Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med sina 358 meter är JW Marriott Marquis Hotel världens högsta hotell.
Med sina 358 meter är JW Marriott Marquis Hotel världens högsta hotell.
Med sina 358 meter är JW Marriott Marquis Hotel världens högsta hotell.
Bjur Khalifa blev klart år 2010.
Bjur Khalifa blev klart år 2010.
Bjur Khalifa blev klart år 2010.
1 AV 2
Med sina 358 meter är JW Marriott Marquis Hotel världens högsta hotell.
Foto: NICOLAS DUMONT
2 AV 2
Bjur Khalifa blev klart år 2010.
Foto: SHUTTERSTOCK

7 sjuka världsrekord i Dubai – hur många känner du till?

Dubai växer i rekordfart, och skärdar rekord efter rekord efter rekord.

Här listar vi sju av de mest flämtframkallande bedrifter staden åstadkommit under de senare åren – och det är knappt så man tror sina ögon.

1. Burj Khalifa – världens högsta byggnad

Bjur Khalifa stod, med sina 190 våningar och 828 meter, klar år 2010. Det i sin tur innebar att staden Dubai kunde stolsera med att de har världens högsta byggnad; en byggnad som är mer än dubbelt så hög som Empire State Building (381 meter) i New York, för att sätta saken i perspektiv.

Men snart, år 2020, slår Dubai sitt eget rekord och puttar ner Burj Khalifa till en andraplats då bjässen The Tower väntas stå klar.

2. Ski Dubai – världens största inomhussnöpark

I det maffiga köpcentrumet Mall of the Emirates hittar man Ski Dubai, vilket är världens största inomhusanläggning för vinteraktiviteter. Ytan är på 20 000 kvadratmeter och huserar en slalombacke med fem nedfarter i varierande svårighetsgrad, rodelbana och en snöpark för de mindre. Och eftersom anläggningen är inomhus kan värmen regleras till behaglig vinter á fyra minusgrader, medan solen gassar utanför.

3. Gevora Hotel – världens högsta hotell

Räcker det inte med världens högsta byggnad? Givetvis inte. När Gevora Hotel, i Ahmed Abdul Rahim Al-tornet, står klart under år 2018 kniper Dubai ännu ett rekord. Hotellet väntas bli 365 meter högt och ha 528 rum.

LÄS MER: 10 heta tips i Dubai – staden som har allt 

4. Dubai Mall – världens största shoppingmall

Dubai Mall – världens största shoppingcentrum. Helt nybyggt, superfräscht och med ett utbud som får den mest inbitna shoppare att tappa hakan. På centrumets 1 120 000 kvadratmeter finns restauranger av alla de slag, caféer, en isrink att kyla ner sig på, världens största akvarium och runt 1 200 butiker.

Dessutom ligger det granne med Burj Kalifa som bekant är världens högsta byggnad.

Dubai Miracle Garden innehåller 45 miljoner blommor. Foto: Dubai Miracle Garden

5 Dubai Miracle Garden – världens största trädgård

Den grandiosa trädgården Dubai Miracle Garden öppnade sina grindar år 2003, och är sedan den dagen världens största utav sitt slag. Med sina 45 miljoner blommor spridda över 72 000 kvadratmeter lockar den besökare från hela världen – inte minst par som vill förevigas genom ett välsmyckat fotografi.

Antalet besökare ligger totalt på runt en och en halv miljon om året.

Inomhusparken mäter närmare 140 000 kvadratmeter. Foto: Img Worlds Of Adventure

6 IMG Worlds of Adventure – världens största nöjespark under tak

Dubai har även världens största nöjesfält under tak: IMG Worlds of Adventure. En inomhuspark som mäter närmare 140 000 kvadratmeter och kostade osannolika en miljard dollar att bygga. Berg-och-dalbanan "Velociraptor" har inte bara en vansinnig acceleration – 2,5 sekunder från noll till 96 kilometer i timmen – utan är också landets högsta och snabbaste, vilket gör den till parkens stora dragplåster.

7. Ain Dubai – världens största pariserhjul: 

Världens största pariserhjul ska invigas i Dubai senare i år. Det heter Ain Dubai är hela 210 meter och har plats för 1 400 passagerare samtidigt (fördelade i 48 hytter). Till bygget används nästa 9 000 ton stål och de åtta rondeller som utgör själva hjulet sägs vardera väga lika mycket som två Airbus A380, världens största kommersiell flygplan.

I dag är pariserhjulet High Roller i Las Vegas, med sina 167 meter i höjd, världens högsta.