Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Asien

Publicerad 12 mar 2018 16:45

Njut av paradiset Maldiverna – Anna Brolin ger sina bästa tips

Maldivernas stränder är vackrare än retuscherade katalogbilder.

Maldivernas stränder är vackrare än retuscherade katalogbilder.

1/3

Foto: SHUTTERSTOCK

Njut av det fantastiska djurlivet i Indiska oceanen.

Njut av det fantastiska djurlivet i Indiska oceanen.

2/3

Foto: SHUTTERSTOCK

Medeltemperaturen på Maldiverna är mellan 27 och 29 grader.

Medeltemperaturen på Maldiverna är mellan 27 och 29 grader.

3/3

Foto: SHUTTERSTOCK

Anna Brolin slog till på en sista-minuten-resa till sitt drömresmål. 

Direkt från en tv-gala flög programledaren till Maldiverna i sin "jobbfrisyr".

– Det pep om mig i säkerhetskontrollen för jag hade inte hunnit ta ur alla hårnålarna.

Med slokande kalufs landade hon några timmar senare – i paradiset.

1. Dyrt resmål – men går att pressa priserna

Dyker möjligheten upp att resa till Maldiverna - ta den! Det är få destinationer som är vackrare i verkligheten än på retuscherade katalogbilder. Jag och min man Jesper reste med vår son Elton, då 1,5 år. Det fungerade utmärkt och jag vill gärna ta död på myten att det endast är ett resmål för bröllopspar. Ja det är dyrt, men det finns sätt att få ned kostnaderna. Vi bokade resan fyra dagar innan avresa och hittade ett nyöppnat hotell med kampanj under lågsäsong. 

Ett alternativ är att resa till Sri Lanka och sedan flyga över till Maldiverna.

2. Njut av stjärnhimlen 

Efter att mörkret fallit ska man inte missa att titta upp på himlen, till exempel när man promenerar till restaurangen på kvällen. Jag har aldrig sett en stjärnhimmel som känns så nära. Man blir verkligen varse känslan av att befinna sig på en liten ö mitt ute i havet nära ekvatorn. Det är mäktigt. När vi gick barfota i sanden syntes palmbladen som en siluett mot den stjärntäta skyn. Många öar har skoförbud, så de flesta går utan skor eller endast i flip flops. 

Vi bodde i en bungalow nära stranden, där vi kunde sitta på terrassen och bara njuta av utsikten uppåt.

Passa på att njuta av naturen.

Foto: ANNA BROLIN & JESPER RODHBORN

3. Välj rätt ö 

Malviderna består av 1 192 öar, varav 200 är bebodda.

För kärlekspar finns mängder av "adults only"-koncept.

Vi valde ön South Ari Atoll, en hyfsat "stor" ö. Den ligger 35 minuter med sjöflygplan från huvudön Malé. En stor resort täcker hela ön. Här fanns alla bekvämligheter för en småbarnsfamilj och läkare dygnet runt. Men även kärlekspar har gott om utrymme.

Tänk på miljön vid val av resort, då Maldiverna är hårt utsatta. På det stället vi valde minskar man på importen och gör till exempel eget smör paketerat i palmblad, yoghurt, bröd och har eget vattenreningsverk.

Det finns många olika öar att välja mellan.

Foto: ANNA BROLIN & JESPER RODHBORN

LÄS MER: 5 paradisöar som inte kostar skjortan att besöka 

4. Jogga på stränderna

Det är inte varje morgon man kan springa runt en ö, men på Maldiverna är det fullt möjligt. Jag nöjde mig med ett varv på fyra kilometer.

En morgonjogg i soluppgången är en svårslagen start på dagen. Eftersom ön i stort sett består av en sandbank, springer man barfota på len vit sand hela vägen.

Ta med mobilen eller kameran vid någon runda och fånga den storslagna naturen i morgonljuset. Man kan knappt tro att det finns så många nyanser av turkos i havet. Inga instagramfilter i världen kan tävla med vad som upplevs här IRL.

5. Frossa i lyxfrukost 

Njut av långa frukostar i olika typer av miljöer. En restaurang låg lite skyddad på stranden, medan en annan stod ute på pålar i vattnet där Elton kikade ner på alla färgglada fiskar. Det geografiska läget på ögruppen, gör att det finns resenärer från hela världen. Det avspeglar sig också i frukostarna. Här finns både europiska varianter såväl som asiatiska alternativ med exempelvis dumpings och soppor.

Kockarna anstränger sig verkligen. Elton fick till exempel nygräddade pannkakor med ögon, näsa, mun i form av bär och bananer. Jag uppskattade alla hälsosamma alternativ samt hembakat glutenfritt bröd.

Pannkakor vid stranden.

Foto: ANNA BROLIN & JESPER RODHBORN

6. Dykning och snorkling

Maldiverna är känt för sitt extremt rika fiskliv. Det är som att befinna sig i ett stort akvarium. Sikten är oändlig. På Maldiverna ser du "Nemo" överallt omgiven av färgglada, randiga och prickiga kompisar.

Utanför reven finns gott om större exotiska fiskar. För den som dyker är det ett måste här, men snorkling tar en långt rent upplevelsemässigt.

Vi åkte ut på en båttur, där vi snorklade utanför korallreven. Förutom alla fiskar, såg vi sköldpaddor, rockor och skymtade en liten haj. Kvällstid stod vi på upplysta bryggor och spanade ner på små hajar, som sökte sig dit i mörkret. Där lärde sig Elton säga "haj".

LÄS MER: 7 öar du bör besöka innan det är försent

7. Missa inte solnedgångarna

Jag är en riktig solnedgångsjunkie och sparar på just den typen av upplevelse oavsett om det är i alpmiljö, på västra Gotland eller på en exotisk asiatisk strand. Det är, enligt mig, den bästa stunden på dagen. Lugnet i att följa solen hela vägen ner i havet är speciellt. På Maldiverna är det mer än så. Här bjuds man på en ständigt skiftande färgpalett. Extra häftigt blir det när man ibland kan följa ett åskoväder vid horisonten samtidigt.

Himlen, som speglar sig i vattnet, ser ut som en tavla. Vi följde oftast skådespelet från strandkanten eller från en speciell "sunset bar, som spelade loungemusik.

Missa inte den fantastiska solnedgången.

Foto: ANNA BROLIN & JESPER RODHBORN

8. Maldiverna är mindfullness 

Upplev paradisöarna med alla sinnen Att få slänga alla skodon och gå runt barfota från morgon till kväll är avslappning i sig. När man flyter runt i ett perfekt tempererat vatten med oändlig sikt är man bara här och nu. Då känner man sig som ett med naturen.

Jag hade precis gjort ett större tvjobb och landade på Maldiverna i min "jobbfrisyr". En flätad, uppsatt historia med otaliga hårnålar som jag inte hunnit ta ur. Den var knappast lika snygg efter en tjugotimmarsresa. Kontrasten att gå från hektiskt direktsändningsmood till att landa i paradiset i ett sjöflygplan blev högst påtaglig.

Med sjöflygplan kan du få en mjuk landing på Indiska oceanen.

Foto: ANNA BROLIN & JESPER RODHBORN

9. Testa på sjöflygplan

Det finns olika sätt att transportera sig från huvudön Malé till öarna. Båt, inrikesflyg eller sjöflygplan. Det sistnämnda är väl värt priset på cirka 2 000-3 000 kronor tur och retur. Vissa hotell inkluderar detta i paketpriset. Flygupplevelsen är något alldeles extra, där man spanar ut över alla atoller och får uppleva hur det är att flyga på riktigt. Landningen på havsytan är den mjukaste vi varit med om.

ELISABETH MONTGOMERY