Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns mer än toppmoderna byggnader och lyx, lyx, lyx. Souk betyder marknad, och att gå och strosa i de gamla stadsdelarna Bur Dubai och Deira är fantastiskt.
Det finns mer än toppmoderna byggnader och lyx, lyx, lyx. Souk betyder marknad, och att gå och strosa i de gamla stadsdelarna Bur Dubai och Deira är fantastiskt.
Det finns mer än toppmoderna byggnader och lyx, lyx, lyx. Souk betyder marknad, och att gå och strosa i de gamla stadsdelarna Bur Dubai och Deira är fantastiskt.
1 AV 2
Det finns mer än toppmoderna byggnader och lyx, lyx, lyx. Souk betyder marknad, och att gå och strosa i de gamla stadsdelarna Bur Dubai och Deira är fantastiskt.
Foto: TOURISM DUBAI
2 AV 2

10 heta tips i Dubai – staden som har allt

Värme, shopping i världsklass, ökenäventyr och Mellanösterns mystik. Dubai är ett perfekt resmål för dig som vill fly det svenska höst- och vintermörkret utan att behöva flyga så länge.

Vi far fram över sanddynerna som breder ut sig på alla sidor omkring oss. Det är allt vi ser; sand, sand och åter sand.

Vi skriker av skräckblandad förtjusning när bilen i hög hastighet far upp på en sanddyn och sen en snabb sväng ner igen. Som en berg- och dalbana, fast ute i verkligheten.

Det som är så fascinerande är att vi bara har rest 45 minuter från vårt hotell inne i centrala Dubai, där de spektakulära skyskraporna och den glänsande lyxen i shoppingcentren ger upplevelser som skiljer sig totalt från det vi just nu är med om.

Vår chaufför berättar att han har jobbat med detta i 13 år, och hans erfarenhet märks. Trots farten och sanden som sprutar omkring oss när vi far fram känns det tryggt och säkert.

Safari i öknen utanför Dubai

Flera gånger stannar vi för att vi ska få gå ut och röra oss i denna speciella miljö. Det är hett men ändå behagligt tack vare en lätt fläktande vind, och det är väldigt roligt och exotiskt att gå över öknens sand.

Barnen springer uppför sanddynerna och kastar sig sen skrattande ut. Det är en härlig dag och vi njuter till fullo av det annorlunda äventyret.

Sista delen av vår ökensafari består av att vi skjutsas till en camp, som är en plats uppbyggd med platser att sitta på, en scen och buffébord där vi så småningom får ta för oss av en måltid med dofter och smaker av Mellanöstern. 

Men frågan är ändå om inte det allra mest speciella med kvällen blir naturen själv och en galet vacker solnedgång.

Mitt i storstaden – men ändå inte

Att vi är så nära storstaden är nästan omöjligt att förstå, för där och då känns det som om det bara är vi, sanden som aldrig tar slut och det röda klotet som sjunker neråt för att sen försvinna ner i öknens horisont.

Det är nog tur, av flera skäl, att det är sen kväll när vi släpps av vår chaufför hemma vid hotellet. På så sätt får vi en natts vila och lite tid att landa i ökenupplevelsen innan det är dags att ge sig ut i Dubaipulsen igen.

Dubai är på många sätt en annorlunda stad. Den är ung och grundades först på 1800-talet men sedan var det egentligen först under 1960-talet som allt tog fart tack vare den olja som upptäcktes här. 

Under de senaste decennierna har Dubai framför allt gjort sig känt för sina spektakulära byggnader och snabba expansion. Staden växer ständigt och den ena byggnaden är vräkigare än den andra.

I Dubai finns både världens högsta byggnad, Burj Khalifa, och världens största köpcentrum, Dubai Mall. Foto: SHUTTERSTOCK

Burj Khalifa – världens högsta byggnad

Här finns världens högsta byggnad, Burj Khalifa, och världens största köpcentrum Dubai Mall. 

Och förstås också Palm Jumeirah som är en konstgjord ö som har formen av en palm med femstjärniga hotellet Atlantis som kronan på verket.

Staden är således snarare rolig och fascinerande än genuin och mysig. 

Ett smidigt sätt att ta sig fram är tunnelbanan, rekommenderas varmt om man inte vill ta risken att fastna i bilköer i en taxi med tickande taxameter. Tunnelbanan är modern, ren, snabb och enkel att resa med.

10 måsten i Dubai

1. Ökensafari

Välj mellan till exempel halvdagssafari, ökensafari i solnedgången, safari med romantisk middag eller safari med övernattning. Upplev en hisnande färd över sanddynerna med fyrhjulsdriven bil och beundra de speciella vyerna med sanden som aldrig tycks ta slut. Många företag erbjuder olika men ändå liknande varianter på ökensafari. Vi åkte med Orient tours som är ett bolag med många år i branschen, med erfarna förare och godkända bilar.

Ökensafari bjuder på äventyr bland sand, sand och åter sand. Foto: Shutterstock

2. Solnedgång i öknen

Även för den som inte är intresserad av fullt adrenalinpåslag under en jeepsafari är det möjligt att få uppleva den speciella solnedgång som öknen utanför Dubai bjuder på. Det finns flera olika utflyktsarrangörer som erbjuder turer där man hoppar över den snabba färden över sanddynerna och i lugn och ro i stället njuter av solnedgången som är spektakulär med de oändliga sandvidderna som breder ut sig. 

3. Dubai Marina

Detta lyxiga hamn- och bostadsområde erbjuder långa och trevliga promenadvägar som går runt kring det konstgjorda vattensystem som Dubai Marina är byggt kring. Många av promenaderna kantas av restauranger, barer och kaféer, och vägar och små torg är utsmyckade med träd- och blomsterplaneteringar och fontäner runtomkring. Här finns - förstås - också några av de högsta bostadshusen i världen. Aktiviteter som buffékryssningar och andra båtfärder avgår härifrån och Marina Mall heter shoppingcentret som ligger i området.

Dubai marina med sina lyxiga skyskrapor. Foto: Shutterstock

4. Jumeirah beach

Här ligger stora hotellkomplex med sina egna, privata delar av den vita stranden, och hit reser alla de största svenska charterbolagen till en rad fyr- och femstjärniga hotell. Men det finns också en, allmän del av Jumeirah beach för den som inte bor på ett av strandhotellen. Området är känt för sina många exklusiva hotell och restauranger, och söker man toppservice med havsutsikt - och är beredd att betala en slant för det - är ett bra tips att börja leta här. Förutom sol och bad erbjuder området kring Jumierah beach shopping, strandpromenader, caféer och mycket mer.

5. Dubai Fountain

Välkänt, extremt välbesökt men inte desto mindre värd att se. Dubai Fountain är verkligen ett skådespel; en föreställning med vatten som ”dansar” synkroniserat med musiken. Dessutom en häftig ljusshow med nästan 7000 lampor, och detta framför Burj Khalifa som är världens högsta byggnad. Ibland når vattenstrålarna hela 150 meter upp i luften. På kvällarna går fontänen i gång varje halvtimme, men det är inte samma nummer/musik varje gång så det är värt att se den vid ett par tillfällen om man får ett bra första intryck. Att titta på fontänshowen är gratis och det finns många ställen runt sjön att se den ifrån. En rad restauranger, bland annat i Dubai Mall, har utsikt mot den så man kan kombinera show och middag.

Välkänt, extremt välbesökt men inte desto mindre värd att se. Dubai Fountain är verkligen ett skådespel; en föreställning med vatten som ”dansar” synkroniserat med musiken. Foto: PATRIK THUNBERG

6. Ski Dubai

För den som trots allt börjar sakna den nordiska kylan så kan Dubai råda bot även på det. I gigantiska köpcentrumet Mall of the Emirates ligger en vinteranläggning inomhus, över 20000 kvadratmeter stor. Här finns slalombacke med fem nedfarter med varierande svårighetsgrad, rodelbana och snöpark för lek. Temperaturen är fyra minusgrader. Om man känner sig ringrostig i backen så finns det även möjlighet att ta skidlektioner.

7. Bur Dubai / Deira

Jo, det finns mer än toppmoderna byggnader och lyx, lyx, lyx. Souk betyder marknad, och att gå och strosa i de gamla stadsdelarna Bur Dubai och Deira med sina orientaliska kvarter med basarer, drivor av väldoftande kryddor, textiler och förstås det äkta arabiska kaffet är en upplevelse och ett välkommet avbrott från allt det nybyggda och flådiga. Även här tillkommer det dock nya shoppingcenter och hotell, men soukarna finns än så länge kvar och erbjuder en smakbit av det mer genuina Dubai. Kända landmärken i Bur Dubai är Grand Mosque och Dubai museum.

Bakom de nybyggda jättebyggnaderna döljer sig det genuina Dubai, som här i Bur Dubai. Foto: Shutterstock

8. Legoland Dubai

Ett av världens nio Legoland finns sedan slutet av förra året i Dubai. Här har 60 miljoner legobitar skapat en värld med miniland, undervattensäventyr, åkattraktioner och så det stora vattenlandet Legoland Water Park. Här är det roligt att åka runt på badringar bland enorma legobitar, åka vattenrutschkanor, fara fram i vågpoolen och ha vattenkrig med vattenkanoner. I Miniland finns förstås Dubais kända skyline uppbyggd, med kända byggnader som lyxhotellet Burj Al Arab och världens högsta byggnad Burj Khalifa. Totalt har 20 miljoner legobitar använts bara till Miniland.

Både öken och byggnader i lego. Foto: Shutterstock

9. Dubai Aquarium & Underwater zoo

Mitt i gigantiska köpcentret Dubai Mall ligger Dubai Aquarium & Underwater Zoo, som är värt ett besök för människor i alla åldrar som tycker livet under havsytan är intressant. Att gå igenom den 48 meter långa vattentunneln med fiskar båda över och runtomkring sig är häftigt. Och på zoo-avdelningen finns också mycket intressant att se. Se en väldig hajkäft på nära håll, kolla in de över fem meter långa krokodilerna och upptäck regnskogens djur.

10. Dubai Mall, Mall of the Emirates, City Centre Deira mfl

Även om du inte har tänkt shoppa ett dugg hör ett besök på ett eller flera av dessa galet stora byggnader till under en Dubaivistelse. Promenera bland de lyxigaste butikerna, ät på food courts, passera en fullstor isrink, bollhav, nöjesfält, slalombacke, akvarium, biografer, ja allt du kan tänka dig. Det finns så absurt mycket aktiviteter och butiker, och när man går där inne kommer man mer än en gång att undra om det aldrig tar slut. 

LÄS MER: 9 viktiga saker du bör ha koll på om du ska till Dubai