Magiska Tokyo, här finns allt och lite till.
Magiska Tokyo, här finns allt och lite till.

Tokyo – en spännande och omtumlande metropol

I Tokyo möts det välbekanta och det helt annorlunda. Lär känna den gigantiska japanska huvudstaden, en spännande och omtumlande metropol som tvärt­emot vad många tror är både säker och överkomlig i pris.

Så mycket ljus. Jag vandrar på gatorna i Tokyo-stadsdelen Shinjuku och känner mig lycklig. Lätt jetlaggad följer jag med människoströmmarna längs gator utan namn, går in i ­affärer vars skyltar jag inte kan läsa och tittar på vackra föremål jag inte förstår användningen av. Konstigt nog ger det mig en kraftigt förhöjd ­livskänsla.

Morgonljus i stadsdelen Shinjuku. Foto: Shutterstock

Ett Tokyo skulle räcka. Men Tokyo är många städer i en. Denna stad upptar en yta lika stor som Skåne och varje stadsdel känns lika omfattande som en mellanstor europeisk huvudstad, som säg ett Stockholm. Tokyo är byggts kring flera centra som vuxit ihop, vilket gör att man ­aldrig är "mitt i" staden.

Tokyo är inte så dyrt som man tror

Det finns två stora missuppfattningar om Tokyo. Dels att Tokyo är ett väldigt dyrt resmål och dels att staden efter jordbävningen 2011 är farlig på grund av radioaktiv strålning. Inget av påståendena stämmer.

Ungt par nära Senso-ji-templet, Asakus. Foto: ANDERS PIHL

Lyxhotell, stjärnrestauranger och ­internationella märkesvaror ligger visserligen nästan på svenska nivåer. Men kan du tänka sig bo, äta och shoppa som välmående Tokyo-bor hamnar du en bit under den generella nivån i Västeuropa. ­Enklare rätter, som Soba-nudlar, startar ofta på 15-20 kronor.

Att Tokyo skulle vara farligt efter kärnkraftsolyckan i Fukushima är inte heller sant. Dagliga mätningar visar att Tokyo klarat sig från direkt påverkan.

Unikt på många sätt

I själva verket fortsätter staden att vara den säkraste av alla världsstäder, med en närmast obefintlig ­kriminalitet riktad mot utifrån kommande ­besökare.

Tokyo är unik på flera sätt, ­modern men samtidigt annorlunda. Den distinkta japanska kulturen, till stor del skapad under de 300 år landet var isolerat från omvärlden, uttrycker sig på alla plan och i otaliga tekniska lösningar.

För en besökare från väst blir det som att gå in i en parallellvärld. ­Mycket påminner om hur det ser ut hemma. Ändå har väldigt lite samma betydelse. En del av charmen med ­Tokyo är alla små kulturkrockar. Som till ­exempel förvirringen när man ­försöker ge dricks på en restaurang, något som inte alls ­förekommer i Japan.

Kejsarpalatset med omgivande parker och vallgravar upptar en väldig yta i centrala Tokyo. Foto: ANDERS PIHL / ANDERS PIHL

 

Var ska man då börja i Tokyo? Ingen stad gör frågan svårare. Det finns ­åtminstone tio bra alternativ.

I stadsdelen Shibuya finns det ungdomliga Tokyo i shopping, nattliv och atmosfär. Här har också staden sin kanske allra mest futuristiska look med oräkneliga videoskärmar utanpå skyskraporna.

En annan stämning råder i Ginza, det stora shopping­distriktet söder om central­stationen. Här finns mer exklusiva butiker samtidigt som ­restaurangerna oftare är små, italienska eller franska bistron.

Intensiva stadsdelen Shibuya är en samlingsplats för unga i Tokyo. Foto: ANDERS PIHL

I Roppongi har Japan och ­västerlandet mötts länge, vilket märks på stadsdelens utbud. Det finns även många konstgallerier och området ­Tokyo Art Triangle, en promenad ­mellan tre stora konstmuseum.

Akihabara lockar intresserade av elektronik, manga och dataspel. Intensiva Shinjuku kan mäta sig med Shibuya i fråga om nattliv och shopping. Harajuku är ett omtalat centrum för trender och mode. I Ueno och Asakusa finns några av stadens finaste tempel och mycken kvardröjande historia. Motsatsen till dessa stadsdelar är den konstgjorda ön Odaiba med en rad nybyggda ­attraktioner.

Akihabara lockar intresserade av elektronik, manga och dataspel. Foto: Shutterstock

Kanske är det bästa svaret att inleda Tokyo-besöket utanför kejsarpalatset. Det var ju när kejsaren flyttade Japans huvudstad från Kyoto till staden Edo, som senare döptes om till Tokyo, som dess storhetstid började.

Gatuscen i Asakusa. Foto: ANDERS PIHL

 

I Tokyo går det att förundras över hur lite man behöver sakna från väst, trots avstånd och kulturskillnader. Här finns en kopia av Eiffeltornet, men nio meter högre, och en av Frihetsgudinnan. Det är trevligt att få en espresso exakt som i Rom och en mojito som i Havanna. Japanerna tar reda på hur man gör och ger sig inte förrän man gör det lika bra, om inte bättre.

RESFAKTA: TOKYO

Bästa tiden: Många skulle säga mars/april när körsbärsträden blommar. Men klimatet är behagligt i stort sett hela året, snarlikt Medelhavets.

Restid: Omkring 12-13 timmar, plus tid vid mellanlandning.

Tidsskillnad: +8 timmar.

Språk: Japanska. Nästan alla pratar viss engelska, men ofta lite sämre än vad man kan tro i det moderna Japan.

Valuta: Yen. 100 JPY är knappt 8 kronor.

Prisnivå: Räknar man med svensk nivå är man garderad uppåt. Inte sällan ­överraskas man av ett långt billigare Tokyo.

Visum: Nej. Visumfritt i upp till tre ­månader med svenskt pass.

Ta dig runt: Kollektivtrafiken är välfungerande. Läser du skyltarna på engelska går det utmärkt att ta sig fram. Tokyo är dock så stor att det blir dyrt med taxi. Ta med adresser skrivna med japanska tecken. Eller telefonnummer - alla taxi har gps som kan söka via telefonnummer.

Bra att veta: Ta inte taxi från flyg­platsen Narita. Det kostar 1 600 kronor. Ta snabbtåg eller flygbuss i stället för 245 ­respektive 200 kronor.

GUIDE: ATT SE OCH GÖRA I TOKYO

BO BRA

1. Hotel Okura

Klassiker som förenar japansk och västerländsk design. Bra läge i diplomatkvarteren mellan Roppongi och Ginza.
Adress: 2-10-4 Toranomon, Minato-ku.

ÄTA OCH DRICKA

3. Gonpachi

Miljön efterliknar ett värdshus från Edo-epoken och är känd från Tarrantino-filmen ”Kill Bill”. Smaka unagi mechi, grillad ål serverad i kokhett stenkärl.
Adress: 1 Chome-13-11 Nishiazabu, Minato City

4. Birdland

Berömd för sin yakitori, grillade kycklingsspett. Köttet kommer från frigående kycklingar i skyddad miljö och har hög kvalitet.
Adress: B1F, Tsukamoto Sozan Buildning, 4-2-15 Ginza ­Chou-ku, Ginza.

5. L'Atelier de Joël Robuchon

Äta franskt i Tokyo? Ja, definitivt här. Två välförtjänta stjärnor i Michelin-guiden, men inte alls så dyr som systerkrogarna i Paris och London. Boka bord.
Adress: 2F Hillside, Roppongi Hills, 6-10-1 Roppongi, Minato-ku.

SE OCH GÖRA

6. Akihabara

Stadsdelen, kallad ”Electric Town”, är elektronik­intresserades paradis med svårslagna priser och här sammanstrålar även spel- och manga-fantasterna. ­Särprägeln förstärks av märklig arkitektur.

Elektriska Akihabara. Foto: Shutterstock

7. Yodobashi Camera

Digitalkameror är omkring 30 procent ­billigare än i Sverige. Denna kedja tävlar om att ha de allra lägsta priserna tillsammans med BIC Camera och Sakuraya Camera.
Adress: 1-11-1 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku.

8. Loft

En av många bra butiker som säljer japanska designgrejor, originella presenter och snygga köksprylar. Kolla också upp Tokyu Hands.
Adress: 21-1 Udagawacho, Shibuya-ku.

9. Traditional Craft Center

Ett brett sortiment av japanskt konsthantverk av hög kvalitet. Värt ett besök även om du inte köper något.
Adress: 1F& 2F Metropolitan Building, 1-11-1 Nishi-Ikebukuro, Toshima-ku.

10. Golden Gai

Detta udda bardistrikt, öster om nöjes­distriktet Kabukicho, har hundratals minibarer, med plats för fem-sex personer.

Golden Gai. Foto: Shutterstock

 

11. Muse

En av Roppongis mest klassiska och sympatiska klubbar. Många små utrymmen på flera våningsplan med olika slags musik. Pris: Entré 180 kronor.
Adress: 4-1-1 Nishi-Azabu, Minato-ku.

TOKYOS TOPP 5

1. Senso-ji templet

Tokyos äldsta tempel med anor från 600-talet. Dess berömda pagod med fem tak är något av en symbol för staden. Huvudentrén längs gågatan Nakamise-dori kantas av färgstarka butiker.

Pagoden vid Senso-Ji-Templet är en symbol för Tokyo. Foto: ANDERS PIHL / ANDERS PIHL

2. Tokyo Skytree

Nyöppnade Tokyo Skytree är med sina 634 meter jordens näst högsta byggnad. Vyerna över staden är fantastiska, men var beredd på kötider upp till en timme.

3. Shibuya Crossing

Vid världens mest trafikerade gatukorsning passerar 100 000 människor varje timme. Starbucks har perfekt läge för att uppleva fenomenet. Fortsätt sedan genom den spännande och ungdomliga stadsdelen Shibuya.

Världens mest trafikerade övergångsställe. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Kejsarpalatset

Det vackra palatskomplexet med parker och kanaler bör inte missas. Är dessutom ett skönt avbrott från det intensiva Ginza-området strax intill.

Kejsarpalatset i Tokyo. Foto: Shutterstock

5. Ueno-Koen-parken

I parken ligger fyra topp-museum, flera imponerande tempel, Ueno Zoo med pandor och en sjö med jättelika lotusblommor. På vårarna vallfärdar Tokyoborna till kullen Ueno Hill under körsbärsblomningen.