Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Söta men bitglada apor på Monkey Hill i Phuket.Söta men bitglada apor på Monkey Hill i Phuket.Söta men bitglada apor på Monkey Hill i Phuket.
Helt fel beteende: rör inte aporna på Monkey Hill!Helt fel beteende: rör inte aporna på Monkey Hill!Helt fel beteende: rör inte aporna på Monkey Hill!
Reta inte upp det här gänget.Reta inte upp det här gänget.Reta inte upp det här gänget.
1 AV 3
Söta men bitglada apor på Monkey Hill i Phuket.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Helt fel beteende: rör inte aporna på Monkey Hill!
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Reta inte upp det här gänget.
Foto: Shutterstock

Polisens varning: mata inte aporna i Phuket

Varning för aporna i Phuket.

Efter att en rysk turist blev allvarligt biten i lördags sätter polisen upp fler varningsskyltar på det populära ”apberget” i Phuket stad.

Toh Sae Hill eller ”Monkey Hill” i Phuket stad är en av stadens högsta punkter och ett populärt utflyktsmål bland turister.

Delvis på grund av den fina utsikten, men framför allt för de många apor som lever här i det vilda. Berget är hem åt cirka 400 makaker.

Aporna är inte aggressiva, men kan bli farliga om de blir uppskrämda. 

Vilket de kan bli om besökaren tar i dem eller matar dem direkt ur handen.

Skyltar på fyra olika språk varnar för sådant beteende, men det är inte ovanligt att turister nonchalerar dem.

Som den ryske turisten som blev biten på söndagen.

LÄS MER: Populär sevärdhet i Thailand dödsfälla för turister  

Jakt på perfekta fotot kan stressa aporna

Ett ögonvittne berättar för The Thaiger att mannen körde motorcykel upp till bergets utsiktsplatsform och efter att ha tagit foton började mata aporna där direkt ut sin hand. Det gick problemfritt inledningsvis men sedan försökte mannen ta en bild av sin egen hand matande apan och höll då hårt om födan ett kort ögonblick. Motståndet fick apan bita mannen i handen innan den snabbt flydde sin väg.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier i Thailand då skadan var ovanligt omfattande och mannen blödde ymnigt.

Men ögonvittnet säger att mindre incidenter inträffar på berget dagligen, oftast då turister försöker ta bilder på hur de matar aporna. 

Som varningsskyltarna upplyser om bör makakerna inte beröras överhuvudtaget. Och absolut inte matas direkt ur hand – födan bör läggas på marken där aporna själva kan plocka upp den. 

Ett bett är inte bara obehagligt det kan också leda till allvarliga, ibland direkt livsfarliga sjukdomar. 

Chefen för den lokala turistpolisen säger till Phuket News att man nu kommer att sätt upp ännu fler varningsskyltar och utrusta säkerhetsvakterna med walkie-talkies för att kunna slå larm snabbare vid olyckstillbud.

Makaker  tillhör familjen markattartade apor, ett släkte som innefattar omkring 20 arter förekommer huvudsakligen i Asien.

LÄS MER: Phukets bästa aktiviteter – när du tröttnat på stranden