Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kanske den coolaste byggnaden i världen!
Kanske den coolaste byggnaden i världen!
Kanske den coolaste byggnaden i världen!
Kanske den coolaste byggnaden i världen! Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Här är världens största cirkelformade byggnad

När Guangzhou Circle i södra Kina invigdes 2013 jämfördes den i världspressen med en stor munk. Men skälet till dess form har helt andra orsaker. Och framför allt är det storleken som imponerar – med en höjd på 138 meter är det världens största cirkelformade byggnad. 

Mannen bakom det spektakulära byggnadsverket är en italiensk arkitekt, Joseph di Pasquale. Under arbetets gång laddade han byggnaden med mängder av symboler ur den kinesiska historien och kulturen.

Enligt Atlas Obscura var di Pasquale inspirerad av ”det kinesiska sättet att uppfatta och förstå”. Han har själv beskrivit byggnaden som en ”urban logotyp” som fungerar som de ideogram som används i kinesisk skrift, snarare än att det skulle vara bokstaven O i alfabetet.

Guangzhou Circle är världens största cirkelformade byggnad. Foto: SHUTTERSTOCK

Di Pasquale tittade också på både gamla kinesiska traditioner och feng shui när han designade cirkeln. Dess form liknar tydligt den hos så kallade bi-skivor, runda skivor av jade med ett cirkulärt hål i mitten som hade något slags religiös betydelse i det antika Kina, och senare var vanliga i Shang-, Zhou- och Handynastierna. Den ser också ut som ett gammalt kinesiskt mynt, vilket skulle kunna symbolisera rikedom (flera stora kinesiska företag har sina kontor här).

De två fasaderna innehåller 33 kvadratiska våningar. Foto: SHUTTERSTOCK

Formar en åtta när den speglas i vattnet

Läget vid Pärlfloden, även känd som Zhujiang, har också betydelse. När byggnaden reflekteras i vattnet formar den en åtta, som är ett lyckotal i Kina och symboliserar tur, välgång och ekonomisk framgång, och som också är en symbol för evigheten. Invigningen av sommar-OS i Peking startade exempelvis den 8/8 2008 klockan 8.08 på kvällen – och det var ingen slump.

Men faktum är att man även kan hitta spår av di Pasquales italienska arv i Guangzhou Circle. De två cirkulära fasader innehåller 33 kvadratiska våningar, vilket enligt di Pasquale är en referens till det italienska renässansbegreppet ”quadratura del cerchio”, eller cirkelns kvadratur, ett av de klassiska konstruktionsproblemen inom geometrin.

https://www.instagram.com/p/B1GGWcVjadO/?hidecaption=true

LÄS MER: Världens 13 häftigaste pariserhjul 

LÄS MER: 10 helt otroliga byggnader som du aldrig tidigare sett