1 av 4: Titta på hajar och åka monorail
Legoland ligger i ett område som kallas ”Dubai Parks and Resorts”.
2 av 4: Legoland ligger i ett område som kallas ”Dubai Parks and Resorts”. Foto: SHUTTERSTOCK
Aquaventure Waterpark, här finns det att göra.
3 av 4: Aquaventure Waterpark, här finns det att göra. Foto: SHUTTERSTOCK
För att komma ut till ”Palm Jumeirah” tar man med fördel Monorail-tåget.
4 av 4: För att komma ut till ”Palm Jumeirah” tar man med fördel Monorail-tåget. Foto: SHUTTERSTOCK

7 roligaste tipsen med barn i Dubai

Dubai är staden som har allt. Här kan du bada och sola, shoppa och känna storstadspuls. Men vad gör man i miljonstaden med barn? Allt om Resor ger 7 tips på saker att göra till barnfamiljer.

1. Åk till Legoland en måndag

Legoland ligger tillsammans med parkerna Bollywood och Motiongate i ett område som kallas ”Dubai Parks and Resorts”. Legoland har två parker i området - Legoland och Legoland Water Park. På Legoland finns, precis som på Legoland i Danmark, möjlighet för barnen att ta ”körkort”. Ett tips är att åka till Legoland en måndag, då gapar parken tom och barnen kan gå rätt in till de olika attraktionerna. De allra minsta kan åka Duplotåget, bygga Lego eller åka på undervattensäventyr i en ubåt. För att det ska kännas värt ett besök bör barnen var över 105 cm långa, då många attraktioner kräver att barnen är längre än så. Precis vid ingången till parken finns legofabriken där du, efter en rundtur i fabriken, får med dig en rykande färsk legobit hem.

Info: dubaiparksandresorts.com/en

2. KidZania i Dubai Mall är perfekt för barn

I världens största shoppingcentrum finns även något för barnen. På KidZania får barnen prova på hur det är att vara vuxna för en dag. När barnen går in i den uppbyggda mini-staden får de KidZania-pengar. När pengarna är slut kan barnen välja bland en rad yrken, jobba ett pass och sedan få lön. Populära yrken är brandman, polis och skådespelare. Endast vuxna i sällskap med barn får gå in i KidZania-världen. De vuxna får dock inte följa med in på arbetsplatserna, men de kan följa arbetspasset på TV-skärmar eller genom en glasruta.

Info: kidzania.ae/en/default.aspx 

På KidZania får barnen vara vuxna för en dag. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 7 sjuka världsrekord i Dubai – hur många känner du till? 

3. Testa rutschkanor på Aquaventure Waterpark

Aquaventure Waterpark är en av flera vattenparker i Dubai. Den ligger längst ut på den konstgjorda ”Palm Jumeirah”. Inne på området finns en barnvänlig del med grunt vatten. På ”Spashers Childrens Play Area” finns en klätterställning där man från olika våningar kan åka vattenrutschkanor. De öppna rutschkanorna får vuxna åka tillsammans med barnen, medan det endast är barn som får åka i de stängda rören. Parken är noga med att vattnet hålls fräscht och badblöjor delas ut till de allra minsta. Kolla gärna hur stor del av parken som är öppen innan du beger dig ut till den konstgjorda palmen. När vi var där var flera delar av parken stängd för renovering. 

Info: atlantisthepalm.com/marine-water-park/aquaventure-waterpark

4. Se rockor på akvariet på Atlantis The Palm

Om ni ändå tar en tur ut till ”Palm Jumeirah”, som är väl värd ett besök, så glöm inte att besöka akvariet på hotellet Atlantis The Palm. På ”The Lost Chambers Aquarium” kan man bland annat se hajar, rockor, ”Nemo-fiskar” och brännmaneter. Som namnet antyder är det som att kliva in i en undervattenskammare - mellan mörka stenväggar tränger snyggt belysta akvarier fram. Ett tips är att gå förbi ingången till akvariet. Runt hörnet kan man nämligen se det stora akvariet med hajar och rockor helt gratis. 

Info: atlantisthepalm.com/marine-water-park/lost-chambers-aquarium

Det gigantiska akvariet på hotellet Atlantis The Palm är som att kliva in i en undervattenskammare - mellan mörka stenväggar tränger snyggt belysta akvarier fram. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Monorail-tåget är en upplevelse

För att komma ut till ”Palm Jumeirah” tar man med fördel Monorail-tåget. Det är en upplevelse i sig. På stationen ”Gateway” lämnar man storstaden bakom sig. Tåget åker högt uppe i luften, längs gator med lyxiga strandvillor. Som på många andra ställen i staden blandas lyxhus med byggarbetsplatser. Känslan är att många av byggena har avstannat. De två stationerna mellan ”Gateway” och ”Atlantis The Palm” är avstängda. Troligtvis öppnar de när byggena tar fart och nya hotell poppar upp. Jämför man med Dubais tunnelbana eller spårvagn så är Monorail-tåget relativt dyrt, en Tur och Retur-resa för en vuxen kostar 25 AED, vilket är ungefär 60 svenska kronor. 

Info: palm-monorail.com

6. Shoppa och lek i Mall of The Emirates

Är familjen på shoppinghumör är Mall of The Emirates värd ett besök. Där finns förutom en inomhusskidbacke ett lekland för barn – Magic Planet. Har ni varit på Andys Lekland hemma i Sverige så är det här en mini-variant av det. Här finns också bowlingbanor, arkadspel och flera restauranger. Det går att ta sig till shoppingcentrumet med tunnelbana. Mall of The Emirates kör också bussar till och från närliggande hotell.

Info: malloftheemirates.com

Åka skidor i Dubai? Inga problem om du tar dig till Mall of The Emirates. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Dubai City of Gold är ett äventyr

En tur till ”Gold Souk” är ett äventyr för hela familjen. På stora skärmar kan man läsa dagens guldpris och sen är det bara att gå till en av de otaliga guldbutikerna och förhandla om priset på guldkedjan eller ringen. Ett lite mer plånboksvänligt alternativ är att kika in i butikernas skyltfönster, ta ett foto och drömma sig bort. Eller kanske leta efter världens största guldring, ”The Star of Taiba”, som ska finnas i en av butikerna. 

Info: dubai-online.com/malls/gold-souk

LÄS MER: 10 heta tips i Dubai – staden som har allt