Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Asien

Publicerad 8 feb 2018 17:00

Seoul – en spännande stad på rejäl uppsving

Typisk för Seoul är att mycket i staden är relativt nytt - även de gamla byggnaderna är förhållandevis nya.

Typisk för Seoul är att mycket i staden är relativt nytt - även de gamla byggnaderna är förhållandevis nya.

1/4

Foto: SHUTTERSTOCK

Det är förhållandevis billigt att åka både taxi och tunnelbana i staden.

Det är förhållandevis billigt att åka både taxi och tunnelbana i staden.

2/4

Foto: SHUTTERSTOCK

Vare sig man äter på restaurang, i ett stånd på gatan eller på en marknad så är det riktigt lätt att hitta bra mat.

Vare sig man äter på restaurang, i ett stånd på gatan eller på en marknad så är det riktigt lätt att hitta bra mat.

3/4

Foto: SHUTTERSTOCK

Skidåkning i Pyeongchang. Backarna här är inte speciellt höga, men bjuder ändå på bra skidåkning.

Skidåkning i Pyeongchang. Backarna här är inte speciellt höga, men bjuder ändå på bra skidåkning.

4/4

Foto: RICKARD LINDBLOM

Staden Seoul har länge varit känd som Tokyos lite mer sansade småsyskon, men den är mer än så.

Välkommen till en vänlig storstad där det mesta är nytt.

Vi ska lära oss att laga en Japachae, som i princip är stekta nudlar och grönsaker och Jeon som är pannkakor innehållandes räkor och grönsaker. 

Först visar kocken utförligt hur man gör innan det är dags för oss att prova själva vid var sin liten köksstation. Här är matlagning uppenbarligen inget man skämtar om, bränner man sina pannkakor litegrann ser den något barska kocken till att sno ihop nya på en minut – allt för att besökaren ska få den rätta upplevelsen av den koreanska maten. 

Kulturcentrumet K-style Hub vid Cheonggye Square är ett bra ställe för den som vill ha en snabbkurs i allt som är koreanskt. Här kan man allt från att ta en matlagningskurs till att få vanlig turistinformation.

LÄS MER: Allt du behöver veta för resan till Vinter-OS 2018

Hembryggarna Hassan Haider och Erik Moynihan satte igång en smärre ölrevolution i Seoul.

Foto: RICKARD LINDBLOM

Mycket i staden är relativt nytt

Typisk för Seoul är att mycket i staden är relativt nytt - även de gamla byggnaderna är förhållandevis nya, mestadels på grund av att staden blivit mer eller mindre ödelagd. Koreakriget gick mycket hårt åt stadskärnan, vilket gjort att mycket av den äldsta bebyggelsen i staden härstammar från 1950-talet.

Vi besöker Changdeokgung-palatset, som är just en sådan gammal-fast-ny byggnad. Från början stod palatset färdigt år 1412 och återfinns nu på Useco:s världsarvslista. Det är dock inte husen från 1400-talet vi tittar på när vi besöker palatset, de har bränts ner och byggts upp flera gånger sedan dess. Påfallande många besökare är klädda i det traditionella klädesplagget Hanbok. Den färgglada sidendräkten i tre delar går att hyra i butiker som man ser praktiskt taget i vartenda gathörn. Vi hyr var sin uppsättning innan vi ger oss in på palatsområdet och är upphov till viss uppståndelse bara genom att gå runt och se en aning malplacerade ut.

LÄS MER: Seoul – 9 måsten när du reser till Sydkorea

Det bestående intrycket av Seoul är att det i staden är rent och fräscht.

Foto: RICKARD LINDBLOM

Marknaden Gwangjang bör man uppleva

Att äta lunch på Gwangjang är något man bör uppleva. Här på den stora marknaden lunchar många av stadens invånare själva och det är bara att gå runt i de trånga gångarna tills man ser det man vill ha. Här kan man få smaka på det mesta – från levande bläckfiskar till vanliga dumplings. Själva måltiden är också en upplevelse i sig. Man sitter vid trånga bord, bara centimeter från kvinnorna, det är nästan uteslutande kvinnor, som lagar maten och känner dofterna och värmen  från grytor och stekbord.

Det är inte bara byggnaderna här som är nyare än man kan tro, även all ölkultur bortom lager har uppkommit relativt nyligen. Området Itaewon var tidigare mest känt som ganska ruffiga kvarter starkt präglade av att den amerikanska armébasen som ligger här. 

Men det var innan hembryggarna Hassan Haider och Erik Moynihan, ursprungligen från USA respektive Kanada, startade baren Magpie i området. Vad som från början bara var tänkt som ett ställe där likasinnade ölnördar kunde träffas blev snabbt en succé. Då tog man sitt koncept vidare och startade ett bryggeri för att sedan sälja ölen i baren. I spåret efter succén med Magpie öppnade åtskilliga hantverksölsbarer i området. Bara på samma gata ligger bland andra surölsbaren Sour Pongdang och hippa The Booth. 

Mitt i Seul ligger Hungdae, studentområdet, och är man över 30 och vill se vad nattlivet har att bjuda på får man vara beredd på att medelåldern är ganska låg. Men en sak som är konstant i Seoul är den lugna atmosfären, både dag och natt. På gatan står gatuförsäljarna och säljer pirattillverkade strumpor och billiga smycken. I barerna spelar ungdomarna beer pong och lyssnar på rockmusik. 

Fast det är en vanlig fredagskväll får man samma känsla som på en stadsfestival i en medelstor svensk stad – fast utan stök.

Att äta lunch på Gwangjang är något man bör uppleva. Här på den stora marknaden lunchar många av stadens invånare själva och det är bara att gå runt i de trånga gångarna tills man ser det man vill ha.

Foto: SHUTTERSTOCK

GUIDE: 11 TIPS I SEOUL, SYDKOREA

Se och göra

1. Riksha-sightseeing

Här får man bekvämt i vagnen bakom cykeln uppleva staden med hjälp av en kunnig guide. Är det kallt ute blir man omstoppad med både filt och varmvattensflaska. 

arteeridersclub.com

2. Besök ett tempel

I dessa buddisttempel, som är mer av en turistattraktion än man kan tro, kan man få en ordentlig inblick i hur de munkarna lever. 

english.visitkorea.or.kr

Äta och dricka

3. N Tower HanCook

Vidsträckt utsikt där man får grepp om stadens spridning. Upplev utsikten tillsammans med en god buffé med klassisk koreansk mat.

Adress: 1-3 Yongsandong 2-ga, Yongsan-gu

4. White bear Makgeolli Bar & Brewery

Bar i Gangnam där den kunniga personalen guidar genom ett väl tilltaget utbud av öl och sprit. Även maten är riktigt bra här.

Adress: 06018  39 Apgujeong-ro 48-gil (Sinsa-dong), Gangnam-gu 

5. Maple tree house  

Grillresturang i centrala Seoul där man själv grillar maten på en grill mitt på bordet.

Adress: 26 Itaewon-ro 27ga-gil, Itaewon-dong, Yongsan-gu

6. Magpie

Baren där hantverksölstrenden i Seoul tog fart. Det var även här ”chimak”-trenden, att äta kyckling och dricka öl, utvecklades till ”pimak” – samma princip, fast med pizza.

Adress: 244-1 Noksapyeong-daero, Itaewon-dong, Yongsan-gu

Shopping & nöjen

7. Myeongdong

I det här området hittar man de största internationella märkena sida vid sida med de största inhemska. När de stora internationella kedjorna Etablerar sig i landet så är det här man hittar dem först.

Adress: Jung-gu

8. Dongdaemun market

Runt om i Seoul finns små butiker där man kan köpa koreanska kläder och prylar. Småaffärerna köper sina varor på Dongdaemun-marknaden. Här brukar de även ha nattmarknad där försäljningen börjar vid nio på kvällen och fortsätter fram till soluppgången.

Adress: Euljiro 6(yuk)-ga, Jung-gu

9. Stationen Gangnam

Kanske minns låten av artisten Psy? Det här är vad den handlar om. I Gangnam kan man handla riktigt pråliga kläder till låga priser.

Adress: Yeoksam 1(il)-dong 

Bo bra

10. Lotte Hotel L7 Myeongdong

Fint hotell som har nära till bra shopping, tunnelbana och bra transporter till och från flygplatsen.

Pris för en natt i ett bubbelrum: Drygt 1100 kronor per natt.

Adress: 137, Toegye-ro, Jung-gu

11. Staz Hotel Myeongdong II

Trevligt hotell som är prisvärt och perfekt för förstagångsbesökaren. Härifrån är det väldigt nära till tre olika tunnelbanestationer och lätt att ta sig över hela staden.

Pris för en natt i ett dubbelrum: Mellan 500 och 600 kronor.

Adress: 16, Supyo-ro, Jung-gu, Seoul 04554, Sydkorea

LÄS MER: OS 2018 i Sydkorea – program dag för dag

ELISABETH MONTGOMERY