1 av 5: Det ska du tänka på innan och under resan till Thailand – reseexperten tipsar
Nai Harn beach, där lagunen möter havet.
2 av 5: Nai Harn beach, där lagunen möter havet. Foto: SHUTTERSTOCK
Kata Beach, älskad av familjer.
3 av 5: Kata Beach, älskad av familjer. Foto: SHUTTERSTOCK
Bangtao Beach, populärare för varje år som går.
4 av 5: Bangtao Beach, populärare för varje år som går. Foto: SHUTTERSTOCK
Banana Beach, den sista ”hemliga” stranden på Phuket.
5 av 5: Banana Beach, den sista ”hemliga” stranden på Phuket. Foto: SHUTTERSTOCK

Phukets bästa stränder – både kända och okända

Phukets stränder är båda välkända och populära, men det finns också några gömda pärlor som kan vara lätta att missa om man inte känner till deras existens. Här är Phukets 15 bästa stränder från norr till söder, både västkust och östkust.

På Phukets västkust ligger de mest kända och populäraste stränderna som Karon Beach, Kamala Beach och Bangtao Beach, för att nämna några. På den mindre omtalade östkusten som vetter mot Phang Nga Bay finns också några riktiga pärlor. Här är det sällan höga vågor, vilket gör att dessa stränder är smalare än på västkusten och har grövre sand. Generellt sätt ska du välja västkusten om du är ute efter finkorniga vita stränder, mängder av restauranger och shopping, folk och rörelse, men östkusten om du är ute efter lite mer lugn och ro och inte bryr dig om att sanden är lite mer grovkornig.

VÄSTKUSTEN

1. Naiyang Beach – 5 minuter från flygplatsen

Endast fem minuters bilresa söder om Phukets flygplats ligger denna pärla som är populär bland lokalbefolkningen, ett gott tecken om man vill undvika de mest exploaterade stränderna. Stranden är omgiven av tropisk ek som erbjuder sköna skuggiga platser att slå läger på. Den norra delen ligger i Sirinath National Park, vilket är den lugnaste delen. Längre söderut är det mer kommers med restauranger och barer. Tänk på och visa hänsyn till de lokala fiskarnas nät och utrustning den här stranden är deras arbetsplats.  

Bra att veta: TUI och Ving arrangerar paketresor hit.

Hitta hit: 5 minuter söder om Phukets flygplats.

Naiyang Beach, granne med flygplatsen. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Naithon Beach – lugn och ro

En dold pärla långt från huvudvägen på Phukets västkust. Stranden är enorm, färgen på havet är surrealistisk turkos, och sanden är både mjuk och vit. Perfekt för den som söker en lugn plats, men med tillräckligt med faciliteter. Det finns några restauranger och närbutiker. Här finns ett fåtal hotell, inklusive lyxresorten Pullman Phuket Arcadia Naithon Resort. Bor du på Bangtao Beach ska du definitivt ta dig till Nai Thon Beach, bara vägen genom en liten djungel är en upplevelse i sig.

ANNONS: Läs mer och boka Pullman Phuket Arcadia Naithon Resort här [extern länk]

Bra att veta: TUI arrangerar paketresor hit.

Hitta hit: Norra delen av Bangtao Beach.

Naithon Beach, den perfekta stranden. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Banana Beach – liten och hemlig

En av de mindre stränderna, och enligt många den sista ”hemliga” stranden på Phuket. Kristallklart vatten och fin snorkling direkt från stranden. När du har tröttnat på snorklingen kan du lägga dig i skuggan och få en ordentlig massage på någon av platserna vid restaurangen. Det närmaste hotellet är überlyxiga Trisara.

ANNONS: Läs mer och boka Trisara här [extern länk]

Bra att veta: Det finns gott om skuggställen på stranden, samt en mindre restaurang med bar i ena änden.

Hitta hit: Choeng Thale, Thalang District, mellan Bangtao och Naithon.

Banana Beach, den sista ”hemliga” stranden på Phuket. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Layan Beach – älskad av lokalbefolkningen

Layan Beach ligger precis norr om Bangtao Beach, och är en av de få stränder längs Phukets västkust som är lugn och hyfsat förskonad från exploatering. Stranden är skyddad av den lilla ön Koh Kala, vilket gör att havet är lugnt.

Bra att veta: Här finns ett antal mindre butiker där man kan inhandla snacks och dryck. Här finns också en restaurang, ett fåtal solstolar och parasoll samt sötvattensdusch.

Hitta hit: Ta dig längst norrut på Bangtao Beach.

Lugnt och skönt i skuggan på Layan Beach. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Bangtao Beach – här bor du bra

Bangtao är en av de längsta stränderna i Phuket, halvvägs mellan flygplatsen och Patong på öns västkust. Här hittar du några av öns bästa resorter och hotell. Med sin vackra sandsträcka är Bangtao förknippad med en av Asiens största resorter, Angsana Laguna, som för övrigt firar 25 år i år. Under de senaste åren har Bangtao blivit en av de livligaste och trendigaste stranddestinationerna i Phuket med många strandklubbar och ett stort utbud av restauranger längs stranden. 

ANNONS: Läs mer och boka Angsana Laguna här [extern länk]

Bra att veta: Hit flyger Apollo, TUI och Ving. 

Hitta hit: Norr om Surin Beach.

Populära Bangtao Beach ligger på Phukets västkust. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Laem Singh – hemligt paradis

Laem Singh ligger inbäddad i en vik mellan Kamala Beach och Surin Beach. Kantad med palmer och stora stenblock här och var i den mjuka sanden är det här en riktig paradisstrand. Vid den södra delen snorklar man med mängder av fiskar. Det finns varken hotell eller resorter direkt vid stranden, men i närheten ligger till exempel populära och lyxiga Twinpalms Phuket.

ANNONS: Läs mer och boka Twinpalms Phuket här [extern länk]

Bra att veta: Enda sättet att ta sig till Laem Singh är med långsvansbåt från den södra änden av Surin Beach. Observera att det inte finns någon pir, du måste vada ut till båten vid båda destinationerna. Här finns många mysiga strandrestauranger när törsten och hungern slår till.

Hitta hit: Mellan Kamala och Surin.

Laem Singh, en riktig paradisstrand. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Kamala Beach – en av de lugnaste största stränderna

Här är det mjuk, vit sandstrand så långt ögat når, och framför allt barnfamiljer och pensionärer trivs. Lugnare och mer avslappnad än livliga Patong Beach. Västkustens bästa solnedgång gör denna vik omgiven av palmer och tropiska växter till en av Phukets vackraste platser. Söker du ett absolut lugn ska du ta dig till den norra änden. Söderut finns byn Kamala som inte heller är särskilt livlig. Skulle du mot förmodan tröttna på lugnet så tar du en tuk-tuk till närliggande, livligare stränder som Bangtao norrut eller Patong söderut. Det finns ett antal riktigt lyxiga hotell med enastående utsikt över Kamala-bukten.

ANNONS: Läs mer och boka Cape Sienna Gourmet Hotel & Villas här [extern länk]

ANNONS: Läs mer och boka The Naka Phuket här [extern länk]

Bra att veta: TUI, Ving och Apollo arrangerar paketresor hit.

Hitta hit: 5 kilometer norr om Patong.

Kamala Beach, vit sandstrand så långt ögat når. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Freedom Beach – mödan värd

Freedom Beach, en förvånansvärt lugn strandremsa belägen strax söder om populära Patong Beach, är en av de vackraste stränderna i Phuket. Hit tar man sig antingen med långsvansbåt, eller från toppen av kullen ner genom en mycket brant sluttning. Promenaden är helt klart värd ansträngningen, puderlen vit sand och kristallklart vatten väntar. 

Bra att veta: Här finns restauranger samt parasoll- och solstolsuthyrning, dock är det nästan lika dyrt (100 bath) att bara lägga sig direkt på stranden. Men å andra sidan får man uppleva Phuket som det var för 30 år sedan, före den värsta turistboomen.

Hitta hit: Cirka 10 minuter med långsvansbåt från Patong Beach.

Freedom Beach, hit tar du dig antingen till fots eller med långsvansbåt. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Karon Beach – aldrig trångt

Norr om Kata Beach ligger en av Phukets längsta stränder. En imponerande sträcka av vit sand och klart blått vatten, så stor att den aldrig känns trång. I närområdet finns många bra hotell och resorter, dock är Centara Grand Beach Resort den enda som har direkt tillgång till stranden. Här finns många restauranger, små butiker, en basar, en tempelmarknad, samt ett bra nattliv.

ANNONS: Läs mer och boka Centara Grand Beach Resort här [extern länk]

Bra att veta: TUI, Ving och Apollo arrangerar paketresor hit.

Hitta hit: Norr om Kata Beach.

Karon Beach känns aldrig trång. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Kata Beach – här äter du gott

Den breda vita sandstranden är ett populärt val bland familjer, då det är lite mindre trångt än omåttligt populära och välbesökta Patong Beach i närheten. Det stora urvalet av restauranger och shopping gör Kata Beach till en av Phukets bästa stränder. Här finns allt du kan behöva för en härlig dag vid stranden, ett överflöd av butiker, allt från souvenirbutiker till minimarkets och klädbutiker. Området har också ett imponerande utbud av restauranger, både streetfood och några av de finaste restaurangerna i Phuket.

Bra att veta: TUI, Ving och Apollo arrangerar paketresor hit.

Hitta hit: Söder om Karon Beach.

Familjevänliga Kata Beach. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Ao Sane Beach – oexploaterad

Ao Sane är en liten dold och stenig strand som utgörs av tre små vikar som du lätt tar dig emellan. Här finns en restaurang, Ao Sane Restaurant, som serverar god och billig mat från morgon till sent på kvällen.

Bra att veta: Här finns varken solstolar eller vattensportaktiviteter. Se till att ta med egna handdukar eller solstolar att sitta på. Det finns några få skuggiga platser under träden, men för att haffa dem bör man vara tidigt ute. Toalett och dusch finns.

Hitta hit: 14 kilometer söder om Patong.

Ao Sane, ett oexploaterat paradis. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Nai Harn – aldrig överbefolkad

Öster om Ao Sane, i en skyddad vik omgiven av gröna kullar och små öar, ligger pittoreska Nai Harn. Trots att den är rankad som en av de vackraste stränderna i Phuket är den aldrig överbefolkad, inte ens under högsäsong. Detta beror mycket på att många turister som kommer till Phuket missar denna underbara plats. I den södra änden rinner en sötvattenslagun ut i havet, det strömmande vattnet är roligt både för barn och vuxna. I närheten ligger Ya Nui Beach, en sandig vik som lockar snorklare och dykare, och den lilla stranden Ao Sane.

ANNONS: Läs mer och boka The Nai Harn här [extern länk]

Bra att veta: Apollo har paketresor till Nai Harn.

Hitta hit: Mellan Chalong och Rawai Beach.

Nai Harn, där lagunen möter havet. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Phuket – från paradisstränder till pittoreska stadsdelar

ÖSTKUSTEN

13. Hat Laem Ka – skuggigt 

Stranden är unik med sin ovanligt täta vegetation som ger välbehövlig skugga när solen bränner som mest. Utsikten över närliggande Koh Bon, Koh Lone, Coral Island och andra omgivande öar är fantastisk. 

Bra att veta: Det händer att ambulerande försäljare kommer till stranden med snacks och dryck, men för att vara på den säkra sidan är det bäst att bunkra upp på 7-Eleven vid huvudvägen.

Hitta hit: Södra Phuket, strax öster om Rawai.

På Hat Laem Ka finns både skugga och utsikt. Foto: SHUTTERSTOCK

14. Panwa Beach – naturskönt

Panwa Beach (även kallad Khao Kad Beach) är en av de få stränder på Phuket som har lyckats hålla kvar sin autencitet trots stark utveckling i närområden. Det här är stranden för den som är ute efter lugn och ro. Sanden är ganska grov och det är långgrunt men mycket naturskönt med utsikt över Chalong Bay och Lone Island. Längs stranden ligger en mix av lyxig bebyggelse, resorter och lokala fiskestugor. I ena änden finns ett mangroveträsk.

Bra att veta: Både Ving och TUI har paketresor till Panwa Beach.

Hitta hit: Rakt söderut från Phuket Town.

Lite grövre sand men enastående vackert på Panwa Beach. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Old Phuket Town - en av Asiens charmigaste städer 

15. Rang Yai Island – tropiskt paradis

Den här lilla ön ligger cirka fem kilometer ut från Phukets östkust, och är det bra väder går det att ta sig dit med kajak, annars är långsvansbåt att rekommendera. En riktigt tropisk paradisö med vit sand och turkost vatten väntar den som tar sig dit. 

Bra att veta: Förutom några få restauranger och bungalower för den som vill stanna över natten finns här en pärlodling med tillhörande shop som kan vara intressant att besöka.

Hitta hit: Långsvansbåt från Laem Hin Pier.

Rang Yai Island, ett underbart alternativ utanför Phukets östkust. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Cape Yamu – Phukets okända pärla 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande