Monkey Beach rankas som en av Penangs vackraste stränder.
Georgetown är en smältdegel av kulinariska upplevelser.
1 AV 2
Monkey Beach rankas som en av Penangs vackraste stränder.
Foto: DANIEL MAJAK
2 AV 2
Georgetown är en smältdegel av kulinariska upplevelser.
Foto: Elena Ermakova / Shutterstock

Penang – en smältdegel av kulinariska upplevelser

Kryddigt, knaprigt, salt, sött eller surt – ön Penang i Malaysia är en smältdeg av kulinariska upplevelser, och de allra flesta finns i huvudstaden Georgetown. Oavsett om du väljer någon av vagnarna som säljer sin mat på gatan eller en finare restaurang kommer du knappast att bli besviken. Välkommen till Malaysias matmecka!

Ljudet av en knastrande fritös sprider sig i vinden tillsammans med dofter av chili, kokos, curry och citrongräs. Ett myller av människor letar sig fram bland de olika matstånden. Pengar byter händer i ett snabbt tempo och färdiga rätter räcks över till väntande kunder. Det serveras allt ifrån krabba och fisk till kyckling, kött och svamp. Allt finns på menyn i Georgetown.

Pelau Penang är det fullständiga namnet på en av Malaysias största öar. Det är dock inte bara en ö utan också en delstat som också omfattar ett kustområde på fastlandet. I folkmun brukar man dock rätt och slätt säga Penang. Öns huvudstad heter Georgetown, och hit kommer både backpackers, familjer och charterresenärer för att njuta av sol och bad blandat med gatukonst och kulinariska fröjder. En av Malaysias största flygplatser finns på ön, som förbinds med fastlandet med hjälp av två broar. 

Gatorna och husen i Georgetown är fyllda av färger. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

Georgetown lever verkligen upp till rollen som Malaysias matmecka. Tänk malaysiskt, kinesiskt, thai och en nypa indiskt – innovativ och nytänkande mat som har påverkats av brittisk kolonialisering och hämtat influenser från västvärlden. Men glöm de klassiska båsen där försäljarna viftar bort flugor samtidigt som de försöker få dig att välja något av vad de har att erbjuda. Nej, här håller även maten på gatan en hög kvalitet. Mat är en viktig del av identiteten i regionen. Tiderna då arbetarna behövde enkelhet och snabbt kunna äta på stående fot är förbi. I dag handlar det om att få återkommande kunder. Med tanke på att konkurrensen är stenhård gäller det att maten är bra och prisvärd, någonting som den onekligen är.

Maten håller väldigt hög kvalité oavsett om det är på restaurang eller en vagn på gatan. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

På djungelplantagerna i Malaysia odlas kaffe, och det finns många lockande kaffebarer i Georgetown. Vi styr stegen mot Coffee On The Table, som vi har blivit rekommenderade. Det visar sig stämma. Inte nog med att kaffet smakar väldigt bra – presentationen är något utöver det vanliga. Här gör man kaffekonst i 3D med olika djur, och när det väl är dags att avnjuta det svarta guldet har det hunnit svalna något – ett pris man får betala för att först sitta och spana in allas kreationer. Efter kaffet fortsätter promenaden till en så kallad ”jetty”, ett flytande samhälle där hela området står på pålar i vattnet och där man går på spänger medan man får en inblick i hur lokalbefolkningen lever. Stundtals känns det konstigt att fotografera någons hus, men invånarna är vana vid turister och har ingenting emot den livliga tillvaro som besökarna för med sig. Många har också dragit nytta av turismen och säljer lite souvenirer utanför sina hem. 

Ta en kaffe på Coffee on the table där drycken förvandlas till ett konstverk. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

2008 blev den historiska kärnan i Georgetown inskriven på Unescos världsarvslista som ett ”outstanding universal value”. Det kan översättas till ”enastående universellt värde” och förklarar på ett bra sätt den mångfald som finns här. Det handlar både om ett historiskt arv med alla gamla hus, tempel och byggnader, men också om det levande kulturarvet där matkulturen är en viktig del. Det som hamnar på tallriken handlar inte bara om att stilla hungern utan om det sociala: man träffas och umgås över en bit mat. 

Konstnären Sasha Korban har gjort denna fina målning i Georgtown. Foto: DANIEL MAJAK

Lika viktig som maten är har även gatukonsten blivit. Överallt breder konsten ut sig, i olika storlekar och med olika motiv. Inne på turistbyråerna och hotellen finns gratis kartor att hämta för den som vill leta. Hela Georgetown är som ett öppet konstgalleri. För att främja kulturen har inbjudna konstnärer skapat verk på väggarna utan att ändra på någon struktur, vilket har förvandlat stadskärnan till en konstutställning som i dag har blivit något av stadens landmärke. 2012 avtäcktes nya verk i samband med Georgetown Festival, och Ernest Zacharevic blev en erkänd konstnär tack vare de alster som han hade bidragit med. Totalt gjorde han sex olika installationer som skildrar livet för befolkningen i byn (som dessutom har använts som modeller) genom interaktiva verk. 

Ernest Zacharevic blev en erkänd konstnär tack vare de alster han bidragit med. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

Efter ett par timmars strosande gör sig magen påmind, och vi styr stegen mot World Park Food City – ett matcenter som har funnits sedan 1939 och som erbjuder ett hav av läckerheter och alternativ, som fisk- och skaldjurspasta med starka såser, dim sum (små knyten med olika fyllningar), currydoftande mat från det indiska köket och friterad bläckfisk. Trots matens höga kvalitet får du dock göra dig beredd på att sitta på en vinglig plaststol medan du njuter av dagens måltid. Vad sägs om en portion char kway teow, Malaysias svar på pad thai med risnudlar, ägg, böngroddar och räkor? Eller varför inte äta nationalrätten nasi lemak, ris som har kokats i kokosmjölk som serveras tillsammans med ägg på ett bananblad? Möjligheterna är oändliga, och nog finns det en tjusning att avnjuta maten till tonerna av buller och myller från serveringar, besökare och personal.

Sydostasiens största buddistiska tempel

Det går också att kombinera mat och kultur. På söndagarna öppnar Hin Pop-Up Market som blandar konst och mat i en härlig röra. Lokala konstnärer samlas och säljer sina verk bland de klassiska matstånden. Det är hit som du ska komma för att äta en äkta laksa, ett slags nudelsoppa. Ägaren visar stolt upp tidningsurklippet där hans matvagn har utnämnts till ”Penangs bästa laksa”. Med tanke på att man i stort sett kan beställa maträtten överallt på ön är det en stor bedrift. På en liten tvärgata finns en affär som hela lokalbefolkningen känner till. Mr Lee Beng Chuan öppnade affären och sålde rökelser som var handgjorda och ekologiska. Han satt utanför butiken nästan dagligen och gjorde rökelser fram till sin död 2020. I dag har sonen tagit över verksamheten och gör rökelse på samma sätt – upplärd av en mästare, sin far. 

Hin popup market, Penang, MAlaysia. Hin Pop-up market blandar konst och mat i en härlig kombination. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

Och på tal om rökelser: ett besök till Penang är inte komplett utan en utflykt till Kek Lok Si Temple, ett av Sydostasiens största buddistiska tempel. Räkna med att spendera flera timmar här, för det finns hur mycket som helst att utforska. Ett bra sätt att beskriva hur stort detta tempel är genom att nämna att här finns över en miljon avbilder på Buddha. Buddister från hela Sydostasien pilgrimsvandrar hit, och det är ett stort besöksmål för både turister och lokalbefolkning. Många som besöker Penang brukar åka på en dagsutflykt där eftermiddagen spenderas på Kek Lok Si Temple, medan förmiddagen innefattar ett besök till Penang Hill. Här får du uppleva den malaysiska regnskogen när den är som bäst. Du går på utsatta leder och tar dig runt i eget tempo. 

Gå på den höga plattformen och bara njut av omgivningarna. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

När du når Curtis Crest Tree Top Walk får du komma upp på en utsiktsplattform som ligger på en kulle, sträcker sig 13 meter upp och erbjuder 360 graders utsikt. Härifrån kan du se hela vägen ner till Georgetown. Höjdpunkten är tveklöst att vandra runt i regnskogen med sällskap av vackra växter, apor och fjärilar. Har du ett stort intresse för just fjärilar kan du ta dig till Entopia, en stor fjärilspark med färgglada arter från hela världen. Med över 15 000 olika fjärilar som flyger fritt är det verkligen en speciell plats. 

En annan utsikt, fast inne i Georgetown, får man från The Top Penang, där endast de våghalsigaste vågar sig ut på plattformen i glas. Hela byggnaden är ett stort nöjescentrum som erbjuder både dinosaurier, klättring och flaggskeppet Rainbow Skywalk, där man går ut på en plattform i glas och står 250 meter ovanför marken med fri sikt åt alla håll. Inget för den höjdrädda med andra ord. Ett annat alternativ är att besöka Cheong Fatt Tze, även kallat ”The Blue Mansion”. I dag är det ett hotell och en historisk plats i ett. Det vittnar om svunna tider med sin storslagna arkitektur, och dagligen erbjuds guidade turer för den som väljer att inte boka ett rum här.

Foto: DANIEL MAJAK

När det är dags för sol och bad är det bara att ta sig till stranden. Det går bra att bada i stort sett var som helst, men om man inte vill ha grovkornigare sand är ett bra tips att ta en båttaxi till Monkey Beach. Klassad som en av de bästa stränderna i Penang är det ett självklart val för en stranddag. Med mjölvit sand och klart vatten är det verkligen som ett litet paradis. Var dock försiktig med dina saker medan du badar – det finns nämligen en anledning till att stranden heter Monkey Beach. Här finns närgångna och nyfikna apor som gärna tar din packning medan du badar. Avsluta dagen med middag på Junk Café som serverar läckra hamburgare i en fräck och plottrig miljö. 

Georgetown är staden som man lätt blir förälskad i, och hit kommer du garanterat att vilja komma tillbaka. Kryddigt, knaprigt, salt, sött och surt – Georgetown har allt.

Resfakta Penang

Resa hit: Reguljärflyg från Sverige och Danmark med flera olika bolag med mellanlandningar. Ett alternativ är att flyga till Kuala Lumpur och sedan ta tåg eller buss till Penang. Färjan avgår från hamnstaden Butterworth och går ungefär var 15:e minut. Paketresor med bland annat Ving och Apollo.

Bästa tiden: Under den svenska vintern, då vädret är tropiskt och med hög luftfuktighet. Tidsskillnad: +7 timmar.

Språk: Malajiska, men du klarar dig på engelska.

Valuta: Ringgit (MYR).

Prisnivå: Betydligt billigare än Sverige. Malaysia har 20 på Forex semesterindex (Sverige 100).

Ta dig runt: Grab, Sydostasiens motsvarighet till Uber fungerar väldigt bra, och det är billigt att ta sig runt.

Läs mer: mypenang.gov.my

GUIDE / GEORGETOWN

SE & GÖRA

1. Khoo Kongsi

Ett magnifikt och storslaget kinesiskt klanhus som imponerar med både sitt utseende och sin ålder. Med en historia som sträcker sig 650 år bakåt i tiden är detta ett ställe värt att besöka.
Adress: 18, Cannon Square

Khoo Kongsi, Malaysia, Penang. Med en historia som sträcker sig 650 år bakåt i tiden är Khoo Kongsi ett ställe värt att besöka. Foto: DANIEL MAJAK

2. Wonderfood Museum Penang

Ett museum med fokus på mat fast i en ny tappning. Här interagerar du med utställningen och får häftiga bilder på ett annorlunda sätt.
Adress: 49, Lebuh Pantai

Wonderfood museum, Penang, Malaysia. Ta häftiga bilder på Wonderfood museum där maten är i fokus Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

3. Wat Chayamangkalarm

En helig plats som är välbesökt och viktig för det thailändska nyåret Songkran. Här finns också en av världens största statyer av en liggande Buddha.

Wat Chayamangkalaram, Penang, Malaysia. Wat Chayamangkalaram är ett viktigt tempel för det Thailändska nyåret. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

ÄTA & DRICKA

4. Viva Victoria

Maten är malaysisk och indisk och väldigt god, och miljön är trevlig. Det känns nästan som att komma in i en blomsteraffär, bortsett från att blommorna är i plast.
Adress: 169, Lebuh Victoria

5. Kota Dine & Coffee

Fort Cornwallis har en gammal historia, och inne på restaurangen serveras en varierande meny med havets läckerheter och västerländsk mat.
Adress: Jalan Tun Syed Sheh Barakbah 

Kota dine and coffee Serverar bra mat till bra priser. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

6. Bean Sprout Café

Ät de godaste av avokadomackor och njut av kaffe med en mild smak av lavendel. Allt i en modern men ändå rustik miljö.
Adress: 35, Jalan Masjid Kapitan Keling

Bean Sprout cafe, Malaysia, Cafe. Bean Sprout Café serverar dom godaste avacado mackorna. Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

7. Pinxin Vegan Cuisine

Pinxin serverar uteslutande vegansk kost, så välgjord att det är svårt att förstå att det inte är kycklingspett utan helt enkelt svamp som man äter.
Adress: 38, Lebuh Tye Sin

Restaurangen Pinxin har verkligen tagit den veganska maten till nästa nivå. Foto: DANIEL MAJAK

BO BRA

8. Sunway Hotel Georgetown

Med 250 rum är detta ett stort hotell som håller hög standard. Du tar dig enkelt till fots till flera av stadens attraktioner. Dubbelrum från 500 kronor.
Adress: 33, Lorong Baru 

9. The Blue Mansion

Mer än bara ett boutiquehotell. Med en rik historia som lockar mycket folk är hotelldelen något avgränsad från alla besökare. Dubbelrum från 1 100 kronor.
Adress: 14, Lebuh Leith

Spendera natten i ett världsarv Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

 

LÄS MER: Upptäck Malaysias fantastiska övärld