16 paradisöar i Sydostasien

Det finns oändligt många fantastiska öar i Sydostasien. Vi har valt ut några favoritöar av dessa.

Här blandar vi kända öar som Bali, Singapore och Phu Quoc med än så länge tämligen okända pärlor som Ko Tonsay i Kambodja, Perhentian Islands i Malaysia och Boracay i Filippinerna.

Vi har inte tagit med några öar i Thailand. De listar vi i en kommande artikel.

Det som drar på Boracay är White Beach, en strand med flera kilometer finkornig, len vit sand - och klart turkost vatten. Foto: Shutterstock

1. Boracay och Pulau Weh

FILIPPINERNA. Boracay är en härlig ö i Filippinerna. Den välkända paradisön Boracay lockar cirka en halv miljon besökare varje år. Nu är även antalet svenskar på väg att bli fler.

Boracay

Det som drar är på Boracay är White Beach, en strand med flera kilometer finkornig, len vit sand – och klart turkost vatten. Hotell och restauranger är till stor del samlade här. White Beach täcker en stor del av öns sydvästra sida och ligger ofta i lä till skillnad från den nordöstra sidan, som är populär bland vindsurfare då den erbjuder bra vindsurfarförhållanden. Än så länge kan man bo och äta ganska billigt här. Bästa tid är oktober–maj.

RESFAKTA:

Storlek: 10,32 km².

Invånare: Cirka 18 000.

Restid: 15 minuter med båt från Caticlan på den större ön Panay. 1 timme med flyg från Manila till Caticlan. Cirka 15 timmar från Sverige till Manila.

Prisindex: 45.


Pulau Weh

Pulau Weh är en vulkanö i Indonesien. Där finns välbevarade korallrev, massor av häftiga fiskar som rockor, valhajar och sjöhästar. Du som hellre stannar ovan ytan kan vandra upp i bergen, utforska byarna och fiskehamnarna, eller bara bada och slappa. Öns djurliv är rikt, här hoppar aporna omkring på taken, ödlor springer på husväggarna och det är gott om färgglada och vackra fjärilar och fåglar. För dig som är matintresserad finns det många restauranger som serverar mat från både det indonesiska köket och internationella rätter.

Acehprovinsen är muslimsk och har sharialagar så det gäller att tänka på hur du klär dig. Bästa tiden är april-november.

RESFAKTA:

Storlek: 156,3 km².

Invånare: Cirka 35 000.

Restid: Cirka 45 minuter med snabbåt från Banda Aceh på Sumatra. Cirka 18 timmar från Sverige till Sumatra.

Prisindex: 64.


Bali är magisk med sitt varierade landskap, sandstränder, risterrasser och tempel som Tirta Empul. Foto: Shutterstock

2. Bali och Giliöarna

INDONESIEN. Bali är den mer kända och giliöarna Gili Trawangan, Gili Meno och Gili Air mindre kända. Bali, ofta kallad Gudarnas ö, är en av världens mest populära ö-destinationer, vilket inte är så konstigt. Gemensamt för Giliöarna är lugnet och att man tar sig fram med cykel eller häst och vagn.

Bali

Bali är magisk med sitt varierade landskap, sandstränder, risterrasser och vulkaniska bergssluttningar i kombination med den djupt andliga och unika kulturen. Dessutom finns här surfning och dykning i världsklass, och förstås massor med kulturella, historiska och arkeologiska attraktioner och ett stort utbud av boende, allt från enkla hyddor till lyxiga spahotell. Bali har något för alla – från unga backpackers till superrika.

Bästa tiden att resa är april-oktober.

RESFAKTA:

Storlek: 5 780 km².

Invånare: Cirka 4,2 miljoner.

Restid: Cirka 18 timmar med flyg från Sverige.

Prisindex: 64.


Giliöarna

Öster om Bali, nordväst om ön Lombok ligger de tre Gili–öarna Gili Trawangan, Gili Meno och Gili Air. Här finns inga motorcyklar eller tutande taxibilar, vilket gör kontrasten mot Balis stundvis galna trafik väldigt stor. Giliöarnas stränder anses vara bättre än Balis och det är lätt att ta sig mellan öarna och bo billigt i bungalows. Gili Trawangan har ett stort utbud av barer och partyställen och det är en populär plats för budgetresande. Vill du ha det riktigt avkopplande, bege dig till gulliga Gili Meno. De bästa stränderna ligger på västra sidan av ön.

Bästa tiden är april-oktober.

RESFAKTA:

Storlek: 15 km² Invånare:

Invånare: Cirka 1 500.

Restid: 2 timmar från Bali med snabbåt. Cirka 18 timmar med flyg från Sverige till Bali.

Prisindex: 64.


En resa till Phu Quoc är en härlig upplevelse. Ön är mindre än fem mil från norr till söder och kantad av vita sandstränder som delas upp av klippor. Foto: Shutterstock

3. Phu Quoc och Con Dao

VIETNAM. Med ett tropiskt klimat och 15 mils kust har Phu Quoc, som egentligen ligger närmare Kambodja än Vietnam, god potential att växa som turistmagnet. Cirka 80 procent av öarna i arkipelagen Con Dao (14 stycken) är nationalpark och merparten av det omgivande havet är numera en marinpark där fiskeförbud råder.

Phu Quoc

En resa till Phu Quoc är en härlig upplevelse. Ön är mindre än fem mil från norr till söder och kantad av vita sandstränder som delas upp av klippor. Long Beach på Phu Quocs östra sida, vars norra ände snuddar vid Duong Dong, är den självklara platsen att ha som bas för sin semester. Det är här hotellen ligger, och härifrån kan du enkelt ta dig till den populära nattmarknaden och äta ljuvliga fisk- och skaldjursrätter till mycket låga priser.

Bästa tiden december–februari.

RESFAKTA:

Storlek: 593 km².

Invånare: Cirka 100 000.

Restid: 1 timme med flyg från Ho Chi Minh City (Saigon). Cirka 13 timmar med flyg från Sverige till Ho Chi Minh City.

Prisindex: 35.

Con Dao

Dykningen på Con Dao sägs vara Vietnams bästa, chans finns att se både sköldpaddor och sjökor. Själva ön Con Dao har cirka 20 otroligt vackra stränder och det är inga problem att hitta en egen strandremsa. På östra sidan ligger den lilla staden Con Son Town. Här finns också nationalparkens högkvarter där man kan få information om omgivningarna.

Det finns inte många hotell på ön, än så länge har få turister hittat hit. Av de hotell som finns ligger merparten på Ton Duc Thang Road som löper utefter stranden framför byn.

Torrsäsongen sträcker sig mellan december och mars och då skiner solen mestadels.

RESFAKTA:

Storlek: 76 km².

Invånare: 6 000.

Restid: 1 timme med flyg från Ho Chi Minh City (Saigon). Cirka 13 timmar med flyg från Sverige till Ho Chi Minh City.

Prisindex: 35.


Shopping, puls, drinkar och lyxhotell. Här finns allt som storstadsälskaren vill ha. Foto: Shutterstock

4. Singapore

SINGAPORE. Shopping, puls, drinkar och lyxhotell. Här finns allt som storstadsälskaren vill ha. Sydostasiens minsta land Singapore består av huvudön Singapore och cirka 50 mindre öar.

Missa inte lyxhotellet Raffles, byggt i kolonialstil. Numera mest känt som platsen där drinken Singapore sling uppfanns i början av 1900-talet. Bege dig till "long bar" på hotellet och drick drinkar i den mysiga miljön.

Shoppingmöjligheter finns det gott om, inte minst billig elektronik. Varuhusen är stora och har allt. Sentosa Island är en annan sevärdhet. Hit tar du dig med linbana. Här kan du åka rullband under vattnet i glastunnlar och titta på alla möjliga sorters fiskar.

Klimatet i Singapore är tropiskt, temperaturen ligger på samma nivå året runt och luftfuktigheten är hög. De varmaste månaderna är april och maj, den regnigaste tiden är mellan november och januari.

RESFAKTA:

Storlek: 719,1 km².

Invånare: Cirka 5,5 miljoner.

Restid: Cirka 14 timmar med flyg från Sverige.

Prisindex: 104.


Nygifta par åker oftast till ön Besar på Perhentian Islands eftersom boendestandarden är högre och atmosfären mer avslappnad där. Foto: Shutterstock

5. Perhentian Islands och Pulau Redang

MALAYSIA. Perhentian Islands består av två öar: Kecil ("den lilla") och Besar ("den stora"). Backpackers väljer ofta Kecil medan par och nygifta åker till Besar eftersom boendestandarden är högre och atmosfären mer avslappnad där. Pulau Redangs skärgård består av nio paradisiska öar där korallsanden är bländande vit, djungeln grönskande och livet under vattenytan av ett sällan skådat slag.

Perhentian Islands

Både Kecil och Besar har fina sandstränder med turkost vatten och färgglada korallrev. Här finns sköldpaddor, tropiska fiskar, clownfiskar à la Hitta Nemo, maneter och små hajar. Missa inte Turtle Bay, en orörd strand där sköldpaddorna lägger sina ägg. Vegetationen på båda öarna är hög och djungeln tät. Här finns gott om apor, varaner och ormar. Dykskolor finns överallt och är anpassade för alla.

Bästa perioden att resa hit är april-september. I slutet av oktober stänger de flesta resorter då monsunperioden börjar ta fart.

RESFAKTA:

Storlek: 15 km².

Invånare: Cirka 2 000.

Restid: Cirka 40 minuter med båt från Kuala Besut på fastlandet. Buss från Kuala Lumpur till Kuala Besut, cirka 7 timmar. Flyg till Kuala Lumpur från Sverige cirka 12 timmar.

Prisindex: 40.

Pulau Redang

Redang Island är inte lika känd som backpackerfavoriterna Perhentian i norr eller mer exploaterade Tioman i söder. Till Redang reser du av tre anledningar: slappa, snorkla eller dyka. Siktdjupet är oftast mycket gott, reven ligger nära stranden och det marina livet är rikt. Den som stannar på land kan vila och sola på pudermjuka, sköna stränder. Bästa tiden är april–september.

RESFAKTA:

Storlek: 25 km². Invånare: Cirka 1 200.

Restid: 55 minuter med flyg från Kuala Lumpur. Flyg till Kuala Lumpur från Sverige cirka 12 timmar.

Prisindex: 40.


I största staden Naha blandas nytt och gammalt i japanska Okinawa. Foto: Shutterstock

6. Okinawa och Tashirojima

JAPAN. Vita, ensliga stränder och smaragdgrönt hav. Inte undra på att Okinawa kallas för japanernas Mallorca. Okinawa, den största av de över 100 Ryukyuöarna, ligger mellan Japan och Taiwan, och var ett eget kungadöme i århundraden. Tashirojima eller Katternas ö däremot liknar ingen annan ö.

Okinawa

Här utvecklades en unik samling seder, konsthantverk, arkitektur och matkultur, starkt påverkad av både Kina och Japan. Största staden är Naha, med de två gatorna International Street och Peace Street. Den förstnämnda en modern shoppinggata, den senare en traditionell marknadsgata fylld av asiatiska dofter och trånga labyrintartade gränder. I Naha finns en välkänd fiskmarknad med ett otroligt utbud av färsk fisk och skaldjur. På övervåningen ligger fiskrestauranger som tillagar det kunderna pekar på. Dykningen anses vara en av världens bästa. Korallreven är lättillgängliga, bara 150 meter ut i havet runt hela ön.

Bästa tid är april–juni och oktober då det är 25-30 grader i vattnet och få turister. November-december är det 20 grader i vattnet och temperaturen behaglig.

RESFAKTA:

Storlek: 1 207 km². Invånare: Cirka 1,4 miljoner.

Restid: 3,5 timmar timme med flyg från Tokyo. Med flyg från Sverige till Tokyo, 10-15 timmar.

Prisindex: 112.

Tashirojima

Här är antalet katter flerfaldigt större än antalet människor. Antalet hundar däremot är noll, de är nämligen förbjudna på ön. Historien med katterna går tillbaka till 1700-talet då invånarna födde upp silkesmaskar för att kunna väva sidentyger. Katterna fick hög status då de åt upp mössen som gillade att äta silkesmaskarna. Katterna frodades och ansågs föra tur med sig. I dag är ön känd som kattön och drar till sig kattälskare från hela världen, mycket för att det gjorts flera dokumentärer om katterna på ön. Det finns också ett litet katttempel, Neko-jinja, i mitten på ön som många besöker. Ibland hålls det även fotoutställningar med kattmotiv. Man kan sova över på ön - i kattformade stugor - mellan april och november. De flesta åker dock hit över dagen.

RESFAKTA:

Storlek: 3,14.

Invånare: Cirka 100.

Restid: 40 minuter med båt från Ishinomaki, nära Sendai. 2, 45 timmar med tåg från Tokyo till Ishinomaki. Med flyg från Sverige till Tokyo, 10-15 timmar.

PRISINDEX: 112.


Hainan har vackra stränder som lockar sol- och badsugna. Sanya är en av dem. Foto: Shutterstock

7. Hainan

KINA. Hainan är en provins – och en ö – i södra Kina och brukar kallas för "Kinas svar på Hawaii". Ön är bördig, grön och har vidsträckta skogar med olika sorters träslag, till exempel ebenholts, sandel-, drakblods-, aloe- och rosenträd.

Det stora dragplåstret är dock öns många stränder. Yalong ligger 3 mil från Sanya och passar dig som vill bo bra och koppla av. Här kan du även spela golf, klättra och vandra. Sanya Bay börjar i Sanya och sträcker sig 25 kilometer västerut. Ju längre bort från staden du kommer, desto finare är stranden. Gillar du att surfa ska du hänga i Shimeibukten.

Bästa tiden att besöka Hainan är december-april då det är liten nederbördsrisk och inte alltför varmt.

RESFAKTA:

Storlek: 33 210 km².

Invånare: Cirka 9 miljoner.

Restid: Cirka 11 timmar från Sverige till Hongkong. 50 minuter med flyg från Hongkong.

Prisindex: 54.


Komodo har en stor nationalpark med parkvakter som dels ska skydda varanerna, dels se till att inga besökare blir skadade. Foto: Shutterstock

8. Komodo

INDONESIEN. Tänk dig en ö med fler varaner än människor. Det finns på Komodo i Indonesien!

Komodovaraner är världens största nu levande ödlor med en normallängd på 2-3 meter och en vikt på omkring 70 kg. Att de blir så stora beror på att de har långsam ämnesomsättning och att det saknas naturliga fiender på ön. Komodo har en stor nationalpark med parkvakter som dels ska skydda varanerna och dels se till att inga besökare blir skadade. Det har hänt att varaner angripit och till och med dödat människor. Här får du inte röra dig fritt utan du måste gå tillsammans med en parkvakt. När du sett dig mätt på varanerna, gör ett besök på den rosa stranden, Pink Beach. Sanden får sin färg från de krossade skalen av mikroskopiska ljusrosa havslevande djur som heter foraminifera.

Bästa tiden att åka hit är april-november.

RESFAKTA:

Storlek: 390 km².

Invånare: Cirka 2 000.

Restid: Cirka 1 timme från Bali till närliggande ön Timor. Därifrån båt till Komodo. Cirka 18 timmar med flyg från Sverige till Bali.

Prisindex: 64.


Förutom sol, bad och vattensporter erbjuder Tioman även bra vandringsleder och tropisk regnskog med vattenfall. Foto: Shutterstock

9. Tioman Island

MALAYSIA. Den största av öarna utanför Malaysias östkust är Tioman. Mitt på ön reser sig bergen över den tropiska regnskogen och längs de kilometerlånga stränderna vajar kokospalmer.

Vattnet är kristallklart och har praktfulla korallrev med färgglada fiskar. Den kända ABC-stranden är flera kilometer lång med gott om enklare bungalows och mindre restauranger. På ön finns också en marinpark. Förutom sol, bad och vattensporter erbjuder Tioman även bra vandringsleder. Nöjeslivet är näst intill obefintligt, hit åker man för att njuta av lugnet, naturen, den goda maten och stränderna. Tioman Island är en taxfree-zon med billigare priser än på fastlandet. Bästa tiden är april-september.

RESFAKTA:

Storlek: 136 km².

Invånare: Cirka 3 000.

Restid: 1 timme med flyg från Kuala Lumpur. Flyg till Kuala Lumpur från Sverige cirka 12 timmar.

Prisindex: 40.


Rabbit Island, som Koh Tonsay kallas, är en liten ö utanför kusten i södra Kambodja. Foto: Shutterstock

10. Koh Tonsay

KAMBODJA. Rabbit Island, som Koh Tonsay kallas, är en liten, liten pärla utanför kusten i södra Kambodja.

Till den lugna kaninön åker backpackers med liten plånbok och andra som söker lugn och ro utan internet, vattensporter och hotellkomplex. Bor gör man i enkla bambuhyddor på stranden. Här finns inte mycket att göra förutom att äta (skaldjuren är gudomliga, missa inte pepparkrabban), dricka, läsa, gå ner i varv och njuta av vattnet.

Den enda kraften på ön kommer från generatorer – och ofta bara några timmar varje kväll, så glöm inte att ta med en ficklampa till natten.

Vill du uppleva en oexploaterad plats åk hit nu, innan turisthorderna hittat hit. November-februari är bästa tiden.

RESFAKTA:

Storlek: 2 km².

Invånare: Cirka 40.

Restid: 30 minuter med båt från Kep på fastlandet. Buss från Phnom Penh till Kep cirka 4 timmar. Flyg från Sverige till Phnom Penh cirka 14 timmar.

Prisindex: 44.


Palawan på Filippinerna är som en Robinsonö på riktigt. Foto: Shutterstock

11. Palawan

FILIPPINERNA. Palawans sand är kritvit och mjuk. Ön är en Robinsonö på riktigt. Vattnet skiftar i grönt, turkost och blått.

Den sköna vattentemperaturen och det rika djurlivet lockar till långa snorklingsturer eller dyk, här finns över 800 fiskarter. Och det bästa av allt – ibland kan man få en strand helt för sig själv. De flesta som reser ut i skärgården utgår ifrån den idylliska fiskebyn El Nido. Ett måste är stora och lilla lagunen vid Miniloc Island.

När du vill ta en paus från vattnet åk till Cadlao Island, den största ön i skärgården, där du kan vandra och titta på fåglar i den orörda djungeln. På Palawan kan man både bo och äta billigt på enkla restauranger. Och ja – delar av Robinson år 2009 spelades in här.

Bästa tiden att åka är december-mars.

RESFAKTA:

Storlek: 12 189 km².

Invånare: Cirka 850 000.

Restid: Cirka 1 timme med flyg från Manila. Cirka 15 timmar från Sverige till Manila.

Prisindex: 45.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande