Vardagslivet pågår på Gili Air.
1 av 10: Vardagslivet pågår på Gili Air. Foto: PATRIK THUNBERG
Cykeltur bland risfälten på Bali med familjen
2 av 10: Cykeltur bland risfälten på Bali med familjen Foto: PATRIK THUNBERG
Nusa Lambongan.
3 av 10: Nusa Lambongan. Foto: PATRIK THUNBERG
Strandorterna på södra Bali erbjuder långa stränder.
4 av 10: Strandorterna på södra Bali erbjuder långa stränder. Foto: PATRIK THUNBERG
Den svarta lavan från senaste utbrottet år 2000 syns ännu vid vulkanen Mount Batur på Bali.
5 av 10: Den svarta lavan från senaste utbrottet år 2000 syns ännu vid vulkanen Mount Batur på Bali. Foto: PATRIK THUNBERG
Banjar hot springs, Bali, Lovina.
6 av 10: Banjar hot springs, Bali, Lovina. Foto: PATRIK THUNBERG
Vulkanen Agung på Bali syns från Gili Air.
7 av 10: Vulkanen Agung på Bali syns från Gili Air. Foto: PATRIK THUNBERG / IDA THUNBERG
Kaffebönor på Bali.
8 av 10: Kaffebönor på Bali. Foto: PATRIK THUNBERG
Bali bidrar med många olika symboler och med mycket kultur.
9 av 10: Bali bidrar med många olika symboler och med mycket kultur. Foto: PATRIK THUNBERG
Symboler, som det svartvitrutiga mönstret, spelar en viktig roll på Bali. Detta mönster betyder tur för den som passerar.
10 av 10: Symboler, som det svartvitrutiga mönstret, spelar en viktig roll på Bali. Detta mönster betyder tur för den som passerar. Foto: PATRIK THUNBERG

Hitta balans och harmoni på Bali & Giliöarna

BALI & GILIÖARNA, INDONESIEN. Exotiska Bali och Giliöarna skapar tillsammans en komplett resedröm. 

Här finns de ljuvliga stränderna, den färgstarka kulturen, den smakrika maten, de klargröna risfälten och det häftiga undervattenslivet. 

Att resa till Bali är att kliva in i en annan värld. En värld fylld av så mycket mer än det som många kanske förknippar med ön. Paradisstränderna finns här, men om man verkligen vill uppleva det äkta Bali är det naturen och öns inre liv som måste upptäckas.

Vi har flera gånger återvänt till Bali, framför allt för dess speciella kultur och natur. Sol, bad och snorkling har också lockat, och vi har därför valt att kombinera våra Balivistelser med Giliöarna som ligger ungefär 1,5 timmes båtresa bort.

Bad och ceremoni på Nusa Lembongan

Bali tillhör Indonesien men påminner inte mycket om sina grannöar, åtminstone inte när det kommer till kulturen. Här lever befolkningen efter en egen almanacka, grundad ur den egna variant av hinduism som bara finns just här.

Allting styrs av något större, och symbolerna är många. Till exempel det svartvitrutiga mönstret på tyg som ofta svepts in runt statyer och som syns nästan överallt på Bali. Det sägs ge balans mellan det onda och det goda och skapa harmoni. Vardagslivet är också fullt av ritualer och symbolhandlingar, till exempel genom dagliga offer till gudarna. På morgnarna kommer kvinnorna ut ur husen med små rispaket inlindade i blommor som läggs utanför husen tillsammans med rökelse.

På ön Nusa Lembongan som tillhör Bali och ligger en kort båtresa från fastlandet, får vi uppleva en häftig ceremoniell dag då allt fokus från lokalbefolkningen ligger på att tacka havet för allt vad det ger. Stränderna är till och med stängda för sol och bad. I stället dukas frukter och mat av olika slag upp i mängder och ritualer utförs vid strandkanten, där en stor del av öns invånare deltar.

RESFAKTA TILL BALI & GILIÖARNA

Resa hit: Flyg till Denpasar på Bali med bl a Singapore Airlines, Cathay Pacific och Air France.

Bästa tiden: Bali ligger nära ekvatorn och har ett varmt, tropiskt klimat året om. Minst regn faller från maj till oktober. 

Restid: Cirka 17 timmar med mellanlandning.

Tidsskillnad: +6 timmar.

Språk: Indonesiska, balinesiska och engelska.

Valuta: Indonesiska rupier.

Prisnivå: Billigt. En indonesisk måltid går att köpa för 20 kronor. Trerättersmiddag på medelrestaurang runt 120 kronor. 

Ta dig runt: På Bali är det enklast är att hyra en taxi med chaufför. Betala en prisvärd summa för en hel dag och gör vilka stopp du vill. Be om rekommendationer via ditt hotell, och välj en chaufför som pratar engelska för att få guidning under resan. På Giliöarna gäller promenader, cykel eller häst och vagn.

Bra att veta: Lokala ceremonier och högtider kan påverka öppettider och båt- och kollektivtrafiken. Håll koll, särskilt inför hemresan.

Läs mer: balitourismboard.org

Nästa dag fortsätter allt som vanligt, och vi njuter återigen på stranden Secret Beach som vi lyckosamt nog har lyckas hitta. Den är inklämd mellan de betydligt mer befolkade Mushroom Bay och Tamarind Beach, och är som en liten dröm bestående av vit sand och turkost, ljummet hav.

Cykeltur, mat och shopping i Ubud

Åter på huvudön styr vi mot Ubud, en bra utgångspunkt för att uppleva Balis sällsamma natur. Staden i sig har också en speciell atmosfär som grundades för nästan hundra år sedan då artister, konstnärer, författare och skådespelare – bland andra Charlie Chaplin – började ta sig hit eftersom ryktet om den inspirerande miljön hade börjat spridas. Och det kreativa arvet lever kvar, inte minst genom Ubuds alla konstgallerier.

En nyare gren av det kreativa är matkulturen, där restaurangernas menyer i dag handlar mycket om vegetariskt, veganskt, organiskt och raw food. Yoga och meditation tillhör det mest frekventa i aktivitetsutbudet, och butikerna är charmiga, färgglada och intressanta. Bakom restaurangerna breder risfälten ut sig, och hela den oemotståndliga blandningen av kreativitet och natur gör att man förlåter Ubud för den hetsiga trafiken.

Här finns också Monkey Forest, ett vackert naturreservat mitt i staden där över 600 apor lever vilt.

Marknaden är ett annat måste, men förbered dig på kaos – människor, färger och saker överallt. Och ha med dig en vattenflaska! Det är varmt och trångt, men möjligheten till fynd är stor för den som ger det hela lite tid och energi. Allt ifrån trähantverk och saronger till smycken, T-shirtar, tavlor, kryddor, kaffebönor, porslin, mosaik och mycket annat går att finna här. Glöm inte att pruta! Längs stora vägen utanför marknaden ligger flera trevliga glasskaféer, vilket kan vara ett skönt avbrott.

Vårt bästa aktivitetstips för att uppleva Ubuds omgivningar är att boka en heldagsutflykt på cykel. Det finns flera aktörer som tillhandahåller detta. Vi får en dag tillsammans med en guide, och under dagen ser vi vulkanen Mount Batur, cyklar förbi skolor, tempel, prunkande växtlighet och kvinnorna som jobbar ute på risfälten. Vi stannar även till på en kaffeplantage och får smaka på drycken gjord av helt nyrostade färska bönor.

Utbudet på Ubuds marknad är stort och färgstarkt. Foto: PATRIK THUNBERG
Cykeltur bland risfälten på Bali. Foto: PATRIK THUNBERG

Stränder i Kuta och Lovina

Bali har mycket att erbjuda, så det är bra att ha förberett sig inför resan hit. Landsbygden är väl värd att ta sig tid till, för att se de trappstegsformade risterrasserna och bykulturen med tempel, symboler och ett helt annat liv än vad de större turistorterna ger.

LÄS MER: Stillhet och surf bortom turiststråken på Bali 

Men naturligtvis kommer många till Bali framför allt för sol och bad, och där finns det också många alternativ. I norr består stränderna av gråsvart vulkansand. Annorlunda, men fint på sitt sätt. Lovina är den största orten här, och omgivningarna är prunkande med odlingar av vattenmelon, majs och ris. I söder är Kuta den mest kända turistorten med en fin strand, många restauranger, surfarskolor och nattliv. Passar den som söker fart och fläkt, men det mer genuina Bali är svårare att hitta här. Turistorten Sanur på östkusten är lite lugnare och populär bland barnfamiljer.

Vulkanen Mount Batur på Bali. Foto: PATRIK THUNBERG

Men när strandlivet börjar locka för vår del väljer vi i stället att bege oss mot staden Amed på nordöstra Bali. Härifrån är det enkelt att ta sig vidare mot Giliöarna, vår nästa anhalt.

Båttur till Gili Air för bad och snorkling

Gili Trawangan, Gili Meno och Gili Air är tre indonesiska öar som ligger nära Balis grannö Lombok. Det tar knappt en timme med snabbåt från Balis kust, och vilken av de tre öarna man väljer är en smaksak. Trawangan är känd för att vara den största partyön, Meno den lugnaste och Air som något mittemellan. Biltrafik saknas på alla tre öarna.

Vi går i land på Gili Air, en ö som är så behaglig att spendera sköna sol- och baddagar på och som samtidigt är intressant, då lokalbefolkningen lever sina liv här sida vid sida med turisterna. Knappt 2 000 personer bor här, och det är roligt att hyra en cykel och ta en tur i maklig takt på sandvägar och stigar förbi vardagslivet som pågår.

Bemötandet är nästan alltid vänligt och nyfiket, och invånarna har ofta bra tips om vart man ska gå för att hyra en båt med chaufför och en kunnig snorklingsguide. Att snorkla är nämligen nära nog ett måste under ett besök på Giliöarna. Det mest minnesvärda för oss blir den långa simturen tillsammans med havssköldpaddorna. De fascinerande djuren nästan svävar fram i vattnet, och att följa dem en bit i samma lugna tempo är fantastiskt. Vi är tacksamma för vår guide som visar oss till fina, lugna platser där vi kan snorkla i lugn och ro bland fiskar och havssköldpaddor.

Rikt undervattensliv utanför Giliöarna. Foto: PATRIK THUNBERG

Giliöarna erbjuder också mycket av det där sköna ”laid back-hänget” som många av oss älskar på semestern. Små restauranger och barer vid stranden med mysiga soffor och liggplatser med stora kuddar, där timmarna kan försvinna i behagligt sällskap av en pocketbok och något kallt att dricka, med pauser då och då för ett dopp i havet.

Det kanske viktigaste rådet för att uppleva kombinationen av Bali och Giliöarna på ett sätt som inte blir för stressigt är att våga välja bort. Att se varje tempel och varje sevärdhet kräver massor av tid, inte minst eftersom transporterna kräver sitt. Och tid behövs även till att bara vara och smälta alla intryck som Balis och Gilis rika kultur- och naturliv ger.

Hitta balansen, precis som det symboliska svartvita rutmönstret rekommenderar. Med balans och harmoni, och lagom mycket aktiviteter, blir Bali och Giliöarna tillsammans något alldeles speciellt.

LÄS MER: Vandringstur i Balis grönskande regnskog 

Guide: Bali & Giliöarna, Indonesien

Se & göra

1. Bada i varma källor, Banjar

Några mil väster om turistorten Lovina, mitt i den praktfulla naturen, ligger en plats där man kan bada i heliga, varma källor. Det 38-gradiga vattnet kommer från en vulkan och är rikt på svavel. Det leds ut genom rör i marken och sprutas ut i bassängerna från duschar formade som drakhuvuden. Vattnet anses ha många hälsofrämjande egenskaper.

Adress: Jalan Banjar, Bali. banjarhotspring.co.id

2. Kolla på solnedgången, Devil’s Tear

På Nusa Lembongan finns en plats där man slår sig ner uppe på en klippa och ser vågorna slå in mot bergväggarna som stupar ner i havsviken. Det blir en enorm kraft i vågorna just här som gör att vattnet slår upp som kraftiga ”tårar” och ångande dimma. Att se solnedgången här tillsammans med vågornas skådespel är en upplevelse.

Adress: Nusa Lembongan, Bali.

3. Snorkla, Giliöarna

Att snorkla med havssköldpaddorna i det ljumma havet utanför Giliöarna är ett minne för livet. Åk på en privat tur i båt med glasgolv, med chaufför och snorklingsguide som tar dig till rätt platser. Kostar inte många hundralappar. Fråga på ditt hotell om tips på arrangör.

Äta & dricka

4. Familjära Lemongrass Warung, Ubud

Det finns så många bra matställen i Ubud, och nya tillkommer ständigt, att det är svårt att lyfta fram bara en restaurang. Men Lemongrass Warung är litet och familjärt med fantastiska indonesiska rätter till billigt pris. Boka bord!

Adress: Jl.Jero Gadung, Kutuh Kelod, Ubud, Bali. facebook.com/Lemongrass-warung-1560712214140547/

5. Organiska Pachamama Organic Cafe, Gili Air

På Gili Air ligger denna organiska pärla med femstjärnig mat. Belägen en bit in på ön men värd den extra promenaden.

Adress: Nordöstra Gili Air. pachamamagiliair.com

Bo bra

6. Mysigt och avskilt, Lotus Garden Huts

Enkelt men mysigt ställe där du bor i traditionella balinesiska lumbunghyddor. Ingen superlyx, men här finns en pool och en välskött trädgård, och rummen är välstädade. Bara några minuters promenad till Mushroom Bay och fina Secret Beach. Pris från cirka 270 kronor/natt för ett dubbelrum inklusive frukost.

Adress:Jl. Batuyang, Gg Walet IIC 6, Batubulan Kangin Sukawati, Bali. lotusgardenhuts.com

7. Elegant med pool, Alamdini Resort Ubud 

Inbäddat i palmgrönska ligger detta höjdarhotell med pool i centrala Ubud. Känslan är att du är på en tropisk liten ö någonstans, samtidigt som det bara är drygt tio minuters promenad till den myllrande marknaden i staden. Pris från cirka 650 kronor/natt för dubbelrum inklusive frukost.

Adress: Jalan Bisma, Ubud, Bali. alamdiniubud.com

LÄS MER: Bali – 7 upplevelser du inte får missa på ön 

Aktuellt just nu