. Teet som hamnar i påsarna kallas för dust och är såvitt jag förstår det som blir över när man tagit hand om det "riktiga" teet.

– Inget annat land kan få samma kvalitet på teet som vi med vårt Ceylonte. Tamilkvinnorna plockar för hand i Kenya har de maskiner, de väljer inte ut bladen, förklarar guiden Shiromi.

 

Bor vid teplantagerna

Efter singaleser är tamiler den största folkgruppen i Sri Lanka. De utgör cirka tolv procent av landets 21 miljoner invånare. De flesta bor i de norra delarna av Sri Lanka sedan urminnes tider, men de som plockar te är ättlingar till tamiler som fördes hit från Indien av engelsmännen på 1800-talet just för att plocka te. De hör till Sri Lankas fattigaste och bor ofta i enkla bostäder på teplantagerna.

Fortfarande anar man tiden då dåvarande Ceylon var en brittisk koloni. Bilarna kör till vänster, brevlådorna är röda och många pratar riktigt bra engelska.

Strax före Colombo kör vi upp på Sri Lankas första motorväg, finansierad av kineser. Plötsligt susar vi fram, utan att behöva hamna bakom tuktukar, traktorer eller bussar. Bekvämt, men inte så charmigt.

Innan vi anar det är vi framme i Hikkaduwa, en av Sri Lankas första och största badorter. Hit började turisterna komma på 1960-talet. I dag är det en välfungerande turistort med fina vågor för surfare och hotell i alla prisklasser. Men lite överexploaterad. Det är tätt mellan hotellen, stranden är eroderad på sina ställen och trafiken genom staden är tät trots att motorvägen nu går utanför. Den som vill ha mer lugn och ro väljer i stället någon av turistorterna längs sydkusten, söder om Galle.

Galle har en lång historia som först portugisisk, sedan holländsk och engelsk kolonialstad. Numera är den gamla delen av staden, Galle Fort, ett av Sri Lankas åtta världsarv. De förut så slitna byggnaderna putsas upp och förvandlas ett efter ett till kaféer, designbutiker och hotell.

 

Ceylonte plockas för hand av tamilkvinnor.

Svårt för finsmakare

En av dem som hittat till Galle är svenske Thomas Elbaum. Han är en av delägarna av heminredningsbutiken Home by TPV och baren Livingroom by TPV i Galle Fort. Han och hans två kompanjoner kom hit 2010 och öppnade först boutiquehotellet Three by TPV strax söder om Galle. Nu är hotellet sålt, men de driver butiken och den eleganta baren.

– Vi gillar att designa saker. Vi lägger energi på detaljerna. Vilket inte alltid är så lätt. Kvalitetstänket här är inte alltid vad Thomas önskar.

Mycket av det som finsmakare som Thomas önskar kan vara svårt att få tag på i Sri Lanka. När han och hans kompanjoner saknar parmaskinka eller en god ost får de resa utomlands. Men inte till Europa utan till Thailand.

– Vi har inte varit i Sverige på två år. Men vi åker till Bangkok typ varannan månad.

Små designhotell som Three by TPV dyker upp här och var nu i Sri Lanka. Men mest är det de stora hotellkedjorna som satsar. I Ahungalla öppnade den spanska hotellkedjan Riu landets största hotell med 500 rum i somras. Det kommer att förvandla den lantliga stranden som vid mitt besök bara har ett hotell. Därifrån promenerar jag in i byn Ahungalla där jag redan dag två kan heja på folk jag mött på stranden.

Lärare i skolan

Sunil Sante de Silva som driver den lilla strandrestaurangen visar sig också vara lärare i en av byns skolor. Han visar mig runt på skolgården. Men jag får inte titta in i skolsalarna, centralprov pågår och barnen får inte störas.

Längre in i byn känner jag igen en annan kille från stranden. Det är Wimal de Silva som håller på att bygga ett hus till sig och sin syster. Annars jobbar han som tuktukförare. Medan vi står och pratar kommer hans mamma ut med en tandborste. Han ler lite snett mot mig. Morsor är morsor var i världen vi än befinner oss.

 

 

RESFAKTA SRI LANKA

Bästa tiden: Året om. I sydväst är vädret bäst under december till mars, i nordost i maj till augusti.

Restid: Drygt nio timmar med nonstopflyg, från cirka tolv timmar med flygbyte.

Språk: Singalesiska, tamil och engelska.

Valuta: Lankesisk rupie. Det kan vara glest mellan bankomaterna.

Prisnivå: Billigare än Sverige. Ta dig runt: Enklast med bil och chaufför, mest spännande med tåg.

Bra att veta: Elektroniskt inresetillstånd krävs. Det får man mot en avgift på www.eta.gov.lk. Det finns flera olika typer av eluttag i väggen. Den brittiska med tre pinnar är vanligast, men det finns också vanliga europeiska.

RESGUIDE SRI LANKA

SE & GÖRA

1. Se klippmålningar

Sigiriya

Lejonklippan med sina klippmålningar och vindlande trappor upp på toppen är ett av Sri Lankas åtta Unescovärldsarv. Väl värt ett besök, om inte annat så för den fantastiska utsikten.

www.sigiriya.org

2. Se elefanter i det fria

Kaudulla nationalpark

Denna nationalpark är mindre känd än Yala längst ner i söder men ett bra alternativ för den som vill se elefanter, som rör sig mellan denna och Minneriya nationalpark. Störst chans att se elefanter i augusti till december.

3. Kom nära byborna

Hiriwadunna

Att besöka en by på landet ger en känsla av att besöka Sri Lanka "på riktigt". Hiriwadunna tar emot många turister, men är ändå så nära man kan komma utan att känna någon bybo personligen.

www.chanakaadventureholiday.com

ÄTA & DRICKA

4. Prylrik bar & butik

Livingromm by TPV

Svenskägd cocktailbar och butik med ett myller av prylar att titta på eller köpa. På taket finns ett enda rum med egen stor terrass att hyra för den som vill ha en unik vistelse i Galle.

Lighthouse street, Galle Fort www.thelivingroombytpv.com

5. Mat med en twist

Flamingo house/Love bar

Eklektisk krog och bar med modern mat i fashionabla stadsdelen Colombo 7. Lankesisk och europeisk mat med elegant twist samsas på menyn.

58 A Horton place, Colombo 7 www.flamingohouse.lk

SHOPPING & NÖJE

6. Köp fairtradetillverkat

Selyn

Fairtrademärkta tyger, kläder, leksaker och andra textilier tillverkade av mestadels kvinnor i 25 byar i centrala Sri Lanka. Butiker finns på flera ställen, bland annat i Colombo, Kandy och Negombo.

102 Fife Road, Colombo 5 71/1 Temple street, Kandy 300 Lewis place, Negombo www.selyn.lk

7. Kaffe och jazzmusik

Barefoot

Barefoots kafé på Galle Road i Colombo är något av en samlingsplats för alla som vill njuta av en kopp kaffe till cool jazzmusik. I butiken säljs kläder, inredningsdetaljer och böcker. Det finns även en butik i Galle Fort.

704 Galle road, Colombo 3 41 Pedlar street, Galle Fort www.barefootceylon.com

BO BRA

8. Naturälskarens dröm

Cinnamon Lodge Habarana

Mitt i naturen, bland 2 000 träd och 138 fågelarter är detta hotell en naturälskares dröm, trots att aporna ibland kan bli onödigt närgångna. Dubbelrum med frukost från cirka 1 500 kronor.

Habarana www.cinnamonhotels.com/cinnamonlodgehabarana

9. Ljust, litet och trevligt

Mango house

Ljust och luftigt litet hotell inne i Galle Fort. Sju trevligt inredda rum i vitt och lime. Dubbelrum från cirka 840 kronor inklusive frukost.

3 Leyn Baan Cross street, Galle Fort www.mangohouse.lk

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!