Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bai Sao på östkusten är en halvmåneformad bukt med kritvit sand och turkosblå lagun omgiven av frodiga kullar.Bai Sao på östkusten är en halvmåneformad bukt med kritvit sand och turkosblå lagun omgiven av frodiga kullar.Bai Sao på östkusten är en halvmåneformad bukt med kritvit sand och turkosblå lagun omgiven av frodiga kullar.
Lyxig picknick på en  av de öde An Thoi-öarna.Lyxig picknick på en  av de öde An Thoi-öarna.Lyxig picknick på en  av de öde An Thoi-öarna.
Solnedgångarna är mest magiska på den västra sidan – här går solen ned utanför evighetspoolen på Novotel.Solnedgångarna är mest magiska på den västra sidan – här går solen ned utanför evighetspoolen på Novotel.Solnedgångarna är mest magiska på den västra sidan – här går solen ned utanför evighetspoolen på Novotel.
På La veranda kan man lära sig att laga vietnamesisk mat tillsammans med en frans kock.På La veranda kan man lära sig att laga vietnamesisk mat tillsammans med en frans kock.På La veranda kan man lära sig att laga vietnamesisk mat tillsammans med en frans kock.
I norr finns än så länge stränder dfär du kan vara helt ensam – som här på Ganh Dau.I norr finns än så länge stränder dfär du kan vara helt ensam – som här på Ganh Dau.I norr finns än så länge stränder dfär du kan vara helt ensam – som här på Ganh Dau.
Dra dit pepparn växer! Ja, gärna, för det gör den på Phu Quoc och här finns den allra bästa.Dra dit pepparn växer! Ja, gärna, för det gör den på Phu Quoc och här finns den allra bästa.Dra dit pepparn växer! Ja, gärna, för det gör den på Phu Quoc och här finns den allra bästa.
På den lokala marknaden i Duong Dong hittar du frukt och grönsaker, peppar och pinfärsk fisk.På den lokala marknaden i Duong Dong hittar du frukt och grönsaker, peppar och pinfärsk fisk.På den lokala marknaden i Duong Dong hittar du frukt och grönsaker, peppar och pinfärsk fisk.
1 AV 8
Två tips på den vietnamesiska
2 AV 8
Bai Sao på östkusten är en halvmåneformad bukt med kritvit sand och turkosblå lagun omgiven av frodiga kullar.
Foto: Elisabeth Montgomery
3 AV 8
Lyxig picknick på en av de öde An Thoi-öarna.
Foto: Elisabeth Montgomery
4 AV 8
Solnedgångarna är mest magiska på den västra sidan – här går solen ned utanför evighetspoolen på Novotel.
Foto: Elisabeth Montgomery
5 AV 8
På La veranda kan man lära sig att laga vietnamesisk mat tillsammans med en frans kock.
Foto: Elisabeth Montgomery
6 AV 8
I norr finns än så länge stränder dfär du kan vara helt ensam – som här på Ganh Dau.
Foto: Elisabeth Montgomery
7 AV 8
Dra dit pepparn växer! Ja, gärna, för det gör den på Phu Quoc och här finns den allra bästa.
Foto: Elisabeth Montgomery
8 AV 8
På den lokala marknaden i Duong Dong hittar du frukt och grönsaker, peppar och pinfärsk fisk.
Foto: Elisabeth Montgomery

Phu Quoc bjuder på vita stränder och mysiga fiskebyar

Phu Quoc i Vietnam är ett härligt val i vinter.

Här finns långa, vita stränder, flotta hotell, härliga smakupplevelser, nationalparker och mysiga fiskebyar.

En perfekt ö för barfotalyx.

Åk hit innan fler upptäcker denna pärla!

Resfakta

Resa hit: Charter med Apollo, TUI, Ving och Jambo Tours. Med Tui flyger du direkt med Dreamliner på 11 timmar. Ving flyger non stop på elva timmar med det egna flygbolaget Thomas Cook Airlines.Reguljärflyg med SAS, Emirates och Thai. En vecka med TUI i mitten av januari kostar cirka 22 000 kronor. Då bor du på fyrstjärniga hotellet Blue Star Novotel Phu Quoc Resort.
Bästa tiden: December till februari.
Restid: Cirka 11 timmar med direktflyg. Upp till 15 timmar med byte.
Språk: Vietnamesiska.
Valuta: Dong (VND). De vanligaste kreditkorten accepteras i större butiker och restauranger.
Prisnivå: Mycket billigare än i Sverige. Vietnam har 30 i semesterindex, Sverige har 100.
Ta dig runt: Taxi med bil eller motorcykel är billiga transportmedel.
Bra att veta: Du måste ha visum till Vietnam om du planerar att stanna längre tid än 15 dagar. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter din inresa. Det krävs ytterligare att du ska ha rest ut från Vietnam minst 30 dagar innan du planerar att resa in igen. Annars behöver du ett visum.
Läs mer: visitphuquoc.info

Jag har länge hört talas om Phu Quoc. Ett ryggsäcksparadis med orörda stränder, enkla hotell och vänliga människor. Ett resmål som fortfarande är oexploaterat och där man kan strosa runt ensam på de vidsträckta stränder. Jag är så nyfiken när jag landar.

Men turismen breder ut sig snabbt. Den internationella flygplatsen dit vi kommer öppnade 2012 och har gett ön helt nya förutsättningar för turism. Dessutom har det blivit lättare för oss svenskar att ta oss hit – Tui (före detta Fritidsresor) har bland annat direktflyg hit med Dreamliner.

Hotell med lyxiga rum

Jag checkar in på La Veranda Resort som är ett fantastiskt hotell i fransk kolonialstil vid fina stranden Long Beach. Hotellet har lyxiga rum, gourmetkrogen Pepper Tree, och ett utmärkt spa. Här finns en privat strand med vita parasoller och solstolar där det går att beställa färgglada drinkar. Dessutom finns en härlig pool och en prunkande trädgård med blommor som överträffar varandra i färger – allt känns väldigt befriande när man kommer från ett vintrigt Sverige.

På hotellet kan man också lära sig att laga mat. Tillsammans med kocken Patrick Berenger besöker vi den lokala marknaden där vi lär oss att välja ut råvaror för att sedan laga franskvietnamesiska rätter som vårrullar med räkor inrullade i glasnudelpapper och jordnötssås.

– Här är det lätt att laga mat med purfärska fiskar, kryddig peppar, ekologiska grönsaker, örter och naturliga råvaror, säger kocken Patrick Berenger.

Har privat ö

Hotellet har en privat ö dit man kan åka på utflykt. Söder om Phu Quoc tar båten oss till en ö som heter Hon Gam Ghi. Hit följer en kock med som lagar färska skaldjur som serveras på den exotiska stranden med olika lyxiga drycker. Här känns paradiset snubblande nära.

Just utanför Phu Quocs södra spets i Siambukten ligger den marina nationalparken An Thoi-öarna som består av ett 15-tal öde paradisöar med härliga stränder omgivna av koraller – perfekt för snorklingsfrälsta. Det lär vara ett av de största marina naturreservaten i världen.

 

Vykortsvackert är det på ön Hon Gam Ghi söder om Phu Quoc. Här njuter Hanna Fundell i paradiset.Vykortsvackert är det på ön Hon Gam Ghi söder om Phu Quoc. Här njuter Hanna Fundell i paradiset.Vykortsvackert är det på ön Hon Gam Ghi söder om Phu Quoc. Här njuter Hanna Fundell i paradiset.
Vykortsvackert är det på ön Hon Gam Ghi söder om Phu Quoc. Här njuter Hanna Fundell i paradiset. Foto: Elisabeth Montgomery

Magiskt att sitta med en drink i handen

Första kvällen går vi över till Rory's bar för att titta på solnedgången.  Här är det magiskt att sitta med en drink i handen i en solstol och bara njuta av badande par i den röda solgatan med kulörta lyktor i förgrunden. Vi fotar som om vi ser solnedgångar för första gången.

Vid sidan av den inbjudande stranden finns här massor att upptäcka. Vi gör en utflykt till fisksåsfabriken Khai Hoan. Maten här på ön är delikat och mycket beror på den världsberömda fisksåsen som är en av Phu Quoc's viktigaste exportvaror, känd för sin höga kvalitet. Fabriken ser oansenlig ut och kommer du in i en av lagerlokalerna kan du tro att du hamnat i en vinkällare - om det inte vore för lukten. Fisksåsen Nuoc Mam måste dock smakas på plats och får inte tas med på flyget. Rinner den ut måste hela inredningen på planet bytas ut.

LÄS MER: 17 drömresmål i Asien

Stora planer för Phu Quoc

Ett annat sätt att höja smaken på är öns berömda är peppar, speciellt den röda som har en extra kryddig smak. Det är mysigt att vandra mellan plantorna som står på vackra rader i den ekologiska pepparodlingen och denna delikata krydda får man köpa med sig hem.

Planerna för Phu Quoc är stora just nu. Här ska byggas större, flottare hotell, framför allt på den nordvästra sidan, flest golfbanor på samma plats i hela världen, världens längsta linbana, nöjesparken Vinpearl Land, ett safarizoo och ett kasino. Men än så länge finns orörda delar av ön kvar.

Mär än 50 procent av ön nationalpark

Phu Quoc nationalpark bildades 2001 och täcker mer än 50 procent av ön – det är i de norra delarna som regnskogen är som mest tät och där utforskar vi ön. Med motorcykel på skumpiga vägar, till fots och med kajak längs den fridfulla floden Cua Can. Det är vackert och fridfullt och ett bra sätt att se och uppleva den skyddade regnskogen och de olika ekosystemen.

När vi går genom regnskogen når vi en öde strand där en fiskare bor med sin familj i ett skjul. Han tar oss med på sin egenhändigt snickrade flotte mot orörda delarna av ön i norr – till den idylliska stranden Ganh Dau där det än så länge bara tronar små, fina resorter.

Här finns ryggsäckslivet kvar med hängmattor i sanden och enkla gungor som hänger lite på måfå från träden. Men lunchen är långt i från enkel på Gio Bien Resort, även om man kan äta den i en hängmatta. Härifrån är den bästa platsen att se Kambodja som ligger nära, bara 15 kilometer bort. Det här är min favoritstrand.

 

Bai Sao har vitaste sanden

Stranden med den vitaste sanden heter Bai Sao och ligger på sydöstra delen av ön. Där finns också en turkosblå lagun och när det inte blåser kan det vara spegelblankt här. Stranden är halvmåneformad omringad av djungelklädda bergstoppar. Vill man bo här är det enkla bungalows som gäller, The Beach House ligger direkt på stranden och där kostar en natt knappt 400 kronor. På den östra delen av ön kan det ibland blåsa in en del skräp och här på de mer orörda stränderna är det ingen som städar lika frenetiskt som på till exempel hotelltäta Long Beach. Men det finns nu organisationer på ön som satsar på att ta itu med problemen med sopor.

LÄS MER: Världens 25 finaste stränder

"Det är lite hårda kanter"

Anna-Lena Laurén och Dag Wollebaek tycker att ön är underbart vacker.

– Jag gillar att det inte är så tillrättalagt, att det är lite hårda kanter, att vägarna saknar trottoarer i kombination med den strålande naturen. Soporna är ju ett problem men jag hoppas de löser det på ett fiffigt sätt, potentialen för ön är ju enormt stor, säger Dag.

Flottare hotell

Stranden Truong Beach på sydvästra sidan tronar med flottare hotell, bland annat nybyggda Novotel Phu Quoc Resort. Här är inte sanden kritvit så för att skapa drömbilden av paradiset har man flyttat vit sand från södra Phu Quoc och planterat palmer. Det ser inte så naturligt ut med den skarpa gränsen mellan vit och lite brunare sand, men stranden är ändå enorm och när solen går ned tecknar sig en ensam båt tjusigt mot horisonten. Palmsiluetterna gör sig också bra i den spegelblanka evighetspoolen.

Mest känd är ändå Long Beach som sträcker sig från huvudorten Duong Dong på öns västra sida nästan ända till hamnstaden An Thoi i söder. Stranden är flera kilometer lång och kantad av låga hotell som fint smälter in i miljön och den tropiska grönskan. Sanden är gyllengul och du kan promenera fritt utmed havet. Det är på denna västra sida du kan uppleva häftiga solnedgångarna från de många barerna.

En som promenerar utmed den långa stranden är Delia från London.

– Jag älskar stränderna, barerna och krogarna här och tycker att det är häftigt med de fortfarande helt orörda delarna av ön, säger hon.

Bästa maten

En av de absolut bästa sakerna med Phu Quoc är maten. Den är oändligt god, billig, krispig och fräsch.

De finns lite lyxigare krogar med en blandning av asiatiskt och Medelhavsmat som spanska tapaskrogen Itaca och Pepper Tree på La Veranda. Men vill du äta som och med vietnameserna ska du gå till restaurang 343 i staden Duong Dong. Mer genuint än så blir det knappast. Här äter du ljuvliga, billiga, lokala rätter och traditionen bjuder att allt skräp sedan ska kastas på marken. Det ser lite rörigt ut när middagen är klar...

Ett annat tips är att besöka charmiga nattmarknaden på gågatan Vo Thi Sau, också i mysiga Duong Dong. Här kan du välja och vraka mellan krogarna och matstånden och äta öns kända skaldjur, grillade rätter och härliga grönsaker tillsammans med turister och lokalbor. Många butiker är också öppna på kvällarna. En rätt på till exempel Quan Mien Trung kostar cirka 40 kronor.

LÄS MER: 16 paradisöar i Sydostasien

Duong Dong är en mysig hamnstad med en häftig nattmarknad och färgglada båtar som trängs i hamnen.Duong Dong är en mysig hamnstad med en häftig nattmarknad och färgglada båtar som trängs i hamnen.Duong Dong är en mysig hamnstad med en häftig nattmarknad och färgglada båtar som trängs i hamnen.
Duong Dong är en mysig hamnstad med en häftig nattmarknad och färgglada båtar som trängs i hamnen. Foto: Elisabeth Montgomery

Stannade i sju år

Erik och Hanna Fundell är två svenskar som blev så förälskade i Phu Quoc att det blev kvar i sju år.

– Vi gillar ön för att den är så genuin och för att det är lätt att smälta in. Trots att ön utvecklas snabbt känns det aldrig som en turistort utan en vanlig, positiv, vietnamesisk by, säger Erik.

De vackraste platserna på ön tycker Erik är stranden Bai Sao och skärgården söder om ön.

– När Bai Sao är som bäst är vattnet kristallklart och den kritvita sanden så vacker mot de gröna, frodiga kullarna  i halvmånebukten.

– Under de sju år vi bott på ön har det skett enorma förändringar. Från grusvägar och ett mycket opålitligt el nät till fiberoptiskt internet och fina trottoarer, säger Erik Fundell.

Andra utflykter du kan göra är besök på pärlodlingar, tempel och pagoder, fiskebyarna och en vingård där det produceras lokalt vin.

Paradisö med mörk historia

Men denna tropiska paradisö har även en mörkare historia. Vill du lära dig mer om den ska du besöka Coconut Tree Prison nära staden An Tho. Under Vietnamkriget fängslades mer än 40 000 nordvietnamesiska fångar här. Man kan se hur de var fångade i taggtrådsburar och hur de försökte och ibland lyckades fly genom en speciell tunnel.

Huvudorten Duong Dong är absolut värt ett besök. Det är fortfarande en charmig by med fiskehamn med färgglada båtar som trängs, matmarknad, krimskramsbutiker och många mysiga krogar och barer. Av öns cirka 85 000 invånare bor mer än hälften här. Ett tips är också marknaden med all färsk frukt som mango, bananer och lime och solnedgångarna är även här förtrollande.

 

Long Beach är den mest kända av öns stränder. Här finns försäljare, men de är inte många och aldrig påträngande.Long Beach är den mest kända av öns stränder. Här finns försäljare, men de är inte många och aldrig påträngande.Long Beach är den mest kända av öns stränder. Här finns försäljare, men de är inte många och aldrig påträngande.
Long Beach är den mest kända av öns stränder. Här finns försäljare, men de är inte många och aldrig påträngande. Foto: Elisabeth Montgomery

Orört paradis

Än så länge är Vietnams största ö ett ganska orört paradis. Så man får fråga sig vad man vill ha. Enkla bungalows och ryggsäcksliv? Eller flotta hotell med evighetspooler, nöjesparker och gigantiska golfresort? Jag är i alla fall glad att jag hann uppleva jungfruliga stranden Ganh Dau innan det planerade kasinot ska byggas.

 

Se och göra

1. Upptäck djungeln

Paddla Kayak. En stor del av Phu Quoc är fortfarande täckt av skog. I den norra delen är den som tätast och dit kan du ta dig med motorcykel för att paddla längs med floden Cua Can. Vackert och fridfullt och ett bra sätt att se och uppleva den tropiska djungeln.

 

2. Ta en tur med fiskebåt

Kryssning i solnedgång. Boka en tur med en fiskebåt i skymningen! Fisket är fortfarande en av de viktigaste inkomstkällorna och det är magiskt att se solnedgången ute på havet. Här får du inte bara se hur fisken fångas utan också direkt smaka på den pinfärska fångsten.

 

3. Ät på nattmarknaden

Nattmarknad. Huvudorten Duong Dong är en mysig stad med fiskehamn och en charmig nattmarknad. Här kan du mingla mellan krogarna och matstånden och äta öns kända skaldjur, grillade rätter och härliga grönsaker tillsammans med turister och lokalbor. Många butiker är också öppna på kvällarna.

Middag på Dinh Cau Night Market på Vo Thi Sau Street, Duong Dong Town.

Vi åt på restaurang Quan Mien Trung, en rätt kostar cirka 40 kronor.

 

4. Finaste stranden

Bai Sao som är den finaste stranden på ön med den vitaste sanden, en blå lagun och så är det långgrunt. Blåser det inte kan lagunen vara spegelblank. Här finns inga flotta hotell utan bara enkla hyddor.

 

Äta och dricka

5. Restaurang 343 i staden Duong Dong. Mer genuint än så här blir det knappast. Här äter du ljuvliga, billiga, lokala rätter med andra vietnameser och traditionen bjuder att allt sedan ska kastas på marken.

84 30 Tháng 4, Duong Dong (30/4 Street, Duong Dong Town).

 

6. Itaca Restaurant & Lounge. Lite flottare spanskinspirerad krog där man kan äta skaldjurtapas och äta i en mysig trädgård med bar. En smakfull blandning av asiatiska och medelhavsrätter.

119 Tran Hung Dao Street, Duong Dong, itacalounge.com

 

7. Ganesh Indian Restaurant. Supertrevlig indisk restaurang där man kan välja styrka på den kryddiga maten. Till maten dricker jag goda yoghurtdrycken Mango Lassi.

97, Tran Hung Dao Street, ganeshphuquoc.com

 

Shopping och nöjen

8. The Embassy – Wine, Beer & Cocktail Bar. Öl, vin, kaffe och cocktailbar. Snygg inredning, bra musik, mysig stämning och gott vin. Du kan också äta en god frukost och lunch här. Missa inte takterrassen!

Tran Hung Dao Street, embassy.niamondo.com

 

9. Rory's Beach Bar. En av de bästa platserna att se solnedgången ifrån. Här kan du sitta i en solstol på första parkett och dricka en öl eller en drink och ta bilder av solnedgången med kulörta kulor i förgrunden.

Duong To, facebook.com/RorysBarPhuQuoc

 

Bo bra

10. La Veranda Resort är ett fantastiskt hotell i fransk kolonialstil vid fina stranden Long beach. Här finns tillgång till privat strand, en prunkande, tropisk trädgård och härlig pool. Dessutom - hotellet har en privat ö dit man kan åka på utflykt. Kostar cirka 2 000 kronor för en natt i dubbelrum.

Tran Hung Dao Street. Duong Dong Beach, laverandaresorts.com

 

11. Richis Beach Resort and Spa. Hotellet ligger precis vid stranden Long Beach och här finns ett poolområde med barnpool och en bar. Strandläget och närheten till staden Duong Dong är naturligtvis perfekt men det bästa är ändå den vackra, tropiska trädgården. Från 800 kronor natten.

 

12. Novotel Phu Quoc Resort. Detta är ett stort hotellresort med 246 rum, 80 familjerum, 40 villor och tre barer, en tennisbana och två pooler varav den enda är en gigantisk evighetspool. Det ligger precis vid den långa stranden Truong Beach med ditflyttad vit sand. Från 900 kronor per natt.