Drömmen om Bali.
Drömmen om Bali.
Drömmen om Bali.
1 av 2: Drömmen om Bali. Foto: Anders Pihl
Hitta lugnet på Bali.
Hitta lugnet på Bali.
Hitta lugnet på Bali.
2 av 2: Hitta lugnet på Bali. Foto: Anders Pihl

Guide: Balis okända och bästa platser

Till gudarnas ö Bali strömmar besökare från hela världen, och de flesta hamnar i samma områden på en ganska liten yta. Några av öns bästa platser förblir därför okända för de flesta. Men du behöver bara ta ett steg åt sidan för att upptäcka andra sidor av Bali.

Säg Bali, och bilderna väcks genast i oss. Jungfruliga stränder, vackra tempel, tropiska blommor, färgstarka batiktyger och vulkaner i fjärran. Här förväntar vi oss att möta ett gudomligt lugn och möjligen rentav en bättre version av oss själva. 

Kanske är det inte så konstigt att våra krav är höga, då västvärlden ända sedan 1920-talet haft den indonesiska ön som sinnebilden för något fulländat – det perfekta exotiska paradiset.

Vilken tur då att Bali mer än de flesta platser kan leva upp till dessa förväntningar. Alla som varit här håller troligen med om att ön har något väldigt speciellt att erbjuda. Här finns en sällsam blandning av naturens skönhet och en välkomnande stämning som härrör från öns rika kulturarv och traditioner. På något sätt förmår ön att ta hand om våra föreställningar och längtan efter ett ställe där vi kan vara mer i våra sinnen.

En av alla drömmiga stränder på Bali. Foto: Anders Pihl

På en och samma gång förser Bali oss också med vårt begär efter godare och hälsosammare mat, bättre Instagram-bilder, roligare yoga, vackrare simturer och längre klubbnätter. Mytomspunna Bali är ett resmål för nästan alla önskemål som du komma på att du har.

Dagens Bali kan dock inte alltid motsvara det vi längtar efter. Den som anländer hit i förhoppningen om att få kliva rakt in i paradiset riskerar att bli besviken när man sitter i en taxi som fastnat i Kutas kaotiska trafikstockningar. 

Numera är Bali en trendig och växande destination för turister från hela världen. De allra flesta av de årliga fem miljoner besökarna väljer att bo i samma område på södra Bali: en ruta på tre-fyra kvadratmil mellan Kuta, Seminyak, Legian, Sanur, Ubud och Bukit.

Detta innebär att trots Balis blygsamma mått (som två Gotland ungefär) förblir många av öns mest inspirerande platser relativt oupptäckta. På östra och norra Bali finns det gott om fantastiskt förbisedda ställen. Detsamma gäller Balis båda ”småöar” Nusa Lembongan och Nusa Penida, som har börjat uppmärksammas på senare tid men tack och lov inte i den utsträckning de förtjänar.

Vattenfallet Gitgit på norra Bali. Foto: Anders Pihl

Det tättbebyggda södra Bali har ett fantastiskt utbud med shopping, nattliv och en restaurangscen i världsklass. Men den som vill uppleva denna unika ö på ett mer mångsidigt sätt bör ta ett steg åt sidan och söka upp Balis mindre kända smultronställen.

1. Amed – lugn och dykning i Balis östra hörn

Ju längre bort man kommer på östra Bali, desto färre utländska besökare ser man. Redan den trivsamma och natursköna kustorten Candi Dasa ger ett annorlunda intryck med sina bra lokala restauranger och sin stora lagun med många näckrosor.

När man till sist når Amed längst bort på Balis östra ände känns det som om man har kommit till en annan ö. Amed är egentligen ett samlingsnamn på sju fiskebyar med var sin turkosskimrande bukt. Här har man stränder och vulkaner i samma vy, ett lägre prisläge och en väldigt skön och tillbakalutad atmosfär. Byarna har några riktigt bra hotell, som finskägda och lyxiga The Griya. Området är känt bland dykare för sina korallrev och vrak, och det finns också många dykfirmor. Den som tycker att södra trendiga Bali är för intensivt hittar sin perfekta tillflyktsort i Amed, där man möter ett genuinare och mer traditionellt Bali, värt att utforska i sakta mak. Du kan också välja färg på din badstrand, då några av stränderna kring Amed är dramatiskt lavasvarta och andra ljust vita. 

Den nyfikne resenären med koll vet att det dessutom bara tar 40 minuter med båt till de bilfria paradisöarna Gili Islands utanför Lombok, Balis grannö i öster.

Amed har blivit samlingsnamnet för sju olika fiskebyar längs kusten längst österut på Bali. Foto: Anders Pihl

LÄS MER: Hitta balans och harmoni på Bali & Giliöarna 

2. Pura Lempuyang – templet med den perfekta vinkeln 

Trots att Pura Lempuyang räknas som ett av Balis fyra mest heliga tempelkomplex är det först på senare tid som turister har börjat hitta hit. Tidigare avskräckte läget många. Pura Lempuyang ligger långt österut på Bali och nästan högst upp på en 1 100 meter hög vulkan. 

Dock gör tempelarkitekturen och de sanslösa utsikterna det mödan värt. Det går också en bilväg till foten av det första templet. Mest berömd är den portal som ligger i exakt linje med Balis högsta vulkan Gurung Agung (3 142 meter) på andra sidan dalen. Många vill ha en bild av sig i portalen med den väldiga vulkankonen i bakgrunden, en given succé på Instagram. Så många att det uppstår köer, men de sköts lugnt och sansat av tempelpersonalen. Man bör inte missa att pröva den magnifika tredelade trappan upp till själva templet, även om man inte får komma in som icke-hindu.

Pura Lempuyang är för övrigt en enorm anläggning. Det tempel som man anländer till är det första av sju olika. De övriga ligger två kilometer brant uppför på vulkansluttningen.

Om du tar dig ända till Pura Lempuyang så passa på att se det unika vattenpalatset Tirta Gangga i närheten. Ännu en av Balis nästan okända sevärdheter som hade räknats bland de främsta om det hade legat mer centralt på ön.

Tempelkomplexet Pura Lempuyang har Balis högsta vulkan Gunung Agung i siktet genom sin kända tempelportal. Foto: Anders Pihl

 3. Ungasan – vid Bukit-halvöns hemliga stränder

De dolda stränderna under klippstupen vid Ungasan, den sydligaste punkten på Bukithalvön och hela Bali, var länge en hemlighet av den sort som man inte gärna avslöjade för vem som helst. Det enda enkla sättet att ta sig ner hit var via Hotel Ungasans lilla linbana som ledde till Balis mest exklusiva strandklubb Karma, i dag Sundays Beach Club som fortfarande erbjuder en fantastisk avskildhet, goda drinkar och välvald musik på en strand som ser rent påhittad ut.

Men säg det som varar för evigt. Nu har man strax öster om Ungasan sprängt fram en bilväg genom berget som ringlar sig ända ner till intilliggande stranden Melasti Beach, och dörrarna har slagits upp till den helt nya strandklubben Pamilla, komplett med stor pool och bar. 

Är Ungasan förstört nu? Nej, det är fortfarande en sällsamt intagande plats som faktiskt har behållit en del av sin ”världens vackraste ände”-känsla. Platsen är särskilt intagande i solnedgång vid lågvatten, då de naturliga poolerna mellan korallrevet och stranden glöder i onaturligt starka färgtoner och lockar till bad. Och möjligheten att bara ta en taxi direkt från stranden hem till hotellet när mörkret fallit är förstås inte så dum.

Den som vill hitta nya orörda stränder i trakten har flera alternativ. Leta upp legendariska Green Bowl Beach med sin romantiska grotta strax österut eller lika vackra ödsliga Nyang Nyang Beach strax västerut. Allt du behöver är ett par goda lokala råd om vilken stig som du ska välja för att komma ner till vattnet. 

Nya strandklubben Palmilla på Melasti Beach, Ungasan. Foto: Anders Pihl

4. Munduk – ”the original Bali”

Munduk har en speciell plats i balinesernas hjärtan. ”Ah, Munduk - the original Bali” kan man få höra av en taxichaufför när man nämner att man nyss har varit där. De traditionsälskande balineserna tycker om platser där allt är som förr på deras snabbt föränderliga ö, och bergsbyn Munduk och dess omgivningar representerar detta. Här finns knappt ett ord engelska på skyltarna. Tillvaron i Munduk kretsar kring risskördarna och de dagliga tempelceremonierna och har inte ändrat sig mycket de senaste hundra åren.

Munduk är känt för sina fina vandringsmöjligheter och sina många vattenfall i ymnigt gröna bergslandskap där du sällan ser andra turister. Om du går med en bra guide kan denne nästan säkert visa ett vattenfall vars naturpool man kan ha för sig själv. Man kan också passa på att besöka de fina kratersjöarna Danau Tamblingan och Danau Buyan. Sjöarna är egentligen grannar till den mer kända sjön Danau Beratan med sitt ikoniska vattentempel Ulun Danu Beratan, men därifrån vänder sedan de många dagsturbussarna söderut igen. Balis två vackraste sjöar kan man alltså njuta av med bara några få andra. Hotellen i trakten av Munduk är enkla och vänder sig till vandrare. Dock utgör lyxiga ekohotellet Sanak Retreat ett härligt undantag.

Sanak Retreat, ekologisk resort ute bland risfälten nära Munduk på norra Bali. Foto: Anders Pihl

5. Nusa Lembongan – Balis trivsamma lillasyster

Av de två båda mindre öarna sydost om huvuvdön Bali är Nusa Lembongan den mest lättillgängliga. Från Sanur Beach tar snabbfärjorna bara 30 minuter hit. De som kliver av här inser snart att de har anlänt till en av Balis mest avslappnade strandscener. Nyss var Lembongan mest en angelägenhet för surfare med nollbudget, i dag har ön hunnit i kapp huvudön vad gäller coola och eleganta strandbarer som radar upp sig på breda och trivsamma Jungutbatu Beach. Skillnaden mot Kuta är avsaknaden av bullrig trafik, strandförsäljare och massturismkänsla. På kvällarna är det svårslaget att sitta på en riskudde med en drink och betrakta när Bali blir en rad glimmande ljus vid horisonten.

Hotell och restauranger har numera spritt sig över hela ön, och man kan hitta små klockrena fynd i öns vikar och bukter, till exempel vid Tangjung Sanghyang.

En trevlig dagsutflykt går till den lilla ön Nusa Ceningan, länkad till Lembongan via den klargula Yellow Bridge och där den som vågar hoppar ner i Blue Lagoon omgiven av branta klippstup. Nusa Lembongan har också lysande möjligheter till dykning. Mantor, valhajar och jättelika klumpfiskar är vanliga att se.

Foto: Anders Pihl

6. Nusa Penida – Balis orörda storasyster

Nusa Penida är Nusa Lembongans mer sällan besökta storasyster. På senare år har ön dock blivit allt mer omtalad, framför allt för de spektakulära naturformationerna kring den sydvästra delen. I synnerhet lockar den Instagramvänliga stranden Kelingking (googla!) och lagunen Broken Beach försedd med en naturlig stenbro som ingång. 

Ändå finns mycket mer att upptäcka på Nusa Penida. Här kan man uppleva ett Bali som det såg ut före turismen. Lokalbefolkningen lever fortfarande främst på sjögräsodling, även om de nya tiderna gör sig påminda.

Gör något annorlunda och åk till Atuh Beach. Det tar minst en timme, och du kommer på vägen att kunna njuta av åsynen av Penidas många tomma stränder och vackra kusttempel. Sista biten är otroligt skumpig, och den som sitter i en bil önskar sig en hjälm. Men sedan dyker makalösa Atuh Beach upp och är värd alla bulor. Det är egentligen två drömlika stränder samt ett antal utsiktspunkter runt om. Denna ”nyupptäckt” är nog så imponerande som Kelingking och kommer snart att ha många boendemöjligheter intill sig, var så säker. 

Atuh Beach på ön Nusa Penida kräver ett antal trappsteg ner om man vill bada där. Foto: Anders Pihl

Nusa Penida har för övrigt en särskild ställning i den balinesiska religionen. Det är nämligen härifrån som den mäktiga demonen Jero Gede Macaling kommer. Ön har faktiskt en inhemsk ”skräckturism”, då balineser åker hit för att känna rysningar inför en plats som de anser vara besatt av onda krafter.

7 måsten på Bali

Artikeln handlar om det okända Bali. Men om det är ditt första besök på ön ska du förstås inte missa detta:

1. Uluwatu

Vackert tempel högt uppe på en kustklippa. Se upp för aporna här, som lätt snor dina glasögon. På samma plats i skymningen finns chans att se den unika Kecak-dansen framföras.

2. Kuta, Seminyak, Legian

Ett sammanhängande jättekluster av hotell, restauranger, strandklubbar och barer längs en och samma mäktiga bukt där ljuvliga stränder ligger länkade till varandra. Ät, dansa och älska.

3. Spa och yoga

Bali har utvecklats till Asiens främsta spadestination och förblir ett av världens främsta yoga-centrum. Man häpnar över den höga nivån och variationsbredden. 

4. Ubud

Balis historiska och kulturella hjärta med mängder av konstgallerier, hantverksbutiker, tempel och yogaskolor. I utkanten finns Monkey Forest (tänk ”Djungelboken”, men på riktigt) och Ubuds omtalade gröna risterrasser.

5. Maten

Restaurangscenen på Bali är i världsklass, och kvaliteten förfinas varje år som går. För lokala matupplevelser rekommenderas fisk på Jimbaran-stranden och nattmarknaden i Gianyar. 

6. Tanah Lot 

Berömt strandtempel som du bör hinna med. Ligger på en liten egen ö som man kan gå ut till vid lågvatten.

7. Ulun Danu Beratan

Templet som står ute i kratersjön Danau Beratan är en av Balis signaturvyer som återkommer på otaliga affischer och bokomslag. Förbättrade vägar gör det enkelt att åka upp hit.

RESFAKTA: BALI

Resa hit: Många bolag flyger reguljärt med anslutning från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Prisexempel: Stockholm – Bali: 6 931 kronor (Singapore Airlines via Singapore). 

Ving, TUI, Asiatours, Apollo och Solresor har alla Bali i sina charterprogram. Från pris 12 290 kronor för två veckor (Ving, från Stockholm).

Bästa tiden: Maj-september har minst regn och mest sol. Men då regnskurar på Bali brukar vara kortvariga och avlösas av sol varar turistsäsongen året runt.

Tidsskillnad: Sommartid: + 6 timmar, vintertid: + 7 timmar.

Språk: Balinesiska, ett språk släkt med indonesiskan. Engelska talas i stort sett överallt.

Valuta: Indonesiska rupiah (INR). 

Prisnivå: Indonesien är ett av världens billigaste länder även om priserna i turistområden skiljer sig markant från landsbygden.

Ta dig runt: Många väljer att hyra bil med chaufför eftersom det kostar nästan lika lite som att bara hyra bil. Motorcykel kan man också hyra överallt. Den budgetmedvetne rör sig runt med buss, ett bra bolag är Perama, peramatour.com.

Att resa ut till öarna Nusa Lembongan och Nusa Penida kräver förstås båt. Vanligast är att man startar från Sanur Beach.

Läs mer: baliguiden.nu, baliguide.com

Böcker: ”Lyckan, kärleken och meningen med livet” av Elizabeth Gilbert är en självbiografisk skildring av hennes långa vistelse på Bali. Den låg på toppen av bestsellerlistorna i USA i två år efter den kommit 2006. Boken blev en oerhört populär film 2010 med Julia Roberts i huvudrollen. 

GUIDE / DET OKÄNDA BALI

SE & GÖRA

1. Gunung Batur

Se gryningen från toppen av en vulkan. Att se solen gå upp från toppen av vulkanen Gunung Batur (1 717 meter) är en av de stora upplevelserna på Bali. Ge dig gått om tid att klättra upp (cirka två timmar) och glöm inte ficklampa - det finns människor som har dödsstörtat i mörkret när de klivit fel.

balitrekkingtour.com/mount-batur-trekking

Balis lättaste vrakdyk

3. USAT Liberty 

Inte långt från Amed på östa Bali ligger Tulamben, en by känd för sin ovanligt lätta vrakdykning. Det amerikanska fartyget USAT Liberty sänktes under andra världskriget och ligger på grunt vatten bara 50 meter från stranden.

Puri Madha Dive Center, Tulamben

purimadhadiveresort.com

En strand som ingen annan

3. Atuh Beach

Atuh Beach ligger längst österut på ön Nusa Penida och består av ett magnifikt kustparti som möjligen är det mest dramatiska på hela Bali. Det tar en timme med hyrd bil/chaufför från färjeläget i Nusa Penida, men resan hit är en njutning.   

Magnifika Atuh Beach på ön Nusa Penida. Foto: Anders Pihl

ÄTA & DRICKA

Underbar mat med sjöutsikt

4. Terrasse du Lac

Detta matkafé i Munduk gör underbar frukost-lunch-middag i fransk anda med vyer över Tamblingan-sjön nedanför. Blir man förälskad i platsen och vill stanna så driver ägarna ett litet mysigt pensionat.

Dinas Tamblingan, Munduk

terrassedulac.com

En av Balis bästa krogar

5. Mamasan

Mamasan har spännande design och oerhört god mat. Ät riktigt gott asiatiskt på nedervåningen eller prova ställets förstklassiga drinkar en trappa upp.

Jalan Raya Kerobokan No. 135, Seminyak

mamasanbali.com

Matlagningskurs i toppklass

6. Bali Asli 

I en liten dal på östra Bali leder prisbelönta kocken Penelope Williams matlagningskurser i toppklass. Förutom matlagningen ger Bali Asli alltid nya kulturella erfarenheter.

Bali Asli, Gelumpang

baliasli.com.au

Shopping & nöjen

Ungasans nya strandklubb

7. Palmilla Bali

Ny strandklubb med ett magnifikt läge ute på Melasti Beach under de lodräta klipporna vid Balis sydligaste punkt. 

Melasti Beach, Ungasan, Bukit

facebook.com/palmillabali

BO BRA

8. The Griya Villas & Spa

The Griyas poolvillor är oslagbara för barnfamiljer eller par som önskar avskildhet. Standarden är nära femstjärnig. Hotellet håller hög klass även i övrigt med bra restauranger och många aktiviteter, som yoga och filmkvällar.

Adress: Amed Bunutan Village

ANNONS: Läs mer och boka The Griya Villas & Spa här [extern länk]

9. Sanak Retreat

Ett vilsamt och lyxigt ekohotell som erbjuder boende på balinesiska landsbygden strax söder om Munduk. Rymliga bungalower i traditionell stil, underbar frukost och intressanta utflykter.

Adress: Banjar Dinas Menagung, Desa Kayu Putih

ANNONS: Läs mer och boka Sanak Retreat här [extern länk]

10. Mahagiri Resort

Välskötta Mahagiri Resort utgör en suverän del av Jungutbatu Beach på Nusa Lembongan. Kokospalmerna på det vita sandhavet utanför ger karibiska vibbar, och faciliteter som dubbla pooler, spa och egen strandbar gör känslan komplett.

Adress: Kaja, Jungutbatu, Nusa Lembongan

ANNON: Läs mer och boka Mahagiri Resort här [extern länk]

Mahagiri Resort förfogar över en fin bit av Jungutbatu Beach på ön Nusa Lembongan. Foto: Anders Pihl

LÄS MER: Livsfarliga fusket alla Bali-turister måste känna till