Mons Kallentofts 11 insidertips till Bangkok

BANGKOK, THAILAND. Författaren Mons Kallentoft, 48, känner sig hemmastadd i färgstarka Bangkok.

Inte minst älskar han allt delikat det thailändska köket har att erbjuda.

Här är Mons 11 insidertips för den som vill njuta av Bangkoks bästa.

Text: Mons Kallentoft

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Bangkok som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till berömda tempel och andra sevärdheter i Bnagkok  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Mons Kallentoft känner sig hemma i Bangkok. Foto: Cornelia Nordström / Istock

1. Somboon Seafood

 

 

Bästa chilikrabban i Asien. Stor stökig thaikinesisk restaurang på Surawong Road. Fyra våningar och säkert tusen gäster om dagen. Stora sällskap vid stora runda bord som girigt och hungrigt snurras runt så alla får ta för sig. Ångad havsaborre, räkor friterade med koriander och chili och en svårslagen ostronomelett som thaikineserna tuggar i sig med avundsvärd aptit. En hel del av maten är stark så nackhåren förångas men det hör till. Särskilt den traditionella fisksoppan är galet stark. Thaisen dricker whisky med is till maten här, gör likadant du. Beställ in en hela Johnnie Walker Black Label och känn dig som en asiatisk stekare. Och ölen dricks även den med is, på strikt thaivis.

Adress: 169/7 Thanon Surawong, Suriya Wong, Bang Rak

 

Risk för svindel på Vertigo. Foto: Apple Daily

2. Vertigo på Banyan Tree Hotel

 

 

Baren högst upp på medelflådiga Banyan Tree hotel, som numera är rätt slitet. I dag finns det många skybarer i Bangkok, men denna är fortfarande min favorit. Magisk utsikt över stadens ljus, alldeles för dyra och dåligt blandade drinkar men det är det värt. Håll dig till enkla gintonics eller champagne. Allt som hörs är människors glada sorl och den ljumma vindens stilla sus, och den tropiska natten omfamnar en som en kär gammal vän. Undvik restaurangen. Dyr och dålig. I området finns dock många bra krogar. Till exempel den italienska Zanotti, som är en riktig Bangkokklassiker med vita dukar och kypare i vita kavajer och fluga. Bra vinlista har man också.

Adress: 21/100 Banyan Tree Hotel, South Sathon Road

 

Frukostterrassen på Mandarin Oriental.

3. Mandarin Oriental Hotel

 

 

Världens i särklass bästa stadshotell.  Vid floden. Klassiskt och dyrast i stan, men extremt bra service och en alldeles särskild clubbig magisk stämning och kolonialkänsla. Få saker i den här världen går upp mot frukost på hotellets terrass, med en New York Times i hand. Se ut över Chao Praya och njut av stöket bara meter från den totala lyxen. Hotellets anställda är extremt bra på service och de flesta har jobbat där minst 20 år och är med rätta stolta över sitt hotell. Det sägs att alla i front of house går i en takt som är skapad bara för hotellet av en av världens ledande koreografer. Sant eller inte? Personalen på Oriental svävar fram! Jag vill att min aska ska spridas från terrassen här, och ner bland flodens malar.

Adress: Mandarin Oriental Hotel, Khwaeng Bang Rak, Khet Bang Rak, Krung Thep Maha Nakhon 

 

Mons Kallentoft åker longtail. Foto: Privat

4. Longtail längs klongerna

 

 

Åk en longtailbåt på floden och besök de klassiska kanalerna, klongerna. Hyr en båt för några timmar och ge dig in i en annan värld. Husen ligger på vattnet, och det är stilla och lugnt och fuktigt. Varanerna solar sig under palmerna och havsormarna piskar sig fram, rädda för motorerna. Så här har människor levt i århundraden här, och ännu har inte fastighetsbolagen lyckats köra bort dem. Man kan äta ute i kanalerna, men jag har aldrig hittat något bra. Köp däremot något krimskrams av de gamla damerna som paddlar omkring i små båtar. De behöver de där bathen bättre än du. Och dricksa båtägarna bra. De har små marginaler och ofta stora familjer. Det här är fel tillfälle att vara snål, om man nu är lagd åt det hållet, vilket jag inte är.

 

Central Embassy är galet flådigt, enligt Mons Kallentoft. Foto: Istock

5. Shoppa längs Sukhumwit

 

 

Här finns alla bra varumärken och många bra affärer. Min favorit är Club 21 i Erwangallerian. Och thailändska märket Baking Soda som kombinerar street med klassisk elegans och lite bohemeri. Det är mycket påkostat i varuhusen här. Undvik MBK som bara säljer piratkopierad smörja. För avantgardemode är just Club 21 svårslaget. Vill man se ut som en clown eller en riktig fashionista är det hit man ska gå. Alltid rea känns det som. Comme des Garcon har en bra butik här också. Nya Central Embassy är galet flådigt. Komiskt lyxigt, komplett med vit marmor och araber i svarta hijabs. Här kan du käka caviar och sushi med Tokyoanor, eller tömma reskassan på Prada. Snart öppnar Park Hyatt här också, vilket säkert blir ett bra hotell, om än inte i Oriental-klass.

 

Ginza Sushi-Ichi är dyrt men bra. Foto: Istock

6. Ät på Ginza Sushi-Ichi

 

 

Väl i klass med de bästa i Ginza Tokyo. Sushi Ichi är faktiskt en filial till Ichi i Ginza. De flyger in fisken tre gånger i veckan från Tokyo. Det är inte billigt men väldigt bra. Har de den håriga krabban är den ett måste att lägga till den fasta menyn. Allt är väldigt soft på Ichi, om ni inte har turen och hamna bredvid några festande japanska affärsmän på grönbete. Minst fyra olika fethetsgrader på tonfisken, och är det säsongs för snökrabba så beställ en sådan extra. Riset är bra här, perfekt konsistens och inte för vinägersött. Drick saké till. Varm eller kall.

Adress: 494 Ploenchit Road

 

Här finns allt och till en billig peng. Foto: Istock

7. Streetfood på Sukhumwith soi 38

 

 

Detta försvinner snabbt nu när fastighetshajarna vill riva hela gatan och bygga lägenhetshus. En av de stora skandalerna i staden på senare år, förutom allt politiskt kaos och kungliga dödsfall. Här äts den absolut bästa gatumaten i Bangkok. Nudlar, nudelsoppa med komage, buljong med grishjärna, stekt anka eller bara riktigt bra thaikäk. Hackat fläsk med chili är min egen favorit, tillsammans med urstarka korvar från nordthailand. Här finns allt och riktigt billigt är det också. Drick iskall öl med is till. Thai style så det förslår.  Underbara dofter, ljud och smaker och ett härligt stök. Se upp bara så du inte blir överkörd av en motorcykel, som det finns gott om. Hit går utlänningar som bor i Bangkok och thailändarna själva. Gör en helkväll av det och drick drinkar på O-bar.

 

Gå till Chatuchak på söndagarna. Foto: Istock

8. Marknaden Chatuchak

 

 

På söndagarna. Köp friterade skorpioner eller en levande kobra. Eller billiga bra jeans...eller....här finns allt i en varm, bedårande, knasig oreda. Kom tidigt för att köpa det bästa. Många unga thailändska formgivare har sina affärer här. Coola kläder men kolla kvaliteten noga. Den skiftar väldigt mycket. Vill du köpa krimskrams är den här marknaden också en bra destination. Många turister kommer härifrån med saker som de undrar varför de köpte när de väl är hemma. Jag brukar se de misslyckade inköpen som en inträdesbiljett till hela spektaklet. Maten är bra också. Rakt fram från ingången finns ett stånd som säljer bra ångad grisnacke. Be om rikligt med koriander till.

Adress: 587/10 Kamphaeng Phet 2 Rd, Chatuchak (helgmarknad)

 

Stökigt och gott. Foto: Istock

9. Ät hel spädgris på Tang Jai Joo

 

 

Extremt stökigt ställe, med extremt bra spädgris. Knubbig, krispig och gullig kommer den in hel på ett litet fat och skriker: "Ät mig!" trots att den är död. Krogen ligger på en liten sidogata i Chinatown. Väldigt få, om ens några västerländska turister. Stället är ganska stort, väldigt stökigt och personalen pratar ingen engelska och har kinesisk lindrigt sagt trulig charm. Klarar men det är detta en av de bästa krogupplevelserna i Bangkok. Perfekta grönsaker, bra kokta räkor och friterat ris med hunanskinka som är alldeles lagom oljigt. Drick iskall öl till, men allra helst whisky. Johnnie Walker Black label funkar även här. Jag blev hjärnpackad på konjak en kväll här tillsammans med författaren Martin Österdahl. Jag minns att jag gav honom många sanna komplimanger för hans väldigt bra bok "Be inte om nåd."

Adress: 85-87 Soi Yaowaphanit, Samphanthawong

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Träna thaiboxning

 

 

Det finns många boxningsgym i staden och de flesta tar emot västerlänningar som tränar mot en avgift. Det är kul att slåss. Kontrollerad våldsutövning är något väldigt positivt och något många fler borde ägna sig åt. Thaiboxning är stenhård träning. Sparkar, slag, knän, armbågar....allt som kan ge smärta är tillåtet. Du blir flexibel, tajt i musklerna och mycket reaktionssnabbare än du var innan. Sparra mot en riktig boxare om du vill bli av med tänderna. Jag älskar att känna hur högern sitter perfekt på mitzan. Det här är thailändsk kultur när den är som bäst. Boxning är en stor grej i Thailand, och stjärnorna är folkhjältar. Många fattiga thailändare sätter sina barn på gym, i hopp om att de ska få en bättre framtid. Googla på Buakaw så förstår ni vad jag menar.

 

Mandarin Oriental har en av världens bästa barer.

11. Drinkar på Bamboo bar

 

 

Drick en perfekt Martini på Bamboo bar på Mandarin Oriental. Det här är en av världens bästa barer. Jag har varit på ganska många som pretenderar på det epitetet men Bomboo Bar är av rätta virket. Vackra bartenders av båda kön, med väldigt sexigt fingerarbete blandar en perfekt urtorr dry martini. Baren är perfekt inredd med ett lödande milt ljus som gör alla vackra. Drick en drink, drick två, drick tre, drick fyra. Här är det urskönt att bli urfull och personalen hjälper dig alltid upp på rummet om du skulle få i dig lite för mycket av det goda. Rökare kan sitta på den lilla terrassen utanför, men där blir drinkarna snabbt för varma. Som alltid på Oriental är det välklätt som gäller. Här håller man stilen. Linnekostymen på med andra ord. 

Adress: Mandarin Oriental Hotel, Khwaeng Bang Rak, Khet Bang Rak, Krung Thep Maha Nakhon 

 

Av: Mons Kallentoft

Aktuellt just nu