ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Snabb utveckling för Kinas toalettrevolution

För att få bukt med toalettpappersstölderna har toalettpappret på vissa ställen börjat ransoneras ut.

För att få bukt med toalettpappersstölderna har toalettpappret på vissa ställen börjat ransoneras ut.

1/2

Foto: TT

På det här stället får man med hjälp av en ansiktsscanner 60 centimeter utdelade.

På det här stället får man med hjälp av en ansiktsscanner 60 centimeter utdelade.

2/2

Foto: TT

Snabb utveckling för Kinas toalettrevolution

Kinas toalettrevolution går snabbare än beräknat. Men nu har man istället haft problem med stölder, som man bekämpar med hjälp av nyinförskaffad teknologi. 

Offentliga toaletter i Kina har inte varit kända för att bjuda på den mest angenäma upplevelsen när du ska lätta på trycket.

Tidigare har det rapporterats om sjukhustoaletter i landet där snuskigheter ha flutit runt på hela golvet och restaurangtoaletter där du sitter helt öppet och uträttar dina behov. 

I januari meddelade den kinesiska staten att det skulle vara slut med landets offentliga toalettsnusk. man lovade att bygga 33 500 nya offentliga toaletter i landet samtidigt som man planerade att renovera ytterligare 25 000 toaletter under de kommande tre åren. Det kom att visa sig att kineserna var angelägna att genomföra vad som kallats en toalettrevolution.

Förra veckan meddelade de kinesiska myndigheterna att 90 procent av den ambitiösa toalettplanen. Ett år innan hela projektet ska ha färdigställts har man installerat 36 000 nya porslinstronar och renoverat 15 000 redan existerade. 

Problem med pappersstölder

Nu när toalettrevolutionen nästan genomförts uppenbarade sig dock ett helt nytt problem. Folk stjäl toalettpapper som om de aldrig sett produkten förr.

Papper att torka har tidigare varit väldigt ovanligt på landets offentliga toaletter. För att komma tillrätta med pappersstölderna har man på ett ställe nu installerat ett system med ansiktsscanning som delar ut 60 centimeter papper per tillfälle.

När du har fått din ranson måste du vänta nio minuter innan du är berättigad till ytterligare ytterligare rutor.

Införandet av programvaran har resulterat i att pappersanvändningen har sjunkit från 20 rullar per dag till fyra per toalett. Det nya ransoneringssystemet har tagits väl emot hos besökarna även om vissa har klagat på att de utdelade pappersremsorna är för korta, skriver Independent.  

 

LÄS OCKSÅ:

• Jorden runt – på 11 annorlunda toaletter 

• Sålde allt för att resa – nu skurar de toaletter 

• Kina inför turistregler – för de egna medborgarna 

Annons

ELISABETH MONTGOMERY