Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jättemetropol.  Här föds nya trender och livsstilar och shopping, köptempel och nöjen finns i överflöd.  Men Shanghai nöjer sig inte med det, stadens målsättning är att bli Asiens finanscentrum.Jättemetropol.  Här föds nya trender och livsstilar och shopping, köptempel och nöjen finns i överflöd.  Men Shanghai nöjer sig inte med det, stadens målsättning är att bli Asiens finanscentrum.Jättemetropol.  Här föds nya trender och livsstilar och shopping, köptempel och nöjen finns i överflöd.  Men Shanghai nöjer sig inte med det, stadens målsättning är att bli Asiens finanscentrum.
Jättemetropol. Här föds nya trender och livsstilar och shopping, köptempel och nöjen finns i överflöd. Men Shanghai nöjer sig inte med det, stadens målsättning är att bli Asiens finanscentrum. Foto: NIKLAS NYBERG

Österns Paris

SHANGHAI. Det här är staden som kallats både "Österns Paris" och "en ung vacker bitch som älskar pengar". En jättemetropol som rusar mot framtiden och där ingenting är lagom. 

Välkommen till Shanghai - Kinas hjärta.

FAKTA

Shanghai


Shanghai är Kinas rikaste, modernaste och mest glänsande stad. En megametropol och hamnstad med ett självförtroende som slår det mesta.
RESA DIT: Flyg Stockholm-Shanghai kostar i november från 6 500 kronor. 15-dagarsresa med Kinaresor och stopp i Shanghai, Xian, Peking och Hainan, från 22 000 kronor.
RESA RUNT: Tunnelbanan är modern och smidig, enkelresor kostar från tre kronor. Räkna dock med trängsel. Taxi tre kilometer cirka tio kronor. Bra tågförbindelser med hela landet. Snabbtåg Shanghai–Peking tar tio timmar och kostar runt 400 kronor.
PRISNIVÅ: Avsevärt billigare än i Sverige.
KLIMATPÅVERKAN: Utsläpp från flyg Stockholm–Shanghai tur och retur cirka 2,2 ton koldioxidekvivalenter/person. Det motsvarar utsläpp från 916 liter bensin (Källa: climatecare.org)
INFO: http://wikitravel.org/en/Shanghai, www.shanghaiexpat.com, http://home.wangjianshuo.com

Sex måsten när du är i Shanghai


1. Jin Mao
Svindlande utsikt och en skog av skyskrapor. Det är vyn från 88:e våningen i Kinas högsta byggnad. Ett lugnare alternativ – speciellt på helgerna – är att ta hissen upp till Cloud 9 (87:e våningen) i hotellet Grand Hyatt i samma byggnad. Baren öppnar klockan 18 på vardagar och 11 på helger.

2. The Bund
Hit kommer inte många shanghaibor – men för en nyanländ turist är det en lysande start att knata den klassiska promenaden längs floden.

3. Gamla Kina
Gå upp tidigt en morgon och njut av livet i parkerna. Det är gamlingarnas tid och det tränas tai chi, svingas plastsvärd, gympas till musik och promeneras – halv sju på morgonen. Fortsätt till gamla stan eller kvarter med sliten låg bebyggelse och njut av livet på gatan.
4. Nya Kina
För inte länge sedan kunde man le överseende åt kinesernas tafatta försök att hänga med och se coola ut. Nu är läget ett annat. Shanghaiborna har blivit gatsmarta och urbana. Här föds nya trender och livsstilar och shopping, köptempel och nöjen finns i överflöd.

5. Franska koncessionen
I det forna franska besittningen finns trädkantade gator, stora varuhus, exklusiv shopping och klassisk arkitektur. Här ligger också området Xintiandi (nya himlen och jorden) med nöjesliv och gamla byggnader som renoverats till nyskick.

6. Xiaolongbao
Degknyten fyllda med fläskfärs och annat som ångas i små korgar av bambu. Säljs i närmaste gathörn. Läckert, men lätt att bränna sig.

Notan


Hotellet
Dubbelrum i mellanklass: från 250:-
Bädd i sovsal: 30:-

Krogen
Varmrätt: från 10:-
1/2 liter lokal öl: från 15:-
Caffe latte: 22:-
1/2 liter vatten: 4:-

Klimat


okt - nov - dec
Luft: 22 - 17 - 10
Soltimmar: 5 - 5 - 5
Regndagar: 4 - 6 - 6

Störst, högst, bäst & mest…


Shanghai i siffror är en rekordkavalkad:
Kinas största stad, 17 miljoner bor i Shanghai. En av världens största hamnar.
Världens snabbaste tåg – magnettåget Maglev – går till och från Pudong-flygplatsen och toppar 430 km/h.
Kinas högsta skyskrapa är 420,5 meter höga Jin Mao. Håller dock på att brädas av nästan färdiga grannen Shanghai World Finance Center, 101 våningar och 472 meter.
Det finns 1 700 skyskrapor i Shanghai. Nästan samtliga är byggda från 1990 och senare.
70 procent av den historiska bebyggelsen har rivits – vilken ändå är lindrigare än i många andra kinesiska storstäder.
Världens högsta hotell – Grand Hyatt ligger på 53 till 87 våningen i skrapan Jin Mao.
Världsutställningen 2010 – byggs i innerstan med temat ”bättre stad, bättre liv”. Målet är 70 miljoner besökare.

Det är en smått bisarr känsla att vara tillbaka efter 18 år. Där det då bara fanns risfält och sankmark ligger nu ett kinesiskt Manhattan med målet att bli Asiens finanscentrum.

 Tillsammans med tusentals andra turister – kineser och utlänningar – går jag strandpromenaden vid klassiska The Bund.

 Låga sandpråmar tuffar förbi på den brunfärgade Huangpu-floden. Blickarna och kamerorna riktas mot Kinas framtid, mot skyskraporna i Pudong på andra sidan vattnet. Längre bort längs promenaddäcket ligger en gammal tiggare i kläder från Maotiden.

 Bakom oss finns historien, de mäktiga gamla bankpalatsen från tiden då utlänningar styrde Shanghai.

 I fyra dagar vandrar jag runt på gatorna i Shanghai. Ser Porschar och en ylande röd Ferrari dra förbi. Skakar på huvudet och fascineras av allt det nya och galna. Njuter av utbudet och pulsen.

 Och glädjs åt att åtminstone delar av det gamla Kina har klarat sig undan bulldozrarna. 

RES TESTAR: Shanghai

Trivsel: 

 Landets mest vibrerande och fascinerande stad bjuder på en berusande känsla av att befinna sig på platsen där allt händer. Här skådar man in i Kinas framtid. Dessutom charmigare och lättare att greppa än Peking.

 

 Kultur: 

 Museer av hög klass. Utställningar, opera, jazz, konserter, teater och dans. Akrobatik och cirkus. Sport och motorsport. Shanghais evenemangskalender är fylld till brädden.

 

 Shopping: 

 Kinas bästa shoppingstad bjuder på futuristiska köptempel, enorma varuhus, specialbutiker, mode, superlyx och marknader med klädkopior, falska Rolex, väskor och pirat-dvd. Men det tar tid att handla och granska utbudet. Och långt ifrån allt är billigt.

 

 Krog & nöjen: 

 Otaliga restauranger med kinesisk och utländsk mat. Sköna kaféer, barer, klubbar och diskon. Nattlivet blomstrar, men en utekväll kan bli ganska dyr.

 

 Se och göra: 

 Allt det nya – och det gamla som finns kvar – räcker en bra bit. Men mäta sig med Pekings sevärdheter kan inte landets största metropol.