ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Asien
Publicerad 22 dec 2015 11.49

48 timmar i Bangkok? Här är några snabbtips

Bangkok. Över 350 000 svenskar reser till Thailand varje år.

Inte alla stannar hela semestern i Bangkok, men många hamnar i Sydostasiens pärla någon dag eller två.

Här listar vi måsten under en kort vistelse i BKK - som stan kallas bland kännarna.

Listan kunde ha gjorts lång. Det finns otroligt mycket att göra i mångmiljonstaden.

Allt om Resor rekommenderar dessa tolv saker för den kortvariga besökaren i Thailands huvudstad.

 

TEXT: Lena Alderö

FOTO: Thomas Engström

1. MBK - Den optimala shoppingen för den effektive.

Har du kort om tid är varuhuset MBK vid National Stadium perfekt. Här kan du få alla dina inköp gjorda i ett nafs.

Under ett och samma tak finns allt från skor, väskor, kläder, märkesjackor till teknik som kameror och telefoner.

Blir du dessutom hungrig medan du shoppar - lugn, här finns en uppsjö av restauranger på en våning och en gigantisk food court med allt du kan önska dig. Stort plus för ett stånd med helvegetariska rätter. Skulle du bli trött i fötterna finns även ett flertal fotmassageställen att tillgå. Här finns även bra och prisvärd manikyr och pedikyr.

2. Flod- och kanalbåtar

Inte många som kommer till Thailands huvudstad vet att transport via kanalerna i staden är ett utmärkt sätt att förflytta sig. Lokalbefolkning tar sig själva till jobbet på detta sätt. 60 000 människor åker kanalbåt varje dag.

Flera sevärdheter kan man komma till via kanalbåtarna. Det finns cirka 100 av dem som går enligt schema.

Och självklart ska man ut på den kända floden Chao Phraya. Bara det är ett äventyr. Floden används till att transportera turister och lokalbefolkning till bland annat China Town, hotell och stora bostadskomplex. Gratisbåtar går till nattmarknaden Asiatique och hotell. Expressbåtar och turistbåtar kostar från 14 baht till 40 baht. Ett dagspass kostar 150 baht.

Man kan även åka på en middagskryssning på kvällen på floden.

1/5

Foto: Thomas Engström

2/5

Foto: Thomas Engström

3/5

Foto: Thomas Engström

4/5

Foto: Thomas Engström

5/5

Foto: Thomas Engström

 

3. Lumpini Park

Bangkok är inte bara fantastisk shopping, trafik, avgaser och ett glittrande nattliv utan här finns även de vackra och fridfulla parkerna.

En av parkerna är Lumpini Park. Besöker du parken på morgonen kan du se thailändare utöva thai chi, qigong och avancerad svärdkonst.

Under dagen följer all slags motion i parken. Motionscyklister är tillåtna mellan 10-15. På kvällarna när det är lite svalare kommer joggarna. Oavsett om du väljer att motionera eller inte så är det en lugn plats att bara insupa atmosfären på. Ta med en bok och slå dig ner på en bänk som skuggas av palmer. Letar du lite extra så kommer du att se varaner som bor i parken.

LÄS OCKSÅ: Bangkoks kyrkogård för flygplan – mitt i staden

4. Tuk Tuk.

Självklart ska du prova på att åka tuk tuk när du är i Bangkok. Du bör ha provat på att åka tuk tuk någon gång i livet. Varför inte göra det i Bangkok? Det är en annorlunda och kul upplevelse. Kom ihåg att det inte bara är turisterna som åker tuk tuk utan thailändarna själva använder dem flitigt. Gör upp om priset innan du hoppar in. Annars kan det bli en dyr historia. De flesta tuk tuk-förare har även förslag på saker du bör se.

Det kan vara alltifrån skräddare till juvelerare. Kom ihåg att du inte behöver köpa något på dessa stopp och du kan när som helst hoppa av den “guidade turen” om så önskas.

5. Äta på gatan/gatustånd.

I Bangkok finns otroligt flotta restauranger. Några av de bästa i världen finner du här.

Dyra, exklusiva restauranger i all ära, men har du någon gång provat på att äta i gatustånden? Prova att äta enkelt som en thailändare på gatan. De finns överallt. De går inte att missa. De har några plastbord och stolar utställda att sitta på. Du kan få en fantastiskt god måltid för under 10 kronor – så du har pengar kvar att spendera på shoppingen senare.

LÄS OCKSÅ: Bangkok för familjen – 13 tips för alla åldrar

6. BTS, Bangkok Transit System.

Det absolut snabbaste, enklaste och smidigaste sättet att ta sig fram i Bangkok är att åka BTS eller Skytrain som den också kallas. En resa kostar mellan 20-25 Baht beroende på hur långt du åker.

I de luftkonditionerade bekväma vagnarna som går ovanför biltrafiken är det sällan stopp. Tågen går ofta och du behöver sällan vänta mer än några minuter. Respektera reglerna om att du inte får äta eller dricka på tågen. Här är rent och snyggt och vid varje station står ordningsvakter som ser till att allt flyter på som det ska.

7. Takbar

Bangkok har flertalet takbarer på alltifrån några våningar till den högsta på 84 våningar.

Vi tipsar om trevliga takterrassen Octave belägen på Marriott Hotell vid BTS-stationen Thong Lo. Baren högst upp har en vy på 360 grader och du ser staden långt där nere åt alla håll. Sköna fåtöljer där du kan sippa på en drink och titta på en vacker solnedgång innan du fortsätter ut i Bangkoks nattliv. Detta är en av många spännande takbarer du kan ta med ditt sällskap till för att imponera. En sann upplevelse ingen glömmer bort i första taget.

8. Jim Thompson House

Om legenden Jim Thompsons försvinnande 1967 har det spekulerats vilt kring. Var det hans förflutna som spion under kriget som hann ifatt honom? Var det en konkurrent i sidenindustrin som såg till att han försvann eller blev han uppäten av ett lejon? Spekulationerna är många. Följ med på en guidad tur genom hans hus som är bevarat i original från då han bodde där. Sista guidade turen går klockan 17.00. Här kan du köpa med dig unika sidenprodukter i form av sjalar, slipsar och väskor.

LÄS OCKSÅ: Bangkok – bästa sättet att uppleva jättestaden

9. Bio

Har du några timmar över så är biograferna något utöver det vanliga i Bangkok. Vi pratar om lyxbio. Här ligger du ner i en skön fåtölj med kudde och filt. Relativt dyrt för en thailändare men för en västerlänning är priset väldigt överkomligt. Ofta har de dessutom erbjudanden som att gå två men betala bara för en. De flesta amerikanska filmerna har premiär i Bangkok samtidigt som de har premiär i USA. Biograferna hittar du på de allra flesta varuhus.

10. Em Quartier

Varuhusens Rolls Royce. Är du ute efter lyxshopping är det hit du ska ta dig. Du tar enkelt Skytrain till stationen Phrom Phong. Varuhuset är det senaste tillskottet av exklusiva varuhus i Bangkok. Det invigdes 2015. Även om du inte är ute efter att shoppa något speciellt så är Em Quartier värt ett besök. Ta hissen högst upp och gå ner spiralgången där flera av de finare restaurangerna är belägna.

När du kommer till femte våningen står där en vakt som visar dig ut i en fantastisk trädgård med vattenfall, dammar med fisk i och en lummig trädgård. Det är byggt på en stor, terrassliknande balkong och du kan stå vid kanten och beundra utsikten. Väldigt rogivande.

LÄS OCKSÅ: Bangkok: Enkel guide med 10 smarta restips

11. Asiatique nattmarknad

Att gå på nattmarknad är ett äventyr i Bangkok. Det finns en hel del sådana med varierande kvalitet och utbud. Asiatique är en av de nyare nattmarknaderna och har inte funnits mer än tre år. Till Asiatique tar du Skytrain till stationen Saphan Taksin. Därifrån går det en gratisbåt till marknaden. Öppettiderna 17-24. Här kan du i lugn och ro gå och shoppa alltifrån billiga klockkopior till kläder, skor och väskor. Stort plus för alla bra restauranger och caféer. Området påminner mer om en amerikansk utomhusgalleria än något asiatiskt. Det turkiska kombinerade kebab- och glasståndet är väldigt uppskattat då han showar och skojar mycket med kunderna och det drar mycket publik som vill se showen när någon köper en glassstrut.

12. Massage/Spa

Att gå på massage är otroligt billigt i Bangkok. Du kan välja Thaimassae och fotmassage för bara 50 kronor för en timmes massage på de lite enklare ställena.

Varför inte gå “all in” och unna dig en halvdag på ett finare spa? Det kommer inte kosta dig mer än 1000 kronor och du kommer känna dig som en ny människa efteråt. Våga testa någon ny massage du inte testat förut. Vad sägs om tropical bamboo massage, slimming massage, oil herbal massage eller varför inte en body scrub eller en skalpmassage?

LÄS OCKSÅ: Bäst i Bangkok – här finns shoppingfynden

ELISABETH MONTGOMERY