Från Goa till Delhi – 8 favoriter på rundresan

Indien är en kryddstark blandning av paradisstränder, underverk, häftig arkitektur och smakrik mat. Jag hinner med Goa, Taj Mahal, Agra och New Delhi på min rundresa.

Här är mina favoriter.

Elisabeth Montgomery

1. Taj Mahal – magiskt

Ett fantastiskt undervek som för alltid kommer att förknippas med kärlek – lycklig som olycklig. Här byggde mogulkejsaren Shah Jahan det vita marmormausoleet över sin döda älsklingsfru, som dog 1631 när hon födde deras fjortonde barn. Det tog 21 år att bygga, är sedan 1983 klassat som världsarv av Unesco och 2007 utsett till ett av världens sju nya underverk. När vi kommer dit ligger dimman fortfarande tät men efter ett tag släpper den greppet och det vita, 35 meter höga gravmonumentet bländar mot den blå himlen. Hit kom prinsessan Diana i februari 1992 och blev fotograferad ensam, till synes olycklig, på en bänk framför dammen. Bänken finns i dag kvar och kallas lady Di's bänk.

Underskönt. 2007 blev Taj Mahal utsett till ett av världens sju nya underverk tillsammans med bland andra Colosseum i Rom och kinesiska muren. Foto: Elisabeth Montgomery / ELISABETH MONTGOMERY

2. Goa – gyllene stränder

Det är just stränderna som gjort Goa känt – milslånga och gyllene längs en dryg tio mil lång kust. Ska du välja en av dessa stränder handlar det om vad du gillar. Härligt folkliv, lugn och ro eller familjeliv.

Min favoritstrand i norra Goa är lugna Mandrem Beach. Här möts vi av hippieinfluerade strandskjulet ”End of the world” och nästan tomma, vidsträckta stränder. Går du lite norrut är det mer ryggsäcksstil på Arambole. Här badar vi och får plötsligt sällskap av en buffel i vattnet men annars är det fridfullt och man kan yoga, få ayurvedisk massage och trådning av ögonbryn. Strax söderut ligger trendiga stranden Baga och söder om den Calangute och här är det verkligt folkliv med stora vågor, många indier och strandsporter, som nationalsporten cricket. Jag köper yoghurtdrinken mangolassi på ett strandhak, så kallad beach shacks, för 13 kronor, och går sedan vidare söderut mot Candolim Beach och det blir lugnare igen. Candolim är mer barnvänligt med fler turister och där dricker jag en limesoda, perfekt i värmen, får zonterapi och huvudmassage med olja. Sinnebilden för det avspända Goa.

På södra Goa finns Palolem, som är en av Goas vackraste stränder och där finns också Cola Beach.

Hippiekänsla. Mandram Beach är en av de lugnare delarna av strandremsan. Det känns nästan som att världen tar slut här. Foto: Elisabeth Montgomery / ELISABETH MONTGOMERY

3. Goa – färgstarkt

Exotiska kryddor, marknader, färgstarka kläder och fest. Denna indiska delstat är en blandning av Indien, Sydeuropa, Portugal och lite flower power. Här varvas dagarna vid stranden med perfekta utflykter, bland annat till kryddplantage som ekologiska Savoi Plantation, där jag luktar mig fram bland kanelträd, pepparbuskar och kardemummasnår. En annan aktivitet är marknaderna med sjalar, saronger och hantverk i fantastiska färger och material som pashmina och siden. Man får akta sig för att inte drabbas av sjalsjukan och köpa mer än man behöver. Jag besöker nattmarknaden i Arpora, Saturday Night Market, men här shoppar man inte bara utan dansar på disko, äter mat på foodcourts och festar helt enkelt hela natten. Goa är ju också party.

Kryddigt alternativ. Fredagsmarknaden i Mapusa i Goa är full av kryddor. Foto: Elisabeth Montgomery

4. Panaji (Panjim) – färgpaletten

Det är något speciellt med kolonialhus i starka färger som limegröna hus med kleinblåa husknutar i vindlande gränder. Panaji, som är Goas huvudstad, påminner mest om en portugisisk stad. Mysigaste stadsdelen heter Fontainhas och här kan man frossa i portugisisk kolonialarkitektur. Här ligger också charmiga hotellet Goa Panjim Inn. Inne i staden kan du shoppa, strosa och äta supergoda tandoori-rätter, bland annat på Sher-E-Punjab på shoppinggatan 18th June road.

Limegrönt. I Panaji finns mängder av gamla kolonialhus i starka färger. Foto: Elisabeth Montgomery

5. Cola Beach Resort – paradiset

Stranden är så paradisisk att det är svårt att hitta något liknande. Gyllene sand i en liten vik med turkost vatten och vajande kokospalmer. Här bor man i charmiga och lyxiga canvastält med sköna hängmattor som man kan beundra solnedgången från. Söker­ du lugnet och vill lyssna på havets brus är detta den ­perfekta kontrasten till mer kaotiska Goa. Äkta glamping.

Paradiset. Turkost vatten och gyllene sand. Perfekt inramning för slappa dagar. Foto: Shutterstock

6. Röda fortet i Agra

Den halvmåneformade byggnaden i röd sandsten från 1500-talet är oerhört vacker men historien som guiden berättar är än mer fascinerande. Här lät mogulrikets härskare Shah Jahan bland annat bygga en ädelstensspäckad påfågelstron och här levde han ett överdådigt hovliv med sin älsklingshustru Mumtaz Mahal, som han sedan byggde Taj Mahal till. I sin privata våning, där han senare satt inspärrad av sin son, dog han 1666. En myt säger att han hade planer på att bygga en spegelbild av Taj Mahal i kolsvart marmor där han själv skulle begravas.

Färgstarkt. Kryddorna, husen, människorna. Goa bländar besökarna. Foto: Elisabeth Montgomery

7. Delhi – kontrasternas stad

I Delhi finns en fascinerande blandning av nytt och gammalt, kaos och lugn. Vi tar en tur med en cykel-rickshaw för att upptäcka äldsta delen av stan, Old Delhi. Det går fort genom myllrande, kaotiska och trånga gränder med gamla basarer med tusentals prylar mot Jama Masjid, Indiens största moské från 1600-talet. New Delhi är mer modernt och lummigt. Vi strosar från rondellen Connaught Place till finare och lugnare Khan market och bästa butiken heter Anokhi. Thugs the Pub är godaste krogen och där äter vi tandoori murgh omgiven av porträtt av Charlie Chaplin och Paul Newman. En kontrastrik stad.

En buffel hälsar på i vattnet. Foto: Elisabeth Montgomery

8. Äventyr för smaklökarna

Eftersom alla kryddor växer runt knuten smakar de extra starkt och gott. Kokos, chili, svartpeppar, ingefära, curry och kanel är viktiga i det goanska köket. Det kan finnas upp till 20 kryddor i en kryddblandning. Satsa på fisk och skaldjur och vegetarisk mat. Tack vare portugiserna har maten både indiska och portugisiska rötter och det är billigt. En middag med en öl kostar mindre än 50 kronor. Missa inte det goda naanbrödet och lokala ölen Kingfisher. Min bästa måltid åt jag på vägkrogen Heaven Top Bar and restaurang vid nattmarknaden i Arpora, en ljuvlig chicken tikka masala för 16 kronor.

Indien – guide

Resa dit: Apollo har direktcharter från Stockholm, Göteborg och Malmö. Pris cirka 15 000 kronor för en person i två veckor i januari 2015. Ving har paketresor med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Andra bolag som flyger till Goa är bland annat Qatar. Till Delhi flyger bland annat Finnair, Swissair och Emirates.

 

Bästa tiden: Från oktober till mars.

 

Valuta och prisnivå: Hälften så dyrt som Sverige. Indien har 50 i semesterindex och Sverige har 100, enligt Forex.

 

Bo: Enklare på Fortune Select Regina. Mysigt, indiskt hotell med pool 700 meter till Candolimstranden. (hotelfortunegoa.com).

Lyxigare på The O hotel. Designhotellet som ligger precis på stranden vid Candolim. Här finns också pool och spa. (www.ohotelsindia.com)

Och så paradisiska Cola Beach (www.colabeach.com), som ingår i Apollos utflyktsprogram.

 

Äta: Britto's i norra Baga. Perfekt lunchställe med fin uteservering där man kan titta på havet och folklivet. Vi beställer palak paneer, som är currykryddad spenat med färskost, och chicken tikka masala och just här vann kycklingrätten.

 

Fler tips: Beställ färsk tonfisk, insmord i tandoorikryddor och grillad över glödande kol på ”Oasis on the beach” på Mandrem och njut av fisk och skaldjur på tjusiga Palms'n Sands på Candolim Beach (palmsnsand@gmail.com).

 

Shopping: Fabinda är en av de bästa indiska kedjorna för kläder, smycken, inredning, skönhetsprodukter och te. Färgsprakande, bra kvalitet, modernt snitt och ändå fortfarande billigt, (www.fabindia.com).

Anokhi ingår i en kedja som bevarar gamla hantverksstilar och produktionsmetoder samtidigt som kläderna är moderna, (www.anokhi.com).

Köp hem cashewnötter!

 

Bra att veta: Det krävs visum för att besöka Indien. Sök detta i god tid, det tar minst en vecka att få visum. Läs mer: www.in.ckgs.se.

 

Missa inte: Taj Mahal innan det försvinner. Det magnifika indiska 1600-talspalatset är byggt vid stranden av en flod som nu torkat ut. Experter förutspår ett ras inom fem år.