Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Singapores imponerande skyline.
Singapores imponerande skyline.
Singapores imponerande skyline.
Singapores imponerande skyline. Foto: SHUTTERSTOCK

12 sevärdheter i metropolen Singapore

Singapore är en modern och välordnad asiatisk storstad, en blandning av det kryddiga orientaliska med det moderna västerländska. Utbudet i Singapore är i det närmaste oändligt. Här är 12 bra tips för hur du ska spendera några dagar i denna härliga metropol.

1. Sentosa Island

På den här populära ön finns det mesta i nöjesväg för hela familjen, från ett berömt akvarium till hyfsade stränder, spännande film-parken Universal Studios och golfbanor. Man kan cykla, åka minitåg och bada. Här finns också en fågelpark, ett insektsmuseum och diverse olika shower och uppträdanden. Och bara att ta sig till Sentosa Island är en spännande upplevelse. Skippa bussen över bron och ta i stället den hisnande linbaneturen - på hög höjd och med glasgolv! Det finns en handfull hotell och resorter, men risken finns att det blir för intensivt. Bo i stället i staden och kom hit över dagen.
Adress: Åk till tunnelbanestationen Harbourfront, NE1 eller CC29 och följ skyltarna.

Sentosa Island, här finns något för alla. Foto: Shutterstock

2. Gardens by the Bay

Det futuristiska parkområdet Gardens by the Bay har blivit ett av Singapores mest populära besöksmål. Huvudattraktionen är två jättelika och kupolformade nedkylda växthus som skapar andra klimatzoner än den rådande tropiska. Den ena av dem kallas för Flower Dome, och har ett mildare och torrare klimat. Här inne finns växter från medelhavsområdet, delar av Australien och Sydamerika. Den andra kallas för Cloud Forrest och här råder ett klimat som man finner i tropiska bergsregioner på mellan 1000 och 3000 meters höjd. Här inne finns också ett över 40 meter högt berg som man kan bestiga med hiss (!) och ett enormt forsande vattenfall. Strax utanför dessa växthus ligger några enorma strukturer som påminner om stora träd. Hängbroar binder samman de olika strukturerna och man kan promenera omkring här och titta på utsikten - och de vertikala trädgårdar som hänger här.
Adress: Tunnelbanestation CE1 Bayfront

Gardens by the bay, med kontroversiella Marina Bay Sands i bakgrunden. Foto: Shutterstock

3. Singapores skyline

Singapores imponerande skyline beskådas förstås allra bäst uppifrån. Rätt plats är att göra detta är på ett av världens högsta pariserhjul: Singapore Flyer. Hjulet är 165 meter i diameter och har 28 luftkonditionerade kapslar. Varje kapsel är stor som en mindre lägenhet och är på 26 kvadratmeter och rymmer 28 personer. Kapslarna är också helt anpassade för rullstolsburna besökare. Sett från närliggande Marina Centre roterade pariserhjulet moturs fram till augusti 2008, då den bytte riktning, detta för att skapa bättre feng shui, de kraftfält som människor i orienten har stark tilltro till. En färd med hjulet tar cirka 32 minuter.
Hitta hit: Tunnelbanestation CC4 Promenade

LÄS MER: Singapore flygplats – ett spännande resmål i sig

4. Chinatown

Ett av stadens mer färgstarka och myllrande kvarter är förstås Chinatown. Visserligen hittar man inte så många opiumhålor här längre, men folklivet är desto rikare och kommersen mer febril. Utbudet av mat är enormt. Vegetarianer ska uppsöka berömda restaurangen Eight Treasures Vegetarian, på 282A South Bridge Road. En annan klassiker för de som gillar fisk- och skaldjur är Chinatown Seafood Restaurant, på 2 Trengganu Street. I Chinatown är nöjet annars mest att vandra runt bland alla de små butikerna längs de smala gränderna. En bra början är Chinatown Heritage Center, på 48 Pagoda Street.
Adress: Tunnelbanestation NE4 Chinatown

Myllrande Chinatown. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Botanic Gardens

Utspridd över 74 hektar nästan mitt i city är vackra Botanic Gardens inte bara stadens lunga men också en plats att ströva på och finns frid i denna pulserande stad. Den håller öppet från 5 på morgonen fram till midnatt årets alla dagar, och har fritt inträde. Parken är uppdelad i olika del-parker, med teman och inriktningar, så som en regnskogspark och en avdelning där barn får lära sig nyttan av och tillämpningsområden för olika växter. Huvudattraktionen inne i Botanic Gardens är National Orchid Garden, en orkidépark med över 1000 olika orkidéer. Hit får man dock betala inträde.
Adress: 1 Cluny Road. 10 minuters promenad från Orchard Road. Tunnelbanestation NS22 Orchard eller CC19 Botanic Gardens

LÄS MER: Legendariska hotellet Raffles Hotel öppet för bokningar igen

Utspridd över 74 hektar nästan mitt i city är vackra Botanic Gardens inte bara stadens lunga. Foto: Shutterstock

6. Ät på Maxwell Road Hawker Centre

I nästan alla kvarter finns så kallade Hawker Centres. Det är en uppsjö av små matstånd som tillsammans delar på bord och stolar. Här finns mest asiatiskt, som nudlar och ris, kyckling och räkor. Prova malaysiska rätter som Nasi Lemak, eller kanske en kinesisk favorit, som Hainan-kyckling med ris, eller kanske dim sum? Eller vad sägs om koreansk barbeque? Ett berömt ställe är Maxwell Road Hawker Centre, på 11 South Bridge Road. I moderna varuhus finns motsvarande så kallade Food Courts. Det är ungefär samma sak, men det finns ofta luftkonditionering. På båda dessa varianter får man en måltid för 25 kronor.

Hitta hit: Kolla hungrygowhere.com och sök på Hawker Food så finns ännu flera tips och adresser.

Ät som lokalinvånarna på bland annat berömda Maxwell Road Hawker Centre. Foto: Shutterstock

7. Little India

Ett färgstarkt och myllrande kvarter är förstås Little India. Här hittar man den godaste curryn och hetaste Chicken Masala. Dofterna kittlar i näsborrarna medan man tar sig fram i gränderna här. Huvudstråket är Serangoon Road, och kvarteren omkring. Vegetarianer kommer att bli glada här. Ett anat glädjeämne är att priserna på en måltid kan vara ganska låga för att vara Singapore. Ljudet från Bollywood-filmer ekar mellan väggarna inne på restaurangerna och allt som saknas för att göra Indien-känslan fullständig är väl en slumrandes kossa på vägen! Här finns också en handfull tempel och andra heliga monument. Inte att missa är legendariska - och kultförklarade - varuhuset Mustafa Centre. Det är öppet dygnet runt och en plats att öva sina färdigheter i att pruta. Mustafa Centre är långt ifrån så modernt och elegant som de stora, moderna shoppingkolosserna på Orchard Road, men här finns en otrolig bredd i utbudet av varor, med allt från billig parfym, till kryddor och elektronik, och - inte minst - Peranakan-prydnadssaker!
Hitta hit: Tunnelbanestation NE7 Little India eller NE8 Farrer Park

LÄS MER: Guide till 16 paradisöar i Sydostasien 

Little India i Singapore. Foto: Shutterstock

8. Museer i Singapore 

För att tvätta bort stämpels som ett trist finansiellt centrum har man i Singapore satsat mycket för att förbättra det kulturella utbudet i staden. Det finns i dag massor med gallerier och museer att besöka och njuta av.

Bland de nyare märks Gillman Barracks, gillmanbarracks.com, ett kluster av 17 internationella konstgallerier och permanenta och besökande utställningar. Här finns modern konst från många kända, och inte minst asiatiska, konstnärer. Allt är inrymt i en gammal brittisk militärförläggning som också vittnar om landets koloniala historia.

Ett annat konstcenter är Tanjong Pagar Distripark, som rymmer en handfull olika gallerier och ett utställningscenter.

I Singapore finns också flera fina statliga museer under National Heritage Board. Här kan man lära sig mer om Singapore och dess spännande historia.

Ett av de bättre museerna är utmärkta Singapore City Gallery visar hur staden planlagts, utvecklats och är en historisk resa i arkitektur, stadsplanering och urbanisering. En bra introduktion till denna ministat.

9. Marina Bay Sands

Det var inte helt okontroversiellt när det byggdes, Marina Bay Sands. Många hade synpunkter på designen: tre skyskrapor sammanbundna med en stor surfbräda på taket. Andra liknade surfbrädan med hundbajs. Men onekligen har det blivit ett populärt resmål i Singapore. Här inne i detta kombinerade lyxhotell, nöjespalats och konferenscenter finns massor med aktiviteter att utforska. Vad sägs om världens högst belägna utomhus-pool, gondolfärd inomhus, och förstås kasinot med 600 spelbord och 1500 olika spelmaskiner.  Och när man håvat in storvinsten kan man snabbt spendera pengarna i den intilliggande shoppingarkaden, eller varför inte på restaurangen Sky på 57:e våningen. Här finns också museer och konstgallerior.
Adress: Tunnelbanestation CE1 Bayfront

”Tre skyskrapor samanbundna med en surfbräda på taket..” Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 17 drömresmål till Asien

10. Nöjesdistriktet Clarke Quay

Singapores främsta nöjes- och restaurangdistrikt är de gamla flodkvarteren kring Clarke Quay. Här ligger eleganta barer, pubar och restauranger sida vid sida. En och annan nattklubb finns här också. Nya ställen öppnar och stänger i en rasande fart. Gå dit och se vad som är populärast just nu. Området ligger också i närheten av finansdistriktet, vilket syns på priserna. I området har man på ett genialt sätt skapat ett mikro-klimat genom att bygga in solskydd och kylsystem. Det gör att temperaturen här är i snitt fyra grader lägre än mot andra kvarter i staden, något som hjälpt till att bygga områdets framgång. Prova också på baklänges-bungy; man sitter i en korg som spänns fast mot marken medan en stor gummisnodd tänjs uppåt. Sen släpper spännet och man skjuts vrålandes i väg i full fart upp mot himlen. Inget för folk med svaga nerver, men extra kul för de som sitter längs kajerna och tittar på.
Adress: Tunnelbanestationerna NE5 Clarke Quay och NS26/EW14 Raffles Place

Singapores främsta nöjesdistrikt är de gamla flodkvarteren kring Clarke Quay, ett rakt igenom ett trevligt ställe att vistas i på kvällen. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Singapore Zoo

Denna fantastiska djurpark har kallats för världen bästa zoo och är sannerligen ett riktigt familjenöje. Egentligen består parken av tre parker, alla med sin unika inriktning: Den vanliga, traditionella djurparken Singapore Zoo, har gett namn åt hela området. Här finns över 300 olika arter. Man kan åka spårvagn, hästskjuts, elbil, rida ponny och båt runt på området. Djurens inhägnader smälter in i landskapet och ger ett intryck att djuren är i sin rätta miljö. Här finns också Night Safari, ett zoo som bara är öppen under dygnets mörka timmar, från 19:30 och till midnatt. Här finns 2500 djur från runt 130 olika arter och som alla är aktiva på natten. Det här är en av Singapores mest populära besöksmål. River Safari är en djurpark inriktad på olika flodsystem runtom i världen. Här tittar man på djurlivet i Nilen, Amazonas, Missisippi-floden och andra kända vattendrag. Och så finns det några pandor här som en extra bonus. Singapore Zoo ligger en bit utanför city. Man kommer hit med taxi på 30 minuter, eller genom olika kombinationer av buss och tunnelbana.
Adress: 80 Mandai Lake Road

Singapore Zoo anses som ett av de bästa i världen. Foto: Shutterstock

12. Jurong Fågelpark

Jurong Bird Park är ett bra besöksmål för hela familjen. Denna fågelpark är indelad i olika zoner där man kan beskåda fåglar från stora delar av världen. 

Här finns allt från rovfåglar till vadare, papegojor och småfåglar. Vissa finns i stora inhägnader där man själv kan promenera runt, ibland på hängbroar uppe i luften. Andra fåglar sitter i traditionella burar.

Det finns ett tåg på området som tar besökarna runtom man inte orkar gå.

Här finns också flera olika shower att titta på där fåglar är i centrum. Bland annat kan man lära sig mer om hur rovfåglar jagar. Örnar och falkar flyger omkring ovanför publikens läktare för att plötsligt störta ner mot en kaninatrapp på scenen strax framför publiken. I en annan föreställning för man bekanta sig med papegojor och höra några som är riktigt bra på att prata.
Hitta hit: 2 Jurong Hill. Hit kommer man med buss 194 från EW27 Boon Lay tunnelbanestation. Men det är nog enklast att bara att en taxi från hotellet.

Jurong Bird Park är ett bra besöksmål för hela familjen. Här finns allt från rovfåglar till vadare, papegojor och småfåglar. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Missa inte Singapores ikoniska hotell The Raffles