Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
”För att starta semestern på bästa sätt”
2 AV 2
Foto: Malin Hefvelin

Magiska Maldiverna – så kan resan bli billigare

Maldiverna är hetare än någonsin, och toppar listorna över vart vi allra helst vill resa år efter år. Nu är det lättare än någonsin att ta sig till ögruppen i Indiska oceanen – och det behöver inte heller kosta skjortan.

Jag kopplar upp mig på ett jobbmöte via zoom från altanen på min bungalow, och flera av deltagarna kommenterar min snygga bakgrund med palmer och vit sand, tills någon ser en rörelse på stranden och plötsligt utbrister: 

– Men herregud, det är ju på riktigt!

Maldiverna IRL!
Maldiverna IRL!
Maldiverna IRL!
Blixtrande vit sand och turkost hav, som ett vykort men på riktigt.
Blixtrande vit sand och turkost hav, som ett vykort men på riktigt.
Blixtrande vit sand och turkost hav, som ett vykort men på riktigt.
Vattenvillor, men nära stranden.
Vattenvillor, men nära stranden.
Vattenvillor, men nära stranden.
En liten paus med utsikt över det stora blå.
En liten paus med utsikt över det stora blå.
En liten paus med utsikt över det stora blå.
1 AV 4
Maldiverna IRL!
Foto: Malin Hefvelin
2 AV 4
Blixtrande vit sand och turkost hav, som ett vykort men på riktigt.
Foto: Malin Hefvelin
3 AV 4
Vattenvillor, men nära stranden.
Foto: Malin Hefvelin
4 AV 4
En liten paus med utsikt över det stora blå.
Foto: Malin Hefvelin

För det är ofta så folk reagerar på Maldivernas skönhet, oavsett om det är på en skärm eller IRL – det här är så vackert att det knappast kan vara verkligt. 

Samtidigt var jag lite orolig före vår resa till Maldiverna. Skulle vi bli uttråkade där? Visst är det härligt med strandhäng, men både jag och döttrarna gillar ju äventyr och aktiviteter, gärna uppblandat med lite cityliv. Utöver det dras Maldiverna också med en fet lyxstämpel – är det bara smekmånadspar och superrika som semestrar på de paradisiska öarna? 

Anna Hagberg, pressinformatör på Ving, ger perspektiv: 

– Mycket har förändrats de senaste åren, och Maldiverna lockar nu inte längre bara par utan även andra målgrupper. Hela 30 procent av våra resenärer är faktiskt familjer, och hotellen satsar på att öka den gruppen både vad gäller aktiviteter och boende. En hel del resorter erbjuder till exempel familjeboende där alla kan bo i samma rum, vilket innebär att man kan komma ner i pris.

Välj att åka under sommaren

Hon menar också att det som vid en första anblick kan upplevas som dyrt i själva verket kan vara prisvärt, eftersom all inclusive oftast är inräknat i priset på Maldiverna, precis som många aktiviteter. 

– Väljer man till exempel att åka under sommarmånaderna kan man komma undan betydligt billigare, i synnerhet om man är ute i god tid då hotellen ofta erbjuder generösa boka tidigt-rabatter. Och med tanke på allt som ingår behöver den totala prislappen inte bli så mycket dyrare än en likvärdig resa till Medelhavet. Vädret är kanske inte riktigt lika stabilt som under vintern, men det är ändå väldigt varmt, tropiskt och skönt.

Välj destination med omsorg

Att välja destination med omsorg är A och O när man bokar resa till Maldiverna. Här finns ingen ångervecka, och det går sällan att byta hotell eftersom varje ö i regel bara har en resort och man som gäst därmed är utlämnad till det utbud och den servicenivå som resorten erbjuder. Därför är den en bra idé att göra ordentlig research på nätet innan eller prata med en reseagent som har koll på vad de olika resorterna erbjuder och fokuserar på. Även om de flesta resorter håller en hög kvalitet har de flesta något som de fokuserar extra på, eller aktiviteter som de inte erbjuder alls.

Vill du snorkla: kolla att det så kallade husrevet är fint och att det ligger nära stranden så att du kan simma ut dit själv och inte behöver boka en snorklingsutflykt varje gång som snorklingsandan faller på. Tycker du god mat är det viktigaste av allt kanske du ska välja en lite större resort med fler restauranger och olika sorters mat att välja på. Är det lyxiga spabehandlingar du är ute efter? Kolla vad man erbjuder på spat och om det ingår behandlingar i paketpriset.

SÅ SPAR DU PENGAR

• Res off season

Sommartid har många resorter på Maldiverna stora rabatter. Även om vädret inte är lika stabilt som under vintern är det varmt och skönt dygnet runt.

• Köp en all inclusive-resa

Då är merparten redan betald när ni åker. Ofta ingår en hel del aktiviteter och spabehandlingar när man bokar ett all inclusive-paket.

• Spana efter sista minuten-erbjudanden hos charterbolagen.

• Hitta billiga reguljärbiljetter

Flygresan är ofta en stor kostnad.

• Bo på de lokala öarna

Enklare guesthouses är betydligt billigare än resorter, även om man får gå ner rejält i bekvämlighet både när det gäller boende, service och resan dit.

• Ta med egna cyklop och snorklar

Dels vet du att de passar dig, dels sparar du in kostnaden för att köpa nya då det oftast kostar runt hundra kronor per dag att hyra.

• Ta med godis eller snacks

Vet du med dig att du är en godisgris så ta med ett par påsar av favoriterna hemifrån, det är dyrt att handla i resortbutiken.

Sjöflygplan till resorten

Efter flygresan till huvudstaden Malé via Qatar inleder vi med vad som faktiskt ska bli en av höjdpunkterna under resan – den 35 minuter långa resan med ett sjöflygplan till vår resort. Själva starten från vattnet utanför flygplatsen Velana International Airport går som en dans, på någon minut är vi uppe på marschhöjd och kan se den unika övärlden från ovan i hundra nyanser av blått, vitt och grönskande grönt. Vi sitter som klistrade mot fönsterrutorna ända tills vi går ner för landning i Baa Atoll, vid flytbryggan utanför Reethi Beach Resort.

Sjöflyget var en av de höjdpunkterna på resan. Foto: Malin Hefvelin

Att vandra längs bryggan med det turkosa vattnet under fötterna in mot den grönskande djungeln där bakom är – hur klyschigt det än låter – som att gå rakt in i ett vykort från paradiset. När mina ögon väl har vant sig vid ljuset och den kritvita sandstranden kan jag konstatera att pandemin inte har varit illa för affärerna här. Nästan alla Reethis 129 villor är bebodda.  

Precis som ett vykort. Foto: Malin Hefvelin

– Vi har i princip varit fullbelagda sedan Maldiverna åter öppnade för turister sommaren 2020, säger Raphaela Reutterer som är försäljningschef på Reethi. 

Vår strandvilla på öns västra sida – solnedgångssidan – har utsikt över vårt privata parasoll och två liggstolar i trä. Bortom dem ser vi bara sand, hav och horisonten. Rummet är rymligt med en bäddsoffa, och det fräscha badrummet är förlagt utomhus men med tak över. Det finns både dusch och badkar, men vi funderar lite på vem som väljer att bada badkar när man har Indiska oceanen utanför dörren med 30-gradigt vatten?

Maldivernas unika övärld från ovan i hundra nyanser av blått, vitt och grönskande grönt. Foto: Malin Hefvelin

Vi har bokat all inclusive – egentligen inget jag brukar göra. Men här har man inte några andra restauranger än resortens att välja på, och då blir det helt enkelt mer prisvärt. Och det råder ingen brist på smakfulla valmöjligheter. I huvudrestaurangen som ingår i all inclusive-paketet finns fjorton olika bufféteman som tacokväll, kinesisk afton eller streetfoodmarknad enligt ett rullande schema. Utbudet är mer än tillräckligt för att tillgodose både kräsna småbarn och romantiska smekmånadspar med flera olika huvudrätter, en stor salladsbuffé, tillbehör och ett efterrättsbord som inte går av för hackor. Själv hamnar jag alltsomoftast i det maldiviska hörnet med krämiga och starka curryröror som passar utmärkt i det varma klimatet här. 

Lunch med utsikt. Foto: Malin Hefvelin

Förutom bufférestaurangen finns ytterligare två restauranger att välja på. Vill man lyxa till det lite extra bokar man en privat strandmiddag. I ett hjärta av ljusslingor i sanden står bordet uppdukat, och en privat kock grillar skaldjur, fisk och kött efter dina önskemål en bit bort.  

För den som vill lyxa till det lite extra! Foto: Malin Hefvelin

Antal budgetboenden har ökat

Sedan något decennium tillbaka har budgetboendena ökat rejält i Maldiverna. På den relativt stora ön Maafushi, som ligger 40 minuters båtresa från Malés flygplats, finns en mängd budgetboenden. Här har man betydligt större möjlighet att möta den ofta gästvänliga lokalbefolkningen och ta del av den inhemska kulturen än på all inclusive-resorterna. 

På de lokala öarna krävs heltäckande klädsel för kvinnor. Foto: Ishan@seefromthesky

I Baa Atoll som vi besöker ligger ön Dharavandhoo som också är atollens inrikesflygplats. Här bor några hundra människor, det finns en skola, en handfull pensionat och flera butiker. På de strikt muslimska lokala öarna serveras ingen alkohol, och de flesta stränderna kräver heltäckande kläder, även om det ofta finns en bikinistrand för turister. Från Reethi kan man åka till Dharavandhoo över dagen, eller göra en kombinerad resa och stanna några dagar på ett lokalt pensionat eller Airbnb för att komma ner i pris på semesterresan. Under pandemin har det dock varit betydligt svårare att ta sig till de lokala öarna, och turistströmmarna dit har minskat, inte minst för att vaccinationsgraden är avsevärt lägre än på resortöarna. 

På de strikt muslimska lokala öarna serveras ingen alkohol och böneutrop sker med jämna mellanrum från moskén. Foto: MALDIVERNAS TURISTBYRÅ

Reethi är en medelstor ö, drygt 600 meter lång och 200 meter tvärs över. Mitt på ön finns en trädgård där man odlar örter, frukt och grönsaker som serveras på restaurangerna och i barerna. Här möter vi Pincher som ska lära oss laga maldivisk mat. Vi plockar limefrukter och curryblad som växer på en buske och som ingår i de flesta maldiviska rätter. Då och då springer en lite luggsliten fågel över stigen och försvinner in i grönskan. Det är en sorts vildhöns som lever på de flesta öarna. 

– Men de är så snabba, bara Usain Bolt kan fånga en, skrattar Pincher. 

Pincher lär ut den Maldiviska kokkonsten. Foto: Malin Hefvelin

Tillsammans i uteköket vid stranden lagar vi till kandukokulu, som betyder havskyckling på det lokala språket dhivehi, även om det är en fiskgryta. Maldivisk mat är generellt sett kryddstark, och utöver det har man ofta en skål chili vid sidan om också för den som vill ta mer.

– Bara de som äter riktigt stark mat får kalla sig maldivier, säger Pincher och visar hur han mal chilifrukter i en mortel.

Förutom chili är kokos och tonfisk viktiga basvaror i det maldiviska köket. När vi har lagat klart slår vi oss mer vid ett bord på stranden och får njuta av våra mödor. Vår favorit blir mashumi, en typisk maldivisk frukosträtt som består av finhackad konserverad tonfisk, lök, kokosflingor och chili och som vanligtvis äts med nybakat chapatibröd och sött te. 

Maten är klar! Foto: Malin Hefvelin

Matning av stingrockor och dyk i korallrev

På väg hem till vår villa ser vi till att passera stora bryggan, för varje kväll klockan sex matas en grupp stingrockor där. Det är fascinerande att se de stora, platta fiskarna som nästan klättrar upp längs benen på mannen som hivar ut fiskrens från restaurangerna till dem. Förutom turisterna hänger också hägern Bob på stranden här, troget väntande på att en bit fiskrens ska hamna åt hans håll.

Rockorna tar sig nästan ända upp på land för att vara säkra på att få en munsbit. Foto: Malin Hefvelin

När det kommer till aktiviteter på Maldiverna handlar merparten om att bokstavligen ta sig vatten över huvudet. På Reethi finns ett dykcenter utrustat med allt från surfbrädor till snorkel- och dykutrustning. Alla som vill kan testa tio minuters dykning, tycker man att det verkar skojigt kan man ta dykcertifikat ända upp till nivån Divemaster. 

Runt hela ön löper ett korallrev innan det stupar djupt nedåt. 

– Det dog en hel del koraller för några år sedan, men vi arbetar med att få dem att växa igen. Vi har byggt upp ett konstgjort rev på några ställen där man nu ser att koraller fäster och växer, säger Ensan som är chef på dykcentret. 

Bob, the häger! Foto: Malin Hefvelin

Och det är här som resortlivet bjuder på de verkliga mötena med lokala invånare, för husrevet fullkomligt vimlar av liv. En sköterskehaj patrullerar lite i utkanten av revet, i en anemon nedanför restaurangbryggan bor ett gäng clownfiskar och vart vi tittar sveper stim av gula kirurgfiskar förbi med viktig min som om de vore på väg till en konferens. 

Dags för en snorkelutflykt

Efter ett par dagars häng på stranden och ute vid revet är det dags för en snorkelutflykt. Och inte med vilka som helst, vi ska snorkla med mantor. Närbelägna Hanifari Bay erbjuder en välfylld buffé av plankton för de vänliga jättarna från havets djup, och de brukar komma dit regelbundet för att luncha från juni till mitten på november. När mantorna är på ingång får vi ett Whatsapp-meddelande om att ta oss till dykcentret omedelbart. En springtur och tio minuters båttur senare är vi framme i bukten. 

– Reethi snorklers, den här vägen, ropar divemaster Ensan och hoppar i vattnet.

Vi följer lydigt efter utan en tanke på vad som kan vänta där nere i djupet. Med ansiktet i vattnet ligger vi vid ytan och väntar, Ensan simmar fram och tillbaka och spanar. Och så plötsligt ropar han till. Där! Långt nere i ett det blå djupet skymtar en rad av mantor. Plötsligt ändrar de riktning och kommer rakt upp mot oss med sina meterbreda gap vidöppna. Strax innan de slukar oss hela vänder de baklänges i en elegant loop, fortfarande på en lång rad, och fortsätter sin färd. Mantorna återkommer till oss flera gånger under de 40 minuter som vi har tillåtelse att vara i bukten. Det är som om de faktiskt gläds åt att visa upp sig för oss, de verkar i alla fall inte störas alls av vår storögda, cyklopförsedda närvaro. Jag och döttrarna håller varandra hårt i händerna, det är en unik upplevelse som vi är med om som kommer att leva kvar i oss alla länge.

Mantor på rad. Foto: Malin Hefvelin

På bilder från Maldiverna är det alltid blå himmel och strålande solsken, och så ser det också ut under våra första dagar på ön. Men på fjärde dagen parkerar ett oväder över vår atoll och vägrar lämna på flera dagar. Det opålitliga vädret är dock något som man får räkna med, säger säljchefen Raphaela när vi ses på en fruktdrink i baren. 

– Förr var det i princip alltid fint väder från oktober och fram till april. Men de senaste åren har det blivit mer ostadigt, och det är mycket möjligt att det beror på globala klimatförändringar. 

Mörka moln i paradiset. Foto: Malin Hefvelin

Oavsett hur det påverkar vädret är miljöförstöring ett påtagligt problem för önationen. 

Eftersom de flesta öarna bara ligger någon meter över havet är landet väldigt sårbart för en höjning av havsnivån. På klimatmötet i Glasgow 2021 menade landets miljöminister att de rika länderna måste bidra ekonomiskt till Maldiverna så att landet kan fortsätta att utvecklas och samtidigt anpassa sig till det allt mer extrema vädret. 

På Reethi gör man vad man kan från hållbarhetssynpunkt. Förutom att plantera nya koraller på revet odlar man egna grönsaker och kryddor, buteljerar dricksvatten i glasflaskor som återanvänds, köper fångsten från lokala fiskare och har investerat stort i teknik för att spara energi och bränsle.

Egen köksträdgård med skydd mot den gassande solen. Foto: Malin Hefvelin

Så när himlen är grå och varslar om regn får man söka sig till inomhusaktiviteter i stället, och där erbjuder det smakfullt inredda spat sinnlig förströelse. Skickliga terapeuter utför olika sorters massage, kropps- och hårbehandlingar, pedikyr, manikyr och ansiktsbehandlingar. Man gör också efter sol-behandlingar för den som har fått för mycket av det goda, något som är lätt hänt. 

Dags för spa. Foto: Malin Hefvelin

Dagarna flyter ihop när man inte gör så mycket, och vi får in en skön rutin med snorkling, sol, bad och stingrockematning. Varje kväll avslutas med en promenerad hem längs stranden. I vattenbrynet lyser små prickar av fluorescerande plankton – det ser ut som stjärnor som har fallit ned från himlen. Och det känns helt rimligt på Maldiverna. 

LÄS MER: Här är paradisöarna som är helt fria från covid 

RESA HIT: MALDIVERNA

Resa hit: Från Sverige går det inga direktflyg till Maldiverna. Flera flygbolag, bland annat Qatar Airways, British Airways, Ethiad, Emirates, Turkish Airlines och Singapore Airlines flyger till Malé med ett stopp på vägen. Från Malé tar man sig sedan vidare till sin slutdestination med speedboat, färja, inrikesplan eller sjöflygplan. Ibland ingår priset för transfer i boendet. TUI, Ving och Apollo har paketresor till Maldiverna med reguljärflyg.

Bästa tiden: Maldiverna har ett tropiskt klimat med en medeltemperatur på 30 grader, så man kan besöka landet året runt. Den torra säsongen sträcker sig från januari till mars och den fuktigare perioden med en del regn löper från maj till oktober. Det kan dock förekomma regnskurar när som helst på året, men de brukar i regel vara korta.

Tidsskillnad: +4 timmar, men på flera av öarna har man lagt sig en timme efter och förskjuter därmed solnedgången en timme till den mer praktiska tiden klockan sju.

Språk: Divehi och engelska.

Valuta: Rufiyaa (MVR), men USD accepteras överallt.

Bra att veta: Maldiverna är ett muslimskt land. Det är förbjudet att införa alkoholhaltiga drycker samt religiös och pornografisk litteratur till Maldiverna. Alkohol serveras enbart på turisthotell och resorter. Kvinnor förväntas klä sig mer modest på de lokala öarna än på resorter.

Läs mer: visitmaldives.com

BO BRA

1. Reethi Beach Resort

Reethi Beach Resort ligger på en egen liten ö som man går runt på en kvart. Med max 250 gäster i de 129 villorna i tre olika kategorier känns det aldrig trångt. Resorten som renoverades 2010 har dykcenter, pool och tre restauranger varav en bufférestaurang för frukost, lunch och middag. Ön ligger i Baa Atoll mitt i Unescoss biosfärområde nära Hanifaru Bay som under juni till oktober utgör hem för de majestätiska mantorna.

2. Meeru Island Resort & Spa

Meeru Island är en lite större ö, över en kilometer lång, som utöver 278 villor även rymmer fyra restauranger, två pooler och ett golfcenter med driving range och putting green. Här finns också tennisbana, och man kan hyra en cykel och utforskar ön längs små grusvägar.

3. Violet Inn by Blue Surge

På lokala ön Dharavandhoo i Baa Atoll finns flera pensionat med enklare rum till budgetpris. Pensionatet Violet Inn ligger precis vid turiststranden där badkläder är tillåtna. Res från Malé med inrikesflyg (cirka 20 minuter) eller färja (cirka 2 timmar). 

LÄS MER: 

Här är de 10 bästa resorna 2022 

Världens coolaste undervattenshotell 

Nu kan du hyra din egen paradisö – butler ingår 

Svensk stjärnkock öppnar restaurang på resorten Soneva Jani 

Se också: Så packar du som ett proffs: 7 smarta tips