1 av 4: Se de otäcka bilderna från havets botten, som två dykare fångade för några dagar sen.
Från och med januari 2020 är det förbjudet att ta med sig engångsplast till baslägret på Mount Everest.
2 av 4: Från och med januari 2020 är det förbjudet att ta med sig engångsplast till baslägret på Mount Everest. Foto: YKUMSRI - STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK
Ska du turista i området kring Mount Everest kan du inte ta med dig någon form av engångsplast.
3 av 4: Ska du turista i området kring Mount Everest kan du inte ta med dig någon form av engångsplast. Foto: SHUTTERSTOC
Allt skräp dumpas på soptippen i Kathmandu.
4 av 4: Allt skräp dumpas på soptippen i Kathmandu. Foto: SHUTTERSTOCK

Nu förbjuds engångsplast på Mount Everest

Alla former av engångsplast förbjuds på Mount Everest med omnejd, rapporterar The Hindu.

– Om vi ​​börjar nu kommer det att hjälpa till att hålla vår region, Everest och bergen rena på lång sikt, säger Ganesh Ghimire, kommunadministratör, till The Hindu.

På senare år har Mount Everest ofta kallats världens högsta soptipp, vilket inte är helt oförtjänt. Tidigare i vår tog det 45 dagar för en nepalesisk sherpa-expedition att städa bort mer än 11 ​​ton skräp från berget. Detta trots att det 2014 infördes en regel som tvingar varje medlem av en expedition att ta tillbaka minst åtta kilo insamlat skräp, utöver det skräp de genererar själva.

Det var den första städexpeditionen på berget sedan Edmund Hillary och Tenzing Norgay Sherpa erövrade toppen för 66 år sedan.

LÄS MER: Mallorca förbjuder all form av engångsplast  

Förbud mot engångsplast från och med januari 2020

Nu tar man tillfället i akt och förbjuder engångsplast i hela regionen kring berget i ett försök att minska den ökande mängden skräp som lämnas kvar varje år.

Förbudet kommer att täcka hela Khumbu Pasanglhamu, inklusive Mount Everest.

Från och med januari 2020, förbjuds all engångsplast i form av plastpåsar, sugrör, petflaskor och livsmedelsförpackningar, rapporter The Hindu. 

– Om vi ​​börjar nu kommer det att hjälpa till att hålla vår region, Everest och bergen rena på lång sikt, säger Ganesh Ghimire, kommunadministratör, till The Hindu.

LÄS MER: Upptäck ”teernas champagne” vid Himalayas rand 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande