7 vanliga misstag du gör när du besöker Filippinerna

En av många drömstränder i Filippinerna (här på Boracay).

Foto: Shutterstock

1 av 3: En av många drömstränder i Filippinerna (här på Boracay).

Karaoke är en nationalsport i Filippinerna, något som tas på största allvar och inte bör hånas på något sätt.

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 3: Karaoke är en nationalsport i Filippinerna, något som tas på största allvar och inte bör hånas på något sätt.

Morgonrusning i trafiken i spännande huvudstaden Manilla.

Foto: Shutterstock

3 av 3: Morgonrusning i trafiken i spännande huvudstaden Manilla.

Nästan alla pratar engelska, de härliga stränderna är många och inställningen till turister solig och vänlig.

Men Filippinerna kan ändå vara ett lite knepigt land att resa i. 

Här är sju typiska misstag att undvika när du beger dig dit för första gången.

Andra har också läst

Varje land har sina speciella seder. Saker det kanske inte skrivs om i guideböckerna och som kan vara knepiga att känna till för den som aldrig besökt landet förr.

I Filippinerna är det ofint att komma prick i tid om man blivit hembjuden av någon och riktigt dålig stil att inte uppskatta karaoke. I alla fall enligt Lonely Planet varifrån råden nedan är hämtade. 

1. Du tror på ett orättvist rykte

Någon där hemma sa att du skulle bli rånad, kidnappad eller ännu värre om du besökte Filippinerna. Så du bokade in dig på en all-inclusive resort och lämnade inte området under hela besöket.

Snacka om dundertabbe: Filippinerna har ett orättvis rykte om att vara ”ett farligt ställe”. Men landet är lika säkert som som andra länder i Sydostasien. Det har förekommit utbrott av våld i ett fåtal avlägsna provinser i den sydliga regionen Mindanao, men det påverkar sällan andra landsdelar eller turisterna. Det är förstås vettigt att ha koll på eventuella resevarningar, men när du väl hamnat i Filippinerna kommer du att vara glad för att du inte lät dig skrämmas bort från den här upplevelsen. Koppla av och njut. 

2. Du har inte koll på vädret

Så du for dit, bara för att tillbringa tio jobbiga dygn i enorma monsunregn.

En utbredd vanföreställning om Filippinerna är att hela landet har samma väder. Så enkelt är det inte. Landet har fyra distinkta klimatzoner. Studera de regionala väderprognoserna och välj resmål därefter. Huvudstaden Manilla har en väldigt tuff regnsäsong (med topp från juli till och med september) – men i många andra delar av landet är det torrt samma period. 

Tyfoner är det stora orosmomentet. Dessa kan slå hårt mot stora områden och detta även utanför den etablerade tyfonsäsongen (ungefär juni till december). Ha kolla på specialsajter (som Typhoon2000) för att försäkra dig om att du inte riskerar att hamna i stormens öga.

3.  Du planerar för mycket

Första regeln när det gäller resande i Filippinerna är att utgå från att saker kommer att gå fel. Tidtabellerna för bussar och båtar är till exempel ökänt opålitliga och kan ändras från en minut till en annan. Vädret kan också förstöra reseplaner totalt. 

Det är klokt att vara flexibel och ha alternativa rutter till hands. Det är sällan svårt att få hotellrum, och buss- och båtbiljetter kan köpas på stationerna strax innan avfärd. Det finns även många lågprisflyg med billiga biljetter att köpa nära avgång.

4. Du vägrar karaoke

Karaoke är en nationalsport i Filippinerna och vid något tillfälle kommer du att hamna med mikrofon i handen i ett lamt försök att sjunga ”Yesterday” eller något annat klassiskt slagnummer. Men det gör inget om du låter som en kyckling på väg att strypas. Filippinarna är inte kräsna när det gäller sångförmåga och kommer att uppskatta ditt försök att smälta in. 

På samma sätt bör inte duktiga sångare säga nedsättande saker om de mindre duktiga.   Karaoke är ett seriöst nöje i Filippinerna, ha kul, men håna det inte. 

5. Du tappar humöret

Precis som i de flesta asiatiska länder är det en stor blunder att tappa humöret, visa ilska och höja rösten. Det får båda parter att ”förlora ansiktet” och kan tas mycket illa upp.  Filippinerna är ett av världens billigare länder att resa i, och att som turist från väst föra liv för att du eventuellt får betala en eller två dollar mer än du borde är inte värt besväret. Om det bara rör sig om småsummor så håll god min och betala.

6. Du är för punktlig

Om du blir hembjuden på middag hos en nybliven lokal vän så kan det gå fel om du är alltför punktlig. Att komma exakt i tid uppfattas nämligen som oartigt. Det hör till god sed att vara minst en kvart sen.

7. Du tror att det är dyrt att bo på hotell

Förvänta dig inte hotellpriser som i västvärldens storstäder när du besöker Filippinernas motsvarigheter (som Manilla och Cebu). I den senare ligger priset för ett utmärkt hotellrum i mellanklass på mellan 300 och 500 kronor och i Manilla på ungefär 550 till 650. Tänk också på att Manilla är en stor, svårgreppbar stad för förstagångsbesökare. Allt blir lättare om du har en hotellreception att rådfråga i stället för att, om du hyrt privatrum, bli tvungen att klara dig själv.

LÄS MER: Filippinerna – Bohols unika Chocolate Hills 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande