Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den 77 meter höga museibyggnaden har konstruerats med speciell 3D-teknologi.
Den 77 meter höga museibyggnaden har konstruerats med speciell 3D-teknologi.
Den 77 meter höga museibyggnaden har konstruerats med speciell 3D-teknologi.
Den 77 meter höga museibyggnaden har konstruerats med speciell 3D-teknologi. Foto: Pressbild

Nytt framtidsmuseum öppnar i Dubai

I nyöppnade Museum of the Future i Dubai kan besökare få en fingervisning om hur livet kan se ut 2071, på teman som rymden, naturen, välbefinnande och hälsa. National Geographic har redan utnämnt det till ett av världens vackraste museer.

Nu öppnar ännu en spektakulär byggnad i Dubai – framtidsmuseet Museum of the Future. Den 77 meter höga museibyggnaden har en ovanlig rund form och har konstruerats med parametrisk design och speciell 3D-teknologi. Att byggnadens fasad inte har ett enda skarpt hörn är unikt inom arkitekturen och lär ha bidragit till att tidskriften National Geographic redan har utsett Museum of the Future till ett av världens 14 vackraste museer. Förenade Arabemiratens premiärminister Mohammed bin Rashid Al Maktoum gick ännu längre och kallade den i en tweet för ”den vackraste byggnaden på jorden”.

På museet kan man följa med på en resa till framtiden och se hur livet kan komma att se ut 2071 – i form av den yttre rymden, ekosystem och bioteknologi, hälsa, välbefinnande och spiritualitet. På en av utställningarna, ”New moon”, kan man som besökare uppleva livet på en rymdstation 600 kilometer över jordens yta och och utforska hur månen i framtiden kan bli en källa till förnybar energi.

Det nya museet ligger bredvid Emirates Towers på Sheikh Zayed Road i Dubai. Foto: IHSAN SALHIA -TG

Elförsörjning från solceller

En annan utställning fokuserar på Amazonas regnskog, och här man komma tätt inpå arter och detaljer i miljön som annars är osynliga för blotta ögat.  På utställningen om välbefinnande tas besökare med till en fristad från det digitala livet, där man utmanas till att återupprätta förbindelsen mellan kropp och sinne.

Museet har sju våningar, varav fem av dem består av ovan nämnda utställningar. Hela första våningen är dedikerad till ”framtidens hjältar”, barnen, som här kan designa, bygga och vara kreativa under ledning av lokala guider.

Museets fasad består av 1 024 paneler av rostfritt stål som tillsammans täcker en yta på 17 600 kvadratmeter. Panelerna har skapats av robotar, och varje panel består av fyra lager, som var och en har monterats individuellt. Det omfattande arbetet med att få klart fasaden tog ett och ett halvt år. Museets elförsörjning kommer från en solcellsanläggning på 4 000 megawatt som är kopplad till byggnaden.  

En biljett kostar cirka 370 kronor, men är gratis för barn under 3 år och vuxna över 60 år. 

Museum of the Future öppnade på palindromdagen den 22/2 2022. Foto: Pressbild

LÄS MER: 10 heta tips i Dubai – staden som har allt
LÄS MER: Res till framtiden – upplev nya supertåget i Dubai
LÄS MER:
Här är världens djupaste pool – 60 meter rakt ner