Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Två svenskar har dött av metanol-förgiftade drinkar på ryggsäcksluffarnas favoritort Gili Trawangan.
Två svenskar har dött av metanol-förgiftade drinkar på ryggsäcksluffarnas favoritort Gili Trawangan.
Två svenskar har dött av metanol-förgiftade drinkar på ryggsäcksluffarnas favoritort Gili Trawangan.
På marknaderna kan priset på samma vara variera rejält.
På marknaderna kan priset på samma vara variera rejält.
På marknaderna kan priset på samma vara variera rejält.
Se upp för luriga tempelguider.
Se upp för luriga tempelguider.
Se upp för luriga tempelguider.
1 AV 3
Två svenskar har dött av metanol-förgiftade drinkar på ryggsäcksluffarnas favoritort Gili Trawangan.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
På marknaderna kan priset på samma vara variera rejält.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Se upp för luriga tempelguider.
Foto: Shutterstock

Livsfarliga fusket alla Bali-turister måste känna till

Bali blir ett allt populärare resmål för svenska semesterfirare. 

Tyvärr har turismen på paradisön sina baksidor. 

Här är de fem vanligaste turistblåsningarna på ön – en är dem direkt livsfarlig.

Bali är den mest besökta ön i Indonesien. Bland svenska resenärer blir den bara allt mer populär. Färsk statistik från stora resebyråkedjan Ticket visar att bokningarna till ön i vinter ökat med nära 28 procent jämfört med samma tid i fjol. 

Av förklarliga skäl kommer dock den överlägset största andelen turister från näraliggande Australien för vilka Bali är motsvarigheten till våra Kanarieöar. 

Precis som på de flesta andra stora turistmål har turistnäringen på ön också en mörk baksida: mindre nogräknade figurer som gärna drygar ut sina kassor genom att lura naiva turister. 

Här är de fem vanligaste blåsningarna Baliturister riskerar att utsättas för, enligt news.com.au.

1. Livsfarliga drinkar 

Att köpa en drink på en bar i Bali kan vara direkt livsfarligt.

Arrak är en populär spritsort på ön framställd av saven från kokospalmer. På grund av Indonesiens mycket hårda alkohollagstiftning är hembränning väldigt vanligt och hembränd arrak serveras ofta som äkta vara på mindre seriösa syltor. Inte nog med det, inte sällan ersätts vodka och annan sprit av den för barägaren betydligt billigare hembrända arraken. 

Det som gör förfarandet till en fråga om liv och död är att det inte är ovanligt att arrak i hembränd form ofta är oproffsigt framställd och innehåller giftig metanol (träsprit).

Metanol går varken i smak, lukt eller utseende att skilja från vanlig alkohol – faktorer som gör den så farlig. Så lite som fyra centiliter ren metanol kan räcka för att bli förgiftad.

Det går inte heller att se om någon fått i sig den förrän personen blir blå i ansiktet.

Sedan 2010 har dussintals utländska turister avlidit i metanolförgiftning efter att ha fått i sig hembränd balinesisk sprit, varav flera svenskar.

Johan Lundin, 31, dog sedan han på en bar på turistorten Gili Trawangan 2012 druckit en mojito med metanol i. 

Ett år tidigare, i mars 2011, avled svensken Rasmuss Lindholm, 21 efter en barkväll med arraksdrinkar på samma ort.

Många andra turister har drabbats av samma fruktansvärda öde. Som rugbyspelaren Mike Denton från Nya Zeeland (av en drink kallad ”djungeljuice”), brittiske ryggsäcksresenären Cheznye Emmons (förgiftat gin) och irländaren Roisin Burke (arrak).  

Till de som överlevt metanolförgiftningar på ön hör australiske Jen Neilson som efter att ha fått halva sin bukspottskörtel bortopererad förra månaden kunde lämna ett sjukhus på Bali med en räkning på motsvarande 330 000 kronor.

Problemet är så stort att svenska utrikesdepartementet i fjol gick ut med en varning för att dricka alkohol i hela Indonesien inklusive öarna Bali, Java, Lombok och Giliöarna.

”Lokalt framställd alkohol innehållande skadliga mängder metanol kan förekomma i drinkar och cocktails, samt även i alkohol som inhandlats i förseglade förpackningar”, skriver man.

Inte ens förseglade flaskor av inhemsk arrak är alltså säkra, vill man ha alkohol bör man hålla sig till öl och vin, om sprit är nödvändigt bör du hålla dig till importerad, utländsk sprit i förseglade flaskor som öppnas av bartendern inför dina ögon.

LÄS MER: Hitta balans och harmoni på Bali & Giliöarna 

2. Falsk och onödigt dyr taxi

Det är inte brist på taxibilar på Bali men dessvärre gott om ohederliga förare som gärna lurar turister på några extra sedlar. Begär ett pris i förväg innan du kliver in i bilen.

Taxifirman Bluebird kör dock hederligt, men därför vimlar det också av taxibilar som försöker se ut som de är Bluebirdbilar. Äkta sådana har en avbildning av en fågel på dörrarna, orden Blue Bird Group tryckt överst på vindrutan samt är märkta med ett tydligt, synligt nummer och har ett ID monterat på instrumentbrädan.

3. Växlingsbluffar

Bästa sättet att undvika detta är att använda sig av bankomater. 

Personalen på växlingskontoren är oftast oerhört fingerfärdiga och använder ofta sin snabbhet för att lura kunder på pengar. En del ”tappar” sedlar på golvet bakom disken utan att du märker det, andra räknar upp dem så snabbt att du inte hinner med. Vanligt är också tricket att förväxla mindre värda sedlar på exempel 5 000 rupier med betydligt mer värda 50 000-sedlar. De många nollorna på Indonesiens sedlar gör det lätt för den ovane att förväxla dem.

4. Entréavgifter och guider till templen

Att besöka ett eller flera tempel hör till måstena för en Baliturist. Men runt dem finns det gott om skojare. En del ställer sig helt enkelt på vägarna som leder till templet och kräver en fejkad avgift (”för templets vård”) för att släppa fram bilister. Andra erbjuder gratis guidetur, men pressar dig hårt på pengar vid turens slut. I regel behövs ingen guide för tempelvisiter men vill du ha en så använd en officiell guide, igenkännbar på sitt guidepass med foto, fäst på bröstet. 

5. Massage och marknader

På många bland turister populära marknader finns samma vara i många olika stånd men till högst skiftande priser. Se dig runt på marknaden innan du köper något och försök pruta när det blir dags att handla. 

På stränderna erbjuds många olika sorters tjänster, inte minst massage. De är vanligt att priserna är uppblåsta så det bästa är att artigt tacka nej. Massage på hotell och resorter kan också bli i dyraste laget. Bästa pris får du på de massagesalonger du hittar i vart och vartannat gathörn. 

LÄS MER: Vandringstur i Balis grönskande regnskog