Att hälsa på människor på deras eget sätt är ett utmärkt sätt att visa respekt.
1 av 2: Att hälsa på människor på deras eget sätt är ett utmärkt sätt att visa respekt. Foto: SHUTTERSTOCK
Thailand är ett nästan helt buddhistiskt land, och mycket mer religiöst än vad vi är vana med hemifrån.
2 av 2: Thailand är ett nästan helt buddhistiskt land, och mycket mer religiöst än vad vi är vana med hemifrån. Foto: SHUTTERSTOCK

Resa till Thailand? 9 saker du måste ha koll på

Thailand fortsätter att locka mängder av bleka och kylslagna nordbor och har blivit välbekant för många svenskar. 

Men det finns några saker som är bra att känna till – som kanske inte är helt självklara ens för rutinerade Thailandsresenärer. 

Har du till exempel koll på hur besticken fungerar egentligen? 

Varje år åker hundratusentals svenskar till Thailand, och många blir kvar för gott. Det har fått pad thai att bli vardagsmat på många middagsbord runtom i Sverige, och att diskutera vilken av öarna som är bäst är ett inte helt ovanligt samtalsämne när Thailand kommer upp.

Men att navigera i det thailändska samhället kan vara lite mer utmanande än att välja rätt antal chilifrukter på menyn, och det finns fallgropar du inte vill råka gå i.

Insider har sammanställt den här listan över några dos and don’ts att ha koll på.

LÄS MER: Thailands 10 härligaste öar 

1. Visa wai-gesten

Att hälsa på människor på deras eget sätt är ett utmärkt sätt att visa respekt och artighet även om man inte kan säga just något alls på språket. 

Waigesten är vad du kan ha sett många thailändare göra: Sätta ihop händerna med handflatorna mot varandra, föra upp dem upp framför näsan och buga lätt. 

Slänger du in hälsningsfrasen “sawadee” så är mycket vunnet! 

2. Klä dig lämpligt

En ganska självklar punkt, kan tyckas. Men ibland tvivlar man.

Visst, det är varmt (det är ju en av anledningarna att man åker dit alls!) men det betyder inte att det är passande att gå i strandkläderna överallt. 

När du har solat klart för dagen och vill utforska restauranger och tempel så är plagg som täcker axlar och knän att föredra om man vill visa respekt.

3. Ta det lugnt med politiken 

Att träffa nya människor och prata om deras liv och samhällen är såklart ett utmärkt sätt att bredda sina horisonter och lära sig nya saker. 

Men det är bra att veta vad som anses vara bra samtalsämnen. Politik kan vara ett känsligt ämne på många håll i världen, och visst finns det saker med Thailands statsskick som är värda diskussion. Man bör ändå ta det försiktigt med att ta upp politik i Thailand – speciellt kungafamiljen som är väldigt högt hållen av thailändarna. Att tala illa om kungahuset kan till och med vara straffbart. 

LÄS MER: Rabiesepidemi skakar Thailand – svenska favoriter drabbade 

4. Visa respekt i templen

Thailand är ett nästan helt buddhistiskt land, och mycket mer religiöst än vad vi är vana med hemifrån. 

Templen för Buddha är ofta guldglimrande skapelser och lockar stora mängder turister. 

Det är sällan några problem att besöka templen, men även här gäller att visa vördnad: klä dig anständigt (se punkten ett par steg upp) och ja, bete dig. 

Att ta tramsiga bilder framför Buddha – eller att peka med foten mot honom – kan uppfattas som anstötligt.

Att ta tramsiga bilder framför Buddha – eller att peka med foten mot honom – kan uppfattas som anstötligt. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Vikten av ris – och ordning på bordet

Näsan kan börja rinna och ögonen tåras, men den heta thaimaten kan vara en av resans riktiga höjdpunkter. Till förtret för besökande kolhydrathatare är riset själva grundpelaren i thailändsk mat. Riset är det som läggs på tallriken först, som bas.

Ofta är det flera olika rätter på bordet vid thailändska måltider. Om du vill visa lite lokal proffsighet är det rätta att ta en sak i taget och inte lassa på som vore det en brådskande julbordssittning. När du har tagit en portion av en rätt testar du nästa. 

Om det finns frukt på bordet så betyder det inte att du ska göra din egen thaivariant av flygande Jakob eller något liknande. I stället är det desserten som är framdukad tidigt. Så hugg in på ananas och mango och annat gott efter varma maten. 

6. Använd gaffeln rätt

“Var är kniven?” har väl en och annan nytillkommen resenär förbryllat utbrustit. 

Den är inte på bordet i alla fall. Gaffel och sked får du. Gaffel till vänster, sked till höger. 

Använd gaffeln för att knuffa på mat på skeden. Det är skeden du stoppar i munnen. 

När du är klar lägger du gaffeln rakt ovanpå skeden, så visar du att du är färdig. 

LÄS MER: Så luras turister i Thailand av gatuförsäljare 

7. Låt bli att skaka hand och kramas

Hur öppna och gästvänliga thailändarna än är, är det här med att ta på varandra något som är förbehållet nära vänner och familj. 

Att skaka någons hand anses smutsigt och det är opassande att dela ut kramar till folk man inte är välbekant med.

Kör waigesten i stället!

Att skaka någons hand anses smutsigt i Thailand Foto: SHUTTERSTOCK

8. Håll ordning på dina fötter

Enligt den buddhistiska synen är huvudet det heligaste stället på kroppen och fötterna är det lägsta – inte bara fysiskt utan andligen – och därmed smutsigast. 

Så håll dina flipflops på behörigt avstånd från thailändarna. Att kliva över folk, sätta upp fötterna på saker och ting eller peka med fötterna mot någon är inga bra idéer.

Det värsta övertrampet är att röra sina fötter och sedan vidröra någons huvud. (Reds anm: Lite oklart i vilka sammanhang detta skulle vara en stor risk, men ändå. Låt bli.)

9. Var inte så gåpåig

Som på flera håll i Asien är det viktigt för thailändarna att inte orsaka några otrevligheter eller pinsamheter för den man pratar med, det som kallas för att “rädda ansiktet”. 

Därför kan kommunikationen upplevas lite väl försiktig för många nordeuropéer. 

Men är det något som inte är som det ska på hotellet eller restaurangen det är bättre – både för ditt anseende och högst sannolikt för utgången av diskussionen – att hänga på och le och ha en vänlig ton än att gorma och stå i.