Koh Kradan – lugnets ö

Njut av lugnet på Koh Kradan.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 2: Njut av lugnet på Koh Kradan.

Koh Kradan har fantastiska stränder.

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 2: Koh Kradan har fantastiska stränder.

Drömmen om en egen thailändsk strand. En egen plats där du kan vila i vit sand en hel dag utan att se eller höra någon annan.
Bara du, sanden och havet.  På Koh Kradan blir drömmen verklighet.

Andra har också läst

Jag hade nästan varit orolig för att återvända. Ön som var så perfekt i mitt minne, som nu var några år gammalt. Hade charmen bestått? Eller hade lugnet hunnit bytas ut mot något nytt stort hotellbygge och asfalterade vägar?
Men i samma stund jag stiger i land den här ljumma kvällen så vet jag. Koh Kradan finns kvar. Just sådär vackert och enkelt som jag mindes det.
Solen har gått ner under min färd i långsvansbåt från den lilla hamnen på fastlandet. Några killar från resorten släntrar ner över stranden för att ta mitt bagage. Jag går upp mot receptionen för att checka in, vilket i Thailand ofta innebär att passnummer, fullständigt namn, hemadress, yrke, födelseort och allt möjligt annat ska skrivas ner på ett antal formulär.

Checkar aldrig in

"No, no, check in tomorrow. Here is key. Welcome", säger receptionistkillen, som även ska visa sig vara medarbetare i resortens restaurang - och den som spelar bongotrummor i strandbarens husband på kvällarna.
Jag blir kvar i tio dagar, och checkar faktiskt aldrig in under den tiden.
"Later", säger receptionisten några dagar i rad, och till slut glömmer vi båda bort det.
Koh Kradan är ön som många bara besöker som en del av de dagsutflykter till olika öar som anordnas av researrangörer på de större turistöarna, som Koh Lanta. Men det är synd att bara ta ett snabbt dopp här. Boka i stället in dig på något av öns fyra resorter några dagar!

Bra utgångspunkt

Koh Kradan Beach Resort är en enkel men charmigt resort på "huvudstranden", där båtarna anländer. Här finns tre bungalow­rader med hus i olika storlekar, och även några helt nybyggda mer exklusiva bungalows.
Jag flyttar in i ett hus i raden längst fram, närmast stranden. Min bungalow är större rum med dubbelsäng, ett litet kylskåp, några krokar att hänga kläder på och ett bord framför en spegel. Duschen finns i en förlängd del av toaletten, och har inget tak utan är under bar himmel.
Kradan Beach Resort är en perfekt utgångspunkt att bo på under vistelsen på ön. Som ett litet nav, där det går att få sitt frukostkaffe, boka båtbiljetter, hänga i strandbaren, använda internet, och umgås med folk om man vill det. Lite mer liv och rörelse.

ANNONS: Läs om och boka Koh Kradan Beach Resort här [extern länk]

Färgstarkt under ytan

Här finns också kajaker att låna, och det gör man gärna på Koh Kradan.
Undervattenslivet strax utanför öns stränder är nämligen välkänt för sitt färgstarka liv med fiskar och koraller. Från kajaken ser jag mängder av fiskar, bara när jag glider runt ett tjugotal meter ut från land.
Av samma skäl är det naturligtvis även fint att snorkla i vattnet utanför ön.
På Koh Kradan finns inga asfalterade vägar, inga bilar och inga affärer. Jag tänker därför fokusera på det varma havet och mina pocketböcker under mina dagar här. Och det fantastiska är att det bara är att gå, åt vilket håll som helst, för att hitta sin egen plats.
Turiststränderna med sol­stolar i trånga rader känns långt borta när jag sakta går bortanför resorten, rundar kröken och möts av vidsträckt, vit sand. Inte en människa.
Jag fortsätter runt nästa krök, och det är samma sak där.

Djungelpromenad

På öns "baksida", där inga resorter ligger, finns också två ljuvliga stränder dit man bara tar sig genom en djungelpromenad och lite enkel klättring ner på en skogsstig.
Det är värt mödan - mycket vackrare än så blir det nämligen inte.
Här ligger jag en hel dag helt ensam, omgiven av stupande bergssluttningar som ramar in stranden, och så det klara havet som rullar ut framför mig.

God mat

Ett annat bra skäl att besöka Koh Kradan är den oerhört goda maten som serveras på Paradise Lost, en resort och restaurang mitt på ön. Här blir jag stammis under vistelsen, hos den amerikanska sjö­mannen Wally som stannade till här en gång, förtjusades, och byggde upp denna pärla mitt i djungeln. Med sin bullriga stämma, generösa midjemått och glada skratt förgyller han stämningen och ger stället en väldigt familjär karaktär.

ANNONS: Läs mer och boka Paradise Lost Resort här [extern länk]

Ficklampa ett måste

Det är kolsvart när jag går tillbaka på skogsstigen som leder ut mot stranden och Kradan Beach Resort, ficklampa är ett måste, och snart hörs musiken från strandbaren mellan de lätt vajande träden.
Killen som står i receptionen på dagarna har nu tagit plats vid bongotrummorna och han vinkar glatt när jag passerar på väg mot min bungalow. Thailändska toner flödar ut i den sena kvällen, och det är lätt att somna gott.
Mycket mer än såhär går inte att önska sig.

Att göra på Koh Kradan

Här är det sol, bad och lugn som gäller. Snorklingen är jätte­fin strax utanför ön. Det går också att hyra långsvansbåt med chaufför som kan ta dig till exempelvis smaragdgrottan på Koh Muk, som ligger i närheten.

LÄS MER: Thailands 10 bästa öar – guiden som hjälper dig välja

RESFAKTA KOH KRADAN

Resa hit: Flyg till Bangkok, Phuket eller Krabi. Från Bangkok går det nattåg till Trang. Från någon av resebyrårena vid järnvägsstationen kan du enkelt ordna taxi till hamnen och cirka 45 minuters båtfärd i hyrd långsvansbåt eller speedboat till Koh Kradan. Från Phuket och Krabi tar du färja till Koh Lanta, tar 1,5 timme. 

Tidsskillnad: +6 timmar.

Valuta: Thailändska bath (THB)

Prisnivå: Billigt.

Tänk på: Ta med kontanter! Det finns ingen bankomat på Koh Kradan. Det finns heller ingen affär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande