Salabose Cottage är ett av få ställen på Gili Air som erbjuder billiga bungalows mitt på stranden.
1 av 4: Salabose Cottage är ett av få ställen på Gili Air som erbjuder billiga bungalows mitt på stranden. Foto: Ida Thunberg
De vita stränderna och laid-back-atmosfären är Gili Airs självklara signum.
2 av 4: De vita stränderna och laid-back-atmosfären är Gili Airs självklara signum. Foto: Ida Thunberg
Blommor vid H2o meditationscenter, Gili Air.
3 av 4: Blommor vid H2o meditationscenter, Gili Air. Foto: Erik Thunberg
På Gili Air, Bali går det bra att meditera.
4 av 4: På Gili Air, Bali går det bra att meditera. Foto: Erik Thunberg

Bali – här är paradisöarna som går efter en egen tideräkning

Gili Air, Bali. Som en sista utpost utanför Balis kust.

Tre små öar med en alldeles egen tideräkning.

En av dessa är Gili Air, där taxin är en häst och vagn, där stranden aldrig tycks ta slut och där långsamhetens regler råder.

– Går det bra att beställa tonfisk till i kväll?, frågar jag på förmiddagen. Det står så på en handskriven lapp på väggen, att om man önskar färsk fisk till middag så är det bra att säga till i god tid.

– Kanske det, vi kollar! svarar Dun.

Några timmar senare dyker han upp framför vår bungalow med en enorm fisk i famnen.

– Är det okej med den här?, flinar han och senare samma kväll avnjuter vi en utsökt grillad tonfisk med tillbehör i restaurangen på Salabose Cottage.

 

LÄS OCKSÅ: Asien – 12 måsten du inte får missa

 

Ingen biltrafik

Gili Air, Gili Trawangan och Gili Meno. Tre indonesiska öar som på papperet tillhör Lombok, men som även lockar många av Balis turister eftersom det bara tar en knapp timme med snabbåt från Balis kust.

Många av de yttre attributen är desamma – vita stränder och ljummet hav – men Trawangan är känd för att vara den största party-ön, Meno den allra lugnaste, och Air något mittemellan. Bil- och motorcykeltrafik saknas på alla tre öarna.

Havet några steg bort

Salabose Cottage är ett av få ställen på Gili Air som erbjuder billiga bungalows mitt på stranden, och därför väljer vi att flytta in just här. Havet ligger några steg bort, och i horisonten framför oss kan vi ana konturerna av Balis högsta vulkan Gunung Agung.

Vår resort är lite smårörig och boendet enkelt. Men det spelar mindre roll eftersom vi snabbt får uppleva hur personalgänget Amed, Billy, Dun och Burang blir våra vänner som gärna kommer förbi för en stunds småprat på verandan på kvällen, och som inte har något emot att man hänger med in i köket när det är dags för matlagning.

 

Ingen idé att ha bråttom

De vita stränderna och laid-back-atmosfären är Gili Airs självklara signum. Här är det absolut ingen idé att försöka ha bråttom, ens om man skulle vilja. För att riktigt kunna njuta av tiden är rådet att göra precis likadant som de som bor och jobbar här; ta det lugnt.

Vart som helst är det bara att gå rakt ut i havet och bada. Och går man bara en stunds promenad bort från stråken med hotell och resorts så hittar man garanterat en egen bit strand att slå sig ner på, utan att nästan någon kommer att passera förbi på flera timmar.

 

LÄS OCKSÅ: 14 platser du måste se innan du dör

Stora kontraster

En dag lånar vi cyklar av Billy och Dun. Det tar bara en knapp timme att ta sig runt hela ön, men då får man räkna med en del väglöst cyklande eller promenerande på stranden eftersom de smala cykelvägarna inte går överallt. Barnen i byn vinkar glatt när vi passerar, de knappt 500 bofasta familjerna här lever ett enkelt liv i och omkring öns lilla primitiva by. Kontrasterna blir stora mot de lyxigare hotellen som ligger ett stenkast bort.

På Gili Air finns både boenden och restauranger i många olika prisklasser och även aktiviteter som yoga, meditation och dykning. Under cykelturen passerar vi därför både poolbadande gäster på fyrstjärniga resorter, ryggsäcksluffare i hängmattor och dykgrupper på väg ut på havet.

Fantastisk solnedgång

Varje dag är det lika trevligt att komma ”hem” till Salabose Cottage och mötas av våra nya vänner som alltid bjuder på ett glatt leende och ett förslag om vad vi ska äta till middag på kvällen.

En eftermiddag hittar jag Amed bekvämt tillbakalutad i en solstol på vår bungalows veranda. Bredvid honom ligger en trave prydligt vikta handdukar.

– Hej! säger han glatt.

– Jag kom för att byta handdukar åt er men stolen såg så skön ut att jag satte mig ett tag. Jag tror till och med att jag somnade till en liten stund.

Jag skrattar och slår mig ner i solstolen bredvid. Solen är på väg att att sjunka, lika långsamt som sig bör på Gili Air, och jag vet att det kommer bli en fantastisk solnedgång.

De rena handdukarna får vänta.

 

LÄS OCKSÅ: Bali – sju upplevelser du inte får missa på ön

Gili Air, Bali

Resa dit: Enklast via Bali, till exempel med Singapore airlines eller KLM. Från cirka 7000 kronor. Buss eller taxi från Balis flygplats i Denpasar till kuststaden Amed varifrån det går snabbåtar (45 minuter) till Gili.

Bästa tiden: Flest turister besöker ön december-januari och juni-augusti, men Giliöarna fungerar bra som resmål under större delen av året eftersom det regnar jämförelsevis lite och temperaturen är varm året om tack vare närheten till ekvatorn.

Restid: Flygtid cirka 20 timmar med en eller två mellanlandningar.

Språk: Indonesiska. De flesta som jobbar på resorts och restauranger talar någon engelska.

Valuta: Indonesiska rupiah.

Prisnivå: En varmrätt kostar från cirka 20-50 kronor beroende på standard på restaurang. Öl kostar runt 15-20 kronor.

Bra att veta: Lokalt framställd alkohol kan innehålla skadliga och rentav dödliga halter av metanol. Undvik därför helst att dricka drinkar och coctails ute på barer. Dödsfall bland turister har förekommit så försiktighet bör alltid iakttas.

Läs mer: www.gili-paradise.com

Missa inte: Att åka på en snorkeltur. Här är chansen stor att du får se havssköldpaddor under ytan. På Giliöarna pågår även projekt för att rädda det utrotningshotade djuret.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande