Öster om Bangkok ligger Koh Chang, som är ett mer genuint Thailand utan McDonald's, skriver programledaren Magdalena Kowalczyk.
1 av 3: Öster om Bangkok ligger Koh Chang, som är ett mer genuint Thailand utan McDonald's, skriver programledaren Magdalena Kowalczyk. Foto: Shutterstock
Programledaren för Lyxfällan guidar till sitt Thailand.
2 av 3: Programledaren för Lyxfällan guidar till sitt Thailand. Foto: Hanna Sandgren
Kai Bae är ett dolt guldkorn, och bjuder på en vacker strand.
3 av 3: Kai Bae är ett dolt guldkorn, och bjuder på en vacker strand. Foto: Shutterstock

9 guldkorn i Thailand – programledarens tips

De flesta känner henne som kraftfulla Athena i ”Gladiatorerna” men civilekonomen Magdalena Kowalczyk bytte i våras program till ”Lyxfällan” och hjälper nu rådvilla med ekonomin. Under perioder har hon bott i Thailand för att träna thaiboxning – något som resulterade i ett VM-guld. 

Besöken i landet har sedan dess varit många - men Magdalena hittar ständigt nya favoriter.

1. Koh Chang

Öster om Bangkok, till exempel på Koh Chang med omgivande mindre öar, möter man ett Thailand utan McDonald’s – tyvärr är de ställena få i dag. Jag åker helst till nedre delen av västkusten, nedanför White sand beach och Khlong prao. Här finns stränderna Lonely beach där alla backpackers hänger, och Kai bae med sin vackra strand. Koh Chang betyder elefantön, och elefanter som leds på stranden med turistande barn på ryggen är ingen ovanlig syn. Detta är tyvärr ett exempel där jakten på intäktskällor går ut för mycket över djuren, så låt bli det.

Hitta hit: Koh Chang, sydost om Bang- kok, nära gränsen till Kambodja.

LÄS MER: Thailands bästa stränder – stor guide 

2. Rod Fai

I Bangkok finns så klart massvis med balla och designade takbarer, men jag skulle hellre rekommendera att åka till mer thailandsspecifika ställen som de stora marknaderna. I Bangkok finns många nattmarknader där man köpa krimskrams och prylar, men framför allt äta rolig, udda och billig mat. Rod Fai är Bangkoks hipstermarknad, där man kan dricka lokalbryggd öl i barer av ombyggda gamla bilar och köpa allt från nya naglar till roliga bakverk och kycklingspett från gatustånd. Det har öppnat en till, lite mindre och mer centralt. 

Hitta hit: Ratcadaphisek Road, några minuters promenad från tunnelbane- stationen Thailand cultural center, bakom köpcentret Esplanade.

2. Kai Bae

Överlag är mitt tips att man när man kommer till en ny plats, våga prata med folk som ser ut att ha varit där ett tag. Då har man chans att få höra om små guldkorn som kanske ligger lite ’off the beaten track’, och som man inte själv upptäcker direkt. Ett sådant exempel är restaurangen Porn’s, på stranden Kai Bae på Koh Chang. Precis när man följt stranden så långt att man tror att man gått förbi allting, ligger en fantastisk liten trärestaurang, som är byggd som ett stort trädäck med olika platåer som vetter ut mot vattnet. Maten är jättegod och miljön är fruktansvärt mysig.”

Hitta hit: Kai Bae, Koh Chang, pornsbungalows-kohchang.com/ index.htm

Magdalena Kowalczyk har i perioder bott i Thailand. Foto: Hanna Sandgren

4. Chinatown

De flesta storstäder har ett Chinatown, men i Bangkok är stadsdelen en alldeles speciell upplevelse. Den är väldigt rustik, plötsligt är varenda neonskylt på kinesiska, husfasaderna täcks av tecken och det säljs anksoppa på gatorna. Det är fruktansvärt stökigt och fullt med folk, men väldigt gemytligt. Det finns massor av restauranger, men all sorts mat säljs också i stånd direkt på gatan. Jag tycker att det är roligast att sitta på gatan och äta och titta på folkmyllret runtomkring och jag skulle rekommendera alla maträt- ter som innehåller anka.

Hitta hit: Ta tunnelbanan till Hua Lamphong och promenera därifrån.

LÄS MER: Kjell Bergqvist 12 insidertips i Thailand 

Magdalena Kowalczyk

Ålder: 38.

Familj: Ja.

Aktuell: Programledare i TV3:s ”Lyxfällan”.

Därför Thailand: Världsmästare i thai- boxning (2007), som har levt och tränat i Thailand i långa perioder.

5. Hyr motorcykel och se landet

Hyr motorcykel* och ta dig runt, speciellt ute på öarna. Kör försiktigt, men bestämt! Det är det absolut bästa sättet att upptäcka det riktiga livet i Thailand i stället för att sitta bakom tonade rutor i en minibuss. Med motorcykel har man friheten att stanna till om man ser något kul fruktstånd eller en fin strand och så vidare. Det skulle jag verkligen rekommendera alla, förutom om man reser med barn. Jag skulle heller inte rekommendera någon att köra i stadstrafiken i Bangkok, utan snarare ute på öarna och landsbygden. 

*Komplettera ditt svenska körkort med ett ettårigt internationellt körkort om du vill köra på thailändska vägar. 

"Kör försiktigt men bestämt", säger Magdalena Kowalczyk. Foto: Hanna Sandgren

6. Lonely Beach 

Beställ fruktjuicer och shakes i de små stånden på gatan. Frukten på södra halvklotet har ju vuxit i riktigt solsken och smakar därefter, så det här är ett fantastiskt tillfälle att dels få jättegoda fruktdrycker och dels få i sig ordentligt med vitaminer. Ananas, passionsfrukt, mango och banan smakar tre gånger mer än frukten vi kan få tag på i norra Europa och det är dessutom väldigt billigt, runt tio kronor för en rejäl portion. Min personliga favorit är kombinationen banan och ananas, ”hasip hasip”, som betyder 50/50 på thailändska.

Hitta hit: Dang seafood, Lonely beach, men fruktstånden finns överallt – från storstäder till mindre byar.

LÄS MER: Thailand – bästa tipsen inför resan dit 

7. Testa thaiboxning

Om du hittar ett thaiboxningsgym när du semestrar – lev lite! Gå dit, säg att du är nybörjare och fråga om du kan få vara med på ett pass och lära dig grun- derna. Ingen kommer låta dig slå på någon annan eller bli slagen direkt, men att testa att slå och sparka på en säck kommer att ge dig en ökad för- ståelse för en sport som växer globalt. Själv fastnade jag för thaiboxning för att det såg så macho, coolt och svårt ut. Gå däremot inte och se på barfigh- ter – det är spektakel där fulla väster- länningar får slåss, men det har inget med den riktiga sporten att göra utan skämmer bara ut deltagarna.

Hitta hit: I princip överallt i Thailand – kolla upp närmsta gym när du anländer till din semesterort.

8. Våga äta mat från på gatustånd

Våga stanna till vid de ambulerande vagnarna – de rullande köken – och ät maten som lagas där. Att man skulle bli mer magsjuk där än någon annanstans stämmer inte alls. Snarare är det tvärtom, eftersom maten som tillagas på glödande kol eller gasol är den så upphettad och fräsch som någonsin kan bli. Mina personliga favoriter, som jag kan leva på tills jag dör, är Som tam, som är en mortlad papayasallad som är mer eller mindre stark; grillad kyckling och sticky rice. Maten från matvagnarna säljs överallt och det är en smakupplevelse utöver det vanliga, samtidigt som det kostar mindre än om du äter en vanlig lunch på restaurang.

Testa grillad kyckling eller papayasallad från de lokala gatustånden. Foto: Hanna Sandgren

9. Låt dig knådas

Vart man än åker i Thailand måste man ta massage! Skolningen de thailändska massörerna har med decennier av erfarenhet kan inte de finaste diplomen från flådiga europeiska institut tävla med. Massörerna har dock en otrolig kunskap och förståelse för hur kroppens olika delar hänger samman. För en spottstyver kan de få våra västerländska, stela, stressade kroppar att må bättre. Thaimassage är lite mer handgriplig och man jobbar med akupressur mot kroppens stelare områden, medan oljemassage är mjukare och bra för avslappning – den är också trevlig, men kanske inte lika helande för kroppen som thaimassagen. Till sist är fotmassage också väldigt trevligt och avkopplande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande