Förbjudna staden.
1 av 3: Förbjudna staden. Foto: Shutterstock
Frukostbuffén på hotell Rosewood får det att vattnas i munnen.
2 av 3: Frukostbuffén på hotell Rosewood får det att vattnas i munnen. Foto: Helena Lundberg
Du bör inte missa en klassisk Pekinganka.
3 av 3: Du bör inte missa en klassisk Pekinganka. Foto: Helena Lundberg

11 moderna måsten i förhistoriska Peking

Peking/Beijing, Kina. Peking är en enorm stad med oändligt många sevärdheter. För den som inte har all tid i värden gäller det att rikta in sig på de bästa upplevelserna. Från mäktiga Förbjudna staden till de enkla hutongerna – här är 11 tips som du inte bör missa i Peking.

1. Kinesiska muren

Kinesiska muren är en dagstur och väl värd ett besök så snart du bestämt dig för vilken del du vill se. Badaling ligger närmast, är enkel men turisttät. Mutianyu passar medelresenären då det tidvis går brant uppför. Simatai passar den som är ute efter en vild och vacker utmaning.

Kinesiska muren. Foto: Helena Lundberg

2. Himmelska fridens torg/Mao Zedongs mausoleum

Himmelska fridens torg är egentligen inte mycket mer än en enorm, tom yta. Massakern som inträffade här 1989 vågar den kinesiska befolkningen fortfarande inte tala högt om. Sätt i stället kurs mot mausoleet där den overkliga uppsynen av Mao Zedongs lik väntar, insvept i kommunistpartiets flagga.

LÄS OCKSÅ: Hongkong – miniguide till stadens alla måsten

3. Förbjudna staden

Snöra på dig dina bekvämaste skor innan du beger dig hit – området är enormt. Förbjudna staden har huserat 24 kejsare och här finns närmare 1 000 byggnader att beundra. Titta mot taken för att få en vink om huset är intressant – ju fler djur som sitter på kanten desto viktigare är huset.

 

4. Pekinganka på Da Dong

Såvida du inte är vegetarian kommer Pekinganka troligtvis vara det bästa du äter här. Da Dong är en turistvänlig restaurangkedja där kocken med stolthet skär upp ankan framför middagsgästerna och servitriserna visar hur den bör packas in i små pannkakor med diverse tillbehör innan den avnjuts.

Hot pot. Foto: Helena Lundberg

5. Hot pot

Hot pot kan jämföras med fondue, fast här läggs både kött, grönsaker, svamp – ja det mesta – i ett kokhett vattenbad. När du tycker att matbitarna är klara plockar du upp dem och doppar i en sås av sesampasta, jordnötter och soja. Hot pot kan fås på många restauranger, exempelvis Donglaishun.

LÄS OCKSÅ: Peking – gammalt och nytt i en intressant mix

6. Barer med utsikt

Byggnaderna i Pekings kärna är låga, så vill du blicka ut över staden medan du sippar på en drink får du bege dig till affärsdistriktet. Pekings högsta bar, Atmosphere, ligger på 80:e våningen i World Trade Center. Men även grannen, China Bar i Park Hyatt, bjuder på en utsikt som heter duga.

Flera barer i Peking bjuder på riktigt bra utsikt. Foto: Istock

7. Mix nattklubb

Mix är en hipp nattklubb där inträdet är gratis, du kan dricka hur mycket du vill för en mindre fast summa och kitschigheten inte vet några som helst gränser. Beställ en omsorgsfullt gjord Moscow Mule och be bartendern lära dig de enkla reglerna för tärningsspelet som alla andra roar sig med.

 

8. Janes + Hooch

Drinkarna är dubbelt så dyra som på andra ställen, men så är också Janes + Hooch en überhipp bar som lika gärna kunnat ligga i New York. Stället är inte lätt att hitta, men väl framme belönas du med cocktails i världsklass och en meny med uppföranderegler som ger samtalsämnen för resten av kvällen.

 

9. Rosewood

Många lyxhotell i Kina är statliga och har köpt sig till fem stjärnor, vilket gör boendevalet lite lurigt. Rosewood är dock ett riktigt bra hotell som lever upp till sin status. Rummen är rymliga, inredningen uttänkt i minsta detalj och frukostbuffén får munnen att vattnas redan vid läggdags.

Silkesmarknaden. Foto: Helena Lundberg

10. Sidenmarknaden

Det är nästintill omöjligt att besöka Kina utan att göra något shoppingfynd. Sidenmarknaden är en legendarisk inomhusmarknad med 1 500 småbutiker som erbjuder allt – från fejkade Louis Vuitton-plånböcker till skräddare som syr upp det du önskar. Klä ner dig och pruta skamlöst.

 

11. Hutongerna

Hutongerna är en rest från det gamla Kina. De enkla bostäderna med små innergårdar har rivits successivt ända sedan 50-talet och i dag finns bara cirka 10 procent av dem kvar. Hoppa på en cykeltaxi och ta en tur genom området vid Trumtornet eller Houhai innan det är försent.

 LÄS OCKSÅ: Peking – 11 tips i en spännande metropol 
Hutonger. Foto: Istock / ROLF SVEDJEHOLM

Resfakta: Peking

Resa hit: Finnair flyger med mellanlandning i Helsingfors. Air China flyger med mellanlandning i Frankfurt.

Bästa tiden: April–juni eller september–oktober.

Restid: Runt 11 timmar med mellanlandning.

Tidsskillnad: 7 timmar före svensk tid under vintern, 6 timmar före under sommartid.

Språk: Mandarin. Få talar engelska.

Valuta: Kinesiska yuan.

Prisnivå: Generellt mycket lägre än i Sverige.

Ta dig runt: Trafiken är tung men taxi är det smidigaste sättet att ta sig runt som turist.

Bra att veta:

* Se alltid till att ha med dig adressen till din destination på kinesiska. Många kineser är hjälpsamma men pratar ingen engelska alls och Google Maps fungerar inte. Apples Kartor fungerar däremot.

* Facebook, Instagram, G-mail med mera är fortfarande blockerade i Kina.

* Många damtoaletter är bara ett hål i marken. Papper och handsprit kan vara bra att ha i väskan.

Läs mer:

För visumansökan: http://www.visaforchina.org/STH_EN/

http://www.travelchinaguide.com/

http://www.peking-turist.se/index.htm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande