Magiska Halong Bay, Vietnam.
1 av 3: Magiska Halong Bay, Vietnam. Foto: SHUTTERSTOCK
Underbara, undersköna Bali.
2 av 3: Underbara, undersköna Bali. Foto: SHUTTERSTOCK
Missa inte Chinatown om du är i Singapore.
3 av 3: Missa inte Chinatown om du är i Singapore. Foto: SHUTTERSTOCK

17 guldkorn i Asien – från sevärdheter till platser

Asien är världens största och mest folkrika kontinent – och kan bjuda på färgsprakande och exotiska upplevelser i överflöd. Men vad ska man välja? Vi har testat - och listat - 17 guldkorn i Asien.

Från de vackra kalkstensklipporna i Halong Bay i Vietnam, som med sina lodräta klippväggar tycks snudda vid himlen, till de lummiga te-plantagerna i Malaysias Cameron Highlands bjuder Asien på fantastiska naturupplevelser. Vill man hellre bada så ligger den thailändska ö-världen, indonesiska Bali eller kanske malaysiska Langkawi förföriskt och lockar besökarna med sina fina stränder och ljumma vågor. För stadsälskare finns moderna Singapore och exotiska Bangkok som alla välkomnar turister med öppen famn. Men inte heller historieintresserade går lottlösa. Kambodjas Angkor Wat tillhör världens mäktigaste känslointryck, men Luang Prabang i Laos kan vara like spännande för den som söker tempel. Och för den som vill att resan ska vara just en resa, kan en biltur i norra Thailands mäktiga bergsmassiv vara nåt, eller kanske en tågtur genom hela Vietnam, från nord till syd. Oavsett hur resan genom Asien ser ut, finns ett fantastiskt brett utbud av resmål.

17 guldkorn i Asien

1. Bali, Indonesien

Indonesiens kanske mest populära resmål är självklart den vackra ön Bali, känd lika mycket för sina fina stränder som de enorma terrassodlingarna på öns inland. Men här finns mer att upptäcka. 

Packa resväskan med både badkläder och vandrarkängor och ge dig ut på ditt livs äventyr. Klicka vidare till nästa drömdestination. Vackra, hinduiska tempel, vulkaner, en fin nationalpark och spännande kultur, inte minst i staden Ubud, tillhör de mest intressanta upplevelserna. Vill man ha shopping och hålligång ska man söka sig till Kuta-området. Bali har en väl utbyggd infrastruktur för turism och det är enkelt att ta sig runt här.

LÄS MER: Hitta balans och harmoni på Bali & Giliöarna

Bästa tid: Här råder tropiskt klimat, så generellt sätt kan man besöka Bali året runt, dock ska man ha klart för sig att regnperioden infaller oktober till mars. Vill man undvika den blötaste perioden ska man åka perioden april till september.

Hitta dit: Flyg från de flesta storstäder i Asien och Australien.

Bo: Bali är ett mycket utvecklat turistmål. Hotell finns åt alla.

Passar för: Alla typer av resenärer. Bali är ett mycket brett resmål.

Underbara Ubud. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Singapore, Singapore

Ministaten Singapore är ett av världens mest moderna och välutvecklade länder. Men här finns mer än banker i finanskvarteren och varuhusen på Orchard Road. Hela staden är som en jättelik park med massor av grönska.

Singapore Zoo tillhör världens bästa och är en fantastisk upplevelse för hela familjen. Marina Sands-området har varuhus, hotell, museer, parker och kasino. Kinakvarteren Chinatown, de indiska kvarteren Little India och nöjesön Sentosa är andra självklara resemål. Flygplatsen Changi väljs ständigt till en av världens bästa flygplatser och är ett skolexempel på hur väl en flygplats kan fungera. Bisarrt nog är det flygplatsen som kan bli det bestående fina minnet av Singapore.

LÄS MER: 12 måsten i heta Singapore 

Bästa tid: Till Singapore kan man åka året runt.

Hitta dit: Flyg, alternativt landvägen från södra Malaysia.

Bo: Singapore är dyrt. Billigaste hotellen finns i Little India och Chinatown.

Passar för: Storstadsmänniskor med mycket pengar! Singapore är extremt modernt och familjevänligt.

Chinatown i Singapore. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Taj Mahal, Indien

Världens vackraste monument till kärleken har det kallats, vackra Taj Mahal i Indien. Byggnaden uppfördes på 1600-talet av en kejsare till minne av hans avlidna favorithustru och är ett mästerligt exempel på indisk-muslimsk arkitektur.

Ingen besökare till detta praktfulla minnesmärke kommer att bli besviken. Möjligen då av alla tiggare och försäljare man möter utanför. Men det går inte att förneka att Taj Mahal trots detta är en av världens främsta turistattraktioner. Taj Mahal ligger i staden Agra, drygt 20 mil från huvudstaden New Delhi, varifrån man kan göra dagsturer med tåg eller buss.

Mängden besökt till Taj Mahal ökar dramatiskt för varje år. Monumentet har i snitt 22 000 dagliga besökare, men under högsäsong kan så många som 70 000 personer besöka Taj Mahal under en och samma dag. Nu har man infört vissa restriktioner, till exempel får man inte stanna längre än tre timmar.

LÄS MER: 9 platser du borde se innan de försvinner 

Bästa tid: Vill man försöka undvika mängder av turister ska passa på under lågsäsong, från maj till julI. Man bör dock vara medveten om att det är då det är som allra varmast.

Hitta dit: Tåg, buss eller taxi från New Delhi. 

Bo: Hotell finns i Agra.

Passar för: Alla. Precis som Shwedagonpagoden i Burma är Taj Mahal ett fantastiskt resmål.

Taj Mahal, världens vackraste kärleksmonument. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Bangkok, Thailand

Thailands huvudstad Bangkok är en jätteorganism som ständigt byter skepnad och där man kan hålla i gång dygnets alla timmar. Här finns några av världens mest klassiska hotell, som Oriental och Shangri-La, men också enorma varuhus som Siam Paragon och svensk-klassikern MBK.

ANNONS: Läs mer och boka Shangri-La här [extern länk]

Missa inte heller Bangkoks alla takbarer! Barer och restauranger högst upp och utomhus på stadens skyskrapor. Testa också en båttur på Chao Phraya-floden.

LÄS MER: 8 saker du inte ska missa när du är i Bangkok 

Bästa tid: Våren, precis i skarven mellan vinter och sommar och priserna är något lägre än under högsäsongen.

Hitta dit: Direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn.

Bo: Ett enormt utbud av hotell i alla prisklasser. Prova lyxhotell vid floden eller budgetboende på ryggsäcksluffargatan Khao San Road.

Passar för: Hela familjen.

Chao Phraya med Grand Palace i bakgrunden. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Kuala Lumpur, Malaysia

Malaysias huvudstad Kuala Lumpur har genomgått en kraftig modernisering de senaste åren. De pampiga tvillingskyskraporna Petronas Twin Towers är förstås stadens främsta landmärke.

Utmärkt shopping, kvarteren i Chinatown och en rolig fågelpark tillhör stadens främsta besöksmål. Men bäst är egentligen att bara vandra omkring här och titta på den fina arkitekturen. Gammal brittisk kolonialstil samsas med byggnader med inspiration från Nordafrika, Indien och Kina.

Bästa tid: Undvik april till oktober om du inte vill fastna i monsunregn. Bästa tiden är från december till mars.

Hitta dit: Flyg från flera europeiska storstäder. Det går också att resa landvägen från Thailand och Singapore, både buss och tåg.

Bo: Hotell i alla prisklasser. Kuala Lumpur har bland världens ­billigaste lyxhotell. Kanske läge att prova?

ANNONS: Läs om och boka Mandarin Oriental Kuala Lumpur här [extern länk]

Passar för: Hela familjen.

Tvillingskyskraporna, känt landmärke i Kuala Lumpur. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Angkor Wat, Kambodja

En av världens pampigaste tempel- och ruinstäder är självklart Kambodjas Angkor, där stadstemplet Ankor Wat är det mest kända byggnadsverket. Det är lika pampigt och imponerande som Egyptens pyramider, Indiens Taj Mahal och Inkastaden Machu Picchu i Peru.

Området är gigantiskt – sträcker sig över 400 kvadratkilometer – och består av flera gamla huvudstäder från Khmerepoken. Ändå är det bara en handfull tempel som lockar merparten av besökarna, bland andra Ta Phrom, där träd växt in i stenväggarna och där filmhjälten Lara Croft slogs med ett monster, och likaså det enorma Bayontemplet, det största och den självklara utgångspunkten. Utforska området med hyrd cykel, eller hyr en taxi för några timmar som tar dig runt till de viktigaste templen. Närliggande Siem Reap är en trevlig stad med en mysig stadskärna full av kaféer och restauranger.

Bästa tid: Kambodjas torrperiod pågår mellan november och april, och det är den period som mest välbesökt, varmast är det i april.

Hitta dit: Flyg via till exempel Bangkok. Det går också flyg, båt och buss från Phnom Penh.

Bo: Ett stort utbud av hotell i alla prisklasser.

Passar för: Hela familjen. Men tänk på att det är stora ruiner att upptäcka till fots. Inget för soffliggare.

Ta Phrom, ett av alla tempel i Ankor Wat. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Langkawi, Malaysia

Langkawi är en riktigt fin turistdestination. Vare sig man vill snorkla, dyka, spela golf eller vandra i bergen så finns något för alla på Langkawi. Runt hela ön finns fina stränder.

Hoppa in i en taxi och utforska området på egen hand. Här finns också både lyxhotell och enklare motell där man bor för någon hundring per natt. Bäst är Langkawi på kvällarna. Då tänds grillarna på de många serveringarna. Matkulturen är influerad från bland andra Kina, Malaysia och Thailand. Det är fantastiskt gott!

Bästa tid: Under våra vintermånader.

Hitta dit: Flyg från Kuala Lumpur och flera andra storstäder i Asien. Båt från Penang i Malaysia eller södra Thailand.

Bo: Lyxhotellen kan vara dyra. Be någon taxichaufför ta dig till ett så kallat motell. Billigt & bra!

Passar för: Alla som gillar att bada!

Cenang beach på Langkawi. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Hongkong, Kina

Den gamla brittiska kronkolonin Hongkong är ett stycke kolonial­historia i kinesisk tappning – och en av Asiens häftigaste och rikaste städer. Skyskraporna på Hongkongön och vyn från utsiktspunkten Victoria Peak är motiven som dyker upp på alla vykort, och är likaså stadens mest intressanta och självklara platser.

Men det finns mer. Hoppa på en dubbeldäckad spårvagn och åk på en tur för några kronor och sup in intrycken från denna världsmetropol. Hongkong är verkligen en spännande plats. Staden är svindyr, men två, tre dagar borde alla Asienresenärer kosta på sig.

Svenska ambassaden om att resa till Hongkong

Oroligheterna i Hongkong har eskalerat under de senaste dagarna och särskilt kvällarna. Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum framförallt runt universiteten. Vi rekommenderar därför alla svenska medborgare att iaktta stor försiktighet och vi riktar denna uppmaning särskilt till svenska utbytesstudenter vid lärosäten i Hongkong. Undvik folksamlingar och följ noga lokala nyheter. Uppdaterad 2019-11-14.

Bästa tid: Oktober till mitten av december.

Hitta dit: Flyg från alla större städer i Europa, USA och Asien.

Bo: Hongkong är dyrt. Hotell finns i massor, men räkna med en knapp tusenlapp för bra hotellrum.

Passar för: Hela familjen.

Utsikt över Victoria Bay. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Chiang Mai och norra Thailand

En tur till bergen och nationalparkerna i norra Thailand blir en spännande resa full av intryck. Utgå från staden Chiang Mai och besök till exempel Mae Hong Son, Pai och kanske Nan.

Här vandrar man i bergen, besöker de nomadiska ursprungsfolken, forspaddlar och insuper den svala och fräscha luften. Här odlas också mycket kaffe. Bli inte förvånad om du ute i djungeln på någon bergsvandring passerar ett skjul som serverar en nybryggd latte.

Bästa tid: Norra Thailand kan du besöka året runt. Om du vill undvika monsunperioden ska du åka mellan slutet av oktober och början av maj.

Hitta dit: Flyg, tåg eller buss från Bangkok. Flyg från vissa andra storstäder i Asien.

Bo: Många budgethotell finns i Chiang Mai. Kolla de mysiga hotellen innanför ringmuren.

Passar för: Hela familjen och resenärer som gillar äventyr och att vandra i berg.

Doi Inthanon national park i Chiang Mai. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Tågresan Hanoi–Ho Chi Minh

En givande och spännande upplevelse i Vietnam är att åka tåg mellan landets två främsta städer, Hanoi och Ho Chi Minh. Tågen är ofta ganska skruttiga, men har ändå en charm.

Det finns både sovvagnar och luftkonditionering och biljetterna är billiga. På tågresan kommer man Vietnam riktigt nära, speciellt på de långa sträckorna ute på landsbygden. Självklara stopp på resan är kejsarstaden Hué, kulturstaden Hoi An och badorterna Nha Trang och Mui Ne.

Bästa tiden: Under februari och april är vädret milt och det faller endast lite regn. Om du inte har något emot hög värme är maj till augusti också en bra period. Du kan dock förvänta dig mer regn under dessa månader.

Bo: Sovkupé finns.

Passar för: Resenärer med mycket tid. Tågen är ganska långsamma. Badrummen är trånga och smutsiga. Inget för bacill-fobiker!

Ta tåget mellan Haoi och Ho Chi Minh. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Halong Bay, Vietnam

Vietnams mest spektakulära turistmål är vackra Halong Bay, drygt fyra timmars bussresa från huvudstaden Hanoi. Hoppa på en båt och ge dig ut i bukten bland de närmare 2 000 enorma ­kalkstensklippor som reser sig nästan lodrätt upp ur havet, ibland flera hundra meter högt.

Förutom klipporna finns massor av grottor att utforska. Många av båtarna är ute minst ett dygn, och det finns fina möjligheter att snorkla och bada. Det är en majestätisk ­upplevelse att se klipporna i soluppgången.

Bästa tiden: I december och april är det varmt och torrt.

Hitta dit: Buss från Hanoi. Sedan båt.

Bo: På båtarna.

Passar för: Alla typer av resenärer.

Magiska Halong Bay. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Bohol, Filippinerna

Med över 7 000 öar är Filippinerna välsignat med massor av fina stränder, men en ö som erbjuder lite mer är Bohol.

Visserligen är inte Bohol lika känd som mer populära Cebu och Boracay, men förutom fantastiska bad- och snorklingsmöjligheter som finns på alla dessa öar finns här en oslagbar natur. Vackra Chocolate Hills är kanske öns främsta turistmål. Det består av närmare 1 300 stora kullar bredvid varandra, en mycket märklig geologisk upplevelse. Runt 75 mindre öar finns inom några minuters båtresa från Bohol. Glöm inte att titta på spökdjur, en pytteliten apa, känd för sitt speciella utseende, som finns här på ön.

LÄS MER: 7 vanliga misstag när du besöker Filippinerna 

Bästa tiden: December till juni är torrperioden på Filippinerna.

Hitta dit: Flyg från Manila eller båt från närliggande öar.

Bo: Finns gott om hotell. Runt kristna högtider, som jul och påsk, kan det dock bli fullt.

Passar för: Turister intresserade av geologi.

De spektakulära chokladkullarna på Bohol. Foto: SHUTTERSTOCK

13. Luang Prabang, Laos

Den vackra tempelstaden Luang Prabang i centrala Laos är höjdpunkten på resan i landet. Här finns massor av buddisttempel och tidigt varje morgon kommer hundratals munkar i sina färgstarka dräkter ut på gatorna och tar emot mat från befolkningen.

Cykla runt bland alla tempel, besök vattenfall och marknader och ha det skönt och avslappnat i denna lugna stad. Luang Prabang har en rik historia som tidigare huvudstad och sätet för olika kungadömen. Missa inte heller det svenska bageriet som finns här, med fantastiskt kaffebröd.

Bästa tiden: Den bästa tiden är mellan november och februari.

Hitta dit: Flyg från till exempel Bangkok eller Hanoi. Landvägen från huvudstaden Vientiane.

Bo: Inga problem. Från lyx till budget via mysiga boutique-hotell, allt finns här.

Passar för: Människor som gillar att titta på tempel! Barn blir nog lätt uttråkade.

En munk i tempelstaden Luang Prabang. Foto: SHUTTERSTOCK

14. Cameron Highlands, Malaysia

Ett naturligt stopp på resan genom Malaysia är den gamla bergsstationen Cameron Highlands, i dag platsen för landets finaste teplantager. Här vandrar man på någon av de många leder som går genom den djupa djungeln.

Titta på den fantastiska växtlig­heten och beskåda fina vattenfall. Cameron Highlands är främst en naturupplevelse. Självklart ska man också besöka teodlingarna och se hur telöven behandlas i fabrikerna, från att de plockas från buskarna tills de hamnar i tepåsen. Här uppe i bergen är det svalt och skönt, sällan varmare än 25 grader. På nätterna sjunker det till drygt tio. Ta med en varm tröja.

Bästa tiden: Allra bäst brukar vädret vara från december till mars.

Hitta dit: Buss eller taxi från Kuala Lumpur eller Ipoh.

Bo: Finns ett brett utbud av hotell.

Passar för: Äventyrare och de som gillar lugn och ro. Cameron Highlands är inget partyställe.

Böljande te-odlingar i Cameron Highlands. Foto: SHUTTERSTOCK

15. Jeju, Sydkorea

Storslagen natur, vackra stränder och ett av världens mest spännande kök. Den okända ön Jeju beskrivs som Sydkoreas Hawaii och bjuder på ett lugnt tempo, unik natur och en gästfri lokalbefolkning.

Här finns buddistiska tempel, vulkaniska naturfenomen och en museikultur bortom denna värld. Vad sägs om ett besök på Nallebjörnsmuseet eller Sexmuseet? Det är inte för inte Jeju är en av de mest populära smekmånadsresemålen för nygifta par i Asien.

Hyr en bil, kör runt den lilla ön och stanna på de ställen som lockar.

Bästa tiden: Jeju har ett milt klimat och kan vara ganska kallt under vintermånaderna, även om det sällan blir under nollgradigt. Bästa tid att åka för sol och bad är juni till september.

Hitta dit: Flyg från Stockholm till Seoul och sedan lokalflyg en timme söderut till Jeju.

Bo: Hotell finns i olika prisklasser och lägen. B&B, resort vid stranden, lägenhet eller budgethotell i småstäderna.

Passar för: Alla, men framför allt den som är nyfiken på något nytt.

Det är inte för inte Jeju kallas Sydkoreas Hawaii. Foto: SHUTTERSTOCK

16. Ö-världen, Thailand

Ett av Asiens bästa och självklara resmål är Thailands ö-värld. Thailand tillhör en av världens mest populära turistdestinationer och många hamnar förr eller senare på någon av de många fantastiska öarna och dess stränder.

Öarna är i dag etablerade resmål, kända för sina paradisstränder, sin goda mat och utmärkta service.

Bästa tiden: Under våra vintermånader.

Hitta hit: Flyg från Bangkok eller andra större städer i Asien direkt till Phuket, Krabi och Ko Samui. Goda båtförbindelser finns.

Bo: På nästan alla öar finns allt från lyxigt boende till enkla bungalower eller till och med tält.

Passar för: Alla, men vissa mindre öar saknar ordentliga pirer och man får hoppa eller vada i land.

Koh Kradan, en av Thailands underbara öar. Foto: SHUTTERSTOCK

17. Shwedagon pagoden, Myanmar

Landet med massor av fina resmål, men inget är vackrare och mer storslaget än den enorma och guldindränkta Shwedagonpagoden som ligger på en kulle i den kommersiella huvudstaden Rangoon.

Regeringen om att resa till Myanmar

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från icke nödvändiga resor till följande områden i Myanmar: delstaten Kachin, med undantag för städerna Myitkyina, Bhamo och Putao; norra delen av delstaten Shan; staden Pyin Oo Lwin i regionen Mandalay samt vägen från Pyin Oo Lwin norrut mot Kyaukme i norra delen av delstaten Shan.

Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till delstaten Rakhine med undantag för städerna Sittwe, Tandwe och Ngapali.

UD avråder också från icke nödvändiga resor till Paletwa Township i södra delen av delstaten Chin. Beslut om avrådan togs den 5 september 2019. Avrådan gäller tills vidare.

Kom hit tidigt på morgonen och vandra varv efter varv runt den gyllene ­stupan, en 98 meter hög strutformad byggnad som utgör Shwedagons hjärta. Det här är den heligaste, buddistiska pagoden för ­burmeserna. Det är oändligt bildskönt och slår alla andra ­buddistiska pagoder och tempel i regionen.

Bästa tiden: November till april. Maj till oktober är det regnperiod i Burma.

Hitta dit: Flyg från de flesta huvudstäder i Sydostasien. Själva pagoden ligger i centrala Rangoon.

Bo: Det råder brist på hotellrum. Boka i tid via internet.

Passar för: Alla! Shwedagon paagoden är en fantastisk ­upplevelse som alla kommer imponeras av.

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Phuket – från paradisstränder till pittoreska stadsdelar 

/div>

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande