Härligt, härligt men farligt, farligt.
1 av 3: Härligt, härligt men farligt, farligt. Foto: Shutterstock
Se till att maten är väl tillagad och purfärsk innan du äter den.
2 av 3: Se till att maten är väl tillagad och purfärsk innan du äter den. Foto: Shutterstock
Matförgiftning är inte ovanligt bland Thailandsturister.
3 av 3: Matförgiftning är inte ovanligt bland Thailandsturister. Foto: Shutterstock

Så undviker du att bli matförgiftad i Thailand

Thailand har väldigt god mat men det är inte ovanligt att den tvingar besökare i sängläge några dygn.

Kombinationen av nya exotiska smaker och en främmande bakterieflora gör att turistmagen ofta slår bakut.

Här är 10 tips om hur du slipper (eller dämpar) matförgiftning i Thailand.

1. Avstå och undvik

Bäst av allt är förstås att inte bli matförgiftad. Men det är lättare sagt än gjort. Även den mest vaksamme turist kan råka äta något som verkar helt okej, men inte är det.

Att bli sjuk av något man ätit är kanske inte hela världen, men det kostar dig några semesterdagar. Ta det försiktigt, läs på om de vanligaste farorna och tänk efter innan du ger dig hän åt maträtter du aldrig ätit förr.

2. Inga färska gröna blad

Om du inte är absolut säker på att de tvättats noggrant i filtrerat vatten så undvik allt i den här kategorin. Kokta är det vanligtvis okej, särskilt i kokt soppa. Undvik också rå, skalad frukt eller grönsaker.

Sallad på gaturestauranger utanför de stora stråken är inget att rekommendera.

3. Välj rätt gatumat

Maten som säljs utmed gator och vägar överallt i Thailand luktar ofta underbart och ser god ut. Den är vanligtvis helt okej att stoppa i sig, men undvik allt som ser ut att ha stått framme i solen och hettan för länge. 

Håll dig till bubblade, kokande soppor, nygjord pad thai och kött som grillats framför dina ögon.

Nygjort pad thai hör till den säkrare gatumaten. Foto: Shutterstock

4. Ta det isigt med isen

De allra flesta barer och restauranger i turistområden använder is gjord på rent vatten. Men utanför dessa områden är det klokast att fråga om isen (”nam kang”) är gjord av kranvatten. Vid osäkerhet är det bäst att avstå och acceptera att din dryck är lite varmare än vanligt.

5. Drick inte kranvattnet

Detta är den gyllene regeln när det gäller vatten i Thailand. Baksidan är förstås det enorma sopberg av tomma plastflaskor som uppstår. Men på de flesta hotell, och en del restauranger, ges du möjligheter att fylla på din tomma flaska med färskt, rent vatten.

Sedan är det en annan sak att kvaliteten på kranvattnet på senare år förbättrats avsevärt på turistområden som Pattaya, Phuket och centrala Bangkok. Försiktighet rekommenderas dock även där. 

Rent vatten på flaska är ett måste i Thailand. Foto: Shutterstock

6. Se upp med matrester

Blev en bit av gårdagens goda pizza över? 

Klimatet i Thailand gör att maten sällan står sig någon längre tid. Att äta rester dagen efter är sällan en god idé såvida det överblivna inte förvarats med yttersta expertis.

7. Undvik uttorkning

Om du fått diarré eller kräkts måste du vara noga med återfuktningen. Tabletter som hjälper till med detta är inte dyra och finns att köpa på de allra flesta apotek.

8. Sök läkarhjälp

Lättare fall går över av sig själv på några dagar. Men om du ligger helt utslagen i mer än ett dygn bör du söka läkare. Du är troligen försäkrad. Om du befinner dig på en turistort så sök dig då hellre till ett privat, internationellt sjukhus än till ett lokalt. Du kan ju också fråga ditt hotell om lämpligt sjukhus i närheten.

”Thaimage” är inget kul alls. Foto: Shutterstock

9. Vila ut ordentligt

Det tar på kraften att bli av med sjukan och därför är det viktigt att vila ordenligt när den gått ur kroppen. Sätt kroppen och återhämtningen före allt annat - även om det kan kännas tråkigt att hålla sig passiv än nu ett par semesterdagar.

10. Gå på återhämtningsdiet

Undvik den exotiska mat som gjorde dig sjuk och gå på återhämtningsdiet ett par dagar. Särskilt kul är den kanske inte, men det hjälper magen att återhämta sig Bland födan som rekommenderas för detta märks bananer, ris, kokt potatis, rostat bröd, äpplejuice, buljong och havregröt.

Stamställe för den som äter fel i Thailand. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Guide till Thailands 10 bästa öar  

Aktuellt just nu