Paradisön Phuket – 13 härliga måsten

Paradisön Phuket tillhör Thailands mest populära resmål och en riktig klassisk svenskfavorit sedan mer än 30 år tillbaka.

Phuket må vara känt för sina stränder, men här finns faktiskt mycket mer att uppleva – allt från naturupplevelser till shopping och underhållning.

Allt om Resor listar några av öns bästa aktiviteter.

Artikeln är uppdaterad i november 2017.

Michael Töpffer
Phuket är framför allt känt för sina stränder. Foto: Thinkstock

1. Patong & Karon Beach

Phuket är framför allt känt för sina stränder. Det finns över 30 etablerade stränder och man hinner knappast besöka alla.

Men här är en kort tips på några av de mest kända:
Surin: Turkosa vatten och fin sand ramar in denna pittoreska strand på Phukets västkust, vid foten av en sluttande bergssida. Lämpar sig bäst för surfning och andra vattenaktiviteter.
Patong: Phukets mest ökända strand ligger intill öns nöjeskvarter. Stranden är mer än viloplats efter nattens festande.
Karon: Den långa och svagt böjda Karon Beach tillhör de längre av Phukets många stränder. Det gör att det sällan känns trångt här. Hit kommer alla typer av människor och familjer.
Nai Thon: En av Phukets vackraste och mest isolerade stränder. För att komma hit krävs en biltur på krokiga vägar genom böljande grönska, men resen är väl värd.
Hitta hit: Bestäm vilken strand ni vill besöka och ta en taxi.

 

Big Budda Phukets viktigaste och mest fotograferade besöksmål. Foto: Thinkstock

2. Big Buddha

Ett av Phukets viktigaste och mest fotograferade besöksmål är Big Buddha, som är belägen på en bergstopp mellan stränderna Chalong och Kata. Figuren är 45 meter hög, så den syns över stora områden.

När man klättrar till platån har man en fantastisk utsikt i 360 grader, och man ser Phuket Stad, och stränderna Kata, Karon och Chalong Bay. På tegelstenar som använts vid bygget finns många inskriptioner, som kärleksmeddelanden och visdomsord. De i sig är en upplevelse. Bygget och underhållet av Buddha-figuren bekostas av donationer.
Tips: Undvik skor med öppen tå, korta shorts, ärmlösa linnen eller tröjor med ptovokativa budskap. Men lugn, sarong finns att låna helt gratis vid ingången.
Öppettider: 08:30–19:30. Om möjligt, kom tidigt eller vid 17-tiden då solen börjat gå ned. Då är det svalare, och solnedgången är vacker härifrån.
Hitta hit: Ta en taxi. Kommer du på egen hand så styr mot Chao Fa Road East, nära Chalong-området. Följ skyltningen.

 

Det finns många vackra platser att snorkla på i Phuket. Foto: Michael Töpffer

3. Dykning & snorkling

En av de mer självklara aktiviteterna när man är i Phuket är att åka ut med båt för att snorkla eller dyka. Det finns en uppsjö av arrangörer som kan ordna allt från halvdagsturer till veckolånga turer med helpension ombord på båt.

På en typisk heldagstur för en snorklare ingår upphämtning vid hotellet och skjuts till båten. Här får man låna cyklop och simfötter. Resan till lämplig snorklingsplats som ett korallrev eller någon mindre ö kan ta två timmar. Väl på plats ligger man sedan och snorklar och tittar på djur och växtlivet. Därefter återvänder man till piren och får skjuts till hotellet. Det är avslappnande och trevligt. Mat och dryck brukar ingå.
Tips: Glöm inte att smörja in rejält med sololja eller bada iklädd en billig t-skjorta. Att inhandla ett par billiga gympaskor kan vara bra så man slipper kliva på något vasst.
Hitta hit: Boka via någon resebyrå, det finns hundratals att välja på. Arrangören phuketsnorkelingtours.com ordnar halvdagsturer för runt 350 kronor för vuxna, halva priset för barn.
Pris: En typisk heldagstur för en snorklare kan vara 500 kronor. För de som dyker kan priserna dra i väg hur långt som helst beroende på antal dagar man är ute, vilken båt man har och var man åker. Resor till populära öar som Similan Island ska bokas i förväg.

 

Phuket är känt för sitt nattliv. Foto: Cornelia Nordström

4. Nattlivet vid Bangla Road

Inget land i världen har ett mer (ö)känt nattliv än Thailand, och i Phuket är det centrerat kring Patong-området och Bangla Road – en 400 meter lång gatsträcka som badar i neon till dånet från dunkande musik.

Det är en lika tragisk som exotisk upplevelse att vandra omkring här sent en kväll. Barer och klubbar i tusentals och band och shower som uppträder. Här finns också drag-shower och cabaret-uppträdanden. Det är färgstarkt och spännande, men med en känsla av avsmak. Men det går inte att förneka att det är just detta som Thailand för många är känt för.
Slink in på en bar och slå dig ner, ta något att dricka och insup atmosfären och alla de intryck som sköljer över en.
Även om det är ganska sunkigt är miljön tvärtemot vad man kan tro inte direkt farlig. Det finns gott om poliser som håller ordning. Och flera ställen har faktiskt bra mat.
Hitta hit: Bangla Road, Patpong. Kom efter klockan 21.

 

Andamansjön och bukten kring Phuket är perfekt för segling. Foto: Michael Töpffer

5. Segla på Andaman

Både Andamansjön och bukten kring Phukets östra sida lämpar sig väl för segling. Sitt i fören och låt den tropiska havsbrisen blåsa genom håret samtidigt som det salta vattnet svalkande skvätter mot den varma kroppen.

Här finns gott om öar att besöka för en dopp eller en barbeque. Välj mellan att antingen hyra en egen liten segelbåt och ge sig ut på en tur, eller – för den mer oerfarna – välj att följa med som passagerare på en något större båt på en hel- eller halvdagstur. Detta är en fantastisk upplevelse.
Hyra egen segelbåt: Massor med uthyrare finns, kolla till exempel på sailing-thailand.com eller sailing-charter-thailand.com. Priser från 4 000 kronor per dag för en båt med hytt. En enkel segelbåt utan hytt kan vara så billig som 500 kronor per dag.
Båt med besättning: Flera bolag ordnar segelturer med större båt. Kolla till exempel sailingtourphuket.com som har olika typer av båtar, både för dagsturer och med övernattning. På resetjänsten phuket.net kan man boka en tur med en gammal kinesisk junk.

 

Phuket stad har smala gränder där gamla fina hus i kolonialstil trängs. Foto: Thinkstock

6. Phuket stad

Ett besök i Phuket är inte komplett utan en promenad i Gamla Stan, Phuket stads gamla stadskärna. Långa gator och smala gränder trängs gamla fina hus i kolonialstil, många som i dag hyser gallerier, kaféer och budgethotell.

Flera av dessa butiker är också apotek inriktade på kinesisk traditionell medicin, som örter och olika rötter. Har du några krämpor, fråga här så får du något spännande du definitivt aldrig provat i Sverige.
Området går i kinesisk-portugisisk stil och har anor som sträcker sig flera sekel tillbaka.
En speciellt vacker byggnad är den som numera inhyser Blue Elephant Restaurant.
Hitta Hit: Phuket Town, öns sydöstra del. Mest kända gatorna är Talang Road och Phang Nga Road. Blue Elephant Restaurant & Cooking School, blueelephant.com/phuket ligger på 96 Krabi Road.

 

James Bond Island och Koh Panyee tillhör de mer berömda platserna i bukten. Foto: Michael Töpffer

7. Kanot i Phang Nga Bay 

Ur det azurblå vattnet, i bukten nordost om Phuket reser sig plötsligt dramatiska kalkstensformationer upp mot den klara skyn. Vågorna slår mot klipporna men innanför och bakom skyddade laguner är det betydligt lugnare.

Det är ett av Phuket-områdets vackraste landmärken och ett måste för alla besökare. James Bond Island och Koh Panyee – byn byggd på styltor i havet – tillhör de mer berömda platserna här i bukten. Här finns också gamla klippmålningar att titta på. Bästa sättet att besöka klipporna här i bukten är med kanot.
Hitta hit: Det absolut enklaste är att boka en heldagsutflykt via någon resebyrå eller hotellet man bor på. Då ingår skjuts till en pir och sedan en båtfärd med färja. Ofta finns kanoter på färjan man kan hyra för att paddla på egen hand när man väl är framme vid klipporna. seacanoe.net har olika typer av gemensamma kanotpaddlingar.
Pris: Räkna med 800 kronor för en heldag, men då ingår allt.

 

Phukets flottaste varuhus Jungceylon är ett centrum för både shopping, restauranger och underhållning. Foto: Michael Töpffer

8. Jungceylon Shopping Center 

Phukets flottaste varuhus Jungceylon är ett centrum för både shopping, restauranger och underhållning. Här finns över 200 butiker inredda i en elegant stil. Designen på varuhuset påminner om en stor segelbåt.

Välj bland märkesvaror från hela världen och titta på det vackra thailändska hantverket som också säljs här. Men priserna på märkesvaror är ofta ganska höga. Vill man handla billigt ska man gå på marknaderna. Till Jungceylon kommer man för att insupa atmosfären och ta del av det enorma utbudet – och förstås, en bra kaffe latte.
Mest spektakulärt är den stora plazan vid Jungceylons nav, med den gigantiska parasollen som ger en behaglig skugga över den forsande fontänen och de uteserveringar där det är skönt att ta sig en svalkande fruktlemonad efter många timmars shopping.
Hitta Hit: Mitt i Patong-området. Adressen är 181 Rat-u-thit 200 Pee Road.
Öppettider: 11–22.
Läs mer: jungceylon.com

 

Bara i Phuket finns minst fem utmärkta golfbanor. Foto: Colourbox

9. Golf på Phuket

Thailand är ett riktigt golfland som allt fler upptäcker. Bara i Phuket finns minst fem utmärkta golfbanor, varav den spektakulära Blue Canyon Country Club kanske är den mest kända. Red Mountain Golf Club är en annan

För nybörjare finns självklart golfskolor och driving range, och även minde fashionabla golfbanor att öva svingen på.
Naturligtvis finns all tänkbar service som caddie och golfbil. Dessutom finns fina klubbhus med riktigt bra restauranger.
Ta med en caddie och gå en runda. En svalkande ananasjuice under en palm är aldrig fel under golfturen.
Tröttnar du på Phukets golfbanor finns ytterligare en handfull att besöka i närliggande provinser.
Greenfee för Phukets finaste golfbanor ligger runt 1 000 kronor, de mindre kända några hundralappar billigare.
Info: phuketgolfcourse.com

 

På Phuket Aquarium finns över 100 arter av fiskar och andra sjölevande djur att beskåda. Foto: Anjela Buch

10. Phuket Aquarium

På detta fina akvarium finns över 100 arter av fiskar och andra sjölevande djur att beskåda. Det är indelat i olika zoner och har förutom en avdelning som liknar Andamansjön också avdelningar för andra områden i Thailand.

Totalt finns här runt 30 olika tankar med både söt- och saltvattensdjur.
Här finns också korallrev och en tank med en lång glastunnel man kan gå i för att få känslan av hur det är att vara en fisk.
Akvariet är mindre fokuserat på underhållning och mer inriktat mot utbildning och samtal.
Akvariet och tillhörande informations- och utställningsavdelningar är inte jättestort, men eftersom priset är lågt blir det ändå prisvärt.
Att komma hit är att speciellt att rekommendera om det skulle vara dåligt väder och regn.
Hitta hit: Akvariet är beläget längst ut vid Cape Panwa, vid Phukets sydöstra ände.
Inträde: Cirka 45 kronor för vuxna, drygt hälften för barn.
Info: phuketaquarium.org

 

I Nationalparken Khao Phra Taew på Phukets nordöstra kant finns jungfrulig regnskog. Foto: Michael Töpffer

11. Khao Phra Taew Nationalpark 

Phuket är inte bara stränder och vattenaktiviteter. Nationalparken Khao Phra Taew på Phukets nordöstra kant innehåller merparten av den fantastiska och jungfruliga regnskog som ännu finns kvar på Phuket, utspridda över 22 kvadratkilometer parkyta.

Här kan du gå på en härlig djungeltrek eller klättra i träd och i lianer som en riktig Tarzan. I parken finns ett fantastiskt växt och djurliv. Hjort, björn, apor och många olika typer av fåglar kan man stöta på unders in vandring.
Parken är också känd för sitt vattenfall och sitt rehabiliteringscenter för gibbonapor.
Hitta hit: Enklast är att resa med en arrangör. Vill du åka hit på egen hand, sök upp väg 402. Parken ligger sex kilometer nordväst om Heroines Monument. Håll utkik efter Gibbon Rehabilitation Center. Det ligger strax intill.
Inträde: Knappt 50 kronor för vuxna, hälften för barn.

 

Ett riktigt kul familjenöje är vattenparken Splash Jungle Waterpark. Foto: Michael Töpffer

12. Vattenparken Splash Jungle

Ett riktigt kul familjenöje är vattenparken Splash Jungle Waterpark, alldeles intill flygplatsen. Detta är en enorm vattenpark med allehanda vattenaktiviteter för både barn och vuxna.

Åk roliga vattenrutschbanor och klättra i vattensprutande fort och testa allehanda bubbel- och virvelbad. Det finns en vågpool och en speciell avdelning för småbarn. Helkul för alla! Dessutom finns omklädningsrum med duschar, och flera restauranger på området.
Anläggningen är modern och västerländskt snitt. Det finns ett säkerhetstänkande i botten, och gott om badvakter som är redo att rycka in.
Vattenparken är en del av hotellet Centara Grand West Sands Resort & Villas. Bor man här ingår vattenparken i rumspriset, se: centarahotelsresorts.com
Inträde: 175 kronor för barn, 350 kronor för vuxna.
Öppettider: 10-18.
Info: splashjunglewaterpark.com

 

Naka Market har ett fascinerande utbud av enormt billig mat, hantverk och billiga kläder. Foto: Colourbox

13. Naka Market i Phuket stad

Alla större städer i Thailand har en rejäl helgmarknad, och så även Phuket. Här ligger den strax utanför Phuket stad. Lokalt kallas den för Naka Market, och har ett fascinerande utbud av hantverk, billiga kläder, krimskrams, piratkopierade prylar och levande djur.

Exotiskt är också att se de stånd som verkligen hittat sin nisch, som det stånd som bara säljer fjärrkontroller, eller varför inte fluffiga djur. I stort kan den delas upp i en permanent del under tak, och en mer tillfällig del under bar himmel.
Det är en upplevelse att vandra omkring här och se det enorma utbudet. Inte att förglömma är förstås all mat som säljs här vid enkla små gatustånd, och som erbjuder god och enormt billig mat under enkla förhållanden. Törs du prova den thailändska delikatessen "rostade insekter"?
Öppettider: 16–21 på helger.
Hitta hit: Marknaden ligger längs Chao Fa West Road, en kilometer söder om Central Festival-gallerian.