<p>Handla inte din första dag, snart lär du dig prisnivåerna och kan pruta. </p>
<p>På torget uppträder många musiker, akrobater, ormtjusare och spågummor.</p>
<p>Marrakech har många ansikten, gå runt och upptäck!</p>
<p>Marrakech är en färgfest för alla sinnen.</p>
1 AV 4
<p>Handla inte din första dag, snart lär du dig prisnivåerna och kan pruta. </p>
Foto: Panthermedia
2 AV 4
<p>På torget uppträder många musiker, akrobater, ormtjusare och spågummor.</p>
Foto: Anna-Lena Stålnacke / Claes Nero
3 AV 4
<p>Marrakech har många ansikten, gå runt och upptäck!</p>
Foto: Anna-Lena Stålnacke
4 AV 4
<p>Marrakech är en färgfest för alla sinnen.</p>
Foto: Anna-Lena Stålnacke

Upplev en magisk stämning i Marrakech

Marrakech är den perfekta staden för en weekendavstickare. Efter en kort flygresa dimper du ner i en annorlunda värld som ger upplevelser långt från din vardag. Och det är ju så en riktig resa ska vara.

Allt om Resor

RESFAKTA: MARRAKECH

Resa hit: Direktflyg med Norwegian från Stockholm och Oslo under oktober-april, och från Köpenhamn under hela året. För det mesta kan man hitta tur- och returbiljett för 2 000–3 000 kronor.

Bästa tid: Oktober–april, då det oftast är svenskt sommarväder på dagen men snabbt blir kallt när solen går ner. Sommartid är temperaturer på 40 grader inte ovanligt.

Restid: Cirka 5 timmar.

Tidsskillnad: -1 timme.

Språk: Darija (marockansk arabiska) och franska. Man klarar sig bra med engelska.

Valuta: Marockansk dirham, vars värde brukar ligga strax under en svensk krona.

Prisnivå: Låg. Kaffe 10 kronor, enkel lunch cirka 30 kronor och trerätters middag med vin på finare restaurang cirka 400 kronor per person.

Läs mer: ”Mitt Marrakech”, Karavan Reseguider av Anna Lena Stålnacke. ”Morocco”, Lonely Planet om du vill upptäcka mer av landet.”A Year in Marrakesh” av Peter Mayne. Boken från 1953 skildrar vardagsliv i staden och är föregångare till alla böcker på temat ”någon flyttar utomlands och skildrar allt främmande hen möter”.

Hit reser jag

Anna Lena Stålnacke

Ålder: 55

Därför Marrakech: Slumpen förde mig hit den första gången, under en föräldraledighet för mer än 20 år sedan. Det var häftigt att upptäcka en så exotisk stad på så nära håll.

Under årens lopp har jag återvänt gång på gång, så ofta att jag tappat räkningen. På senare tid har det blivit extra många resor hit då jag arbetat med min bok ”Mitt Marrakech”.

Självklart ska du bo på riad! Det är den marockanska varianten av bed & breakfast och för den inredningsintresserade väntar glädjefnatt. Det gäller både på ställen inredda med traditionellt hantverk, och på riader där moderna minimalistiska möbler möter marockansk arkitektur.

Nästan alla riader ligger i medinan, den gamla stadsdelen, och har mellan tre och tio rum. Från cirka 500 kronor per natt kan du bo på ett riktigt vackert ställe, för dryga tusenlappen så snackar vi om tusen och en natt-lyx.

Du checkar in och ger dig ut på stan. Det första som lockar brukar vara torget Djemaa el-Fna med sina ormtjusare, spågummor och akrobater. Djemaa el-Fna är UNESCO-världsarv på grund av den aktivitet som pågått där ända sedan 1000-talet, då Marrakech grundades.  I början var torget avrättningsplats men snart blev underhållningen mer civiliserad.

Marocko erbjuder basarer

Redan nu kan du bestämma dig för att gå tillbaka sent på kvällen, då är stämningen på torget magisk. Trummorna hörs på långt håll och mot himlen stiger rök från de hundra mobila restauranger som dukar upp här varje kväll. Ser du en stor och entusiastisk folksamling, så träng dig in där. På torget uppträder många duktiga musiker.

Denna första dag tycker jag också att du ska besöka souken, basarområdet som är det största i Marocko. Handla inte än! Här är inga priser fasta och snart får bättre koll på vad alla vackra saker egentligen kostar.

Staden må verka traditionell men låt dig inte luras. Marrakech har många ansikten.  Kika in i något av de små designkooperativ där moderna formgivare visar och säljer sina kläder. Spana efter kändisar, de är många här. Besök gallerier med modern konst i den nya stadsdelen Gueliz. Ät på en restaurang som får riktigt bra recensioner och avsluta med en klubbnatt. Allt det är också väldigt mycket Marrakech.

Torget Djemaa el-Fna är ett världsarv. Foto: Anna-Lena Stålnacke

GUIDE: MARRAKECH, MAROCKO

SE OCH GÖRA

1. Café Clock

Kultur och livemusik

Kulturhus och restaurang där du kan du lyssna på livemusik de flesta kvällar, gå matlagningskurs eller på morgonyoga. Bäst av allt är att du möter kulturintresserade ortsbor.

marrakech.cafeclock.com 

2. Maison de la Photographie

Res bakåt i tiden

Det här lilla fotomuseet visar fantastiska bilder från forna tiders Marrakech, från 1800-talet och fram till 1930-talet. Missa inte!

maisondelaphotographie.ma 

3. Dar Bellarj

Temautställningar

Museum med i vacker byggnad som förr var sjukhus för skadade storkar. Temautställningar på senare tid bland annat handlat om feminism i arabvärlden och om Marrakechs gatuartister.

7-9 rue Taoulat Zaouiat Lahdar (nära Ali Ben Youssef Medersa) 

 

ÄTA OCH DRICKA

4. Al Fassia

Dörr i Medinan. Foto: Anna-Lena Stålnacke

Marockansk festmat

Bästa stället för en marockansk festmåltid! Ägarna och alla som jobbar där är kvinnor. Marrakechborna menar att just därför smakar maten som hemma hos mamma. Välj filialen i Gueliz.

alfassia.com

5. Chez Mado

Nyfångad havsmat

Denna franska fisk och skaldjursrestaurang får leveranser från hamnarna vid Atlantkusten varje dag. Här måste du äta ostron!

22 rue Moulay Ali, Gueliz

6. Café des Epices

Lunch med utsikt

Enkelt lunchkafé med fräsch mat.  Från terrassen har du utsikt över det livliga lilla torget Rahba Kedima.

75 Rahba Lakdima

 

SHOPPING

7. Bab Khemis

Loppmarknad

Marknaden innanför stadsmurens nordöstra sida, vid porten Bab Khemis, ser lite ruffigt och du möter sällan andra turister. Men för sakletaren är den en guldgruva med allt från slitna designmöbler till handsnidade dörrar från Mali.

Innanför stadsporten Bab Khemis

8. Rue Mouassine

Mixad shopping

Marrakechs bästa shoppinggata ligger i Medinan. Här finner du både traditionellt hantverk och moderna butiker med udda kläder och inredningsprylar. Strax intill, där gatan slutar i norr, ligger minigallerian Souk Cherifa där moderna designer från Marrakech säljer sina kläder.

Gatan börjar vid Mouassunemoskén och slutar vid Route Sidi Abdelaziz

 

BO BRA

9. Riad Hikaya

Badrummet på Riad Hikaya. Foto: Anna-Lena Stålnacke

Bästa riaden

Bästa riaden jag har bott på. Varje liten detalj är vacker, från klädhängarna till badrummens mässingbadkar. Stilen är traditionell. Taxi kan köra fram till byggnaden, ovanligt i den mestadels bilfria medinan och en fördel om man är ute och roar sig sent om kvällarna. Från 1 200 kronor/natt.

riad-hikaya.com 

10. Monriad

Bo bra till budgetpris

Trivsam riad nära Djemaa el Fna. Här blir du vänligt omhändertagen i vacker miljö till budgetpris.  Från 350 kronor/natt

monriad.net

 

LÄS MER:

10 måsten i Marockos Marrakech

Marrakech – hett resmål för tjejgänget  

 

Av: Anna Lena Stålnacke