<p>En av Sri Lankas många öde stränder.</p>
Det blir en dag på stranden! Gott om plats finns det också.
<p>En flock elefanter tar ett dopp i en Sri Lankas floder.</p>
De karakteristiska smala fiskebåtarna på Sri Lanka är en vanlig syn längs alla stränder.
Det var engelsmännen som började odla te på Sri Lanka under kolonialtiden
1 AV 5
<p>En av Sri Lankas många öde stränder.</p>
Foto: Shutterstock
2 AV 5
Det blir en dag på stranden! Gott om plats finns det också.
Foto: Shutterstock
3 AV 5
<p>En flock elefanter tar ett dopp i en Sri Lankas floder.</p>
Foto: Shutterstock
4 AV 5
De karakteristiska smala fiskebåtarna på Sri Lanka är en vanlig syn längs alla stränder.
Foto: Shutterstock
5 AV 5
Det var engelsmännen som började odla te på Sri Lanka under kolonialtiden
Foto: Shutterstock

17 restips du inte vill missa på Sri Lanka

SRI LANKA. Hikkaduwa, Galle, Sigiriya, Yala och Colombo. Där finns några av Allt om Resors 17 tips på Sri Lanka.

Följ med från gyllene stränder och koloniala fort via antika tempel och vilda leoparder till huvudstadens trendigaste barer!

Artikeln är uppdaterad i september 2017.

Elisabet Axås

1. Negombo

Med bara en mil till flygplatsen är Negombo ett finfint ställe att starta eller avsluta sin Sri Lanka-resa på. Men stanna inte här, stränderna söderut är mycket härligare!

Visst har Negombos långa breda strand gott om plats och är utmärkt för en promenad till den lokala byn med fiskare, butiker samt både katolsk kyrka och muslimsk moské, men vattnet är lite grumligare och känslan av paradisstrand vill inte riktigt infinna sig.

Längs stranden ligger en räcka med hotell, de flesta stora av chartermodell. På andra sidan huvudgatan finns de mindre och billigare guesthousen.

Negombo är en gammal kolonialstad men det märks nästan bara på den snörräta kanalen som holländarna en gång byggde. Staden har ett hyfsat stort centrum med butiker, restauranger, fiskmarknad och så klart en cricketplan.

Negombo – bästa platsen att börja eller avsluta resan på. Foto: Elisabet Axås

 

LÄS MER: Paradisstränder och te på läckra Sri Lanka

2. Hikkaduwa

De fina vågorna gjorde tidigt Hikkaduwa till en vallfartsort för surfare. De kommer fortfarande och bor gärna på något av de många små och lite enklare hotellen längs stranden. I dag har de kompletterats med ett antal större hotell med högre standard.

Stranden är trevlig och livlig, men ganska smal på sina ställen. Den hårda exploateringen har gjort att den drabbats av erosion och sanden delvis försvunnit. När jag återvänder 2015 verkar en del av sanden ha flutit ut i havet sedan mitt förra besök 2010.

De många surfarna och backpackarna gör att Hikkaduwa har ett gott utbud av serveringar med öl och mat till lågt pris längs huvudvägen. Vägen är annars Hikkaduwas stora minus. Trots att en motorväg numera leder en del trafik förbi byn är den fortfarande hårt trafikerad av bussar, tuktukar och små lastbilar.

Hikkaduwa är perfekt för surfare. Foto: Elisabet Axås

 

3. Sigiriya

Ingen vet säkert vilka toplessbrudarna på lejonklippan Sigiriyas bergvägg är. Kanske ingick de i kung Kasyapas hov på 400-talet. Historien bakom fortet på klippan Sigiriya som reser sig 200 meter över det platta landskapet är inte helt klarlagd, men den vanligaste förklaringen är att kung Kasyapa som mördat sin far för att få makten byggde det för att kunna se när hans bror Mogallana skulle komma för att ta hämnd (och makten). Det gjorde han också och lämnade sedan fortet som i stället blev ett kloster.

I dag är Sigiriya ett av Unescos världsarv och en av de populäraste turistattraktionerna i Sri Lanka. Det är 1 200 trappsteg upp till toppen men utsikten man belönas med där uppe är värd ansträngningen.

Sigiriya ett av Unescos världsarv. Foto: Elisabet Axås

 

4. Kandy

Buddhister vallfärdar till templet Sri Dalada Maligawa för att få se det yttersta av de sju skrin som Buddhas tand sägs ligga i. Tre gånger om dagen är det puja, då öppnas dörren till det yttersta skrinet. Kom gärna på första morgonpujan klockan 5.30 då turisterna inte är så många. Eller besök templet vid någon annan tidpunkt, då det är mycket lugnare i lokalerna.

Tandens tempel är den största attraktionen i det singhalesiska kungadömets gamla huvudstad Kandy, men staden är också ett kulturellt utflyktsmål med bland annat dansuppvisningar och flera museer. Kandy är också Sri Lankas crickethuvudstad med två internationella cricketarenor. Staden ligger 500 meter över havet vilket gör att det är lite svalare än nere vid havet.

Kom gärna på första morgonpujan klockan 5.30 då turisterna inte är så många. Foto: Elisabet Axås

 

5. Mount Lavinia 

Anrika Mount Lavinia Hotel är juvelen i denna förort till Colombo. Den brittiske guvernören sir Thomas Maitland uppförde byggnaden som sitt privata hem 1806, komplett med en hemlig tunnel till älskarinnan Lovina. I dag är hotellet en kolonial dröm med personal i vita uniformer och ständigt nya brudpar som låter sig fotograferas i den romantiska miljön.

Stranden nedanför hotellet är oväntat lantlig med palmer och enstaka strandhak. På andra sidan hotellet ligger den lokala stranden med fler serveringar och enklare guesthouses att bo på. Däremellan myllrar lokalsamhället med butiker, tempel och skolor.

Huvudstaden ligger så nära så att det känns som att man är där, men det är faktiskt en mil in till stadens centrum. En tuktukresa dit kostar cirka 30 kronor, men kan ta längre tid än man tror i den ofta täta trafiken.

mountlaviniahotel.com

Mount Lavinia Hotel. Foto: Ronny Johannesson

 

LÄS MER: Sri Lanka – fantastiska kulturarv och vilda djur

6. Ahungalla

Ahungalla var en lantlig och lugn strand tills hotellkedjan Riu öppnade Sri Lankas största resort med 500 rum 2016. Vid mitt besök i november 2015 var bygget så stort att jag först trodde att det var två hotell som byggdes bredvid varandra. Innan det stod klart var Heritance Ahungalla det dominerande hotellet, också stort med 152 rum.
När jag var där var stranden lugn och lantlig. En pojke gick hem med korna vid vattnet i skymningen och försäljare visade sina saronger utanför hotellet.
Vill man bo närmare det riktiga Sri Lanka väljer man något av de små guesthousen som finns i själva byn. Här möter man skolbarnen som är på väg till någon av byns skolor på morgnarna och kan heja på försäljare och tuktukförare som man mött på stranden.
Besök byn oavsett var du bor, därifrån går också tåg till Colombo och Galle och en mängd stationer däremellan.

Ahungalla är en lugn och lantlig strand. Foto: Elisabet Axås

7. Beruwela

Palmkantad strand med en blandning av stora charterhotell och mindre bungalowställen. Stranden är livlig med sarongförsäljare och volleybollnät. Längst i söder rinner floden Bentota Ganga ut och på andra sidan börjar nästa badort, Bentota. Ska man jämföra de båda är Beruwela vackrare och mer ombonad med sina palmer och mindre ytor.

Den livliga lilla staden Aluthgama ligger mellan de två stränderna, bara tre kilometer från Beruwela (som också stavas Beruwala). I Aluthgama kan man uppleva det riktiga Sri Lanka, kanske slinka in på ett lokalt lunchställe och äta ris och curry för en tjuga.

Beruwela är en livlig strand med sarongförsäljare. Foto: Ronny Johannesson

 

8. Bentota

Stor och bred strand kantad av stora och breda resorter. Populär charterstrand vars storlek tar ner mysfaktorn. De flesta håller sig på solstolarna på hotellens gräsmattor i stället för den ofta blåsiga stranden. Letar man sig lite bortom hotellen kan man stöta på småkillar som spelar cricket på en gräsplätt under palmerna.

Bentotas centrum bakom stranden och järnvägen är desto trevligare med en park och ett hyfsat utbud av restauranger och butiker. På andra sidan floden Bentota Ganga ligger staden Aluthgama med ett myller av butiker och enkla restauranger.

Bentota är en populär charterstrand. Foto: Elisabet Axås

 

9. Åka tåg

Sri Lanka har ett ganska omfattande men ålderstiget nätverk av tåglinjer. En tur genom tedistriktet, till exempel från Kandy till Ella passerar djungel, byar och ärtgröna sluttningar med tebuskar. Välj andra eller tredje klass för att möta lankesiska medpassagerare. I ”observation class” för turister får man åka baklänges och titta ut genom panoramafönster i tåget sista vagn. Där var det trist och sömnigt under min resa medan vi delade på både frukt och godis i tredje klass.

Tågresor i Sri Lanka är inget för den som har bråttom, men ett utmärkt sätt att uppleva landet ”på riktigt”. Den 16 mil långa sträckan Kandy–Ella tar drygt sex timmar. Även längs kusten söder om Colombo går det tåg. Stationerna ligger ofta nära stranden så det går att åka till exempelvis Colombo eller Galle.

www.railway.gov.lk

Tågresor i Sri Lanka är inget för den som har bråttom. Foto: Ronny Johannesson

 

10. Hill Country

Böljande sluttningar med gröna tebuskar där teplockerskor i färggranna saris plockar bladen för hand, det är den bild många har av Sri Lanka. Och den stämmer i bergen söder om Kandy. Det var engelsmännen som började odla te här under kolonialtiden vilket plantagernas brittiskklingande namn bär vittne om: Somerset, Glenloch, Edinburgh… Besök gärna någon av de många tefabrikerna. Ta reda på mer om olika tekvaliteter och passa på att fråga om plockarnas arbetsförhållanden. De hör till de fattigaste i detta land.

Under kolonialtiden flydde britterna till den svala bergsstaden Nuwara Eliya under de varmaste månaderna. Här finns golfbana, galoppbana och tennisbanor…

Hill Country. Foto: Ronny Johannesson

 

11. Adam’s Peak

Vandringen upp till toppen på detta 2 243 meter höga berg börjar redan klockan två på natten, för att man ska hinna upp till soluppgången. Berget som också kallas Sri Pada är heligt för buddhister, hinduer och kristna, men de flesta som går upp är buddhister. Alla har sin egen förklaring till det stora ”fotavtrycket” på toppen. Är det Adams, Buddhas eller Shivas? Vandringen uppför de cirka 4 500 trappstegen är sällsam med både tempel och teserveringar längs vägen. Väl på toppen får man njuta av hur allt fler berg blir synliga när solen stiger och Sri Padas skugga rör sig över landskapet.

Börja vandra uppför Adam’s Peak klockan två på natten. Foto: Ronny Johannesson

12. Yala nationalpark

Sri Lankas mest besökta nationalpark är ett av världens bästa ställen att se leoparder. Cirka 40 stycken lever i parken. De är svåra att se där de gömmer sig i trädkronorna, men lättast att hitta i februari till juni när parken är som torrast.

I Yala lever också 300 elefanter och cirka 200 fågelarter, exempelvis påfågel och djungelfågel, som ser precis ut som och är nära släkt med våra vanliga tamhöns. Safarin är bra, om än inte jämförbar med de stora nationalparkerna i Tanzania, Kenya eller Sydafrika.

Övernatta gärna i Yala Village Hotel där elefanterna stryker runt bungalowerna på morgnarna.

yalasrilanka.lk

300 elefanter lever i Yala nationalpark. Foto: Ronny Johannesson

13. Galle Fort

Redan på 1500-talet byggde portugiserna ett fort på denna halvö på Sri Lankas södra kust, men vallen som numera skiljer staden från havet uppfördes först på 1600-talet. De skyddade Galle Fort från tsunamin. Holländarnas gamla avloppssystem såg dessutom till att staden snabbt tömdes på vatten när vågen dragit sig tillbaka.

I dag är Galle Fort på väg att förvandlas. De gamla slitna husen byggs om till barer, hotell, gallerier och hantverksbutiker, en utveckling som påminner om mer kända turiststäder som Zanzibars Stonetown eller rent av Marrakech.

I myllret av nya butiker och barer hittar vi exempelvis svenska The Three by TPV:s två inredningsbutiker på 77 Pedlar Street och 43 Layn Baan Street/Pedlar Street.

thethreebytpv.com

Galle Fort är en mysig kolonialstad. Foto: Elisabet Axås

14. Galle Face Hotel, Colombo

Huvudstaden Colombo är indelad i distrikt som är numrerade efter postnummer. Håll reda på vilket distrikt du ska till så blir det lättare att hitta i denna stad där allt ligger utspritt.

Nyrenoverade Galle Face Hotel ligger läcker som en gräddtårta granne med Colombos stora fält Galle Face Green. Klassisk afternoon tea med allt som dit hör plus lite till serveras under virvlande fläktar på verandan varje eftermiddag. Hoppa över lunch för att orka med alla godsaker!

Ta gärna en runda på Galle Face Green efteråt och kolla in unga Colombobor på dejt och barn som flyger drake.

2 Galle Road, Colombo 3

www.gallefacehotel.com

Galle Face Hotel i Colombo. Foto: Elisabet Axås

15. Selyn

Sri Lankas första fairtradeföretag ger arbete åt cirka tusen personer, mest kvinnor i 25 olika byar. Många har kommit tillbaka till sina familjer i Sri Lanka efter att ha arbetat i Mellanöstern i flera år. En omställning som inte alltid är helt enkel. De väver tyger och tillverkar kläder, leksaker och heminredningsdetaljer i sina hem eller i små fabriker.

Selyn har butiker i Colombo, Kandy och Kurunegala där den mesta produktionen sker. Här kan man köpa textilier som garanterat är tillverkade på ett schysst sätt. Selyn tar också emot besökare i mindre grupper som får se tillverkningen i Kurunegala.

102 Fife Road, Colombo 5

7 1/1 Temple Street, Kandy

195 Colombo Road, Wanduragala, Kurunegala

300 Lewis Place, Negombo
Badagamuwa
Gimanhala Hotel, Dambulla

selyn.lk

Selyn är Sri Lankas första fairtradeföretag. Foto: Elisabet Axås

16. Flamingo House, Colombo

Eklektisk är det definierande ordet för denna krog som öppnade i augusti 2015 i Colombos fashionabla stadsdel Colombo 7. Alltså kännetecknas både menyn och inredningen av en massa olika smaker och stilar från alla möjliga håll, både i Sri Lanka och längre bort. Inredningen kommer till stor del från Jaffna, den största staden i Sri Lankas tamilska norra del.

Här finns flamingos av alla typer och storlekar. Krogens namn anspelar på en kärlekshistoria mellan en engelsk adelsman och en lankesisk kvinna där flamingos spelar en viktig roll.

Menyn bjuder på en blandning av lankesisk och europeisk mat med en modern twist. Testa uppdaterade varianter av den annars typiska gatumaten isso wade eller kotthu.

Husets bar heter förstås Love Bar och har ”Flaming flamingo” som signaturdrink.

58 A Horton Place, Colombo 7

facebook.com/flamingohouselk

Flamingo House är fullt av – flamingos. Foto: Elisabet Axås

17. 41 Sugar, Colombo

Colombo är en spretig stad där man ofta måste åka tuktuk eller taxi mellan olika ställen. För en helkväll utan transporter rekommenderas rugbyklubben CH & FC:s byggnad i Colombo 7. I baren 41 Sugar högst upp lyssnar man på livemusik, ett lokalt jazzband vid mitt besök, äter en bit eller tar en drink under bar himmel. Cool stämning och vuxen publik.

På bottenvåningen förser The Floor by O en något yngre och stökigare publik med öl och snacks. Förvånas inte över bassängen med simlängder utanför, det här är ju en idrottsklubb!

41 Maitland Crescent, Colombo 7

sugarcolombo.com

41 Sugar i Colombo. Foto: Elisabet Axås

 

LÄS MER: 7 guldgula stränder på Sri Lanka