Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

7 underbara resmål i Sydostasien

De länder vi kallar Sydostasien – Thailand, Kambodja, Laos, Vietnam, Malaysia, Singapore, Indonesien, Filippinerna, Brunei, södra Kina och Myanmar – har sinsemellan fler olikheter än likheter.

Sydostasien erbjuder en osannolik variationsrikedom för resenären, och möjligheterna till en lyckad resa är nästan obegränsade. Här är Allt om Resors sju av de allra bästa tips!

På kvällen får Hoi An ett nästan overkligt skimmer över sig när oräkneliga kulörta rislampor tänds.

Foto: ANDERS PIHL

1 av 7

1. Hoi An, Vietnam

Ett komplett resmål.
Världsarvslistade Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer. Med anor från 200-talet före Kristus var staden länge ett betydelsefullt handelscentrun, och över tusen välbevarade historiska byggnader av olika slag finns i dag kvar: tempel, pagoder, handelsmagasin och köpmannahus. Hoi An liknar ofta en filmkuliss, och turismens intåg har faktiskt förstärkt det intrycket. I nästan varje gathörn skymtar små bistroer, konstgallerier, kaféer och boutiquer. Särskilt på kvällen får staden ett nästan overkligt skimmer över sig när oräkneliga kulörta rislampor tänds.
Med sitt överflöd av lockande utflyktsalternativ känns Hoi An som ett komplett resmål. Fina stränder finns på lagom cykelavstånd, och Chamöarna ligger en kort båtresa utanför kusten som en perfekt dagstur. I bergen inåt landet gömmer sig de sevärda tusenåriga My Son-templen. Utbudet av möjliga aktiviteter imponerar: matlagningskurser, besök på vietnamesiska bondgårdar, visiter till hantverksbyar, guidade cykelturer och båtfärder på floden är bara några exempel.
Alternativ till Hoi An: Penang (Malaysia), Chang Mai (Thailand), Luang Prabang (Laos).

Resa hit: Tåg, buss eller flyg från Ho Chi Minh-staden eller Hanoi till närmaste storstaden Da Nang. Därifrån taxi eller buss till Hoi An.


Så reser du i Sydostasien

Sydostasien tillhör de regioner där man reser runt enklast och billigast. De flesta kortare sträckor går att åka med tåg, buss eller båt. Inte minst har standarden på bussar förbättrats kraftigt, och det räcker ofta med en enkel Googlesökning mellan de orter som man vill resa mellan för att hitta ett bra bussbolag.
Tyvärr kan man inte åka tåg genom hela regionen. Länder som Kambodja och Laos saknar tågnät. Däremot rekommenderas tåglinjen mellan Bangkok och Singapore, en riktig klassiker som går genom Malaysias regnskogar. Intressanta tågresor kan också göras i norra Thailand, Myanmar och Vietnam.
Vad gäller flyget har lågprisflyget revolutionerat resandet i Sydostasien de senaste tio åren. Ofta kostar det några få hundralappar att byta land i regionen, och då är standarden på resan nästan alltid högre jämfört med lågprisflyget i Europa.
Malaysiabaserade Air Asia är den stora spelaren bland lågprisbolagen, men så gott som alla länder har sina egna billiga flygbolag.


Bläddra vidare för fler restips till Sydostasien!

1 av 7