I solnedgången färgas Angkor Vats stenbyggnader i varma toner, medan solen sjunker i väster.
I solnedgången färgas Angkor Vats stenbyggnader i varma toner, medan solen sjunker i väster. Foto: Johan Öberg

Kambodja – djungeltempel och paradisstränder

Kambodja är en sydostasiatisk juvel med frodig tropisk grönska, vänligt tillbakalutad stämning, utsökt mat, sköna badöar och ett av jordens främsta världsarv – den forna kungastaden Angkor med sina imponerande tempel.

Kambodja är ett fattigt land. Men också mycket vänligt och vackert. Och en av världens främsta sevärdheter finns här – de makalösa templen i den forna kungastaden Angkor. Många som inte har varit här blandar ihop Angkor med Angkor Vat, som bara är ett av 72 stora tempel utspridda över flera kvadratmil. Angkor Vat är dock störst av dem alla och det överlägset mest besökta. Varenda detalj har en symbolisk betydelse, och Angkor Vat är en imponerande upplevelse både på nära håll och på avstånd – speciellt i soluppgången då den bildar en svart silhuett mot den ljusnande himlen och i kvällningen då templet färgas varmt orangegult medan solen sjunker i väster.

Angkor Vat ligger en mil norr om staden Siem Reap, en förr stillsam provinsstad som i dag är en brusande turistmetropol – dock med det mesta av sina låga bebyggelse i behåll.

Templen Angkor Vat, Bayon och Ta Phrom

En majoritet av alla turister i Angkor ser i stort sett bara tre tempel. Förutom Angkor Vat den närliggande jätten Bayon och det mest fotogeniska av alla Angkors tempel, Ta Phrom, där många av de mäktiga träden som under århundraden täckte i stort sett alla Angkors tempel finns kvar med feta rötter slingrande sig över, genom och under murverken. Denna trio får man så klart inte missa.

Men för att få en behaglig upplevelse där gäller det att komma före eller efter horderna av stora, högljudda turistgrupper, mer intresserade av ”jag har varit här”-selfies än själva monumenten. Vårt första Ta Phrom-besök mitt på dagen bjöd på långa köer, och på nästan alla bilder syns minst en poserande turistgrupp. Vid vårt andra besök, strax efter fyra på eftermiddagen då turistgrupperna sökt sig mot Angkor Vat, rörde vi oss nästan ensamma på det delvis överväxta tempelområdet och upptäckte långt fler detaljer bland alla vackra skulpturer och reliefer med 800 år på nacken – magiskt!

Bayon är mycket välbevarat men också svåröverskådligt. Det domineras av de 216 stora bodhisattva-ansiktena – som en sorts 1100-tals ”storebror ser dig” – och 1 200 meter fascinerande basreliefer som i detalj berättar om khmerkungarnas segrar över chamfolket. 

Strax intill finns den långt mindre Leprakungens terrass, helt täckt av apsara- och nagafigurer, plus en bild av den spetälskesjuke kungen själv – missa inte den. Båda dessa tempel är en del av den forna staden Angkor Thom, skyddad av mäktiga murar, en bred vallgrav och vaktposter i sten.

När bara tre tempel ses av alla blir det ju väldigt många över som långt färre besöker – perfekt för oss som fascineras av Angkor. Som det stora Pre Rup-templet där vi fortfarande får gå i lika branta stentrappor som de på Angkor Vat, där de nu har byggts över med lite säkrare trätrappor för att kunna hantera besöksmängden, eller det stora Preah Khan-templet.

Ta Phrom är ett av de tempel i Angkor där de mäktiga träden har fått stå kvar uppe på murar och byggnader. Foto: Johan Öberg

Rum av sten i Preah Khan-templets hjärta

Den uniformsklädde polisen dirigerar oss till en speciell plats i det rum av sten som utgör Preah Khan-templets hjärta och pekar. Och då ser vi hur middagsljuset strömmar in genom en liten spricka i den bortre väggen så att det ser ut som om en stark ljuslåga har tänts på toppen av den buddistiska stupa som dominerar rummet – en smått magisk effekt.

Polismannen fortsätter att guida oss. Oombedda, självpåtagna guider är vanliga i Asien. Pengar nämns sällan, men ses som en självklarhet efteråt – den spelregeln får man acceptera eller så tackar man nej direkt. Vi ger några tusen riel, då vår guide är riktigt bra och visar oss intrikata reliefer och dolda minitempel bland Preah Kahns trånga gångar och mörka rum som vi aldrig skulle ha hittat själva i det delvis restaurerade, delvis sammanrasade templet från 1100-talet.

Men som polis har vår guide också andra inkomster utöver sin låga polislön. Som att kräva en normal dagslön i muta av den unge mannen med sorgsna ögon som säljer böcker och vykort på tempelområdet:

– Det är inte rättvist, men betalar jag inte får jag inte vara kvar här och då har jag noll i inkomst, konstaterar han bittert. 

Och inte blir han gladare av att vi redan har den utmärkta guideboken ”Ancient Angkor” som han vill sälja till oss, en bok som gör Angkors tempel långt mer levande.

De av templen som är för avsides för att passa in även i de lite mer ambitiösa rundturerna ses av ännu färre besökare. Som det rikt utsmyckade Banteay Samré, som känns som om de hinduiska prästerna flyttade ut ur alldeles nyligen, och där vi är de enda besökarna under en hel timme. Eller den allra äldsta gruppen av khmertempel – Roulos, en dryg mil sydost om Siem Reap. 

En ljuvlig morgon kör vi dit på motorcykel och har bara en handfull orangeklädda buddistmunkar som sällskap när vi klättrar upp till toppen av Bakong, byggt i rött tegel på 800-talet. Bakong är i väldigt gott skick, men när vi ser hur arbetare klänger barfota för att rensa bort vindsådda växter från toppen av ett av de åtta stora torn som omger templet förstår vi hur mycket jobb som krävs för att hålla den tropiska växtligheten stången.

Bakong tillhör den allra äldsta gruppen av khmertempel i Angkor – en imponerande upplevelse. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: QUIZ: Vad vet du om Thailand? 

Tonlé Sap – Sydostasiens största sjö

Det var två faktorer som gjorde kungarna i Angkor så mäktiga. Dels deras skickliga ingenjörer som reglerade det vatten som finns i överflöd under regnperioden och för lite av när det är torrperiod, något som ökade skördarna dramatiskt, dels fisket i Tonlé Sap, Sydostasiens största sjö och för tusen år sedan en närmast outtömlig källa för fisk.

Än i dag är Tonlé Sap viktig för Kambodjas matproduktion – både för fisket och för bevattning av de risfält som ger Asiens bästa skördar. Så därför har kambodjanerna alltid velat bo tätt inpå sjön. Men då vattennivån stiger kraftigt under monsunregnen måste alla hus här stå på uppemot tio meter höga pålar. Som i den största byn, Kompong Khleang med 10 000 invånare, dit vi fortsätter efter Bakongtemplet. De sista kilometerna går med motorbåt, och turerna är välorganiserade. Man köper sin biljett, fortsätter några kilometer ut på en vägbank till hamnen med ett myller av färgglada träbåtar och blir visad till sin båt.

Snart puttrar vi fram på vägar av vatten mellan husen där småbarn leker på terrasser utan räcken tio meter upp, lite äldre barn paddlar kanoter till skolan och kvinnor far fram i båtar fyllda med livsmedel – här kommer butiken hem till kunderna.

Närmast sjön, som är så stor att den känns som ett hav, reser sig en skog av mangrove ur det chokladbruna vattnet. Där byter vi till kanot och blir paddlade in bland träden med nyfikna apor som sällskap. Så småningom når vi ut på öppet vatten igen, lätt trötta i ryggarna av obekväma sittställningar. Där ligger en flotte med en billig restaurang med garanterad sjöutsikt.

Båtförare i mangroveskogen som kantar den stora sjön Tonlé Sap. Foto: Johan Öberg

Dramatisk förändring i Phnom Penh

På sex timmar kan man med expressbåt över sjön nå huvudstaden Phnom Penh, en förr mycket sömnig storstad som numera har två miljoner invånare och känns betydligt piggare. Det byggs skyskrapor överallt och trafiken är tät, men närmast vattnet där de två floderna Tonlé Sap och Mekong möts är det sig ganska likt med lägre hus, det stora sevärda kungapalatset, buddistkloster och det fina Nationalmuseet. En dramatisk förändring på bara tio år är att alla tiggare som var så vanliga förr har försvunnit. 

I den här delen av staden finns det gott om billigt boende och prisvärda matställen och barer där en öl kostar en femma och en drink bara lite mer – perfekt för en lat eftermiddag eller kväll medan man spanar in folklivet längs kajerna.

Orkar man med att ta in mänsklighetens grymmaste sidor finns flera platser i Phnom Penh som är kopplade till Röda khmerernas terrorvälde på 1970-talet, främst fängelset S-21 Tuol Sleng som numera är ett museum över folkmordet. Vi har sett dem förr och föredrar nu annat, som bilfärjan till andra sidan Mekong och den fotogeniska centralmarknaden Psar Thmei med allt från guld, klockor och kläder till färska skaldjur, söta frukter och läcker nylagad mat.

De flesta Phnom Penh-bor har inte råd med bil, men hela familjen får plats på motorcykeln. Foto: Johan Öberg

Sihanoukville – huvudort på Kambodjas kust

Den kambodjanska kustens huvudort, hamnstaden Sihanoukville, var i decennier ännu mer sömnig än huvudstaden. En stillsam och inte särskilt vacker plats, men med fina stränder som lockade många ryggsäcksresenärer. I dag är allt dramatiskt annorlunda. Kinesiska investerare har till lokalbefolkningens förtret fått fria händer och fullständigt kört över staden. På bara fem år har ett tusental höghus smälts upp, liksom ett 50-tal kasinon för kinesiska turister. Berg av byggbråte breder ut sig och stranden ser ut som en sopstation, precis som gatorna med stora hål i på grund av tät tung trafik. En mardröm som vi med lättnad lämnar med båt till Koh Rong Samloem, en av de kambodjanska öar som målas upp som ”som Thailands övärld för 30 år sedan”, vilket faktiskt delvis stämmer, även om förändringen går fort också på öarna. I dag har de flesta pensionaten el och för det mesta också wifi, till nyligen en raritet här ute där så klart sandstränderna och lata baddagar är målet för besökarna.

Paradisstränder på Koh Rong. Foto: SHUTTERSTOCK

Och att vada ut i klart, ljummet hav eller att vila i någon av de hängmattor som satts upp ute i vattnet är en lisa för själen. Tyvärr visar det sig dock att tidvattnet för med sig plastskräp från Sihanoukville till Saracen Bay på östsidan av ön.

Då är det mycket fräschare på västsidan som nås med båt eller genom en fin men svettig djungelpromenad. Sunset Beach är en äkta paradisstrand. Här finns ett fåtal ställen att bo och äta på. På den solstolsfria stranden råder ingen trängsel, och havet är ljuvligt och helt fritt från skräp.

Hit längtar vi tillbaka när vi lämnar ön efter en vecka för en färd till den lilla stad som har ersatt Sihanoukville som sydlig turistmagnet - Kampot.

Kampot är en genuin och fridfull småstad en mil från kusten, som gjord för cykelturer på glestrafikerade gator kantade av vackert slitna hundraåriga hus.

Allt fler västerlänningar flyttar hit, de till för några år sedan dammiga gatorna har fått asfalt och många utmärkta och billiga restauranger har öppnat. En självklarhet på alla menyer är rätter med stänglar av färsk grön kampotpeppar – en smakupplevelse av rang. Pepparn odlas runt staden, och många odlingar är öppna för besök. Vi slinker in hos den enda inne in staden, Farm Link. Här får vi en gratis guidad tur och får självklart smaka på vit- och svartpeppar, men också en udda röd variant och – allra bäst – pyttesmå pärlpepparkorn med en bred palett av smaker utöver den peppriga.

Trots att det är en bit till havet är Kampot faktiskt ett skönare ställe att bara hänga på än badöarna. Men vi vill ändå doppa oss i havet, så vi tar den lilla passagerarbåten Crab Shuttle genom floddeltat till Kep, en lugn småstad med mycket härligt grönska, berömd för alla utsökta krabbrestauranger.

Här finns också en välbesökt sandstrand där lokalbor badar med kläderna på, medan en handfull turister klär om till badbyxor eller bikini. Det är långgrunt, så att påstå att havet svalkar vore en överdrift. Men stämningen är avslappnad, och i palmskuggan på stranden sörplar vi i oss kylt kokosvatten från en flera kilo tung nöt. Hoppas inte penningstinna investerare kastar sig över Kep och Kampot också – så de förblir perfekta resmål för en avslappnad semester.

Kampot är en charmig småstad som lockar allt fler besökare. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: Asiens 12 bästa stränder 

RESA HIT: KAMBODJA

Resa hit: Flyg via Bangkok till Phnom Penh, Siem Reap eller Sihanoukville eller från Vietnam, Laos, Kina och Hongkong. Från grannländerna finns många busslinjer till flera orter i Kambodja, Bangkok–Siem Reap och Bangkok–Phnom Penh är de mest använda. Från Chau Doc i Vietnam går det båt till Phnom Penh.

Bästa tiden: November–mars. Torrperiod och inte så hett.

Tidsskillnad: +6 timmar.

Språk: Khmer. Engelska fungerar bra i turismsammanhang.

Valuta: Riel (KHR), men amerikanska dollar används överallt till fast växelkurs mot rielen, 1 dollar = 4 000 riel. Gott om uttagsautomater i städerna (för dollar), men de saknas helt på öarna.

Prisnivå: En tredjedel av den svenska.

Ta dig runt: Buss eller minibuss. Båt är ett vilsamt långsamt alternativ mellan Siem Reap–Battambang och Siem Reap-Phnom Penh. Tåg Phnom Penh–Kampot–Sihanoukville. 

Bra att veta: Visum giltigt i en månad kostar 30 amerikanska dollar vid inresa i landet. Det finns också e-visum som kostar 37 dollar, men se upp - det säljs för upp till 69 dollar på vissa resesajter. Rätt webbadress för e-visa är evisa.gov.kh/home.

Läs mer: tourismcambodia.com

LÄS MER: 17 guldkorn i Asien – från sevärdheter till platser 

GUIDE: 11 TIPS TILL KAMBODJA

SE & GÖRA

1. Kampot Seafood & Pepper Restaurant Cooking Class

Det finns gott om matlagningskurser – ofta halvdagar – i Kambodjas turistmagneter, och denna håller hög klass. Små grupper där var och en lagar tre rätter som man sedan lunchar på. Innan dess en lärorik tur till marknaden med fler smakprov.

Adress: Ousaphea 1, Kampot, facebook.com/kampotseafoodpepper

2. Krousar Thmey

Precis som i Thailand kryllar det av massageställen. En favorit efter en lång dag är en timmes fotmassage, som brukar kosta cirka 70 kronor. Det här stället har enbart blinda massörer.

Adress: Charles de Gaulle Boulevard, Siem Reap, krousar-thmey.org

ÄTA & DRICKA

3. Malis restaurant

Elegant lyxig khmermat med moderna inslag. Drivs av en kambodjansk kändiskock. Har en lika bra filial i Siem Reap också.

Adress: Norodom Boulevard 136, Phnom Penh, malis-restaurant.com

4. Kimly restaurant

Kuststaden Kep är berömd för sina krabbrestauranger – alla samlade vägg i vägg i ett kluster precis vid vattnet. Man kan nästan välja vilken som helst och njuta så många krabbrätter man orkar (och har råd med) – ett matminne för livet!

Adress: Crab market, Kep

5. Angkor Reach restaurant

Det finns överraskande gott om bra och enkla matställen bland Angkors tempel, och de är dessutom oftast utsatta på de utmärkta kartor som man kan få på många håll i Siem Reap.

Adress: Angkor Vat, 200 meter väster om bron över till templen

Wokad bläckfisk med färsk grön kampotpeppar – mums! Foto: Johan Öberg

SHOPPING & NÖJEN

6. Pub Street

Turistdominerade kvarter med överprissatta restauranger och många betydligt billigare barer med stämningen på topp. Temple Club, Laundry Bar och Angkor What är tre favoriter.

Adress: Street 8, Siem Reap

7. Angkor Night Market………

En flera kvarter stor marknad centralt i Siem Reap med massor av hantverk, kläder och kopior. Bästa köpen är de utsökta khmerskulpturerna i sten eller metall.

Adress: Angkor Night Market Street, Siem Reap, angkornightmarket.com

8. Russian Market

Tuol Tompoung Market är mer känd som Russian Market och är det perfekta one stop-stället för souvenirer, billiga kläder och kambodjanskt hantverk. Ta det lugnt och pruta hårt!

Adress: Street 163, Phnom Penh

BO BRA

9. Golden Banana Residence

Stora balkonger, stor pool och tyst på liten bakgata. Dessutom Kambodjas hjälpsammaste personal. Dubbelrum från 350 kronor.

Adress: Rambutan Lane, Siem Reap

ANNONS: Läs mer och boka Golden Banana Residence här [extern länk]

10. Robinson Bungalows

Koh Rong Samloems bästa vatten finns på västsidan, där detta vänliga, enkla ställe ligger. Mysiga bungalower och sköna gemenskapsytor med bra mat. Bungalow för två precis vid stranden från 550 kronor.

Adress: Sunset Beach, Koh Rong Samloem

ANNONS: Läs mer och boka Robinson Bungalows här [extern länk]

11. Ruby Resort

Vänligt familjedrivet ställe med lugnt läge nära floden, fem minuter från centrum på hotellets gratiscyklar. Alla rum ligger runt en stor välskött pool. Dubbelrum från 280 kronor.

Adress: Sky Street, Kampot

ANNONS: Läs mer och boka Ruby Resort här [extern länk]

LÄS MER: 7 underbara resmål i Sydostasien 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande