Foto: ANDERSSON ROBBAN

Oman, öppna dig

OMAN. För bara drygt 30 år sedan var landet helt stängt för utlänningar.
Nu öppnar Oman för charterturister.
Och svenskarna är först på plats.

BILDSPECIAL: Här möts havet och öknen, 2000-talet och Tusen och en natt
BILDSPECIAL: Här möts havet och öknen, 2000-talet och Tusen och en natt

Det här är en het chans för dig som vill uppleva något riktigt annorlunda och ändå ha charterns komfort. Oman har solen och havet, men också allt det där andra som ger en resa krydda och färg. Och ingen, garanterat ingen, är trött på turister eller rycker dig i armen och pratar svenska. För några dagar sedan lyfte STS Solresors första charterplan från Stockholm med destination Salalah i sydvästra Oman. Sedan följer ett plan i veckan under vintern. - Det är allt hotellen här klarar, säger Steven van Coppenolle, manager på Hilton Salalah, ett av två hotell svenska charterpionjärer har att välja på.

Inga förstagångsresenärer

- Vi väntar oss inga förstagångsresenärer. Snarare unga stressade människor som vill komma bort ett tag och folk som är fysiskt aktiva. Salalah erbjuder i snitt tio soltimmar per dag hela vintern. Och den varma blå Indiska oceanen. Men Steven van Coppenolle tror att vi svenskar kräver mer. - Vattnen är perfekta för sportfiskare. Och havssköldpaddor lägger ägg på stränderna. Men kanske förknippar du Oman mer med öken än vatten. Och den sidan av landet är minst lika spännande. - Här finns ett mycket rikt fågelliv. I bergen ser man ofta örnar, exempelvis. - Man har lyckats återinföra den arabiska onyxen. Nu försöker man rädda den nästan utrotade arabiska leoparden. De allra sista exemplaren finns i bergen mellan Salalah och Jemen. - Oman är ett paradis för naturälskare. Efter några dagar i landet upptäcker vi att det är de enorma kontrasterna vi uppskattar mest. En natt sover vi ute i öknen under en magnifik stjärnhimmel. Nästa natt är det lyxhotellets komfort som gäller.

Kvinnor badar påklädda

Vi tillbringar timmar i myllret i basarernas täckta gränder, men ser också moderna varuhus. Vi badar i den varma Indiska oceanen. Längre bort på stranden badar kvinnorna klädda i sina svarta dishdashor. Det känns nästan som om tiden både stått still och skenat i Oman de senaste 30 åren. Och det är det som är så spännande. Som i basaren, när vi köper den stenliknande kåda som används som rökelse. För två tusen år sedan var den mer värd än guld, nu är den bara en billig souvenir. I mansdominerande Oman är det kvinnorna som säljer rökelse. Försäljerskans engelska är perfekt, men vi får bara se de glittrande bruna ögonen bakom henes svarta slöja. I upphetsningen glömmer vi att vi borde kunnat pruta 25-30 procent på hennes utgångsbud. Eller ta Bakhit, beduinen som kör ut oss i öknen med sin nya Nissan SUV. Först av allt varje morgon sköter han fortfarande om sina kameler. Och när vi frågar hur gammal han är blir svaret: - Hur ska jag kunna veta det? Vi beduiner registrerades först sedan sultan Qaboos tog makten för 35 år sedan. Just det här med sultanen är något som du bör känna till om du när minsta tanke på att byta Kanarieöarna eller Thailand mot Oman i vinter:

Under den gamle sultanen, Said bin Taimur, hölls Oman totalt isolerat från omvärlden. Besökare behövde hans personliga tillstånd för att få komma in. Och det fanns bara tre skolor i hela landet.

Beduinerna drev sina kamelkaravaner genom öknarna, som de gjort i flera tusen år. Och i Dhofar - dit svenska charterresenärer nu kommer - belägrade bössförsedda rebeller månghundraåriga ökenfort så sent som 1976. Som i Lawrence av Arabien. I dag tjattrar omanierna naturligtvis i mobiltelefon och kör bil, som alla vi andra. Brottsligheten är oerhört låg i Oman. Du kan, om du hyr bil, göra som omanierna och campa i naturen. Inga vägrånare här, den enda risken är att du inte hittar tillbaka till vägen. Plus kanske en och annan skorpion.

Rånrisken är obefintlig

Och inte behöver du vara ängslig för att bli rånad. Omanierna själva är ett betydligt lönsammare byte än en svensk turist. Nästan överallt i Oman möts vi av varm vänlighet och nyfikenhet. Men traditionen är stark och människorna sätter sina gränser. I gamla delen av huvudsaken Muskat finns muromgärdade kvarter, bostadskvarter, där vi jagas bort av ilskna gubbar. En gång pekar vi av ren tanklöshet en kamera mot en kvinna ett 50-tal meter bort på stranden. Hennes man blir mycket upprörd och skäller ut oss. Vi ska nog vara tacksamma för att vi bara förstår tonfallet, inte orden. Reser du till Oman med STS Solresors charter från Stockholm hamnar du i Salalah vid Indiska oceanen. Perfekt för en vecka eller tio dagars avkoppling med en utflykt till öknen och sanddynerna.

Missa inte Muskat

Men har du tid över, missa inte en utflykt på några dagar till huvudstaden Muskat med omgivningar. Räkna med ett par dagar för souqen, palatsen och forten i själva Muskat. Kolla in arkitekturen också. Det sägs att Dubai och övriga emirat vid Persiska viken har blivit så dyra att en del turism börjar spilla över till Muskat. Men tro inte att skyskrapor i glas får dominera här. I Oman har de flesta moderna hus inslag av traditionell omansk arkitektur. Avsätt definitivt en dag för att åka in i landet och titta på de gamla forten i Jabrin och Bahla. Enklast och bekvämast gör du det i en chartrad taxi. Räkna med 300-400 kronor för en hel dag. Det finns tusentals gamla fort i Oman. Många användes ända in på 1980-talet, andra var i kraftigt förfall. Nu restaureras de till sin forna prakt, ibland kanske för praktfullt. Vi blev oerhört imponerade av det i Jabrin. Det gigantiska fortet i Bahla, som står på Unescos världsarvslista, renoveras så du får nöja dig med att se det utifrån.

FAKTA

Sultanatet Oman
Oman är ungefär två tredjedelar så stort som Sverige och ligger längst ned på den arabiska halvön.
Av cirka 2,3 miljoner invånare är nästan en halv miljon utländska gästarbetare.
Arabiska är nationalspråk, men många, framför allt yngre, talar också engelska.
Resa dit: En veckas charter i Salalah med STS Solresor i slutet av november från 7325 kronor per person.
Enbart flygstol Stockholm-Salalah i november från cirka 5425 kronor.
Lime Travel har resor till Muskat från 13600 kronor för en vecka.
Flygtid: Cirka 7,5 timmar.
Pass och visum: Visum utfärdas vid ankomsten och kostar cirka 120 kronor.
Har du visum för Förenade arabemiraten så gäller det.
Passet måste vara giltigt i minst sex månader.
Hälsa och vaccinationer: Det vanliga grundskyddet plus Hepatit A rekommenderas.
Valuta: 1 omansk rial = 19,60 kronor, 100 kronor = 5,10 rial.
1 rial = 1 000 baisa.
Ta med dollar.
Prisnivå: Ungefär halva priset på dagligvaror jämfört med Sverige.
Kreditkort: Fungerar på hotell och stora butiker.
Bankomater: Fungerar i de stora städerna.
Mobiltelefon: Ska fungera, men gjorde det inte vid vårt besök.
Elektricitet: Engelska kontakter, ta med adapter.
Internet: Cirka 8 kronor för en halvtimme.
Tid: När klockan är 12 i Sverige (vintertid) är den 15 i Oman.
Bo: Dubbelrum på enkelt mellanklasshotell med frukost kostar cirka 250 kronor.
Äta: Cirka 100 svenska kronor för en trerätters middag.
Enklare lunch kostar 25-30 kronor.
Observera att endast de stora turisthotellen har rätt att servera alkohol.
Shopping: Prisvärt är guld, silver, tyger, schalar och rökelse.
Omanska knivar, khanjar, är vackra men ganska dyra.
Resa runt: Bussar finns inte, taxi tre kilometer kostar cirka 40 kronor.
Hyrbil för en dag kostar 330-900 kronor inklusive försäkringar.
Info: www.
destination oman.
com

Så mycket kostar
vatten, 1,5 liter: cirka tre kronor.
ett kilo apelsiner: cirka 10 kronor.
stort formbröd: cirka fem kronor.
solskydd Nivea 200 ml faktor 25: 57 kronor.
film Kodak Ultra ISO 400 36 exp: 38 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande