ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Asien
Publicerad 16 dec 2017 17.30

Njut av Thailand i vinter – sex härliga öar att besöka

Vackra stranden Buritara Bay på Koh Phangan i Thailand. Ön är berömd för sina fullmånefester.

Vackra stranden Buritara Bay på Koh Phangan i Thailand. Ön är berömd för sina fullmånefester.

1/3

Foto: SHUTTERSTOCK

Longtailbåtar vid Tonsai Beach Bay på Phi Phi Island. Hit åker många för att snorkla och sola.

Longtailbåtar vid Tonsai Beach Bay på Phi Phi Island. Hit åker många för att snorkla och sola.

2/3

Foto: SHUTTERSTOCK

Mountain Beach på Koh Lipes norra sida. Ön kallas ibland för Thailands svar på Maldiverna.

Mountain Beach på Koh Lipes norra sida. Ön kallas ibland för Thailands svar på Maldiverna.

3/3

Foto: SHUTTERSTOCK

Thailand har många fantastiska öar, stränder, hotell och natur. 

Vi har valt ut sex paradisöar bland alla favoriter. Både kända öar som Phuket och lite mer okända som Koh Lipe.

Koh Phangan – känd för fullmånefester

Koh Phangan är paradisön som ligger mellan öarna Koh Samui och Koh Tao. Här finns vita sandstränder och kristallklart vatten. Stora delar av Koh Phangan består av naturreservat med orörd regnskog och en unik flora och fauna. Ön är berömd för sina vilda fullmånefester vid Haad Rin Beach, men här firas även Half moon och Black moon party för den som är riktigt partysugen. Främst på Västkusten är snorklingen underbar med häftiga korallrev och massor av färgglada fiskar. Sina fester till trots är ön även en lugn och avslappnad plats, med plats både för utomhusyoga (erbjuds på flera ställen) och barnvänliga aktiviteter.

Bästa tiden att åka är december-mars.

RESFAKTA:

Storlek: 125 km². 

Invånare: Cirka 13 000. 

Restid: Cirka 20 minuter med båt från grannön Koh Samui. Flyg från Sverige till Koh Samui cirka 14 timmar.

Prisindex: 52.

LÄS MER: 13 favoriter bland öarna i Thailand 

Koh Samet – avslappnat strandliv

Koh Samet har flera fördelar; ön ligger nära Bangkok så den är lätt att ta sig till, den har 14 olika stränder och bjuder på lugn och ro. Det gör den till ett populärt semestermål för Bangkokbor som åker hit över helgen, vilket gör att öns hotell ibland blir fullbelagda. De mest besökta stränderna är Saikaew Beach, Ao Phai och Ao Vong Duan och här kan man ägna sig åt vattensporter, snorkling och dykning. Koh Samet Viewpoint ligger på öns västra sida och är mest känd för sina vackra solnedgångar. Utkiksplatsen passar perfekt att besöka i samband med ett besök vid Ao Prao Beach, öns enda strand på västsidan. Bästa tiden att åka är oktober-maj.

RESFAKTA:

Storlek: Cirka 13 km². 

Invånare: Cirka 3 000. 

Restid: Cirka 40 minuter med färja från Ban Pae på fastlandet. Cirka 3-4 timmar med buss till Ban Pae från Bangkok. Flyg från Sverige till Bangkok, cirka 12 timmar.

Prisindex: 52.

Koh Samet har 14 olika stränder som bjuder på lugn och ro. Ön ligger också nära Bangkok.

Foto: SHUTTERSTOCK

Phi Phi Island - fint för snorkling

Phi Phi Island är vackert, mysigt och har en skön, avslappnad atmosfär. Hit åker många för att dyka, snorkla, slappa i solen och komma ifrån bilar, bussar och buller. Oavsett om du bor i byn Ton Sai eller på närliggande stränder, till exempel populära Long Beach, är det garanterat stressfritt. Här tar du det lugnt, besöker närliggande öar med longtailbåtar, njuter av en lugn semester med god mat, sol och bad.

På ön finns många boenden att välja mellan, både hotellrum och bungalows, både enklare och dyrare alternativ. De billigaste går inte att boka i förväg utan måste letas fram på plats - så kom helst med den första båten på morgonen.

Bästa tiden att åka november-april.

RESFAKTA:

Storlek: 10 km². Invånare: Cirka 2 500. 

Restid: 2 timmar med färja från Phuket eller 1,5 timme med färja från Krabi eller Koh Lanta. Cirka 14 timmar med flyg från Sverige till Phuket.

Prisindex: 52.

LÄS MER: 12 tips i favoriten Krabi 

Phuket  – bättre än sitt rykte

Jo, Phuket är faktiskt en ö, även om den är så stor att man inte alltid ser vatten. Och det är en ö värd att slå ett slag för. Det finns faktiskt mycket mer än ökända Patong med sina go-go-barer, bordeller och dyngfulla turister. Phuket Town har till exempel förvandlats till en kulturellt rik stad med massor av kul saker att göra.

Rawai på öns sydspets förblir lyckligt avskild, trots turismen i landet. Trevliga Kata och Karon på västkusten lockar många semesterfirare.

Phuket bjuder på djuphavsdykning, riktigt bra restauranger, shopping, vita stränder och på sina håll lyxiga hotell.

Bästa tiden att åka är november-mars.

RESFAKTA:

Storlek: 576 km². Invånare: Cirka 400 000.

Restid: Cirka 14 timmar från Sverige.

Prisindex: 52.

LÄS MER: 13 måsten på Phuket 

Stranden Kata på Phukets västkust lockar många bad-och solsugna. Här finns också fina hotell.

Foto: SHUTTERSTOCK

Koh Lipe – Thailands svar på Maldiverna

Koh Lipe, som betyder pappersön, ligger i sydvästra Thailand i Tarutao marina nationalpark, nära gränsen till Malaysia. Ön kallas ibland för Thailands svar på Maldiverna. Här hittar du paradiset med långa vita sandstränder, vänlig befolkning och orörda platser. Andelen turister ökar för varje år, men än så länge finns inga bilar eller ens bankomat.

Koppla av på någon av öns fyra huvudstränder: Pattaya Beach, Sunrise Beach, Sunset Beach och Karma Beach. Till de mer orörda och obefolkade stränderna räknas Sanom Beach och Bila Beach. Det finns en rad stränder till på ön. Alla går inte att nå till fots utan nås med longtailbåt. Bästa tiden är november-april.

RESFAKTA:

Storlek: 4 km2.

Invånare: Cirka 700 

Restid: 1,5 timme med speedbåt från Pakbara på fastlandet. Från Hat Yai Airport till Pakbara tar det cirka 2 timmar med taxi eller minivan. Flyg från Bangkok till Hat Yai cirka 1,5 timmar. Flyg från Sverige till Bangkok cirka 12 timmar.

Prisindex: 52.

LÄS MER: Okänd lag i Thailand kan ge turister 10 års fängelse 

Koh Samui – Thailand i miniatyr

Koh Samui har blivit en av Thailands mest populära semesteröar. Här finns tropisk regnskog, fina stränder, kulturella sevärdheter och ett stort utbud av restauranger, strandbarer och dykcenter. Söker du å andra sidan det mer ursprungliga finns det också småbyar, vandringsleder, vattenfall, kokosodlingar, tempel och den berömda statyn Big Buddha, Choeng Mon, en 12 meter hög gyllene figur på den nordöstra sidan av ön. Chaweng har den längsta stranden och är det mest populära turistområdet. Lamai är med sina dryga fem kilometer den näst längsta stranden. Lamai är lugnare och mysigare, har gott om strandbarer och ett mattorg mitt i staden där du kan köpa ljuvligt god streetfood till låga priser på kvällarna. Vill du ha en öl till köper du det på Seven Eleven, vägg i vägg.

Bästa tiden att åka är december-mars.

RESFAKTA:

Storlek: 230 km². 

Invånare: Cirka 63 000. 

Restid: Cirka 14 timmar från Sverige. 

Prisindex: 52.

Chaweng har den längsta stranden och är det mest populära området på ön Koh Samui.

Foto: SHUTTERSTOCK

ELISABETH MONTGOMERY