1 av 4: Houtong i Taiwan har blivit populärt sedan man uppmärksammade alla hundratals hemlösa katter.
Söta katter överallt i Huotong.
2 av 4: Söta katter överallt i Huotong. Foto: SHUTTERSTOCK
Välkommen till kattstaden! Men kör försiktigt, här finns fler katter än människor.
3 av 4: Välkommen till kattstaden! Men kör försiktigt, här finns fler katter än människor. Foto: SHUTTERSTOCK
Till Huotong kommer man om man älskar katter.
4 av 4: Till Huotong kommer man om man älskar katter. Foto: SHUTTERSTOCK

Kattstaden i Taiwan ett måste för alla kattälskare!

Huotong, kattstaden i Taiwan, här är det katterna som bestämmer. 

De fyrbenta byborna har till och med en egen bro över järnvägen för att kunna passera utan risk.

Den lilla byn Huotong i Taiwan, strax norr om Taipei är något för dig som söker en annorlunda upplevelse på semestern. En liten detalj bara, du bör älska katter.

Belägen vid den grönskimrande floden Keelung river var byn tidigare viktig för kolindustrin. När efterfrågan på kol gick ner på 1990-talet flyttade större delen av befolkningen för att hitta andra arbetstillfällen. 

LÄS MER: Här är bästa platserna för att se vilda djur i frihet

Mrs Kitten upphovskvinnan

Det var bloggaren och kattälskaren Jian Peiling, senare känd som Mrs Kitten som insåg att något måste göras för katterna. Hon besökte byn 2008 och började blogga och skriva böcker om de fyrbenta invånarna. Hon engagerade även volontärer för att katterna skulle få mat och bli vaccinerade, vissa steriliseras och märks för att hålla koll på populationen.

Runt 200 katter bor i kattstaden, dubbelt så många som antalet människor. Foto: SHUTTERSTOCK

Förutom katter finns här affärer, kaféer och andra trevliga ställen för turister. Väl inne i byn påminns man om vilka som skall tas hänsyn till: ”Många vildkatter, kör försiktigt”. Man har även byggt en bro över järnvägen för att katterna säkert ska ta sig fram. 

Antal besökare når miljonen varje år

I januari 2010 hade Huotong runt 500 besök. Ryktet om kattstaden spred sig som en löpeld via Facebook och olika nyhetsinslag. 2016 hade den årliga besöksstatistiken ökat till närmare 900 000 kattälskare. Nu räknar man med att runt en miljon besökare kommer och gullar med katterna varje år.

Så tar du dig till kattstaden Huotong

Du når kattstaden via tåg, direkt till Huotong. Och skulle du mot förmodan tröttna på katterna finns det andra sevärdheter i området. Ta en rundtur i den gamla kolgruvan, upptäck de vackra historiska vandringslederna och lär dig allt om att leva ekologiskt i den ekologiska parken.

Välkommen till ”purridise”!

LÄS MER: Upptäck Asiens gömda pärla – charmiga Taipei

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande