Infinitypoolen på Hotel Puri Wulandari, en bit utanför Ubud.
Solnedgång vid havstemplet Tanah Lot är något man inte ska missa.
Gunung Agung, Balis heligaste berg.
Kuta Beach, det var här turismen började på Bali.
1 AV 4
Infinitypoolen på Hotel Puri Wulandari, en bit utanför Ubud.
Foto: ELISABETH MONTGOMERY
2 AV 4
Solnedgång vid havstemplet Tanah Lot är något man inte ska missa.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 4
Gunung Agung, Balis heligaste berg.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 4
Kuta Beach, det var här turismen började på Bali.
Foto: SHUTTERSTOCK

Bali – upplevelserna du inte får missa på vackra ön

Bali i Indonesien är ett vänligt, vackert och andligt resmål. Förutom de magiska stränderna finns mycket att göra. Yoga i Ubud, cyklar förbi tempel och vackra risodlingar, laga mat och hänga på en cool bar i solnedgången. Här är 20 tips som kommer förgylla din resa (eller får dig att vilja åka dit!)

Elisabeth Montgomery

Guiden Senada välkomnar oss till Bali, den gröna och hinduiska ön som tillhör gudarna, och berättar om livet, religionen här.

– Här firar vi och offrar så ofta att det nästan är svårt att hinna med att arbeta, berättar han leende.

Medan Indonesien i huvudsak är muslimskt har Bali valt en egen version av hinduism där dyrkan av naturen och andar är stark.

Resan börjar i staden Ubud. Denna by är ett kulturellt centrum där man yogar, mediterar och dansar loss. Morgonen börjar med ett iyengar­yoga-pass på yogacentret Yoga Barn. Jag andas, sträcker ut mig och får ny energi för dagen. När vi har yogat färdigt börjar nästa pass där alla ska dansa loss, det är hippiechict men här är det ­trendiga hippies som gäller, alla är klädda som för ett lördagsparty.

Ubud är verkligen en charmig stad där vi efter morgonens yogapass flanerar runt och beundrar hantverk och konstverk och shoppar traditionellt och modernt. Det här är konstnärernas och de medvetnas stad och krogarna skyltar med rawfood, vegetariska och ekologiska rätter så här finns alla möjligheter att hitta sig själv och bli helad.

Bali är verkligen mycket mer än bara sol och bad. Att cykla runt i Ubud är ett perfekt sätt att uppleva öns vänlighet, skönhet och andlighet på nära håll. Vi börjar cykla utanför Ubud vid Sebatutemplet och vidare genom byn Pakuduwi och risfälten vid Tegallalang. De undersköna, klorofyllgröna, terrasserade risfälten är upptagna på Unescos världsarvslista.

Massage är ett måste om man är på Bali. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

Efter värsta uppförsbacken tar vi en kaffepaus vid Bali Pulina Agro Tourism i byn Tegallalang. Här produceras och säljs världens dyraste kaffe. Kaffe­bönorna har ätits och sedan bajsats ut av en indisk palmmård. Luwak Coffee heter detta exklusiva bajskaffe och här kan du lära allt om produktionen från bär till dyrbar dryck och samtidigt njuta av utsikten över risfält.

Gunung Agung – Balis heligaste berg

Gunung Agung är en magisk plats. Vi kommer hit tidigt på morgonen och då ligger dimman fortfarande tung över Balis heligaste berg, en 3 142 meter hög vulkan. På Bali har man inga väderstreck, allt utgår från vulkanen Agung.

På Bali har man inga väderstreck, man utgår från det heliga berget Gunung Agung. Foto: SHUTTERSTOCK

Brittiska Penelope Williams som driver Bali Asli Restaurant och anordnar matlagningskurser, tar med oss till den lokala marknaden i Amlapura och väljer vant ut de färskaste råvarorna och småpratar med de balinesiska kvinnorna i stånden. När vi kommer tillbaka har dimman lättat och utsikten över den mäktiga Agung kan man bland annat beundra på toaletten, som ska ha en av världens vackraste utsikter.

Alla härliga råvaror som ingefära, chili, lime, koriander läggs i högar men innan vi ska börja hacka, skiva, mala och mortla ska vi meditera och tillverka en offergåva. Vi måste visa respekt och tacksamhet inför gudarna. Bali tillhör gudarna och balineserna får bara låna ön och de tackar för lånet med ceremonier och offergåvor. Och nu har även jag lyckats fläta en korg av blad fylld med blommor, ris och rökelse.

Sedan lagar vi härlig balinesisk buffé med traditionella kryddblandningen Bumbu Bali och nasi goreng som vi sväljer ned med den eget tillverkade ölen med smak av ingefära och ananas.

Efter några dagars lugn på landsbygden åker vi till det mer hektiska södra Bali där stränderna avlöser varandra. Det var vid Kuta som turismen startade och det märks, men vi väljer det lite lugnare och exklusivare Seminyak där märkeskläder, tjusig inredning och champagnebarer sätter sin prägel på staden. Här finns inga multinationella hamburgerkedjor men jag hittar skylten som informerar om att McDonald's finns på Kuta Beach 4,5 kilometer bort.

Bali lockar med härliga stränder

Stränderna här är inte kritvita utan varierar mellan svart lava och ljus sand. Men de är alla vackra och perfekta om du vill promenera, bada, jogga eller surfa.

Stränderna är så klart det största dragplåstret på Bali och ön är också ett surfparadis. De 15 kilometer långa stränderna längs Kuta, ­Legian och Seminyak är legendariska och solnedgångarna världsberömda. 

Min favoritstrand är Padang Padang på Bukithalvön. Den påminner lite om en thailändsk strand med gigantiska klippformationer i en liten vik med gyllene sand och en massa apor. Detta är också ett av surfarnas paradis.

Dreamland Beach är en mer vidsträckt strand med massor av människor i pastellfärgade badkläder, vita solparasoll, höga vågor och surfning omgivet av gröna kullar.

På Jimbaran är det folkfest med ballongförsäljare, grillade majskolvar och mängder med bord i sanden där man kan äta pinfärsk fisk, dricka Bintang-öl och titta på den undersköna solnedgången, gärna på Menaga Café.

Nusa Dua är den lugnaste stranden med resorter som ligger utmed stranden. Lite tuktat, parkliknande och mer barfotalyx. Här ligger Suites & Villas at Sofitel Bali Nusa Dua.

ANNONS: Läs mer och boka Suites & Villas at Sofitel Bali Nusa Dua här [extern länk]

Favoritstranden Padang Padang Beach på Bukithalvön. Foto: SHUTTERSTOCK

Massage ett måste

Jag hinner med att testa tre olika sorters massage. Den bästa heter Jari Menari, som betyder ”dansande fingrar” och finns i Seminyak och sägs vara Balis bästa.

På en liten innergård finns det några vackra rum där jag lägger mig på en brits och får massagen ”den sjungande skålen”. Den manliga massören Nyoman, här masserar bara män med starka händer, slår med en träklubba mot en skål och ljudet ger massage även på insidan av kroppen och sätter i gång blodcirkulationen.

Massagen är inspirerad av yoga och ska ge frid, lugn och harmoni. Det är oerhört avslappnande.

FAKTA: BALI

Resa dit: Fritids­resor, Temaresor, Ving och Apollo arrangerar resor hit. Reguljärflyg oftast med minst ett byte.

Bästa tiden: Maj–september har minst regn och mest sol. Men eftersom det inte regnar så länge så brukar turistsäsongen pågå hela året. Det regnar mest i januari.

Tidsskillnad: +7 timmar.

Språk: Bahasa indonesia är det officiella språket, det talas även balinesiska. I turistorterna talar många engelska.

Pass & Visum: Nordiska medborgare behöver ej visum för resa kortare än 30 dagar. Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter det att man lämnat landet.

Valuta: Indonesiska rupiah (IDR). Generellt gäller att 1000 rupiah motsvarar cirka 60 öre i svenska kronor. 

Prisnivå: Indonesien har ett semesterindex på 42, Sverige har 100. (Forex, vintern 2018/2019). 

Ta dig runt: Det går lokalbussar utan tidtabell och så finns det gott om taxibilar som är mycket billiga. Cykla är också ett häftigt sätt att utforska delar av ön.

Bra att veta: För smidighetens skull bör du alltid ha med dig kontanter när du rör dig på ön. Det finns gott om bankomater. 

LÄS MER: Hitta balans och harmoni på Bali & Giliöarna

GUIDE: 20 SAKER ATT SE OCH GÖRA PÅ BALI

SE & GÖRA

1. Pura Tanah Lot

Känt havstempel som är byggt på en klippö och som är det mest fotograferade och besökta templet på Bali. Speciellt när solen går ned.

Hitta hit: Beraban, Kediri, Tabanan Regency, på sydvästra Bali, tanahlot.id

2. Jari Menari

Prisbelönta, Jari Menari Spa & Massage Center, beläget i Seminyak, är känt för att erbjuda Balis bästa massage.

Adress: Jalan Basangkasa No.47 Seminyak, jarimenari.com

3. Upptäck Bali på cykel

Balis inland är perfekt att upptäcka på cykel. Vi startar en bit utanför byn Ubud vid Sebatu-templet och cyklar i lugnt tempo genom byn Pakuduwi och risfälten vid Tegallalang. Det är magiskt grönt, frodigt och vackert och det känns meditativt att cykla runt här bland bambudungar, bygator, bevattnings­kanaler och tempel. Bästa pausen blir ett stopp vid Bali Pulina Agro Tourism som producerar och säljer världens dyraste kaffe. Bönorna har ätits och sedan bajsats ut av en indisk palmmård innan de tvättats och rostats. Luwak Coffee heter detta exklusiva bajskaffe som smakar ungefär som vanligt kaffe. 

Cykla bland Balis risfält. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

4. Ubud 

Ubud är öns kultur- och konstnärscentrum och blev megaberömt genom Elizabeth Gilberts bok och filmen ”Lyckan, sanningen och meningen med livet” med Julia Roberts i huvudrollen. Många turister har hittat hit men bohemkänslan och charmen finns kvar och här finns hantverk, medicinmän och krogar med ekologisk mat. 

Bohemiskt charmiga Ubud. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Yoga Barn

I Ubud centrum ligger Yoga Barn, ett internationellt känt center för yoga där vi testar Iyengaryoga med klossar och remmar. Det mjukar upp kroppen, öppnar sinnet och ger energi efter den långa flygresan och det känns helande. På söndagar är det öppet hus och när vi är klara med våra övningar strömmar hippa hippieklädda männi­skor till för att vid lunch dansa loss i värmen. Det är verkligen sinnebilden av bohemliv. 

Adress: Jl. Hanoman, Pengosekan, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, theyogabarn.com

6. Matlagningskurs på Bali Asli

På Bali Asli, med fantastisk utsikt över det heliga berget Mont Agung, lagar vi mat. Penelope Williams driver denna krog där man också får matlagningskurser. Vi börjar dagen på marknaden i Amlapura. Penelope klämmer vant på råvarorna och ställer frågor om kryddor och frukter.

– På Bali är allt litet men starkt, säger Penelope och låter oss smaka på en liten lime­frukt. Och smaken är verkligen annorlunda.

Jag lär mig hacka, skiva och mala och lyckas laga balinesisk bumbu och nasi goreng och det blir en fantastisk buffé som vi sköljer ner med öl med smak av ingefära och ananas. Toaletten här måste ha en av världens vackraste utsikter.

Adress: Jl. Gelumpang, Karangasem, Kec. Karangasem, Kabupaten Karangasem

baliasli.com.au

På Bali är allt ”litet men starkt”. Foto: ELISABETH MONTGOMERY

7. Massage på Jari Menari

Häftigaste upplevelsen är den massage som jag får på Jari Menari, som betyder dansande fingrar och som anses vara Balis bästa. Jag väljer ”den sjungande skålen” och massören Nyoman slår med en träklubba mot en tibetansk skål och vibrationen ger massage även på insidan.

Adress: Jalan Raya Basangkasa No 47, Seminyak, jarimenari.com

BO BRA

8. Puri Wulandari - A Boutique Resort & Spa

Ligger strax utanför Ubud. Varje villa har en egen evighetspool som man kan flyta omkring i. Lyx är bara ­förnamnet på denna drömplats.

Adress: Desa Kedewatan Ubud Gianyar, Payangan

ANNONS: Läs mer och boka Puri Wulandari här [extern länk]

9. Alaya Resort Ubud

Detta är det perfekta hotellet i Ubud eftersom det ligger så centralt när det gäller shopping, krogar och yogacentret The Yoga Barn.

Adress: Jalan Hanoman, Ubud

ANNONS: Läs mer och boka Alaya Resort Ubud här [extern länk]

10. The Seminyak Beach Resort & Spa

Strandnära vid Indiska oceanen med ljuvlig, tropisk trädgård och evighetspool.

Adress: Jl. Kayu Aya, Seminyak Beach

ANNONS: Läs mer och boka The Seminyak Beach Resort & Spa här [extern länk]

11. Alila Ubud

Vackert, lummigt och lyxigt spahotell fem kilometer utanför Ubud i Balis inland. Läget är perfekt med utsikt över en brant dalgång täckt av djungel.  Apor klättrar i träden och på andra sidan dalen ligger ett balinesiskt tempel - ibland hörs ljudet av flöjter och klockor från någon ceremoni över till restaurangen. Restaurangen håller gourmetklass och infinitypoolen nedanför är inte av denna världen, med utsikt över djungel och dal. Vill du mjuka upp kroppen finns det en rad olika massager och behandlingar att välja på inne på spaavdelningen. (Marko T Wramén)

Adress: Desa Melinggih Kelod, Payangan

ANNONS: Läs mer och boka Alila Ubud här [extern länk]

12. Taman Sari Bali Resort and Spa

Nästan längst uppe i nordvästra hörnet av Bali sprider Taman Sari Bali Resort ut sig. I en grön och lummig miljö ligger bungalows av olika typer, allt från standardvarianten som likafullt är vacker till eleganta undanskymda små palats med trädgårdar, porlande vatten och skulpturer. I bakgrunden reser sig djungelklädda berg och du kan svalka dig antingen vid den privata stranden eller i den vackra poolen. Hela anläggningen drivs så grönt och ekovänligt som det går, och utanför stranden har man ett eget projekt för att korallerna ska växa bättre. Du kan snorkla direkt utanför. Är du mer äventyrlig finns det dykcenter på premisserna, och längre ut lockar vad som många beskriver som Balis bästa dykplatser. (Marko T Wramén)

Adress: Dusun Pemuteran, Kecamatan Gerokgak, Kabupaten Buleleng, Pemuteran

ANNONS: Läs mer och boka Taman Sari Bali Resort and Spa här [extern länk]

13. Rock'n Reef

Ett undangömt litet hotell som hänger på en klippa inte så långt från det kända surfstället Uluwatu på södra Bali. Svårt att hitta, och när du väl kommit hit är det svårt att lämna. Sitter på din egen privata veranda med havet precis utanför. Rummen är stora, aningen enkla men väldigt charmiga. Ett perfekt ställe för att bara varva ner (Marko T Wramén)

Adress: Jalan Pemutih (avtag från Jalan Labuan Sait)

ANNONS: Läs mer och boka Rock'n Reef här [extern länk]

ÄTA & DRICKA

14. Red Carpet Champagnebar

Roligast är champagnebaren Red Carpet i Seminyak. Förutom champagne och drinkar ha de en hel del events. Som musik quiz på söndagar, ”du är DJ:n” på måndagar och jukebox bingo. Varje fredag är det dags för ”Friday Free One Hundred Hamburgers” där var hundrade hamburgare är gratis för den lycklige som råkar beställa just den.

Adress: Jl. Kayu Aya No.42, Seminyak, Kec. Kuta Utara, Kabupaten Badung, redcarpetchampagnebar.com

15. Potato Head Beachclub

Häftigaste stället att avsluta kvällen på är strandklubben Potato Head, ett skönt strandhäng med solstolar, pool och havsutsikt.

Adress: Jl. Petitenget No.51B, Seminyak, Kec. Kuta Utara, Kabupaten Badung, potatohead.co/seminyak/eat-drink/beach-club

16. Three Monkey

Här kan du njuta av en lugn gård med risfält och asiatiska klassiker som färska vårrullar och ljuvliga fiskkakor.

Adress: Jl. Monkey Forest, Ubud, Kecamatan Ubud, Kabupaten Gianyar, threemonkeyscafebali.com

17. Biku

En kombination av tesalong, restaurang och antikvitets- och bokaffär. Trendigt och gott.

Adress: Jalan Petitenget No.888 Seminyak, bikubali.com

18. Ku de ta

Trendig strandklubb att avsluta kvällen på för en cocktail och en magisk solnedgång.

Adress: Jalan Kayu Aya No 9, Seminyak, kudeta.net

SHOPPING & NÖJE

I Ubud finns shopping längs huvudgatorna och där är ett stort utbud av balinesiskt hantverk, designprylar, smycken och den obligatoriska presenten, en siden- eller bomullssjal. Här finns också snyggt designade kläder. I Seminyak finns det ännu trendigare shopping. Säkraste kortet för sjalar är marknaden där det finns mycket vackert i bomull och siden att välja mellan.

19. Lucy's batik

Här får du bra kvalitet till något högre pris än på marknaden när du shoppar sjalar i siden och bomull, fantastiskt vackra tyger i batik. Perfekta souvenirer att köpa hem.

Adress: Jl. Raya Basangkasa No 88, ­Seminyak, lucysbatik.com

20. Monkey Forest Road

Spännande gata med massor av trevlig shopping.

LÄS MER: Livsfarliga fusket alla Bali-turister måste känna till