Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sola toppless som tjej i Dubai, ej okej.
Sola toppless som tjej i Dubai, ej okej.
Sola toppless som tjej i Dubai, ej okej.
Jumeirahmoskén, ikoniskt landmärke i Dubai.
Jumeirahmoskén, ikoniskt landmärke i Dubai.
Jumeirahmoskén, ikoniskt landmärke i Dubai.
1 AV 3
Sola toppless som tjej i Dubai, ej okej.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Jumeirahmoskén, ikoniskt landmärke i Dubai.
Foto: SHUTTERSTOCK

9 viktiga saker du bör ha koll på om du ska till Dubai

Dubai är ett hett resmål med tre S: Shopping, sol och stad. 

Men synen på vad som är accepterat och inte skiljer sig på vissa punkter från det vi är vana vid som lever i västerländsk kultur.

För att reda ut oklarheter och slå hål på myter listar vi 9 saker som är bra att känna till.

1. Du kan visa ben och axlar

På stranden och vid poolområden är det vanligt att turister har på sig badbyxor, bikini eller baddräkt. Att som tjej sola topless är dock inte okej. 

I stan ska man helst inte klä sig allt för utmanande och lättklätt, framför allt under ramadan och i shoppinggallerior. Tjejer kan ha shorts, kjol och klänning, men bör undvika kortkort, tajta plagg och täcka sina axlar med till exempel en sjal i shoppingcentrum, enligt rekommendationer. Killar ska gärna ha långbyxor i gallerior, men det är vanligt att turister har shorts ändå vilket är helt okej. I mer konservativa områden som Bur Dubai och Deira är det bra att klä sig mer propert, medan barer och klubbar inte är lika strikta med klädkoder. 

LÄS MER: 10 heta tips i Dubai – staden som har allt  

2. Det är okej att hålla hand

Kysser du din käraste på en offentlig plats i Dubai kan du råka illa ut eftersom det inte är lagligt enligt emiratens sharia lagar att visa kärlek offentligt. Att hålla hand tolereras dock, enligt det brittiska utrikesdepartementet. 

Det är också olagligt att ha sex och dela rum med en partner som man inte är gift med. Hotell brukar se mellan fingrarna och begär sällan äktenskapsbevis när gäster checkar in. Par har dock arresterats för att ha haft sex. Att vara gay är också förbjudet. 

3. E-cigaretter är olagligt

Tar du med dig e-cigaretter lär de tas ifrån dig vid gränskontrollen. I Dubai är det gamla nikotincigaretter som gäller. 

4. Du kan dricka alkohol 

På licensierade barer, restauranger och klubbar serveras öl, vin och drinkar med alkohol till besökare som är 21 år och uppåt. 

Resenärer kan även dricka på flygresan till Dubai med flygbolagen Emirates Airlines och Etihad Airways samt köpa eller dricka sprit på flygplatsen i taxfreen. 

Dricker du för mycket, och börjar tjafsa med ordningsvakter, kan du dock hamna i knipa på grund av alkoholen eftersom det är olagligt att vara påverkad eller full på allmänna platser. 

5. Du kan inte posta vad du vill på sociala medier

Det är olagligt att fota vid militära områden, att ta foton på statliga byggnader, en del strategiska platser som hamnar och flygplatser. Vidare krävs det ett godkännande för att få publicera en bild på en annan person. Det är med andra ord en bra idé att vara försiktig med uppdateringarna på sociala medier under resan i Dubai. Du kan också få problem om du kritiserar Förenade Arabemiraten. 

6. Du kan äta fläsk  

Det är haram för muslimer att äta fläsk, men inte att servera det på restauranger och hotell som har dubbla kök och tillstånd. På lyxiga boenden är det därmed inte ovanligt att få bacon till scramble eggs och stekt potatis. 

Att importera fläsk är dock strikt förbudet. 

7. Du kan gå in i moskén

Trots att den islamiska tron präglar samhällets normer och lagar i Dubai har kristna och hinduer egna kyrkor och tempel. Besökare som vill lära sig mer om islam är även välkomna att besöka Jumeirahmoskén och gå en rundtur med Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding alla dagar i veckan, utom fredagar.

8. Du får inte resa på egen hand om du är för ung

Du måste vara minst 21 år för att kunna checka in på hotell utan vuxet sällskap. Det är inte heller tillåtet för ungdomar att beställa, eller dricka alkohol.

9. Du får inte ta droger 

Narkotika är olagligt i många länder, men Förenade Arabemiraten har bland de strängaste straffen för droginnehav. Det kan leda till dödsstraff.

LÄS MER: 7 roligaste tipsen med barn i Dubai