1 av 3: Det ska du tänka på innan och under resan till Thailand – reseexperten tipsar
En av Thailands vackraste stränder, Railey Beach.
2 av 3: En av Thailands vackraste stränder, Railey Beach. Foto: SHUTTERSTOCK
Ko Lanta, svenskarnas favorit i Krabi.
3 av 3: Ko Lanta, svenskarnas favorit i Krabi. Foto: SHUTTERSTOCK

Krabi – tips och guide till stränder och sevärdheter

Krabi i Thailand tillhör svenska folkets favoritresemål. Här ligger klassiska pradis som Phi Phi-öarna och Koh Lanta. Några av Thailands vackraste stränder ligger i Krabi-området, men det finns ännu fler aktiviteter att utöva och härliga platser att besöka.

Krabi är en provins i södra Thailand som sträcker sig från nationalparken Than Bok Khorani i norr till lilla ön Ko Ngai i söder. De strörre öarna Ko Lanta, Koh Phi phi, Ko Jum och Koh Sriboya tillhör också provinsen. Krabi är framför allt känt för de mäktiga kalkstensklipporna, som inte bara är vackra utan erbjuder enastående klippklättring. Här ligger två av Thailands populäraste och vackraste stränder, Railey Beach och Ao Nang. Här får du 12 tips på vad du kan göra om du befinner dig i Krabi.

RESFAKTA: KRABI

Ta sig hit: Norwegian flyger direkt från Arlanda till Krabi. Ving, TUI och Apollo arrangerar charterresor.

Bästa tiden: Året runt.

Tidsskillnad: + 6 timmar

Valuta: Thailändska bath (THB)

Bra att veta: Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter ankomst, returbiljett krävs.

1. Ao Nang

Ao Nang är en mindre stad belägen vid bukten med samma namn. Det är lite av en centralort i Krabi vid sidan av Krabi stad.

Ao Nang är en bra plats att bo på och ha som bas för att göra dagsutflykter från, om du till exempel vill besöka Railey Beach eller åka på snorklings- eller klättertur. Utbudet av shopping, hotell och restauranger är större och bättre än på mindre orter som Ko Lanta. Här finns också områdets bästa nattliv.

Här finns en trevlig, upphöjd strandpromenad. Att hyra en motorcykel eller ta en taxi här öppnar upp för att besöka hela regionen.

Hitta hit: Till Ao Nang kommer de flesta med taxi eller buss från flygplatsen i Krabi. Det går också båt hit från de flesta andra turistdestinationer i området.

Livliga Ao Nang. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Beskåda Fossil Shell Beach

Alla som är intresserade av geologi och historia ska söka sig till stranden med de fossila snäckorna, Fossil Shell Beach.

Vid en första anblick ser stenarna som ligger längst ut på en udde ut som spruckna cementblock, men beskåda dem lite närmre så uppenbarar sig spännande fossila snäckor på ytan av dessa stenblock. De är hela 40 miljoner år gamla och är resultatet av höjning och sänkning av vattenytan under långa perioder.

Hit kommer forskare för att studera regionens förhistoria. Det mest remarkabla med denna plats, är att liknande fossila snäckor bara finns på två andra ställen på jorden.

För geologer är denna plats ett mindre mirakel – för vanliga turister mer en spännande utflykt på några timmar.

Hitta hit: Åk till stranden Laem Pho, sju kilometer väster om Ao Nang. Ta taxi eller kör hit på egen motorcykel.

Vid en första anblick ser stenarna som ligger längst ut på en udde ut som spruckna cementblock, men kika närmare och du kommer upptäcka spännande fossila snäckor. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Klippklättring

Krabi-området är framför allt känt för sina mäktiga kalkstensformationer. Från havet och längs kusten sticker lodräta kalkstensklippor rakt upp i skyn, ibland hundratals meter. Det är bedårande vackert och gör landskapet dramatiskt.

Dessa klippväggar lämpar sig utmärkt för klättring och lockar klättrare från hela världen. Just vid Railey Beach finns en hel liten industri kring denna klättring. Det finns kurser för både nybörjare och rutinerade klättrare och instruktörerna, som många gånger är lokala, pratar utmärkt engelska.

Det finns också klättringsutflykter där man tar båt till klipper ute i havet eller vandrar genom djungeln för speciellt utmanande klättring. 

Läs mer: krabirockclimbing.com

4. Railey Beach

Thailands kanske vackraste strand är vad som lockar besökarna till legendariska Railey Beach, i Krabi-området.

Här finns egentligen tre stränder, inklämda mellan klippor. Den vackraste av dem alla är Phra Nang-stranden, som är som plockad från ett vykort. Den omnämns ofta på listorna över världens finaste stränder.

Du tar dig till Phra Nang-stranden genom en tunnelliknande klippformation från huvudbyn som ligger vid stranden Railey West – som också är den plats där långsvansbåtarna oftast lägger till när man anländer från piren i Krabi eller Ao Nang.

Så fort man kliver av långsvansbåten vid Railey West känner man hur det klara vattnet sköljer upp över vaderna, samtidigt som man sakta sjunker ner några centimeter i den lena sanden för varje steg man tar.

Hitta hit: Båt från Krabi stad eller Ao Nang-stranden.

Railey Beach, kanske en av Thailands mest kända stränder. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till vackra Railey Beach 

5. Nattmarknad i Krabi Town

Krabiprovinsens huvudstad Krabi Town är inte alltför spännande, utan en mest en plats man passerar på väg till öar och stränder. Men en attraktion är riktigt trevlig här, för de som kommer på kvällen och stannar en natt för vidare färd nästa dag: stadens nattmarknad.

På kvällen plockar man fram de enkla matstånden med stolar och bord, och allt det bästa det färg- och kryddstarka thailändska köket kan erbjuda serveras på plasttallrikar till löjligt låga priser. Det är fantastiskt gott och väldigt thailändskt, både till smak och till atmosfär. Skölj ned maten med en kall öl eller vanligt vatten, och passa på att prova många olika rätter.

Missa inte en pad thai, en khao man gai eller en tom yam. Det är riktigt gott. Här kommer Thailand riktigt nära själen.

Hitta hit: Nattmarknaden ligger nere vid piren, med gångavstånd från stadens centrala delar.

Nattmarknad i Krabi Town. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Koh Lanta

Koh Lanta är Thailands kanske främsta svenskparadis – och skälet är förstås stränderna.

Alla de fina stränderna på Koh Lanta ligger på öns västra sida. Och de flesta av dem är av högsta kvalitet, långa, fina och alldeles underbara. Här är några tips:

Klong Dao är en fin och tre kilometer lång sandstrand som lämpar sig utmärkt för bad. Detta är en riktig familjestrand varifrån solnedgången sägs vara som allra vackrast.

Klong Nin-stranden är ytterligare en av många fina stränder på Ko Lanta. Klong Nin har smaragdgrönt vatten och en lummig grönska med vajande palmer längs stranden. I bakgrunden syns den tropiska regnskogen.

De mindre stränderna längre söderut vid Kantiang-bukten och Bamboo-bukten lämpar sig för dem som gillar lite ruffigare stränder med mer klippor och tätare vegetation. På dessa stränder är det också ännu färre människor än på stränderna på Ko Lantas nordvästra sida.

Hitta hit: Taxi eller minibuss från Krabi Town eller Ao Nang, alterativt båt från piren i Krabi Town. Under lågsäsong maj till oktober går färjan inte.

Klong Khong Beach, Ko Lanta. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Ko Lanta Old Town

På Koh Lanta finns en gammal stad, Koh Lanta Old Town, som absolut är värd ett besök.

Området är etniskt väldigt färgsprakande, med rester av kinesiska handelsfamiljer, traditionella så kallade havszigenare, och vanliga fiskefamiljer. Här finns också arabiska influenser från de sjöfarare som tidigare gjorde anhalt här på resor till bortre Orienten.

Här ligger vackra trähus sida vid sida. i Många av dem ryms butiker som ofta specialiserat sig på högklassiskt hantverk och konstföremål. Det finns också några mysiga kaféer och restauranger som vänder sig till utländska turister. Här råder hög mysfaktor.

Hitta hit: Koh Lantas gamla stad ligger på den östra sidan av ön. Kom hit med motorcykel eller taxi.

8. Tigergrottans tempel – Wat Tham Sua

Tigergrottans tempe är ett buddhistiskt tempel och meditationscenter som ligger inne i en kalkstensgrotta omgärdat av fin skog med gamla träd.

På grottans väggar finns målade konturer av stora tigertassar. Även om templet ser gammalt ut byggdes det 1975.

Många andra grottor finns i området att upptäcka. Från templet kan man också gå 1 200 trappsteg upp till en utsiktsplats för en fin titt på området.

Här finns inga tigrar, men vill man titta på djur finns det gott om vilda apor. Annat värt att beskåda är arkeologiska fynd.

Att besöka Tigergrottan är en lämplig halvdagsutflykt, gärna under tidig morgon då det är lite svalare.

Hitta hit: 20 minuter norr om Krabi Town. Det går arrangerade resor till templet, kolla med ditt hotell.

Utsikt från Tigergrottans tempel. Foto: SHUTTERSTOCK

GYG Tiger Temple Krabi
2019-11-19 11:52, [Widget] Html

9. Öluffa till Ko Por och Ko Jum

I Krabi finns flera mindre öar utan någon större bebyggelse att upptäcka för den som söker lugnet. Vissa kan du göra under en dagsutflykt, på andra kan du sova över på väldigt enkla hotell under några nätter. Några tips:

Ko Por är en liten ö på mindre än två kvadratkilometer. Här finns runt 500 bofasta, mest muslimer. Det finns en moské och några butiker. Vill man sova över finns så kallad homestay, där man bor hemma hos någon. Tre stränder finns på ön. Aktiviteter är det sparsamt med. Kanske kan öborna visa hur man tappar gummi från träden.

Ko Jum är en annan ö, som är något större. Här bor runt 1 500 personer fördelade på tre byar. Några enklare bungalowresorter finns på öns västra sida.

Här simmar man i havet och vilar i en hammock i skuggan från palmerna. Räkna inte med action. Men lugnt och skönt är det.

Hitta hit: Ta färja från piren i Krabi Town. Under lågsäsong maj till oktober går färjan mer sällan.

Ingen action på Ko Jum. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Phi Phi-öarna

Phi Phi-öarna är en riktig ryggsäcksluffarfavorit och är känd från filmen ”The Beach” med Leonardo DiCaprio. En smal landremsa full med små hotell och barer och restauranger är inklämd mellan de två halvmåneformade paradisstränderna Ton Sai Bay och Loh Dalum.

Även den lilla byn är en upplevelse. Här råder rena Kiviks marknad-stämningen med butiker, post och bank, dykskolor, frisörer och vad helst man kan önska sig. Det finns flera skandinaviska barer, restauranger och andra inrättningar. En del som kommer hit blir kvar i flera år.

Hitta hit: Båt från Phuket, Krabi eller Ko Lanta.

Tonsai Beach på Koh Phi phi. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Emerald pool – bada i varma källor

I området Sra Marakot, runt 40 kilometer söder om Krabi stad, ligger Emerald Pool. Det är en del av nationalparken Khao Phra Bang Khram.

Här kan man bada i stora varma källor med turkost vatten. Detta är verkligen en annorlunda upplevelse.

Omgivningen är fantastiskt fin med vacker skog. I närheten ligger Blue Lagoon, en annan varm källa som man inte får bada i. Dock går den bra att fotografera. Vattnet är, som namnet antyder, riktigt blått.

Färgerna kommer från mineralerna i de underjordiska varma källorna som sipprar upp här. Från entrén måste man promenera en dryg kilometer, men det finns en pir i djungeln att gå på.

Ibland kommer löjligt mycket folk hit. Ett tips är att hänga på låset en tidig morgon.

Hitta hit: Boka resa hit med någon arrangör som en del av en utflykt.

Smaragdgröna varma källor i Khao Phra Bang Khram. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Paddla kajak i mangroveträsken

Krabi erbjuder spännande vattenaktiviteter att göra från båt. Det ordnas fisketurer och snorklingsturer.

Vid fisketurerna är man ofta ute en heldag. Fiskeutrustning och lunch brukar ingå i priset. Det finns också spännande nattfiske att pröva. Vid snorklingsturerna åker man oftast ut över en heldag och göra stopp i olika laguner och hoppar i land på någon mindre ö, där man har lunch.

Vid fiske och snorklingsturer, glöm inte solhatt och sololja – och bada gärna i en tunn t-tröja och skor. Solen biter ordentligt.

En annan trevlig aktivitet är att paddla havskajak i mangroveträsken. I organiserad tur paddlar man kajak bland klipporna och i mangroveträsken. Det är spännande och chanserna att se orm och ödla är stora.

Hitta hit: Kolla med arrangörer som finns runtom på turistställena, som Ao Nang, Krabi stad, Ko Lanta, Phi Phi och så vidare. 

Missa inte mangroveträsken. Foto: SHUTTERSTOCK

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande