Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Mäktiga, mystiska kinesiska muren.
Mäktiga, mystiska kinesiska muren.
Mäktiga, mystiska kinesiska muren.
Vågar du prova street food i Kina har du en spännande upplevelse framför dig!
Vågar du prova street food i Kina har du en spännande upplevelse framför dig!
Vågar du prova street food i Kina har du en spännande upplevelse framför dig!
1 AV 2
Mäktiga, mystiska kinesiska muren.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Vågar du prova street food i Kina har du en spännande upplevelse framför dig!
Foto: SHUTTERSTOCK

Ska du resa till Kina? Här är 6 saker du bör ha koll på

Kina blir ett allt populärare resmål för svenskar. Kombinationen exotiskt samhälle och fantastisk shopping är nästan oemotståndlig. Men kulturkrockarna kan vara svåra. 

Här är sex saker du bör veta innan du åker till Kina.

Krister Berntsson

En gång i tiden var Kina ett av världens mest slutna länder. Och det blev inte bättre under den kommunistiska diktaturen. Men de senaste 20 åren har Kina gått från slutenhet till öppenhet, åtminstone när det gäller turister.

UD ANGÅENDE RESOR TILL KINA

Den 17 februari 2020 beslutade UD om att ändra avrådan för resor till Kina med anledning av coronavirus-utbrottet tidigare i år. 

• UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen. 

• UD avråder från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao. Avrådan gäller tills vidare.

Detta i kombination med att ekonomin går som tåget och shoppingen är oemotståndligt billig, har höjt landets popularitet som resmål.

Men det är fortfarande annorlunda kultur – åtminstone ur skandinaviskt perspektiv – så det lönar sig att göra research innan du åker dit.

Här är sex saker du behöver veta innan du bokar biljetten till Kina.

LÄS MER: Kina inför nya tuffare visumregler för svenskar

1. Det går inte att uppleva allt

Kina är världens folkrikaste nation och den tredje största till ytan. Kina är ingen enhetlig kultur utan omfattar en enorm mångfald av folkgruppen, traditioner, geografi, naturtyper och sedvänjor. Det är helt enkelt omöjligt att uppleva allt.

Välj ut ett par saker du vill uppleva och gör det ordentligt.

2. Ingen pratar engelska

Det finns inget språk som talas av så många som mandarin, så varför ska kineserna lära sig engelska? I svenska öron är mandarin (och kantonesiska) nästan omöjliga att förstå. Så skaffa dig en bra frasbok eller en rejäl språkkurs om du ska ge dig utanför de populäraste turiststråken.

3. Kina är inte bara städer

Vår bild av Kina är ofta smogfyllda industristäder eller trångbodda jättestäder med enorma höghus. Men Kina är också svindlande vacker natur, spektakulära bergslandskap och vyer som får dig att tappa andan.

Så missa inte chansen att besöka den kinesiska naturen om du får den.

Kinesisk mat kan vara väldigt annorlunda. Anktunga och kycklingfötter är bara början... Foto: SHUTTERSTOCK

4. Karaoke är jättestort

Karaoke må vara en japansk kulturyttring, men det är ett ännu större fenomen i Kina. Och vem vill inte uppleva medelålders affärsmän i kostym som brister ut i Whitney Houston?

Karaokebarer är inte bara ett ställe där man roar sig, det är också ett ställe där man håller affärsmöten.

5. Maten kan vara rätt konstig

Om du tror att du förstår dig på kinesisk matkultur för att du ätit Chop suey eller pekinganka på en kinakrog i Sverige, så har du fått allt om bakfoten. Kinesisk mat kan vara väldigt annorlunda. Anktunga och kycklingfötter är bara början. Men om du klarar att bortse från att du äter saker du inte känner igen, så väntar dig stora kulinariska upplevelser.

6. Kineser gillar inte kroppskontakt

Om du gillar det franska sättet att hälsa med kindpussar, eller föredrar svenska manskramar så behöver du tänka om när du kommer till Kina. Här tar man inte ens i hand. Och vi pratar heller inte djupa japanska bugningar som hälsning. En lätt nickning och orden nǐ hǎo duger gott.

Ett försök till handskakning kan upplevas som direkt obehaglig för många kineser och ändå har kineser inga problem med att trängas lokaltrafiken på ett sätt som skulle vara otänkbart för en skandinav.

LÄS MER: UD avråder från resor till Kina