7 underbara resmål i Sydostasien

De länder vi kallar Sydostasien – Thailand, Kambodja, Laos, Vietnam, Malaysia, Singapore, Indonesien, Filippinerna, Brunei, södra Kina och Myanmar – har sinsemellan fler olikheter än likheter.

Sydostasien erbjuder en osannolik variationsrikedom för resenären, och möjligheterna till en lyckad resa är nästan obegränsade. Här är Allt om Resors sju av de allra bästa tips!

På kvällen får Hoi An ett nästan overkligt skimmer över sig när oräkneliga kulörta rislampor tänds. Foto: ANDERS PIHL

1. Hoi An, Vietnam

Ett komplett resmål.
Världsarvslistade Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer. Med anor från 200-talet före Kristus var staden länge ett betydelsefullt handelscentrun, och över tusen välbevarade historiska byggnader av olika slag finns i dag kvar: tempel, pagoder, handelsmagasin och köpmannahus. Hoi An liknar ofta en filmkuliss, och turismens intåg har faktiskt förstärkt det intrycket. I nästan varje gathörn skymtar små bistroer, konstgallerier, kaféer och boutiquer. Särskilt på kvällen får staden ett nästan overkligt skimmer över sig när oräkneliga kulörta rislampor tänds.
Med sitt överflöd av lockande utflyktsalternativ känns Hoi An som ett komplett resmål. Fina stränder finns på lagom cykelavstånd, och Chamöarna ligger en kort båtresa utanför kusten som en perfekt dagstur. I bergen inåt landet gömmer sig de sevärda tusenåriga My Son-templen. Utbudet av möjliga aktiviteter imponerar: matlagningskurser, besök på vietnamesiska bondgårdar, visiter till hantverksbyar, guidade cykelturer och båtfärder på floden är bara några exempel.
Alternativ till Hoi An: Penang (Malaysia), Chang Mai (Thailand), Luang Prabang (Laos).

Resa hit: Tåg, buss eller flyg från Ho Chi Minh-staden eller Hanoi till närmaste storstaden Da Nang. Därifrån taxi eller buss till Hoi An.


Så reser du i Sydostasien

Sydostasien tillhör de regioner där man reser runt enklast och billigast. De flesta kortare sträckor går att åka med tåg, buss eller båt. Inte minst har standarden på bussar förbättrats kraftigt, och det räcker ofta med en enkel Googlesökning mellan de orter som man vill resa mellan för att hitta ett bra bussbolag.
Tyvärr kan man inte åka tåg genom hela regionen. Länder som Kambodja och Laos saknar tågnät. Däremot rekommenderas tåglinjen mellan Bangkok och Singapore, en riktig klassiker som går genom Malaysias regnskogar. Intressanta tågresor kan också göras i norra Thailand, Myanmar och Vietnam.
Vad gäller flyget har lågprisflyget revolutionerat resandet i Sydostasien de senaste tio åren. Ofta kostar det några få hundralappar att byta land i regionen, och då är standarden på resan nästan alltid högre jämfört med lågprisflyget i Europa.
Malaysiabaserade Air Asia är den stora spelaren bland lågprisbolagen, men så gott som alla länder har sina egna billiga flygbolag.


Bläddra vidare för fler restips till Sydostasien!

Bangkok är den självklara startpunkten och avslutningen på en bra resa. Foto: ADOBE STOCK

2. Bangkok, Thailand

Storstaden med extra allt.
Thailands huvudstad är världens populäraste turistmål vad gäller utländska besökare – över 20 miljoner turister kommer hit varje år. Och Bangkok är ett stort äventyr. Inte många timmar i staden behövs för att få upp ögonen för hur storartat utbudet av mat, shopping, kultur och nöjen är i samspel med det ännu låga prisläget. Här finns en dynamik som de andra storstäderna i regionen inte riktigt når upp till.
På få andra ställen blir ens guidebok inaktuell lika snabbt. Oupphörligen sker nya saker. Den berömda Chatuchak-marknaden har fått konkurrens av Rot Fai-marknaden. I distriktet Thonglor utvecklas nöjeslivet, medan Charoenkrung börjar ses som stadens nya konstgata. Matvänner bokar månader i förväg för att få bord på Gaggan, som kommer högt på listorna över världens bästa restauranger. Bangkok är samtidigt den självklara startpunkten och avslutningen på en bra resa. Hela den thailändska övärlden väntar ett stenkast bort, och med tåg når man snabbt templen i Ayuttaya och intressanta inlandsregioner som Kanchanaburi.

Alternativ till Bangkok: Singapore, Hongkong (Kina), Ho Chi Minh-staden (Vietnam), Kuala Lumpur (Malaysia).
Resa hit: Ett av världens stora resmål med flyg från hela världen. Går också att nå med tåg från Singapore.


LÄS MER: Mons Kallentofts 11 insidertips till Bangkok

Den långa Batu Ferringhi-stranden är öns allra finaste sandstrand. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Penang, Malaysia

Oupptäckt pärla.
Finns det några oskrivna pärlor kvar i Sydostasien? Frågan känns berättigad med tanke på hur mycket vi svenskar reser till regionen. Det skulle i så fall vara Penang, en underskattad ö utanför Malaysias västkust. En rad företeelser lockar resenärer till Penang och dess huvudort Georgetown. I stadens låga och historiska bebyggelse hittar man chica kaféer, vinbarer, trendiga bagerier och prisvärda gourmetrestauranger. Det finns många mysiga heritage hotels med unika miljöer, en rad intressanta museer och en mycket levande gatukonstscen. här finns också Malaysias största buddistiska tempel och de sevärda klanpirarna, ett slags byar på vatten där kinesiska invandrare traditionellt bodde släktvis.
Även om Penang har sin tydliga profil som ett kulturellt och gastronomiskt resmål kommer besökarna också för stränderna och naturen. De bästa stränderna ligger på öns nordkust. Allra finast är den långa Batu Ferringhi-stranden.
I Penangs nordvästra hörn gömmer sig nationalparken Penang National Park med vackra Monkey Beach, där man ofta välkomnas av vilda apflockar som lever i den täta regnskogen.

Alternativ till Penang: Melacka (Malaysia), Hoi An (Vietnam), Luang Prabang (Laos).
Resa hit: Tåg eller flyg från Kuala Lumpur. Kommer du med tåg hamnar du på fastlandssidan och behöver ta buss eller taxi över till Penang (det finns två broar över till ön).

Stämningen när solen går upp mellan Angkor Vats fem tempeltorn är magisk. Foto: ANDERS PIHL

4. Ankor Vat, Kambodja

Världens största tempel.
Ska man bara se ett enda tempel i Sydostasien borde det definitivt vara Angkor Vat. Världens största religiösa byggnad ligger majestätiskt omsluten av en vallgrav i ruinstaden Angkor i norra Kambodja. Angkor når man från staden Siem Reap, lämpligast med motorcykeltaxi (tuktuk) via en spännande färd genom djungel och över tusenåriga broar. Stämningen när solen går upp mellan Angkor Vats fem tempeltorn mellan fem och sex på morgonen är verkligen magisk och ska inte missas. Låt vara att man inte längre är ensam här som i början av 2000-talet.
Angkor Vat är långtifrån det enda templet i Angkor. Det finns 72 större ruiner i området, som Bayon och "Tomb Raider"-templet Ta Prohm, och tusentals mindre. Den forntida stadens byggnader ligger utspridda över ett område som är hela 24 kilometer brett.
Efter att man har sett sig mätt på Angkors ruiner kan man med fördel ta sig ner till kusten och badorten Sihanoukville. Utanför väntar också de alltmer omtalade öarna Koh Rong och Koh Rong Sanloem med fantastiska vita sandstränder.
Alternativ till Angkor Vat: Borobudur och Prambanan (Indonesien), Bagan (Myanmar), Preah Vihear (Kambodja).

Resa hit: Buss eller flyg från Bangkok, Phnom Penh, Sihanoukville eller Ho Chi Minh-staden till Siem Reap, där alla hotell finns.

Med sina tempel, risterrasser, tropiska blommor, prunkande växtlighet och vulkaner i fjärran är Bali sinnebilden av paradiset. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Bali, Indonesien

Mytomspunnen livsglädje.
Bali väcker associationer. Ända från 1920-talet fram till nutidens filmer som "Lyckan, kärleken och meningen med livet" har västvärlden haft den mytomspunna indonesiska ön som förebild för det perfekta exotiska paradiset, en plats där man uppnår kroppsligt och andligt välbefinnande. Detta är inte enbart en förskönande lögn. Utseendemässigt infriar Bali förväntningarna med sina tempel, risterrasser, tropiska blommor, prunkande växtlighet och vulkaner i fjärran. Sedan är det sant att ön äger en hinduistisk kultur som präglas av en grundläggande livsbejakelse. Det finns de som säger att det finns en särskild sorts lugn på Bali, och väl på plats håller de flesta med om den åsikten.
Som resmål har Bali en exklusiv och hälsoinriktad profil där yoga, spa och matlagningskurser attraherar besökare från hela världen. Även aktiviteter som surfing, paragliding och dykning finns det ett förstklassigt utbud av. Bali är och förblir ett resmål för alla sinnen.

Alternativ till Bali: Gili Islands (Indonesien), Lombok (Indonesien), Java (Indonesien) Koh Samui (Thailand), Phuket (Thailand), Boracay (Filippinerna) , Phu Quoc (Vietnam)
Resa hit: Ett av världens stora resmål med flyg från hela världen. Även färjor från Java och Lombok.


LÄS MER: Hitta harmonin på Bali och Giliöarna – guide

Ön Palawan är 65 mil lång och omges av 1 780 mindre öar. Foto: ANDERS PIHL

6. Palawan, Filippinerna

"Expedition Robinson" på riktigt.
Prisvärda Filippinerna börjar alltmer etablera sig som ett resmål för oss svenskar. Inget annat land i Sydostasien har samma potential vad gäller outnyttjade paradisstränder. Landets 7 000 öar ger resenären otroligt mycket att välja på.
En av de stora filippinska destinationerna är den cigarrformade jätteön Palawan. Vid Palawans norra ände ligger den allt populärare orten El Nido, som är inkörsporten till den overkligt vackra skärgård av spetsiga berg, vita strandremsor och gnistrande grön växtlighet som kallas Bacuit-arkepelagen och som kan föra tankarna till mer kända Krabi i Thailand.
Obebodda Helicopter Island ger tillfälle till snorkling och bad på en pudermjuk matta av ljus sand. Om ön känns vagt välbekant är inte det så konstigt då den varit med i tv-serien "Expedition Robinson". Hela fyra säsonger av serien har spelats in på olika öar runt El Nido.
Att säga att det finns mer att se på Palawan är ingen underdrift. Palawan är 65 mil lång och omges av 1 780 mindre öar, de flesta obebodda.

Alternativ till Palawan: Krabi (Thailand), Koh Phi Phi (Thailand) Ha Long-bukten (Vietnam), Boracay (Filippinerna), Siargao (Filippinerna).
Resa hit: Enda smidiga sättet är med inrikesflyg från Manilla eller Cebu. Det finns ett dyrare och ofta fullbokat flyg direkt till El Nido från Manilla. Annars måste man flyga till Palawans huvudort Puerto Princesa och ta taxi eller delad minibusstaxi till El Nido (sex timmar).

Turismen kan förhindra att Sabahs regnskogar förvandlas till oljepalmsplantager. Foto: ANDERS PIHL

7. Danum Valley, Sabah, Malaysia

Den okända regnskogen.
Sydostasiens enastående natur måste helt enkelt bli representerad på en lista som denna. Det bästa exemplet i denna kategori är troligen den unikt orörda regnskogen i Danum Valley på nordöstra Borneo.
I Danum Valley är naturen rent bokstavligen vild och okänd. Här finns den mest artrika regnskogen i världen, och forskarna gissar att det bara i denna dal återstår minst 5 000 arter av insekter som inte har upptäckts än. Detta är för övrigt samma djungler varifrån fotografen Mattias Klum skapat sina mest kända fotoböcker.
Danum Valley går att besöka på ett bekvämt sätt. Utanför verandan på utmärkta Borneo Rainforest Lodge passerar djungelns invånare på parad: apor, fjärilar i neonfärger och många fåglar, från enorma näshornsfåglar till små kolibriliknande biätare. De största invånarna i Danum är orangutanger, elefanter, leoparder och några få noshörningar.
Danum Valley ligger i provinsen Sabah i den malaysiska delen av Borneo. Genom att resa till Sabahs krympande regnskogar ger man inte bara sig själv en upplevelse för livet. Turismen kan förhindra att de sista naturområdena förvandlas till ändlösa oljepalmsplantager.

Alternativ till Danum Valley: Taman Negera National Park (Malaysia), Khao Sok National Park (Thailand), Komodo National Park (Indonesien).
Resa hit: Inrikesflyg från Kuala Lumpur till Kota Kinabalu, därefter flyg till Lahad Datu. Transporten till Danum (bil eller minibuss) liksom bokning av Borneo Rainforest Lodge bör givetvis arrangeras i god tid.


LÄS MER: Asiens 12 bästa stränder – stor guide

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande