Strandvy över Pulau Perhentian på ön Besar, Malaysia.
Fantastisk snorkling vid Perhentians Besar.
Skön vila i skuggan under palmerna på Petani Beach.
Yoa Azpol i sitt kök på Petani Beaxh chalet, Perhentian.
Fisherman village, Perhentian Kecil.
Friterade nudlar med bläckfisk och skaldjur på Petani beach chalet.
1 AV 6
Strandvy över Pulau Perhentian på ön Besar, Malaysia.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 6
Fantastisk snorkling vid Perhentians Besar.
Foto: / PATRIK THUNBERG
3 AV 6
Skön vila i skuggan under palmerna på Petani Beach.
Foto: PATRIK THUNBERG
4 AV 6
Yoa Azpol i sitt kök på Petani Beaxh chalet, Perhentian.
Foto: PATRIK THUNBERG
5 AV 6
Fisherman village, Perhentian Kecil.
Foto: PATRIK THUNBERG
6 AV 6
Friterade nudlar med bläckfisk och skaldjur på Petani beach chalet.
Foto: PATRIK THUNBERG

Malaysias fantastiska övärld

Det är svårt att tro att något kan bli mer rofyllt än barfotalivet på Perhentians vackra öar belägna utanför Malaysias östkust. Men här bjuder även livet under ytan på ett behagligt lugn.

Ida Thunberg

Bara några meter ut i det glasklara havet utanför "vår" strand bor några clownfiskar, de ser ut precis som Nemo som i Disneyfilmen "Hitta Nemo". Deras orangea färg lyser starkt tillsammans med korallerna när vi simmar förbi, och som våra närmaste grannar kommer de att bli ett självklart inslag i vår tillvaro under våra veckor i Malaysias ö-värld.

Petani beach, belägen på den minsta av de två mest kända Perhentianöarna på Malaysias östkust, är tyst och behaglig. Vi har flyttat in på en familjeägd liten resort, med några bungalows av enklaste slag och en restaurang med plaststolar och något rangliga bord.

LÄS MER: 17 drömresmål för din bästa resa till Asien

Populär restaurang och bra boende på Petani Beach chalet. Foto: PATRIK THUNBERG

Petani beach – enkelt men utsökt

Här säljs nyplockade kokosnötter från trädgården för 15 kronor, och maten som lagas av mamman Yoe Azpol är gudomlig. Hennes friterade nudlar med färska skaldjur kommer vi att prata om länge efter att vi lämnat Petani beach. Vi ägnar flera dagar åt att göra absolut ingenting mer än att sola på den heta stranden, simma och snorkla med fiskarna i havet och äta något då och då.

Men visst finns det mer än så att fylla dagarna på Perhentianöarna med.

I andra änden av Petani beach, fem minuters promenad bort, ligger det större och lyxigare Alunan resort.

Här finns lite aktiviteter som att hyra kanot och surfbrädor, och restaurangen har en större meny. Och även om maten inte alls slår den som Yoe Azpol lagar i sitt enkla kök fem minuter bort så är restaurangbesöken här trivsamma miljöombyten.

Clownfiskar under ytan vid Petani Beach. Foto: PATRIK THUNBERG

Long beach och Coral bay lockar flest

Annars är stränderna Long beach och Coral bay de som lockar flest besökare på Perhentian Kecil, som den minsta av öarna heter (Kecil betyder liten). Här finns fler boendeoch restaurangalternativ, och en hel del dykfirmor för den som är intresserad av det.

"Huvudbyn" ligger på Kecils västra sida, och erbjuder inte så mycket för turister i form av boende och restauranger men här finns en liten sjukvårdsmottagning och ett par små butiker där man kan köpa dryck och snacks. Det är också hit du ska ta dig om du vill se Perhentians riktiga vardagsliv, med skola, befolkningens egna hus, kyrka och lekande barn. Men förvänta dig inga museer, monument eller kulturella turistattraktioner. Perhentians sevärdheter är det som naturen ger.

LÄS MER: 10 billigaste resmålen 2017 – så reser du hit 

Taxibåt till ön Perhentian Besar

Från fiskebyn är det också smidigt att ta taxibåt över till grannön Perhentian Besar, det är bara några minuters färd över ett sund.

Om man ska dela upp öarna i fack så är Kecil "backpackerön" som erbjuder många budgetboenden, medan Besar generellt sett har en högre standard på boenden och restauranger, men till dyrare priser. Besars bästa stränder finns på västra sidan.

Turtle beach är en härlig och riktigt vit strand, perfekt för en lugn stranddag.

Och bara en kort simtur ut från stranden Teluk Pauh på Besar snorklar vi med flera stora havssköldpaddor.

Bara några meter ut i det glasklara havet utanför 'vår' strand bor några clownfiskar, de ser ut precis som Nemo...

Ja, livet under ytan är verkligen otroligt vackert här, och tack vare att så mycket finns så nära land så behöver man varken ha dykcertifikat eller vara proffs på att snorkla - eller ens åka ut på arrangerade snorklingsutflykter - för att kunna ta del av den unika undervattensvärlden. Eftersom vattnet är så klart ser vi mycket bara av att befinna oss i havet. Dessutom finns det alltid snorkel och cyklop att låna eller hyra någonstans i närheten, ofta på hotellet man bor på.

LÄS MER: Norwegian satsar på ny rutt – blir först i världen 

Perhentianöarna erbjuder ett ovanligt lugn

Något som i allra högsta grad bidrar till lugnet på Perhentianöarna är att det inte finns någon fordonstrafik. Vill man ta sig någonstans så promenerar man längs stränderna och på stigar genom djungeln, eller åker taxibåt eller kajak.

Vi får mycket tips av Yoe och Ehan Azpol som driver Petani beach chalet, där vi bor större delen av vår tid i Malaysia. Och ofta är det just så det fungerar på Perhentianöarna; man får råd av någon, som känner någon, och så vidare.

Därför: prata gärna med öarnas egna invånare och de som driver de minsta familjeställena, som små resorter och restauranger. Be om tips om deras bästa snorklingsplatser, eller bästa stranden för en utflykt som passar just era behov.

Lokalbefolkningen pekar gärna ut vilka stigar som är bra att gå på, och har garanterat någon i bekantskapskretsen som kör taxibåt eller hyr ut kajaker, om de inte gör det själva.

Med badbåt når man de paradisiska ständerna på Perhentianöarna. Foto: SHUTTERSTOCK

För vår del blir det farfar i familjen som kör oss till fiskebyn i sin båt några gånger, och en kusin till Ehan Azpol tar oss med ut och snorklar på några platser en bit ut på havet.

Yoe Azpol bjuder till och med in oss i sitt restaurangkök och delar med sig av det malaysiska kökets ljuvliga hemligheter, det blir härliga stunder med många skratt och provsmakningar ur hennes fantastiska grytor.

Generositeten är stor, liksom nyfikenheten, både hos vår värdfamilj och på öarna överlag. Vi känner oss väldigt välkomna överallt under våra Perhentian-veckor.

Vi väljer att kombinera Perhentianöarna med några dagar i Kuala Lumpur, något som är vanligt bland dessa öars besökare eftersom inrikesflygen mellan huvudstaden och Kuala Bahru eller Kuala Terengganu - som närmaste flygplatserna på fastlandet heter - är billiga med många avgångar.

För den som gillar att sätta ihop sin egen resa är denna kombination ett smidigt sätt att få uppleva tropiskt ö-liv och vibrerande storstad i ett.

Efter det totala lugnet på Perhentian känns det roligt att landa i Kuala Lumpur och shoppa billigt i gigantiska shoppingcenter som Pavilion och Suria KLCC, eller för all del i kaotiska men roliga Chinatown. Ett måste är förstås också att beskåda de berömda tvillingtornen Petronas twin towers, gärna när mörkret fallit och Kuala Lumpurs häftiga skyline visar upp sig från sin mest imponerande sida.

Denna kombination är ett smidigt sätt att få uppleva tropiskt ö-liv och vibrerande storstad i ett

Men storstadspulsen i all ära. Det som sitter kvar allra längst i oss efter att vi lämnat Malaysia är ändå den lätt knarrande känslan i fötterna från de långsamma promenaderna över Petanis vita sand.

Men även dofterna av chili, skaldjur, ingefära och vitlök som omsorgsfullt blandats till en perfekt måltid.

Nemo och alla de andra fiskarna under ytan. Gästfriheten och vänligheten.

Sådant som sätter spår som stannar kvar, kanske rentav för alltid.

GUIDE: Perhentian, Malaysia

Se & göra

1. Magisk snorkling, Coral bay

Undervattensvärlden utanför Perhentian är en skyddad marin park och att snorkla och dyka här är fantastiskt. Arrangerade turer kan du hitta via ditt hotell. För dykaren finns många dykfirmor att välja bland, som välrenommerade Anti Gravity Divers.

Scubadivingperhentian.com

2. Paddla kajak, Teluk Pauh

Perhentianöarna är små och går bra att paddla runt som en dagsutflykt för den som söker aktivitet och samtidigt vill se sig omkring. Många uthyrare finns, bland andra Coral View Island resort på Besar.

Facebook.com/CoralViewResort

Äta & dricka

3. Petani beach chalet

Familjeägd restaurang med bästa läget, och här kan man även bo i enkla bungalows för ett billigare pris. Passar budgetresenären utan större krav på standard. Den hemlagade maten är mycket, mycket god och kostar inte mer än ett par tior för en varmrätt. Frukostpannkakorna kan verkligen rekommenderas, liksom de friterade nudlarna och fried rice.

Petanibeachchalet.com

4. Belinda café, Teluk Pauh

Härliga asiatiska smaker i rätter som fried rice och mango sticky rice, och inte minst goda smoothies gjorda på pinfärska frukter. Personligare service och atmosfär än på många av de större hotellen.

Bo bra

5. Coral view island resort, Teluk Pauh Beach

På Besar finns detta omtyckta boende som ligger fantastiskt bra med ett korallrev strax utanför stranden. Standarden på rummen varierar beroende på rumstyp. De lyxigaste har privat pool. Priser från cirka 500 kronor per natt för de enklaste rummen.

Facebook.com/CoralViewResort

6. Alunan resort, Petani beach

Vyn från restaurangen och baren är härlig, och detta är ett bra val för den som vill ha det lilla extra på en av öarnas lugnaste stränder. Priserna dock i högsta nivå, både för mat och logi. Rum från cirka 1 300 kronor/natt.

Alunanresort.com

7. Perhentian island resort, Teluk Pauh Beac

Pool, tennisbana, strandvolleyboll, karaokerum, stor restaurang... Ett större hotell på ön Besar som passar den som söker en bekväm vistelse med många faciliteter. Priser från cirka 1000 kronor per rum/natt.

Perhentianislandresort.net

Shopping & nöjen

1. Pavilion, Kuala Lumpur

Perhentianöarna erbjuder ingen shopping utöver det mest nödvändiga, utan den köpsugna kombinerar förslagsvis ö-vistelsen med några dagar i Kuala Lumpur, med ett stort utbud av shoppingcenter. Pavilion är en favorit. Här finns allt. Och lite till.

Pavilion-kl.com

Resfakta

Resa hit: Reguljärflyg till Kuala Lumpur, och inrikesflyg till Kuala Bahru eller Kuala Terengganu som ligger en taxiresa från hamnen. Därefter båt från Kuala Besut till Perhentianöarna. Det går också nattbuss från Kuala Lumpur till Kuala Besut.

Bästa tiden: Mars till slutet av oktober. Restid: Från 15 timmar inklusive mellanlandning. Bäst avgångar till Kuala Lumpur finns från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn. Priser från 4 500 kronor och uppåt. Inrikesflyg tar 55 minuter (från 250 kronor enkel resa). Båt till Perhentian cirka 40 minuter.

Tidsskillnad: 6 timmar. Språk: Malajiska.

Valuta: Ringgit. Prisnivå: Billigt jämfört med Sverige. 33 på Forex semesterprisindex. Dock generellt sett dyrare på Perhentianöarna än på fastlandet.

Ta dig runt: På öarna gäller promenad eller taxibåt, som ordnas på plats.

Bra att veta: Perhentian är en skyddad marin park. Var noga med att inte lämna efter dig skräp eller trampa på koraller.