Asiens 12 bästa stränder – guide

Thailand är kanske det första land i denna del av världen man tänker på när det pratas om bästa stränder. Men det finns många fler: Vietnam, Malaysia, Filippinerna...och även Japan och Kina.

Här är de tolv bästa stränderna i Asien – guide och bästa tipsen.

Foto: Shutterstock

1. Long Beach – Vietnam

PHU QUOC, VIETNAM. Long Beach är Phu Quocs 20 kilometer långa huvudstrand, kring vilken nästan all turistaktivitet på ön koncentreras.

Tricket på denna långa strand är att ta sig en bit söderut, dit de stora hotellbyggena ännu inte nått. Här nere hittar man klassiska beach shacks, mjuk sand och spegel- blankt vatten precis som man önskar sig, och man får en känsla av hur det var att upptäcka stränder i Sydostasien förra århundradet.

Passar: De som saknar hur Thailand var på 90-talet.

phuquocislandguide.com

RESFAKTA

Hitta hit: Söderut från Duong Dong.

Resa hit: 18–19 timmar med flyg. Charter till exempel Tui, Ving och Apollo.
Bästa tid: November- mars

Övrigt: För den som gillar att snorkla är en dagstur till Turtle Island ett måste.


Foto: Shutterstock

2. Dam Trau Beach – Vietnam

CON DAO, VIETNAM. Cirka 80 procent av öarna i denna arkipelag (14 stycken) är nationalpark och merparten av det omgivande havet är numera en marinpark där fiskeförbud råder.

Dykningen sägs vara Vietnams bästa, chans finns att se både sköld- paddor och sjökor. Själva ön Con Dao har cirka 20 vackra stränder så det är inga problem att hitta en egen strandremsa. Dam Trau är en paradisisk strand omgiven av jungel och bambuträd. Vill du vara lite mer i fred, klättra över klipporna så kommer du till grannstranden.

Passar: De som vill upptäcka nya och spännande stränder, och de som gillar att dyka.

vietnamcoracle.com/con-dao-islands

RESFAKTA

Hitta hit: Ligger på en liten avfartsväg nära flygplatsen.

Resa hit: Cirka 13 timmar med flyg till Ho Chi Minh City. 1 timmes inrikesflyg. Paketresa till exempel MrJet, Expedia och Jade Travel.

Bästa tid: Torrsäsongen sträcker sig mellan december och mars och då skiner solen mestadels.

Övrigt: Läskförsäljare och serveringar finns i området.


Foto: Shutterstock

3. Main Beach – Kambodja

KOH TONSAY, KAMBODJA. Mer känd som Rabbit Island.

Här finns inte mycket annat än den 250 meter långa sandstranden Main Beach och några hopsnickrade restauranger och enkla bungalows. Du får dock inte vara i fred på stranden, räkna med att få sällskap av kycklingar och kossor.

Passar: Ryggsäcksresenärer med tajt budget, naturälskare och de som söker lugn och ro.

koh-tonsay-island.com

RESFAKTA

Hitta hit: Strax utanför staden Kep på Kambodjas kust. Någon kilometer utanför centrum ligger hamnen där små båtar går till Ko Tonsay.

Resa hit: Cirka 14 timmar med flyg till Phnom Penh. Cirka 4 timmar med buss till Kep. 30 minuter med båt till Koh Tonsay. Paketresa till Phnom Penh till exempel Flygstolen. se, Expedia och MrJet.

Bästa tid: November–februari.

Övrigt: Missa inte att äta den berömda pepparkrabban på någon av de enkla strandrestaurangerna.
Foto: Shutterstock

4. ABC-beach – Malaysia

TIOMAN, MALAYSIA. Den största av öarna utanför Malaysias östkust är Tioman.

Mitt på ön reser sig bergen över den tropiska regn- skogen och längs stränderna vajar kokos- palmer. Vattnet är kristallklart och har prakt- fulla korallrev med färgglada fiskar. Den kända ABC-stranden är flera kilometer lång. Här ligger också en marinpark och öns största by Tekek. Fortsätter man att gå längs havet kommer man till Berjaya Beach Resort som är öns flottaste.

Passar: Nöjeslivet är nästan obefintligt, hit åker man för att slappna av och njuta av sol, bad och vattensporter. Många ryggsäcks- resenärer åker hit.

wonderfulmalaysia.com

RESFAKTA

Hitta hit: Från den lilla bukten Panuba på öns nordvästra sida kan du gå till fots. Dock är stigen stundvis lerig och brant.

Resa hit: Cirka 12 timmar med flyg till Kuala Lumpur. 1 timme med inrikesflyg. Paketresa till exempel Jade Travel, Jambotours och Expedia.

Bästa tid: April-september.

Övrigt: Gott om serveringar i området.


Foto: Shutterstock

5. Long Beach – Malaysia

PULAU REDANG, MALAYSIA. Redangs skärgård består av nio paradisiska öar där korallsanden är bländande vit, djungeln grönskande och livet under vattenytan av ett sällan skådat slag.

Redang Island är inte lika känd som backpackerfavoriterna Perhentian i norr eller mer exploaterade Tioman i söder. Till Redang reser du av tre anledningar: slappa, snorkla och dyka. Siktdjupet är oftast mycket gott, reven ligger nära stranden och det marina livet är rikt. Den som stannar på land kan sola på pudermjuka stränder. Long Beach eller Pasir Panjang, som den egentligen heter, är en bred strand perfekt för snorkling. Fastän den är kantad av resorts är det ändå ganska lugnt om dagarna då de flesta turister åker i väg på dagsutflykter för att snorkla och dyka. Den södra delen av stranden är mer livlig än den norra.

Passar: Snorklings- och dykentusiaster. Och alla som vill ha lugn och ro.

redangisland.guide

RESFAKTA

Hitta hit: På öns östra kust.

Resa hit: 12 timmar med flyg till Kuala Lumpur. 55 minuter med inrikesflyg. Paketresa till exempel MrJet, Jambotours och Expedia.

Bästa tid: April-september.

Övrigt: Finns flera dykcenter i området.


Foto: Shutterstock

6. Alona Beach – Filippinerna

PANGLAO, FILIPPINERNA. Filippinerna har många ljuvliga stränder, en av de mest kända heter Alona Beach och ligger på den lilla ön Panglao, granne med ön Bohol.

Den är cirka en kilometer lång, kritvit och omgiven av ett knallblått hav. Att gå från ena änden till den andra tar max en kvart. Utmed stranden ligger hotell, restauranger och barer. För den som gillar vattensporter som jetski, kitesurfing, snorkling, dykning och att paddla kajak är detta helt rätt plats. Stranden är med andra ord tämligen exploaterad, om än vacker.

Passar: De lite äventyrliga och aktiva som söker bra bad och vacker natur.

alonabeachguide.com

RESFAKTA

Hitta hit: Ligger på sydspetsen av ön.

Resa hit: Flyg från Manila till staden Tagbilaran som ligger mitt emot Panglao. Det går även båtar som tar cirka 25 timmar. Man kan också flyga från Manila till ön Cebu och därifrån åka till Panglao med båt. Paketresor med till exempel Expedia, Jade Travel och Sembo.

Bästa tid: November-april.

Övrigt: Den vackra naturen och närheten till Tagbilaran och det stora aktivitetsutbudet gör att många stannar några dagar.


Foto: Shutterstock

7. El Nido Beach – Filippinerna

PALAWAN, FILIPPINERNA. Palawans sand är kritvit och mjuk. Vattnet skiftar i grönt, turkost och blått.

Den sköna vattentemperaturen och rika djurlivet lockar till långa snorklingsturer eller dyk, här finns över 800 fiskarter. Och det bästa av allt, ibland kan man få en strand helt för sig själv. De flesta som reser ut i skärgården utgår ifrån den idylliska fiskebyn El Nido och här ligger El Nido Beach. Men här finns fler sevärdheter. Ett måste är stora och lilla lagunen vid Miniloc Island.

Passar: De som söker riktigt bra bad och vackra stränder.

visitpalawan.info

RESFAKTA

Hitta hit: Längst upp på norra toppen av Palawan.

Resa hit: Cirka 15 timmar till Manila. Cirka 1,5 timmar med inrikesflyg.

Bästa tid: Oktober till maj.

Övrigt: På Palawan kan man både bo och äta billigt på enkla restauranger.


Foto: Shutterstock

8. Sunayama Beach – Japan

MIYAKOJIMA, JAPAN. Vita stränder och smaragd- grönt hav... Inte undra på att Okinawa med alla öar runtomkring kallas för japanernas Mallorca.

Miyakojima anses vara den vackraste och på den Sunayama Beach med vit sand, klarblått vatten och häftiga klippor. Havet är tämligen lugnt och inbjuder till lek och bad, andra nöjer sig med att sola på den mjuka sanden. Många turister samlas här, så ett tips är att vara morgontidig.

Passar: Den som vill kunna simma i havet, snorkla och vill uppleva något annorlunda.

okinawa-information.com

RESFAKTA

Hitta hit: Fem kilometer från flygplatsen. Hyr bil eller ta en taxi. Sista biten går man till fots från parkeringsplatsen.

Resa hit: 10-15 timmar med flyg till Tokyo. 2,5–3 timmar med flyg till Miyakojima. Paketresor till Okinawa till exempel Japanspecialisten, Travelstart och MrJet.

Bästa tid: April–juni och oktober-december.

Övrigt: Ta med mat och dryck då det inte finns affärer. Dock finns toaletter och duschar.


Foto: Shutterstock

9. Iboih Beach – Indonesien

PULAU WEH, INDONESIEN. Pulau Weh är en liten, kuperad, grön vulkanö utanför norra Sumatra med särskilt stor dragningskraft på dykare och snorklare.

Här finns välbevarade korallrev, massor av häftiga fiskar som rockor, valhajar och sjöhästar. Iboih Beach ligger mittemot Pulau Wehs västbank och överträffar nästan alla förväntningar gällande hur vackert det kan bli på Sumatra. Denna paradisstrand är jämförelsevis oexploaterad, vilket ger en avslappnad stämning. Det är långgrunt, vattnet är klart och den lummiga djungeln ramar in stranden.

Passar: Snorkel- och dykentusiaster och de som vill luta sig tillbaka och bara njuta.

discoveryourindonesia.com

RESFAKTA

Hitta hit: Norra sidan av ön.

Resa hit: Cirka 18 timmar till Sumatra. Cirka 45 minuter med snabbåt från Banda Aceh på Sumatra. Paketresor till exempel Kenzan Tours, Expedia och MrJet.

Bästa tid: April–november.

Övrigt: Finns gott om serveringar i området och bungalows om man vill bo här.


Foto: Shutterstock

10. Nyang Nyang Beach – Indonesien

BALI, INDONESIEN. Bali håller i sig som en av världens mest populära ödestinationer, vilket inte är så konstigt.

Ön är magisk med sitt varierade landskap, sandstränder, risterrasser och vulkaniska bergssluttningar i kombi- nation med den djupt andliga och unika kulturen. Dock är det på sina håll väldigt exploaterat, vilket inte är fallet med den en och en halv kilometer långa Nyang Nyang Beach. Det beror mest på att det kräver en viss ansträngning för att ta sig hit. Många kommer för en dagsutflykt och för att beundra vyerna, andra vill se solnedgången som är magisk.

Passar: De med friska, starka ben, par och naturälskare.

bali.com

RESFAKTA

Hitta hit: Ligger på Balis södra spets. Efter Uluwatu Temple kör en halv kilometer och parkera bilen. Sista halvtimmen måste man gå till fots och sedan klättra ner för 500 trappsteg.

Resa hit: Cirka 18 timmar med flyg. Paket- resor med till exempel Ving, Apollo och Globetrotter.

Bästa tid: Egentligen året runt. Minst regn april-oktober.

Övrigt: Inga serveringar eller livvakt.


Foto: Shutterstock

11. Tanjuang Aan – Indonesien

LOMBOK, INDONESIEN. För den som vill ha något mer oexploaterat, åk till Balis grannö Lombok som är en av två öar som bildar provinsen West Nusa Tenggara.

Här finns några av de bästa surfställena i världen. Huvudområdet i Lombok är Senggigi med svart lavasand medan stränderna på öns södra sida har vit korallsand. Bada i det turkosa havet utanför turistorten Kuta på Lombok där den nästan cirkel- formade vita stranden Tanjung Aan breder ut sig. Dagtid är vågorna lagom för att snorkla i, på efter- middagarna blir de större och då kommer surfarna. Stranden är omgiven av berg, klättra upp och du får en fantastisk utsikt över stranden.

Passar: Snorkelentusiaster, naturälskare och surfare.

lombok-tourism.com

RESFAKTA

Hitta hit: Ligger ungefär 3 kilometer från Kuta Beach på Lombok.

Resa hit: Cirka 18 timmar med flyg. 25 minuter med flyg eller två timmar med båt till Lombok. Paketresor med till exempel Ving, Apollo och Tui.

Bästa tid: April–oktober.

Övrigt: Serveringar finns.


Foto: Shutterstock

12. Sanya Bay Beach – Kina

HAINAN, KINA. Hainan är en provins – och en ö – i södra Kina och brukar kallas för ”Kinas svar på Hawaii”.

På denna grönskande ö trängs bönder med vattenbufflar, risodlingar och sluttningar med olje- och bananpalmer. Längs hela ön finns fantastiska stränder och klart vatten. Sanya Bay börjar i Sanya och sträcker sig 25 kilometer västerut. Ju längre bort från staden man kommer, desto finare är stranden. Surfa kan man göra i Shimeibukten.

Passar: De som vill upptäcka något nytt och annorlunda.

en.visithainan.gov.cn

RESFAKTA

Hitta hit: Ligger 8 kilometer sydväst om Sanyas förorter.

Resa hit: 11 timmar med flyg till Hong Kong. 50 minuter med inrikesflyg till Hainan. Paketresa till exempel Expedia, Nätresebyrån och Phoenix Travel.

Bästa tid: December–april.

Övrigt: Finns gott om restauranger i området.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande