Skyskrapor, sol, sandstränder och shopping. Dubai är som ett Miami – fast mycket närmare.
Skyskrapor, sol, sandstränder och shopping. Dubai är som ett Miami – fast mycket närmare.
Skyskrapor, sol, sandstränder och shopping. Dubai är som ett Miami – fast mycket närmare.
Skyskrapor, sol, sandstränder och shopping. Dubai är som ett Miami – fast mycket närmare. Foto: Shutterstock

Upptäck Dubai – Asiens svar på Miami

Skyskrapor, sol, sandstränder och shopping. Dubai är som ett Miami – fast mycket närmare. Häng med på en guidad tur genom staden som satsar allt på turisterna!

Elisabeth Montgomery

Jag frågar efter hållplatsen för Big Bus, som är en hop-on hop-off-sightseeingbuss i Dubai. Men mannen erbjuder mig i stället en flera timmar lång, privat guidad tur genom staden i en Lexus. För 1 000 kronor slår jag till.

Chauffören heter Muhammad Shoaib Mumtaz och är från Pakistan. Han är, liksom många andra, fascinerad av alla lyxhotellen i Dubai och börjar med Atlantis, Anantara, Rixho och Marriott och Kempinski utmed Palm Jumeirah – den konstgjorda halvön i form av en palm där de häftigaste hotellen med egen strand numera ligger.

Det skulle ha blivit tre halvöar ­formade som ­palmer, men mycket ­avstannade runt 2008 när finanskrisen slog till och fastighets­bubblan sprack.

– Dubai har inte så mycket olja kvar, så de måste satsa allt på turismen. Till skillnad från Abu Dhabi där oljan flödar och de inte är lika intresserade av turister, säger Muhammad.

Shoppa i stans olika souker

Ett annat av stadens superkända hotell är superlyxiga Burj al-Arab, som med sin segelformade silhuett, gett staden sin speciella karaktär. Här kan man bo och bada i champagne eller rysk kaviar, men också komma hit på afternoon tea. Om man sett till att boka bord på deras webbsida i förväg. Det hade inte jag, så jag fick nöja mig med att stå utanför och beundra elegansen. Å andra sidan fick jag se schejk Mohammeds yacht glida förbi. Muhammed pekar stolt ut det flotta fartyget.

Alldeles intill finns en strand för allmänheten som heter Jumeirah Public Beach. Där finns möjligheter för alla att sola och bada.

Dubai Palm Jumeirah island bekräftar den mycket speciella miljön i Dubai. Foto: Shutterstock

Muhammad visar mig också ­Madinat Jumeirah, en stad i staden, där det finns lyxhotell, ett shopping­område i arabisk stil, souker och de fyra kilometer långa kanalerna där man kan åka med en abra runt detta gröna, vackra, ­labyrintiska område och drömma sig tillbaka till sagorna i "Tusen och en natt".

Nästa stopp är guldsouken i Deira med de äldre ­stads­delarna och här strosar jag runt bland exotiska och färggranna ­affärer och guldbutiker med glittrande smycken och det känns som om jag är på en exotisk plats från förr.

Vi besöker sedan klassiska hamnen Dubai Creek där den ursprungliga fiske- och handelsstaden växte fram för cirka 50 år sedan. Även här kan man åka med de berömda ­abrabåtarna.

LÄS MER: 10 heta tips i Duba – staden som har allt 

RESFAKTA: DUBAI

Bästa tiden: November-april (det blir upp mot 50 grader under sommaren).

Restid: Sex till sju timmar från Arlanda.

Tidsskillnad: Dubai ligger tre timmar före Sverige under vintertid. Sommartid är det bara två timmars skillnad.

Språk: Arabiska är officiellt språk i federationen, men de flesta talar engelska.

Valuta: En dirham är knappt två (1:81) svenska kronor.

Prisnivå: Något billigare än i Sverige. Forex semesterindex för Förenade Arab­emiraten är 95. Sveriges index är 100.

Bra att veta: Emiratets passkontroll accepterar inte provisoriska pass och man håller också hårt på att passet måste vara giltigt i minst sex månader efter inresan.

Läs mer: visitdubai.com 

Många världsrekord i Dubai

I Dubai har det satts en mängd världsrekord, men innan vi åker till världens största shoppingcentrum, ­Dubai Mall, där priserna inte är världens lägsta, börjar vi med Karama-marknaden. Här är det märkeskopior och låga priser som gäller.

Muhammad tar mig till en väsk­affär, men därifrån lotsas jag över ett torg, genom en gränd och uppför några ­trappor tills jag når den hemliga ­affären, en lägenhet. Där trängs kopior av Prada, Gucci, Chloe och Jimmy Choo från golv till tak. Det som står på prislappen är bara för syns skull. Vässa din prutskicklighet när du är här.

Färden går vidare till Dubai Mall där världens högsta byggnad, Burj Khalifa, tronar, 828 meter hög. Utanför arrangeras en ­vattenshow varje kväll från Dubai ­Fountain med början klockan 18. Michael Jacksons "Thriller" synkar vattenmassorna som slungas 150 meter upp i luften. Även denna fontän är naturligtvis världens största – vi är ju i Dubai...

Efter showen kör Muhammad mig snabbt till hotellet på den sexfiliga motor­vägen. Han har lite bråttom hem för nu väntar hans familj.

GUIDE: 7 TIPS I DUBAI 

SE & GÖRA

1. Schejk Zayeds moské

Grand Mosque i Abu Dhabi är den tredje största moskén i världen. Den är byggd i snövit ­marmor och här finns världens största handknutna matta. För att få beundra denna imponerande byggnad måste du låna heltäckande kläder.

Heltäckande kläder är ett måste för att kunna besöka Schejk Zayeds moské. Foto: Shutterstock

2. Sir Bani Yas

På denna ökenö knappt 20 mil väster om Abu Dhabi började Schejk Zayed på 70-talet skapa en sorts arabisk ark. I denna öken finns det nu tusentals träd och 10 000 djur, bland annat geparder, giraffer, hyenor och strutsar. För dem som är sugna på safari och verkligen vill göra något unikt. Det finns ett hotell på ön för den som vill förlänga sin vistelse.

Upplev en unik miljö på Sir Bani Yas. Foto: Shutterstock

ÄTA & DRICKA

3. Al Hadheerah Restaurant

På denna utomhusrestaurang får du en ­arabisk upplevelse med över 1 000 olika rätter i den aldrig sinande buffén. Du får också underhållning med hög arabisk ­musik, tanouradans och kamelkaravaner.

SHOPPING & NÖJEN

4. Dubai Mall

Dubai är fyllt av shoppingcentrum utöver de många soukerna. Dubai Mall, är världens största, med 1 200 butiker. Tröttnar du på shoppingutbudet, kan du åka skridskor, titta på akvarium med en haj eller bejaka godissuget i jätteaffären Candylicious.

5. Aquaventure Waterpark

Vattenparken tillhör Atlantis och bor du där är det gratis inträde. Här finna massor av attraktioner, en privat strand och Dolphin Bay.

Foto: Shutterstock

BO BRA

6. Atlantis The Palm

Det femstjärniga hotellet är Dubais stora stolthet med sina 1 539 rum, 1,4 ­kilometer långa strand och fantastiska akvarium med 65 000 fiskar och andra djur. Utsikten mot staden från 22:a våningen är magisk. 

Foto: Shutterstock

7. Bab Al Shams Desert Resort and Spa

Att bo här är perfekt om du vill uppleva Dubais sanddyner. Hotellet påminner om en arabisk fästning med ­infinitypool och smakfullt inredda rum i arabisk stil. Här kan du utforska öknen med jeep, häst eller kamel och träna bågskytte och falkjakt.

LÄS MER: 9 viktiga saker du bör ha koll på om du ska till Dubai